subota, 10. siječnja 2009.

Genocid u Pojasu Gaze se nastavlja


Izraelski je tenk u petak navečer otvorio vatru na kuću palestinskog novinara Ale Mortijara, pri čemu je spomenuti novinar ubijen, a ranjeno je nekoliko osoba. Mortijar je treći novinar ubijen u izraelskoj agresiji na Gazu, a njegovoj su majci, koja je u napadu ranjena, amputirane obje ruke. Tijekom petka u izraelskim je napadima ubijeno 35 ljudi.

Ranije je u tijeku dana u zračnom napadu pogođena zgrada u kojoj se nalazi više od 20 medijskih agencija, uključujući nekoliko međunarodnih agencija. Jedna je žena ubijena kad je granata pogodila njenu kuću u Beit Hanounu na sjeveru Pojasa Gaze. 3 su osobe (uključujući 1 maloljetnika) ubijene u zračnom napadu na 1 kuću u Al-Qaremu na sjeveru Gaze. Jedan je 15-godišnjak ubijen u napadu na kuću u starom dijelu grada Gaze. Malo prije ponoći ravnatelj Hitne službe ministarstva zdravstva je izjavio da se broj ubijenih popeo na 801, a ranjenih na više od 3500.

Jordan je povukao svog veleposlanika iz Tel Aviva. Kad će Hrvatska?

Palestinske su skupine u petak na Izrael ispalile više od 20 projektila. Prema izraelskim izvorima na Izrael je od početka izraelskog napada na Gazu ispaljeno 646 projektila.


Još nekoliko zločina počinjenih nad civilima u Pojasu Gaze:

Israeli airstrikes demolish Gaza's International Football Stadium
U petak (09. siječnja) je u izraelskim zračnim napadima i raketiranju uništen nogometni stadion u Rafahu na jugu Pojasa Gaze. U prostorijama stadiona nalazilo se sjedište Palestinskog nogometnog saveza, te prostorije muških i ženskih nogometnih klubova, a stadion je dijelom sagrađen sredstvima FIFA-e, te francuske i saudijske vlade. Izgradnja stadiona, koji je otvoren 2005, stajala je 2,5 milijuna američkih dolara. U napadu su također oštećene prostorije nekoliko različitih sportskih klubova i jedne organizacije za mladež.

Israel, Hamas reject Security Council resolution;
Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 1860 odbacili su u petak i Izrael i Hamas. Rezolucija je pozivala na trenutačan prekid neprijateljstava u Pojasu Gaze. Hamas tvrdi da je rezolucija pristrana u korist Izraela, a na uštrb Palestinaca, te da ne udovoljava Hamasovim zahtjevima, koji su trenutačni prekid izraelske agresije, ukidanje blokade i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze. Hamasova vlada u Gazi nema predstavnika ni pravo glasa u Ujedinjenim narodima. Pri UN-u Palestince zastupaju predstavnici Fatahove vlade u Ramalli (koji su izgubili parlamentarne izbore 2006, a predsjednički mandat palestinskog predsjednika Abbasa istekao je 09. siječnja i on zakonski više nije predsjednik, već će na toj funkciji ostati samo zato što tako odgovara Izraelu, SAD-u i ekipi moćnika koji ga održavaju na vlasti i zato što će to dalje voditi do podjele i novih sukoba među samim Palestincima, a što odgovara Izraelu i njegovim saveznicima.)
Izraelski premijer Olmert je pak izjavio da Izrael odbacuje rezoluciju jer nikada neće pristati da neko strano tijelo „određuje njegovo pravo da obrani sigurnost svojih građana“. Olmert je rekao da će Izrael nastaviti sa svojim operacijama. Rezolucijom, koju je predložilo Ujedinjeno kraljevstvo, se traži hitan, trajan i u potpunosti poštivan prekid vatre i puno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, te zatvaranje „krijumčarskih“ ruta iz Egipta u Gazu, otvaranje granica Pojasa Gaze i neometano snabdijevanje humanitarnom pomoći. SAD na rezoluciju nisu uložile veto, već su bile suzdržane; sve ostale članice glasale su za rezoluciju.

UN: Israeli troops concentrated Gazans in one building before killing them
Prema tvrdnjama očevidaca izraelske su snage od 3. do 7. siječnja medicinskim ekipama onemogućavale da uđu u četvrt Zaytoun u gradu Gazi. 04. siječnja izraelski su vojnici oko 110 Palestinaca (od koji su polovica bili djeca) smjestili u jednu kuću u četvrti Zaytoun i upozorili ih da ne izlaze van. 24 sata kasnije izraelska je vojska tu kuću bombardirala nekoliko puta pri čemu je ubijeno oko 30 osoba. Oni od preživjelih koji su mogli pješačili su 2 km do ceste Salah Ed Din odakle su ih civilna vozila prevezla do bolnice. 3 djece (od koje je najmlađe imalo 5 mjeseci) umrlo je kad su stigli u bolnicu. Prema UN-ovim podacima i podacima palestinskog ministarstva zdravstva od početka izraelske agresije 27. prosinca 42% ubijenih su žene (60) i djeca (257). Broj dječjih žrtava od početka kopnenog napada 03. siječnja porastao je za 250%.

Barghouthi: Israel committing "mass executions" in Gaza
Palestinski parlamentarac Mustafa Barghouthi je izjavio da slike tijela žena i djece koja su zatrpana pod ruševinama kuća dokazuju da su izraelske snage u Gazi izvršile masovna pogubljenja. Barghouthi je Izrael optužio da provodi genocid i pozvao da se izraelskim političarima i vojnim čelnicima sudi za ratne zločine. Dodao je da je iz ruševina na područjima Zaytoun, Atatra i Juhor Ad-Dik izvađeno 50 tijela i osudio napade na radnike i prostorije UNRWA-e i Crvenog križa.

Egypt closes Gaza border to aid
I Egipat sudjeluje u genocidu nad Palestincima u Gazi. Egipat je zatvorio prijelaz Rafah i odbija kroz njega pustiti humanitarnu pomoć i egipatske liječnike koji bi mogli spasiti živote ranjenih.

Trapped by Israeli troops for six days in one room 33 Gazans seek Red Cross intervention
Prema tvrdnjama članova obitelji Al-Wahidi, ta je obitelj već 6 dana zatvorena u jednoj prostoriji njihovog doma na području Al-Mughrqa u južnom dijelu Pojasa Gaze. Obitelj je u petak 09. siječnja nazvala novinare i zatražila preko njih pomoć Crvenog križa. U kući je zarobljeno 33 člana iste obitelji, bez hrane i pića od nedjelje kad su na to područje ušli izraelski tenkovi. Vojnici se još uvijek nalaze na krovu zgrade u kojoj živi obitelj i u okolici. Vojska je zatočenima odbila omogućiti da dođu do hrane, čak i do mlijeka za malu djecu koja su među njima.

Rashid Khalidi: What You Don’t Know About Gaza
Jedan od uvjeta dogovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, koji je na snagu stupio u lipnju 2008, bilo je i ukidanje izraelske blokade. Tijekom primirja smanjio se broj palestinskih raketa koje su ispaljivane na Izrael, pa je u slijedećih 4 mjeseca (od postizanja dogovora) na Izrael, prema podacima izraelske vlade, ispaljeno manje od 20 raketa. Izraelski napad 04. studenog 2008. u kojem je u Pojasu Gaze ubijeno 6 pripadnika Hamasa uništio je dogovor o prekidu vatre i potaknuo ponovno ispaljivanje palestinskih raketa na Izrael.


Najnovije informacije:
Gaza Siege
Ma'an News Agency
Electronic Intifada
Angry Arab News Service