subota, 8. studenoga 2008.

Selo Aqaba, još jedan slučaj etničkog čišćenja na okupiranoj Zapadnoj obali

djeca iz Aqabe mole međunarodnu javnost da ne dopusti da im izraelska vojska radi svojih vojnih vježbi sruši vrtić

Krajnje nepravedna i nečovječna situacija u selu Aqaba na Zapadnoj obali već je bila nekoliko puta opisivana na ovom blogu. Ovo su informacije iz još jednog članka (A West Bank mayor's struggle) koji govori o ovom doista napaćenom selu kojem i dalje prijeti gotovo 100%-tno etničko čišćenje i uništenje, a sve kako bi izraelska vojska na tom okupiranom palestinskom području mogla izvoditi svoje vojne vježbe.

Izraelska vojska namjerava srušiti više od 3/4 kuća u palestinskom selu Aqaba na Zapadnoj obali. Nakon što Izraelci svoj plan provedu u djelo od ukupnog seoskog zemljišta ostat će tek 3%. Od 45 kuća i građevina u selu, za 35 su izdani nalozi za rušenje, uključujući zdravstvenu kliniku, džamiju i dječji vrtić.

Prije rata 1967. u tom su selu živjeli desetci obitelji. Odmah nakon rata izraelska je vojska selo i njegovu okolicu proglasila zatvorenom vojnom zonom. Na zemlji koja pripada selu, vojska je sagradila 3 vojarne koje su služile za obuku i vojne vježbe izraelskih vojnika tijekom kojih je do sada ranjeno 50 mještana. 8 je palestinskih mještana ubijeno tijekom izraelskih vojnih vježbi.

I sam seoski načelnik, Sami Hajj, trajno je vezan uz invalidska kolica. Izraelski su ga vojnici 3 puta pogodili kad mu je bilo samo 16 godina, a jedan od metaka i dan danas se nalazi u njegovom grudnom košu. Unatoč tome Hajj se neumorno bori za pravo svoje zajednice da nastavi živjeti na zemlji koja je u njenom vlasništvu već generacijama.

1999. godine izraelska je vojska srušila 7 kuća u selu, te uništila kablove električne mreže, mjesnu telefonsku mrežu i bunar koji su pastiri koristili za napajanje svojih stada. Izraelske vlasti ova rušenja pravdaju time što su zgrade izgrađene bez građevinskih dozvola. Izraelske vlasti gotovo nikada ne izdaju potrebne građevinske dozvole Palestincima koji žive u onim dijelovima Zapadne obale koji su prema Sporazumima iz Osla iz 1993. potpali pod potpunu izraelsku kontrolu.

Budući da nisu mogli graditi kuće i ostale građevine na vlastitoj zemlji, mnogi su mještani sela Aqaba bili prisiljeni izabrati jednu od slijedećih mogućnosti: mogli su bilo graditi protuzakonito i riskirati da će ostati bez svega što izgrade bilo zauvijek napustiti svoje rodno selo.

Čini se da većina mladih ljudi u selu odabire ovu potonju opciju. U palestinskom je društvu tradicija da se nakon vjenčanja mlada preseli u mladoženjino selo gdje on kupi ili sagradi kuću u blizini kuće svojih roditelja. U Aqabi to nije moguće. Prema podacima kojima raspolaže seosko vijeće oko 700 mještana se iz sela preselilo u veće gradove poput Tubasa ili Nablusa.

No to nije jedini razlog zbog kojeg mještani napuštaju selo. Drugi je taj što izraelska vojska redovito održava vojne vježbe na tom području, pri čemu zastrašuje, ranjava, a ponekad i ubija mještane.

Načelnik Hajj se do sada žalio na izraelskim sudovima, no kako selu i dalje prijeti gotovo totalno uništenje, sada se odlučio na posljednju opciju -- američki pritisak. Hajj se uputio u SAD gdje je posjetio 6 saveznih država, održao govore na nekoliko sveučilišta i susreo se s nekoliko kongresnika nadajući se da će pomoću pritiska iz SAD-a uspjeti spasiti selo.


Još vijesti i linkova za Palestinu/Izrael:
Occupying the Cliff Hotel in Abu Dis
Izraelske su vlasti najavile da namjeravaju konfiscirati hotel u mjestu Abu Dis čiji stvarni vlasnici žive samo nekoliko metara od hotela, u mjestu Abu Dis, ali ih od njega odvaja ilegalni izraelski zid koji okružuje hotel i izdvaja ga iz tog mjesta. Izraelske vlasti namjeravaju primijeniti svoj Zakon o odsutnim vlasnicima kako bi vlasništvo palestinskih vlasnika, kojima onemogućavaju pristup njihovom hotelu, prebacile pod kontrolu izraelskog ministarstva financija. Taj je zakon donesen kako bi se „legalizirala“ krađa palestinske zemlje i imovine, čiji vlasnici su protjerani tijekom Nakbe 1948. Zahvaljujući ilegalnom Zidu, koji je izgrađen na Zapadnoj obali i također služi za krađu palestinske zemlje, vlasnici hotela, koji imaju osobne iskaznice stanovnika Zapadne obale, ne mogu doći do svog hotela, a Zid je područje na kojem se nalazi hotel de facto prebacio pod jeruzalemsku općinu. Do 2003, kad je na tom palestinskom području ilegalno izgrađen izraelski aparthejdski Zid, zemljište na kojem se nalazi hotel potpadalo je pod betlehemsku općinu. Izraelske su vlasti već i prije (1996.) pokušavale ukrasti hotel i zemlju na kojem se on nalazi od njihovih stvarnih vlasnika, zgradu je okupirala izraelska vojska iz tzv. „sigurnosnih razloga“, no ona je nakon međunarodnog pritiska vraćena pravim vlasnicima. 2003. izraelske su snage srušile 5 prostorija hotela i 1 bunar praveći mjesta za pristupnu cestu i trasu kojom na tom području prolazi ilegalni izraelski Zid. Zgrada je dodatno ruinirana kad su izraelske snage to mjesto počele koristiti kao gradilište i odlagalište otpada. Danas Zid u potpunosti okružuje hotel, a jedino vojska do njega ima pristup. Mjesto na kojem se nalazi hotel bit će korišteno kao osmatračnica i kontrolna točka izraelske okupatorske vojske.

Ali Abunimah: Obama picks pro-Israel hardliner for top post
Obama je izabrao cionističkog tvrdolinijaša za predstojnika ureda Bijele kuće. Rahmu Emanuelu, sinu čovjeka koji je naoružavao židovsku terorističku organizaciju Irgun, ni Bush II., od kojeg je tražio da ne kritizira izraelske ratne zločine izvan-sudskih likvidacija, nije bio dovoljno pro-cionistički. Tijekom predizborne kampanje Obama se javno ogradio od svojih prijatelja i savjetnika koje se sumnjičilo ili optuživalo da „simpatiziraju“ Palestince.

Occupation enforces the isolation of Khirbet Yazra
Izraelske su snage 02. rujna spriječile izgradnju ceste koja bi povezivala selo Khirbet Yazra s gradom Tubasom na Zapadnoj obali, a vojnici su zaplijenili osobne iskaznice Palestinaca koji su sudjelovali u tom projektu. Selo Khirbet Yazra se nalazi istočno od Tubasa i u njemu živi 13 obitelji. Mještani uglavnom žive u jednostavnim kućicama od opeka od blata. U selu nema zdravstvenih ustanova niti škola i ono nije spojeno na nacionalnu vodovodnu ni električnu mrežu. Mještani sada do najbližeg grada u kojem mogu koristiti zdravstvene usluge i pohađati školu putuju neravnom zemljanom cestom dugom 9 km. 12 djece iz Khirbet Yazre pohađa osnovnu školu u Tubasu. Poljoprivreda i stočarstvo su glavni izvor prihoda za mještane sela Khirbet Yazra i teško ih pogađa nestašica vode koju moraju kupovati izvana po visokoj cijeni jer je pristup selu otežan. Selo okružuju izraelski vojni logori za obuku koji redovito ugrožavaju živote mještana. Postoje primjeri mještana koje su izraelski gumeni metci pogodili i ozlijedili dok su bili u vlastitim domovima, a jedan je mještanin na taj način i poginuo. Mnogi su mještani ozlijeđeni tijekom izraelskih vojnih vježbi. Vojnici često napadaju selo, a mještani se žale da im i pale usjeve, posebno ljeti.

“Dignity” ship sails from Cyprus to Gaza on Friday evening
U petak (07. studenog) brod Dignity Free Gaza Movementa ponovo plovi za Pojas Gaze, a na njemu su ovaj puta i neki europski parlamentarci, te novinari. Izaslanstvo parlamentarnih zastupnika iz cijelog svijeta trebalo je u studenom kroz prijelaz Rafah posjetiti Pojas Gaze, no Egipat, slijepo poslušan SAD-u i Izraelu, je i za njih odbio otvoriti prijelaz između Egipta i Pojasa Gaze. Egipat time nije samo uvrijedio te parlamentarce, već ta zemlja i dalje aktivno sudjeluje u izraelskom kolektivnom kažnjavanju civila u Pojasu Gaze. Organizatori putovanja se nadaju da će se putovanja brodovima nastaviti i da će na brodovima u Pojas Gaze odlaziti parlamentarni zastupnici i ugledne javne osobe iz cijelog svijeta kako bi se svratila pozornost na tešku humanitarnu situaciju i kršenje ljudskih i međunarodnog prava od strane Izraela.

Palestinians protest construction of museum over Islamic cemetery in Jerusalem
Palestinci su u četvrtak (06. studenog) na ulicama Jeruzalema prosvjedovali protiv odluke izraelskog visokog suda da dopusti izraelskim vlastima da na islamskom groblju u ilegalno okupiranom palestinskom Istočnom Jeruzalemu sagrade muzej. Prerušeni izraelski policajci onemogućili su prosvjednicima da nose tradicionalne palestinske marame, palestinske zastave i prosvjedne transparente unatoč tome što je prosvjed službeno bio dozvoljen.

Israeli troops fire on European, American volunteers harvesting olives in Gaza
Izraelska je vojska u četvrtak (06. studenog) ujutro otvorila vatru na međunarodne civile koji su palestinskim poljoprivrednicima u Pojasu Gaze pomagali u berbi maslina. Nema dojava o ozlijeđenima. Izraelska vojska je samovoljno i jednostrano unutar teritorija Pojasa Gaze odredila „tampon zonu“ od 500 metara uz granicu s Izraelom i učestalo na tom području napada palestinske poljoprivrednike koji obrađuju svoju zemlju.

Occupation confiscates 180 dunums for trash dump on Dir Shar and Qusin lands
Izraelske okupatorske vlasti su u rujnu, u skladu s odlukom visokog izraelskog suda, konfiscirale 180 dunuma poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu sela Deir Sharaf i Qusin, sjeverozapadno od Nablusa na Zapadnoj obali, i to područje koriste za odlagalište otpada. Iako su buldožeri to područje počeli pripremati za odlaganje otpada i prije odluke suda, otpad se tamo odlaže još od 2002. kad su kolonisti iz obližnjeg ilegalnog naselja Qedumim i tvornice iz obližnjih ilegalnih izraelskih industrijskih zona na to mjesto počeli odlagati svoj otpad. Kolonisti su to područje prisvojili nakon opsade Nablusa 2002. godine kad su izraelski vojnici uspostavili vojne položaje u kamenolomu pored Deir Sharafa, protjerali palestinske vlasnike i zaplijenili njihove strojeve i opremu. Nakon toga, ilegalno naselje i industrijske zone su počeli na to mjesto redovito odlagati otpad. Osim što se ovdje radi o konfiskaciji poljoprivrednog palestinskog zemljišta, odlagalište također zagađuje glavne lokalne izvore vode čime se ugrožava zdravlje stanovništva i uzgoj usjeva.

6 dunums confiscated in Ramin for checkpoint expansion
Izraelska je vojska 21. rujna izdala vojni nalog kojim se naređuje konfiskacija 5 dunuma poljoprivrednog zemljišta koje potpada pod palestinsko selo Ramin, jugoistočno od Tulkarema na Zapadnoj obali. Konfiscirana zemlja će poslužiti sa proširenje izraelske kontrolne točke Enav. Mještani tvrde da se na spomenutom zemljištu nalazi oko 30 maslinovih stabala. Ovo nije prvi puta da izraelski okupator konfiscira zemlju sela Ramin. Na početku 2. Intifade (rujan 2000.) vojska je konfiscirala 450 dunuma poljoprivrednog zemljišta kako bi se njime mogli služiti izraelski kolonisti iz ilegalnog naselja Enav. Palestinskim poljoprivrednicima je zabranjeno da ulaze i obrađuju konfisciranu zemlju, a oni koji su unatoč tome pokušali doći do svog zemljišta, bili su izloženi zlostavljanju i napadima od strane izraelskih vojnika koji su to područje proglasili zatvorenom zonom.
Prošla je godina dana od konferencije u Annapolisu, a izraelske su vlasti povećale broj kontrolnih točaka i blokada na Zapadnoj obali. Trenutno njihov broj iznosi 609, od čega ih je 41 podignuto nakon konferencije. Ograničenja kretanja palestinskih civila na okupiranoj i koloniziranoj Zapadnoj obali sastavni su dio općeg plana protjerivanja Palestinaca koji se provodi putem izgradnje ilegalnog Zida i izolacije palestinskih zajednica.

Al-Quds claims responsibility for Sderot shelling
Vojno krilo Islamskog džihada tvrdi da su njegovi pripadnici iz Pojasa Gaze u petak (07. studenog) granatirali obližnje izraelske gradove Aškelon i Sderot, na koji su ispalili 6 projektila domaće izrade. U izjavi su naveli i da su izraelske zračne snage granatirale područje s kojeg su ispaljivani projektili, no da pri tome nitko nije ozlijeđen. Izraelski mediji su potvrdili da su na Aškelon pala 2 projektila domaće izrade, ali nema dojava o ozlijeđenima.

DFLP military wing clash with undercover Israeli forces in northern Gaza
Vojno krilo Demokratske fronte za oslobođenje Palestine tvrdi da su se njegovi pripadnici u subotu (08. studenog) u zoru sukobili s prerušenim izraelskim snagama u blizini graničnog prijelaza Erez, na sjeveru Pojasa Gaze. Sukobi su trajali nekoliko minuta.

Student detained after refusing to shake hands with Israeli President
Ali Bahar, student Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, se 02. studenog, odbio rukovati s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom tijekom njegovog posjeta tom sveučilištu. Bahar je Peresu rekao: „Neću se rukovati s ubojicom djece.“ Od 2000. do danas, izraelske su snage ubile 1050 palestinske djece. U istom su periodu palestinske naoružane skupine ubile 123 izraelske djece. Bahara je nakon „incidenta“ sigurnosno osoblje sveučilišta zadržalo na 3 sata i zaplijenjena mu je studentska iskaznica.

DIGNITY to Israeli gunboat
Brod Dignity je 08. studenog u 09:15 sati po lokalnom vremenu sretno uplovio u luku u Gazi. Na brodu je stiglo 23 putnika i posada uključujući 11 članova Europskog parlamenta kojima je prethodno Egipat, na svoju sramotu, odbio omogućiti da kroz prijelaz Rafah uđu u Pojas Gaze. Ovo je treće putovanje u Pojas Gaze u organizaciji Free Gaza Movementa. Barunica Jenny Tonge, jedna od parlamentarnih zastupnica, upozorila je da se niti jednoj drugoj zemlji ne toleriraju takva kršenja međunarodnog prava za kakva je odgovoran Izrael. Brodom su u Pojas Gaze stigli lijekovi i medicinska oprema, te pošta ljudi iz cijelog svijeta koji imaju prijatelje i rodbinu u Gazi. Ovo je prvi puta nakon dugo vremena da je pošta u Palestinu stigla bez da najprije prođe kroz izraelske ruke. Na brodu je bila i izraelska novinarka Amira Hass kojoj je Izrael 2 godine onemogućavao da uđe na to područje. Malo prije pristanka, jedan je brod izraelske vojne mornarice presreo Dignity, a vojnici su od putnika tražili informacije o tome tko se na brodu nalazi, na što im je Huwaida Arraf odgovorila da si popis putnika pogledaju na web stranici Free Gaza Movementa i da kad su već tamo mogu toj organizaciji slobodno i donirati nužno potrebna novčana sredstva. Na to je uslijedila stanka i potom smijeh, a glas vojnika s druge strane je putnicima potom poželio ugodan dan.

Dignity u Pojasu Gaze