petak, 4. lipnja 2010.

Izraelska sabotaža humanitarne misije


(3. lipanj 2010.) Pukovnik Itzik Tourgeman je u utorak (1. lipnja) knessetskom Odboru za obranu i vanjske poslove rekao da postoje još 2 broda koja su na putu kako bi pokušali probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze, te da ta dva broda nisu došla do svog cilja jer je protiv njih poduzeta tajna akcija. Pokret za slobodnu Gazu sumnjao je na sabotažu kad su njihova 2 broda Challenger 1 i 2 imala mehaničkih problema dok su plovili prema flotili, no nisu se htjeli ni o čemu izjašnjavati tako dugo dok svoje sumnje ne budu mogli dokazati. Nakon ovih izjava ispada da nema potrebe da ih dokazuju. Guardian je istog dana izvijestio da je Izrael snažno ukazao na to da su izraelske snage tajno sabotirale neke od brodova koji su trebali ploviti za Gazu u sklopu flotile. Zamjenik ministra obrane Matan Vilnai izraelskom je radiju napomenuo da je u flotili bilo manje od 10 brodova koji su trebali sudjelovati u flotili. Neimenovani izvor izraelskih obrambenih snaga pred knessetskim je Odborom za obranu i vanjske poslove također spominjao „sive operacije“ koje su izvedene protiv flotile.

Srećom, zahvaljujući izvrsnim kapetanima svi su se putnici sigurno uspjeli iskrcati s pokvarenih brodova.


Sada Free Gaza Movement želi osigurati da brod Rachel Corrie bude dobro zaštićen, te da Izrael bude jasno upozoren da će za bilo što što bi se moglo brodu i njegovim putnicima i posadi dogoditi odgovoran biti Izrael.


Izraelske su vlasti putovanje broda Rachel Corrie pokušale sabotirati i riječima. Novinar Barak Ravid tako je za izraelski list Ha'aretz u četvrtak napisao da se očekuje „diplomatsko rješenje kojim bi se humanitarnom brodu Rachel Corrie dopustilo da bez incidenta pristane u izraelskoj luci Ašdod“, te navodi kako između izraelskih vlasti i organizatora putovanja postoji tajni dogovor o pristajanju broda u Izraelu.


To naravno nema nikakve veze s istinom. Free Gaza Movement je pokušao bezuspješno stupiti u kontakt s Barakom Ravidom koji je ove neistine objavio. Free Gaza Movement nema nikakvu namjeru ikada pristati u izraelskoj luci Ašdod.



Peticija:

Podržite putovanje broda Rachel Corrie u Gazu



Više informacija:

The Free Gaza Movement

Witness Gaza

Support the Freedom Flotilla - Emergency Response Plan

International Solidarity Movement