srijeda, 26. studenoga 2008.

Atentati kao sastavni dio službene izraelske politike


Prvi dio ovog posta sastoji se od djelomičnog prijevoda i informacija izvađenih iz članka Assassination as official Israeli policy Stephena Lendmana* Spomenuti članak u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku.

Izvansudska smaknuća su neopravdana, nemoralna i protuzakonita prema međunarodnom pravu. Međunarodno pravo zabranjuje atentate, progon ili ukidanje neprijatelju zaštita koje mu jamči zakon. Zabranjeno je ucjenjivanje neprijateljske glave i nuđenje nagrade za živog ili mrtvog neprijatelja. Razna tijela UN-a bezbroj su puta osudila ubijanje i likvidaciju političkih protivnika ili osumnjičenika od strane naoružanih snaga, policije ili drugih vladinih agencija te paravojnih ili političkih skupina, arbitrarna pogubljenja i politički motivirana ubojstva. Međunarodno pravo jamči svima pravo na pošteno i nepristrano suđenje. Nikakve posebne okolnosti kao što su ratno stanje, ratna prijetnja, unutarnja politička nestabilnost ili bilo kakvo drugo izvanredno stanje ne mogu opravdati takve egzekucije.

Sve se ove odredbe primjenjuju na okupirano civilno stanovništvo, a 4. ženevska konvencija stanovništvu pod stranom okupacijom jamči posebnu zaštitu. Potpisnicama ženevskih konvencija zabranjeno je nanošenje tjelesne patnje i istrijebljenje zaštićenih osoba. Ta se zabrana ne odnosi samo na ubojstva, mučenja, tjelesna kažnjavanja, sakaćenja, medicinske ili znanstvene eksperimente nad zaštićenim osobama, već i na sve okrutne mjere bilo da se one primjenjuju na civilima ili vojnicima.

Zabranjeno je namjerno ubijanje ili teško ranjavanje, te ozbiljno ugrožavanje zdravlja koje pogađa civile (ili) pokretanje napada koji ne pravi razliku između civila i onih koji sudjeluju u sukobu. Rimski statut Međunarodnog kaznenog suda iz 2002. slijedeća kršenja ženevskih konvencija definira kao ratni zločin: teške povrede ženevskih konvencija, namjerno ubijanje, namjerno pokretanje napada iako je unaprijed poznato da će oni prouzročiti kolateralne žrtve, ubijanje ili ranjavanje boraca koji su položili oružje, izvansudsko ubijanje i ubijanje ili ranjavanje protivnika na podmukli i prijevaran način.

UN je 1982. godine uspostavio instituciju Posebnog izvjestitelja za izvansudska, samovoljna i pogubljenja po kratkom postupku koja se bavi nestancima, mučenjem, ubojstvima i brojnim drugim kršenjima ljudskih i međunarodnog prava. Trenutno tu dužnost obnaša Philip Alston koji je u ožujku 2008. od 32 zemlje i Palestinskih okupiranih područja zatražio dopuštenje da ih posjeti. Dok je Palestinska samouprava Alstonu poslala pozivnicu, Izrael do danas na njegov upit nije pozitivno odgovorio.

Tijekom cijele povijesti Izraela namjerno i sustavno unaprijed planirano ubijanje Palestinaca i drugih Arapa bilo je sastavi dio izraelske službene državne politike. Takvo je ubijanje provođeno uz eksplicitno odobrenje najviših političkih, sudskih i vojnih dužnosnika i navodno se koristilo u „samoobranu“ protiv osoba koje su prijetile izraelskoj sigurnosti. Vladini dužnosnici čak priznaju da su određene osobe mete takvih ubojstava, a Dan Halutz, bivši načelnik stožera izraelske vojske, jednom je za Washington Post (u kolovozu 2006.) izjavio da su takva ciljana ubojstva najvažnija metoda u borbi protiv „terorizma“. Drugim riječima, unaprijed planirano umorstvo je u Izraelu službeno prihvatljivo pod uvjetom da se ispravno klasificira.

Izraelska vlada ili vojni dužnosnici gotovo nikada ne podastiru dokaze da su osobe koje su bile mete ciljanih ubojstava upletene u nasilno djelovanje ili da su prijetile židovskim građanima. Dovoljno je da ih se prozove „teroristima“ da bi ih se izvansudski, bez poštenog suđenja i poštivanja međunarodnog prava (koje takve postupke zabranjuje u svim okolnostima), pogubilo.

Od početka druge palestinske Intifade u rujnu 2000. do 30. lipnja 2008. (a isključujući sve ostale slučajeve u kojima su ubijeni ili poginuli Palestinci) izraelska je vojska izvela 755 izvansudskih egzekucija na Okupiranim palestinskim područjima. Među žrtvama je 521 osoba koja je bila meta atentata i 233 slučajnih prolaznika, uključujući 71 dijete i 20 žena. 405 ih je ubijeno u Pojasu Gaze, a 350 na Zapadnoj obali. Metode kojima su ubijeni uključuju:

-- gađanje projektilom zrak-zemlja iz F-16 aviona, bespilotne letjelice ili jurišnog helikoptera; tenkovsko granatiranje; paljbu iz bacača projektila i topovnjača;
-- vojne jedinice izraelske vojske prerušene u Palestince koje su lako mogle uhititi osumnjičene, ali su ih umjesto toga ubile iz blizine; i
-- ubojstva iz zasjede na Zapadnoj obali.

Najčešće su civili napadani u svojim domovima, vozilima, na ulicama i na radnim mjestima. Ponekad su ubijene cijele obitelji, uključujući djecu, žene, starije i nemoćne osobe. Tipičan incident dogodio se u srpnju 2002. kad je izraelska vojska izvela ciljani atentat čija meta je bio Salah Shehada, vođa vojnog krila Hamasa.

Izraelska je vojska znala da je Shehada u trenutku egzekucije bio sa svojom ženom i djecom. Znali su i da Shehada živi u gusto naseljenoj stambenoj četvrti, a bivši načelnik stožera izraelske vojske Moshe Ya'alon je priznao da je znao da se Shehadina žena i kćer nalaze u njegovoj blizini za vrijeme izvođenja atentata. Shehadina kuća je u potpunosti uništena u izraelskom bombardiranju iz aviona F-16. Potpuno su uništene još 2, a oštećene 32 susjedne kuće. Ranjeno je 77 civila, ubijeno 16 osoba, uključujući Shehadu, njegovu ženu, kćer, njegovog pomoćnika, 8 djece (uključujući jednu 2-mjesečnu bebu), te 2 muškaraca starije životne dobi i 2 žene. Radilo se o zločinu bezobzirnog umorstva koje se ničime ne može opravdati.

U svibnju 2007. projektilom zrak-zemlja pogođena je kuća obitelji al-Hayia u istočnoj Gazi. Ubijeno je 7 članova obitelji, još 1 Palestinac i meta napada – Sameh Saleh Farawana, pripadnik Hamasa. Još 3 osoba je ranjeno u napadu.

U srpnju 2006. projektil zrak-zemlja uništio je dom Dr. Nabila Abdola Latifa Abu Selmeye u gradu Gazi, u okrugu Al-Sheikh Radwan. Ubijen je Dr. Abu Selmeya, njegova žena i 7 djece. 34 slučajnih prolaznika je ranjeno, uključujući 5 djece i 6 žena. Najmanje 15 susjednih kuća je oštećeno u napadu čija meta je bio Mohammed Al-Deif, čelnik vojnog krila Hamasa i najtraženiji čovjek s izraelske potjernice.

U siječnju 2008. projektil zrak-zemlja je pogodio civilno vozilo u kojem su se nalazila 3 člana obitelji Al-Yazji. U napadu je ubijen Mohammed Al-Yazji, njegov 5-godišnji sin i 40-godišnji brat. Ranjena su 3 slučajnih prolaznika. Izraelska je vojska kasnije priznala da je došlo do pogreške i da su zapravo namjeravali bombardirati jedno drugo vozilo u kojem su se nalazili pripadnici palestinskog pokreta otpora.

U kolovozu 2007. u operaciji u blizini graničnog prijelaza Rafah ubijena su 2, a ranjena 12 civila. 3 pripadnika palesitnskih naoružanih skupina, koji su bili meta napada, lakše su ranjeni. Nekoliko trenutaka kasnije bombardirano je jedno vozilo pri čemu je ubijen vozač, 1 slučajan prolaznik, a ranjeno je 12 osoba, uključujući 1 dijete.

U studenom 2006. u istočnoj je Gazi bombardirano vozilo u kojem se nalazio Bassel Sha'aban Ubeid, pripadnik vojnog krila Hamasa. Ubeid je ubijen zajedno s još jednim pripadnikom iste organizacije, a ranjeno je 5 članova obitelji Amen, uključujući 2 djece.

Naravno tijekom tog je razdoblja bilo još mnogo drugih ubojstava: u studenom 2006. ubijeno je 4 jeninskih civila, u veljači 2007. još 3 civila ubijeno je u Jeninu. U ožujku 2008. ubijena su 4 betelehmskih civila. I brojni drugi napadi u Ramalli, Nablusu, Rafahu, Khan Younisu, Tulkaremu, na sjeveru, jugu i u središnjem dijelu Pojasa Gaze i drugdje – protiv pripadnika naoružanih skupina, pokreta otpora, civila, žena i djece zbog toga što su Palestinci koji žele ostvariti svoje pravo na samo-određenje, slobodu i poštivanje prava koja imaju prema međunarodnom pravu. Izraelci uz potporu i suučesništvo cijelog svijeta im ta prava represijom i protuzakonito nastavljaju uskraćivati.

U razdoblju između travnja i lipnja 2008. godine izraelska je vojska izvela 8 zločina ciljanih atentata u kojima je ubijeno ukupno 16 osoba, uključujući 2 civila. 2 su atentata izvedena na Zapadnoj obali, a 6 u Pojasu Gaze.

14. travnja 2008. projektilom zrak-zemlja ubijen je Ibrahim Mohammed Abu 'Olba, čelnik vojnog krila Demokratske fronte za oslobođenje Palestine za područje sjeverne Gaze. U napadu su ranjena i 2 civila, uključujući 15-godišnjeg dječaka. Nekoliko okolnih kuća je oštećeno.

15. travnja 2008. projektil zrak-zemlja ubio je Abdullu Mohammeda al-Ghassaina, pripadnika vojnog krila Islamskog džihada na sjeveru Pojasa Gaze. Ozlijeđeno je još 3 osoba.

17. travnja 2008. izraelska je vojska opsjedala jednu zgradu u selu Qabatya, jugoistočno od Jenina na sjeveru Zapadne obale. Otvorili su vatru na 1 civilno vozilo, ljude iz opkoljene zgrade istjerali van i potom zgradu uništili granatiranjem i srušili je buldožerom. U ruševinama su pronađena tijela 2 Palestinaca.

20. travnja 2008. projektil zrak-zemlja u Gazi je ubio Noura al-Dibarija. Zatim je ispaljen još jedan projektil na nekoliko Palestinaca koji su taj čas izašli iz trgovine živežnih namirnica. U napadu je teško ranjen vlasnik trgovine, te najmanje još jedan Palestinac.

29. lipnja 2008. izraelska je vojska ušla u grad Tubas na sjeveru Zapadne obale i postavila zasjedu na lokalnom groblju u kojoj su dočekali skupinu palestinske djece koja su bacala kamenje i Molotovljeve koktele na vojna vozila. Vojnici su otvorili vatru i ubili jednog 16-godišnjaka.

*Stephen Lendman je istraživački suradnik pri Centru za istraživanje globalizacije. Ostale njegove članke možete čitati na njegovom blogu: sjlendman.blogspot.com.

U članku se također spominje i slučaj izraelske Židovke Tali Fahime koja je zbog odbijanja da surađuje s izraelskom obavještajnom službom Shin Bet, zbog sastajanja s „neprijateljskim agentom“ na Zapadnoj obali i prevođenja vojnog dokumenta (radilo se o dokumentu koji je izraelska vojska ostavila za sobom nakon vojne operacije na Zapadnoj obali) te prosvjedovanja protiv izraelske politike ciljanih atentata provela 30 mjeseci u zatvoru. Fahima je u zatvoru provodila i po 16 sati na dan s rukama vezanim lisicama za noge stolca, a oni koji su je zatvorili su joj rekli da je to zato jer je žele naučiti kako da bude „dobra Židovka“. 9 mjeseci provela je u izolaciji, a kazna joj je smanjena tek nakon što se pristala nagoditi i priznati da se sastala sa i „pomagala neprijateljskom agentu“ te da je ulazila na palestinski teritorij. Fahima je uhićena 08. kolovoza 2004, a oslobođena je u siječnju 2007. U zatvoru je provela gotovo 30 mjeseci zbog lažnih optužbi jer je pokazala da suosjeća s okupiranim Palestincima i jer se nije slagala s izraelskom politikom. Njen primjer pokazuje da žrtve nečovječnih i protuzakonitih postupaka izraelskih vlasti nisu samo Palestinci, već to mogu biti, iako mnogo rijeđe, i Židovi. Izraelske vlasti okrutno kažnjavaju svakog tko se usudi usprotiviti i opirati nepravdi i zločinima koje provode nad Palestincima, pa makar to bili i izraelski građani židovske nacionalnosti.


Ostale vijesti i linkovi za Palestinu/Izrael:
Two Palestinians wounded in an Israeli shelling to Gaza
2 su Palestinca ranjena u subotu (22. studenog) u izraelskom granatiranju grada Beit Hanouna na sjeveru Pojasa Gaze. Izraelska vojska je na taj palestinski grad ispalila 1 projektil zemlja-zemlja, te granatirala nekoliko kuća u gradu Al Qarara, istočno od grada Khan Younisa na jugu PG. Izraelski vojnici su sa svojeg položaja istočno od grada Khan Younisa također otvorili vatru na nekoliko kuća na tom području pri čemu je nanesena materijalna šteta, ali nije bilo dojava o ozlijeđenima. Izraelski su izvori pak izvijestili da su u istom danu na izraelski grad Sderot iz PG ispaljena 2 projektila domaće izrade, te još 1 na izraelski grad Aškelon. Ni na izraelskoj strani nema dojava o ozlijeđenima.

UNRWA head: “Gaza Strip facing catastrophe”
Glavna povjerenica UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), Karen AbuZayd, je u subotu (22. studenog) izjavila da se Pojas Gaze suočava s humanitarnom katastrofom zbog izraelske opsade koja se nastavlja i kojom je onemogućen ulaz osnovne humanitarne pomoći na to područje. AbuZayd je upozorila da je trenutno stanje u PG najgore od početka 2. palestinske Intifade u rujnu 2000. godine. Dodala je da do sada granični prijelazi nisu bili tako dugo u potpunosti zatvoreni i da UNRWA više nema nikakve zalihe hrane za distribuciju osiromašenom stanovništvu. AbuZayd je također rekla da unatoč deklariranom primirju, Izrael UNRWA-i nije dopustio da u Pojas Gaze uveze hranu, te da UNRWA inače svojom humanitarnom pomoći pokriva 60% dnevne potrebe stanovnika za hranom, uključujući mlijeko u prahu i šećer. Sve veći broj Palestinaca u Pojasu Gaze pati od pothranjenosti koja pogađa uglavnom djecu i sputava njihov rast. UNRWA trenutno humanitarnom pomoći snabdijeva oko 820 000 palestinskih izbjeglica, a Svjetski program za hranu humanitarnu pomoć dijeli još dodatnih 200 000 Palestinaca u PG. Izrael također onemogućava ulaz goriva koje financira EU.

Palestinians organize a protest at an evacuated settlement near Nablus
Mještani palestinskih sela koja se nalaze u okolici evakuiranog ilegalnog izraelskog naselja Homesh na području Nablusa na Zapadnoj obali organizirali su u petak (21. studenog) nenasilni prosvjed protiv povratka 6 kolonističkih obitelji u to evakuirano naselje. Izraelska vojska je prosvjednike gađala gumom presvučenim čeličnim metcima i suzavcem, pri čemu je ozlijeđeno 10 prosvjednika. Vojnici su prosvjednicima onemogućili da uđu u evakuirano ilegalno naselje. Ilegalno izraelsko naselje Homesh je evakuirano 2005. istovremeno kad je Izrael jednostrano povukao svoje koloniste iz Pojasa Gaze i iz 4 manja ilegalna naselja na Zapadnoj obali. Međutim u evakuirana ilegalna naselja na Zapadnoj obali je Palestincima i dalje zabranjen pristup.

Palestinian Lawmaker, Irish Noble Prize winner wounded in Ni'lin protest
Mještani sela Ni'lin na Zapadnoj obali su u petak (21. studenog) kao i svaki petak, uz podršku međunarodnih mirovnih aktivista održali svoj tjedni prosvjed protiv ilegalnog izraelskog Zida koji Izrael gradi na njihovoj zemlji. Izraelski su vojnici prosvjednike napali suzavcem, pa je nekoliko prosvjednika, uključujući zastupnika u palestinskom parlamentu Mustafu Barghoutija, irsku nobelovku Mairead McGuire i palestinskog kamermana Mahmouda Harbiyyata, moralo potražiti liječničku pomoć. Vojnici su upotrebom sile nenasilnim prosvjednicima onemogućili da dođu do mjesta gdje se gradi ilegalni izraelski Zid. Kasnije su između vojnika i lokalnih mladića izbili sukobi u kojima su mladići vojnike gađali kamenjem, a vojnici mladiće suzavcem i gumom presvučenim metcima. Vojnici su suzavac ispaljivali i na nekoliko kuća u selu, pa je i nekoliko mještana također primilo liječničku pomoć.

Two injured in nonviolent demonstration in Bethlehem
U nenasilnim prosvjedima protiv ilegalnog izraelskog Zida u selu al Ma'asara pored Betlehema na Zapadnoj obali u petak (21. studenog) su ozlijeđeni 1 žena i jedno 10-godišnje dijete. U prosvjedu su sudjelovali palestinski mještani i nekoliko međunarodnih i izraelskih mirovnih aktivista. Prosvjednici su nosili palestinske zastave i transparente kojima su pozivali na uklanjanje ilegalnog Zida. Prosvjednici su povodom Međunarodnog dana djeteta također osudili izraelske zločine protiv palestinske djece. Kad su prosvjednici stigli u blizinu mjesta gdje se gradi Zid, vojnici su, naoružani palicama i strojnicama, pokušali prosvjednike zaustaviti postavivši na cestu bodljikavu žicu.

Hamas: Factions agree to stopping homemade shells fire
Palestinske naoružane skupine u Pojasu Gaze su u subotu (22. studenog) dogovorile da će prestati ispaljivati projektile domaće izrade iz Pojasa Gaze na Izrael nakon što je Izrael od egipatskih pregovarača zatražio da Palestinci s takvim napadima prestanu u zamjenu za otvaranje graničnih prijelaza. Šef egipatske obajveštajne zajednice Omar Suleiman je u petak navečer izraelski zahtjev prenio Hamasu. Izrael je u nedjelju i dalje prijelaze držao zatvorenima pod izgovorom da su Palestinci na izraelska područja ispalili 2 projektila domaće izrade.

International Jewish network condemns Israel and Zionism
Međunarodna židovska anticionistička mreža (IJAN) koju čine anticionistički Židovi diljem svijeta oformljena je kako bi se priključila borbi za pravdu u Palestini i Srednjem istoku i kako bi se usprotivila cionističkoj cenzuri palestinskog i drugog otpora cionizmu. „Namjeravamo doprinijeti sve glasnijem međunarodnom glasu koji se protivi cionizmu i njegovoj tvrdnji da govori u ime svih Židova u svijetu; Izrael i cionistička ideologija na kojoj je on izgrađen ne govori u naše ime, i ne predstavlja našu viziju pravednog i sigurnog svijeta“ rekla je jedna od organizatorica IJAN-a. „Anticionizam nije samo pokret koji se bori protiv rasizma već i antiratni pokret.“ IJAN se bori za oslobođenje Palestine i podržava pravo na povratak palestinskih izbjeglica, te palestinski Poziv na bojkot, divestiranje i sankcije protiv Izraela.
Isti članak na francuskom: Un réseau juif international condamne Israël et le sionisme

Web -stranica Međunarodne židovske anticionističke mreže