četvrtak, 21. kolovoza 2008.

Nenasilna direktna akcija: Povijesni pokušaj proboja izraelske blokade Pojasa Gaze


Pojas Gaze živi na rubu humanitarne katastrofe, u kavezu koji na kopnu, moru i u zraku kontroliraju izraelske snage. Izrael je četvrta vojna sila na svijetu, Palestinci nemaju vlastitu vojsku, tek nekoliko slabo naoružanih paravojnih skupina.

Izrael tvrdi da Gaza više nije okupirana, ali uskraćuje njenim stanovnicima pravo na pristup radnom mjestu, putovanja, posjete, trgovinu, obrazovanje, liječničku skrb i zadovoljavanje drugih osnovnih potreba.

Izraelska vojska već 2 godine drži sve granične prijelaze koji vode u Pojas Gaze zatvorenima, a 1,5 milijuna stanovnika tog područja živi pod opsadnim stanjem koje se samo pogoršalo od lipnja 2007. kad je opsada dodatno postrožena.

Izraelska opsada ima razoran učinak na palestinsko društvo i humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i krši temeljna ljudska, ekonomska i socijalna prava tamošnjeg stanovništva. Zbog izraelskih drastičnih restriktivnih mjera do sada je nepotrebno umrlo više od 200 ljudi.

Blokada je teško pogodila distribuciju vode, lijekova, humanitarne pomoći, električne energije i drugih potrepština poput goriva, te uvoz građevinskih materijala i sirovina za različite gospodarske grane, raznih rezervnih dijelova i ostalih materijala (na pr. papira za tiskanje školskih udžbenika). Tvornice su bile prisiljene prekinuti s radom zbog nestašice sirovina, zamjenskih dijelova, goriva, električne energije... Prema nedavnom UN-ovom izvještaju, stopa nezaposlenosti u PG je najviša u svijetu. Oko 60% domaćinstava u PG ovisi o humanitarnoj pomoći, tvrdi UNRWA koja poziva Izrael da otvori granice PG. UN-ove agencije upozoravaju na naglo pogoršanje humanitarne situacije i sve rasprostranjeniju pothranjenost među djecom.

Nezaposlenost je 80%. Neke žene zbog pothranjenosti rađaju djecu s teškom anemijom. Vlada nestašica lijekova, goriva, sirovina, električne energije, 80% stanovništva je ovisno o humanitarnoj pomoći.

Iz PG mogu izaći tek rijetki. Nikakva roba ni proizvodi ne mogu izaći iz PG. Izrael dopušta da tek osnovna humanitarna pomoć ulazi na to područje, što nije dovoljno da bolesnici prestanu umirati i da se zdravi ne razbole, tvrdi UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova.

31. srpnja u PG je umrlo 3-mjesečno dijete koje je rođeno sa srčanom manom. Dijete je umrlo jer u PG ne postoje osnovni potrebni lijekovi i medicinska oprema koji bi mu spasili život. U samo 24 sata nakon toga u PG je zbog izraelske blokade (jer im Izrael nije dopustio da izađu iz PG i jer u PG nema potrebnih lijekova i opreme za liječenje) umrlo još 4 pacijenata. U proteklih 14 mjeseci je zbog nestašice lijekova i nemogućnosti liječenja izvan PG umrlo najmanje 237 pacijenata.

3000 pacijenata (uključujući 400 hitnih slučajeva) čeka na izraelsko dopuštenje da otputuju iz PG radi liječenja.

Oko 700 studenata iz Gaze ne može otputovati na svoja sveučilišta i nastaviti ili početi studirati u inozemstvu.

Izraelski dužnosnici tvrde da je blokada nametnuta zbog „sigurnosnih razloga“, ali palestinske, izraelske i međunarodne udruge za ljudska prava su izraelsku blokadu nazvale kolektivnim kažnjavanjem, jer se zbog nedjela nekolicine pojedinaca kažnjava cjelokupno civilno stanovništvo, što predstavlja kršenje Četvrte ženevske konvencije, Međunarodne deklaracije o ljudskim pravima i drugih međunarodnih konvencija.

Vlade trećih zemalja (uključujući Hrvatsku) ništa ne poduzimaju kako bi se ova humanitarna katastrofa, koja nije prirodna već ju je namjerno prouzročio čovjek, prekinula, već palestinske civile (uključujući više od 800 000 maloljetnika) svjesno i namjerno prepuštaju na milost i nemilost cionistima koji već 60 godina nad njima provode projekt etničkog čišćenja i sociocida, pa su obični građani prisiljeni sami učiniti ono što mogu.

Stoga je skupina od oko 60 palestinskih, izraelskih i međunarodnih aktivista okupljenih u pokret Free Gaza Movement odlučila ovog ljeta uploviti izravno iz međunarodnih voda u Gazu i suprotstaviti se izraelskoj politici koja je 1,5 milijuna Palestinaca u PG zatvorila i izolirala od ostatka svijeta, dok istovremeno izraelski političari besramno tvrde da su Palestinci u PG slobodni. Aktivisti su odlučili po cijenu vlastitog života pokazati svijetu da Izrael i dalje okupira Pojas Gaze ili probiti izraelsku blokadu i otvoriti put kojim će PG ubuduće imati normalni kontakt s vanjskim svijetom, bez izraelske kontrole.

Oko 60 nenaoružanih mirovnih aktivista iz najmanje 17 zemalja (Australija, Kanada, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Izrael, Italija, Libanon, Pakistan, Palestina, Škotska, Tunis, Ujedinjeno kraljevstvo i SAD) jedrit će na 2 broda koji neće ulaziti u izraelske teritorijalne vode ni luke, već će izravno iz međunarodnih voda ući u vode Pojasa Gaze. Neki očekuju da će izraelske snage zaustaviti brodove dokazujući tako svijetu da su stanovnici Pojasa Gaze zarobljenici bez ikakvih zakonskih i ljudskih prava osim onih koje im dodijeli Izrael i da je Izrael iznad međunarodnog prava i zakona o ljudskim pravima.

Među aktivistima Free Gaza Movementa koji će ploviti do Gaze su jedna 81-godišnja katolička redovnica, 83-godišnja preživjela žrtva holokausta, preživjela žrtva Nakbe, Palestinci iz Pojasa Gaze, 16 različitih narodnosti, najmanje 5 religija i strani novinari, mladi i stariji, profesionalci i studenti, žene i muškarci, snimatelji i novinari.

Lauren Booth (novinarka i šogorica bivšeg britanskog premijera Blaira) pridružila se aktivistima koji su spremni svoje živote izložiti opasnosti kako bi barem na trenutak oslobodili stanovnike Pojasa Gaze izraelske blokade. „Želimo da Pojas Gaze ima neometan pristup vanjskom svijetu“, izjavio je jedan od organizatora, Paul Larudee.

Na brodovima će biti i najmanje 2 izraelskih građana, kojima prema izraelskom zakonu prijeti zatvorska kazna ako uđu u Pojas Gaze.

Brodovi prevoze hranu i lijekove, te pomagala za djecu koja imaju problema sa sluhom. Brodovi u Pojas Gaze vraćaju neke izbjegle Palestince, a aktivisti se nadaju da će im biti dopušteno da u povratku sa sobom povezu 7 Palestinaca koji su dobili vize kako bi mogli studirati u Sjedinjenim Državama.

Hedi Epstein, aktivistica za ljudska prava i preživjela žrtva holokausta, slavit će svoj 84. rođendan na brodu. Huwaida Arraf, Jeff Halper, Aki Nawaz (pakistanski snimatelj i glazbenik), Angela Godfrey-Goldstein, Greta Berlin, Uri Davis, Ken O'Keefe i mnogi drugi bit će na brodu.

Evo što o akciji i nehumanoj izraelskoj blokadi kažu nekih od aktivista Pokreta za slobodnu Gazu:
UK -Palestinian citizen on Gaza Boat (youtube)
Donna Wallach (mp3, 18 minuta, engleski, klik za download)
Scottish woman on boat to Gaza (youtube)
American-Israeli woman on boat to Gaza – Donna Wallach (youtube)
Danish Man on Boat to Gaza (youtube)
Manchester Man on Gaza Boat (youtube)
Darlene Wallach (mp3, click to download)
Palestinian on the Boat to Gaza (youtube)
Slike brodova, aktivista i akcija solidarnosti s Pojasom Gaze i pokušajem proboja blokade

Aktivisti žele pokazati Palestincima da, iako su njihove vlade suučesnici u kolektivnom kažnjavanju palestinskih civila i svakodnevnom izraelskom kršenju međunarodnog prava, građani diljem svijeta podržavaju osnovna ljudska prava okupiranih, blokiranih i gotovo totalno izoliranih Palestinaca u Pojasu Gaze.

Brodovi će biti pregledani na Cipru i neće se dobrovoljno predati izraelskim vlastima na pregled jer ne namjeravaju ulaziti na izraelski teritorij. Izraelske vlasti su vršile pritisak na Cipar da zaustavi brodove, ali su njihovi zahtjevi odbijeni jer ciparske vlasti poštuju svoje zakone prema kojima ti aktivisti mogu isploviti s Cipra prema kojoj god destinaciji žele. Aktivisti prije isplovljavanja drže lokaciju brodova u tajnosti, zbog straha od izraelske sabotaže.
Aktivisti se nadaju da će na povratku neke Palestince povesti sa sobom, te da će se uspostaviti stalna linija kojom će Palestinci moći neometano i slobodno putovati u i iz Pojasa Gaze, što je uostalom i njihovo neotuđivo ljudsko pravo koje im jamči Opća deklaracija o ljudskim pravima.

Izraelska blokada PG krši temeljno načelo međunarodnog prava: nedopustivost napada na civilno stanovništvo. Izrael tvrdi da više ne okupira Pojas Gaze, no međunarodno pravo definira okupaciju kao učinkovitu kontrolu nad određenim teritorijem. Ako Izrael presretne brodove aktivista, koji će se kretati međunarodnim vodama i izravno uploviti u teritorijalne vode Pojasa Gaze, svima će postati jasno da Izrael ima učinkovitu kontrolu nad Pojasom Gaze.

Pokret za slobodnu Gazu (Free Gaza Movement) podržava više od 170 međunarodnih organizacija i javnih osoba, poput južnoafričkog nadbiskupa Desmonda Tutua, nobelovke Mairead Maguire, bivšeg libanonskog premijera Dr. Salima Al-Hossa i bivše članice kabineta britanske vlade Claire Short. Neki preživjeli s američkog broda USS Liberty (koji su 1967. napale izraelske snage, pri čemu je ubijeno 34 američkih vojnika, i po kojem je drugi brod koji plovi za Gazu nazvan SS Liberty) zamolili su aktiviste da u more bace 34 ruže u znak sjećanja na Amerikance poginule u tom napadu. Aktivisti Pokreta za slobodnu Gazu odlučili su odati počast poginulima, pročitati naglas njihova imena i baciti za svakog jednu crvenu ružu u more, budući da Sjedinjene Države niti za jednog od tih mornara nikada nisu ništa učinile. Aktivisti će također u zrak puštati crvene, bijele, crne i zelene (biorazgradive) balone u znak sjećanja na više od 5000 Palestinaca koje je ubila izraelska vojska od rujna 2000. do danas.

Putovanje, koje je trebalo početi 05. kolovoza, iz raznih je razloga odgađano nekoliko puta, posljednji put zbog lošeg vremena. Brodovi su se nekoliko dana kretali iz jedne u drugu grčku luku zbog sigurnosti, budući da su izraelske tajne službe Mosad i Kidon poznate po sabotažama nenasilnih akcija kojima se želi pomoći Palestincima ili pokazati solidarnost s njima. Dio aktivista brodove čeka na Cipru.

Pokret za slobodnu Gazu obavijestio je o svojim planovima Međunarodnu federaciju za ljudska prava (FIDH) u Parizu koja je izrazila zabrinutost za sigurnost aktivista i zatražila „od Izraela da pusti ove brodove da sigurno stignu na svoje odredište kako bi mogli isporučiti humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu Pojasa Gaze“. Već više od godinu dana niti jedan brod nije ušao u luku u Gazi.

Za montypythonovski štih pobrinuo se Izraelski centar „za građanska prava“ koji je američkom državnom odvjetniku Mukaseyju poslao pismo u kojem optužuje mirovne aktiviste da na brodovima prevoze oružje i eksploziv za Hamas.

Oni koji se protive proboju blokade i pokušavaju na sve načine spriječiti akciju koja će svijetu skrenuti pozornost na kolektivno kažnjavanje civila (uključujući više od 800 000 djece) u PG pribjegli su psihološkom teroriziranju. Aktivisti su u periodu od 12. do 15. kolovoza primili desetak agresivnih poruka i prijetnji upućenih svima na brodovima. U nekim se porukama prijetilo da će brodovi biti dignuti u zrak, potopljeni ili uništeni i da će svi putnici biti ubijeni. Neki od aktivista primili su prijetnje preko svojih mobitela, ali što je još strašnije, manijaci su počeli prijetiti i članovima njihovih obitelji.

14. kolovoza suprug Lauren Booth, šogorice bivšeg britanskog premijera Blaira, primio je prijetnju u njihovoj obiteljskoj kući u Francuskoj. Stranac na telefonu ga je upozorio da mu je supruga u velikoj opasnosti i da će brodovi biti dignuti u zrak. Nije poznato kako je osoba koja je prijetila došla do privatnog telefonskog broja obitelji Booth. No, budući da ove prijetnje i zastrašivanja nenasilnih aktivista i njihovih obitelji nisu ni blizu patnjama koje je Izrael svojom suludom blokadom nametnuo 1,5 milijuna palestinskih civila u PG, one neće aktiviste odvratiti od toga da nastave sa svojom akcijom.

Prijetnje su bile upućene i članovima (uključujući maloljetne) obitelji Palestinaca koji su uključeni u ovaj nenasilni projekt, a čije obitelji žive na okupiranim područjima. Prijeteći pozivi u kojima se aktivistima i njihovim obiteljima prijeti smrću se nastavljaju i nakon 15. kolovoza.

Iako Izrael, koji panično pokušava naći način da aktiviste spriječi da uđu u vode Pojasa Gaze, tvrdi da ima pravo kontrolirati vode uz PG i primijeniti silu protiv prosvjednika prema Sporazumima iz Osla, aktivisti upozoravaju da su Sporazumi iz Osla prestali biti važeći 1999, no da čak i da tome nije tako, ni ti sporazumi Izraelu ne daju nikakvo pravo da primijeni silu protiv nenasilnih aktivista za ljudska prava.

Nakon što se nekoliko dana napuhavao da „ima pravo“ upotrijebiti silu protiv nenasilnih mirnih aktivista za ljudska prava i nakon što je Free Gaza Movement izraelskoj ministrici vanjskih poslova Livni poslao pozivnicu da im se pridruži na brodovima i sama se uvjeri u katastrofalne posljedice izraelske blokade na nedužno civilno stanovništvo, Izrael je 18. kolovoza službeno potvrdio da akciju aktivista Pokreta za slobodnu Gazu smatra humanitarnom misijom i da vjeruje da aktivisti dolaze u dobroj namjeri. Međutim, izraelske su vlasti nastavile s pokušajima da aktiviste uvjere da je najbolje da odustanu od svog opasnog puta i humanitarnu pomoć u PG pošalju kroz izraelske kanale, što naravno ne dolazi u obzir budući da je poznato da Izrael u PG ne pušta čak ni dovoljne količine humanitarne pomoći, a što je i sam razlog zbog čega je akcija probijanja izraelske blokade pomorskim putem i organizirana.

Zabrinjava da se u dopisu izraelskog ministarstva vanjskih poslova i dalje aktiviste optužuje da svojom akcijom podržavaju „terorističku organizaciju“ i da izraelske vlasti i dalje uporno odbijaju shvatiti da Palestinci, kao i svi ostali ljudi na ovoj planeti, imaju neka neotuđiva ljudska prava, te da Izrael, kao i sve druge zemlje, mora poštivati međunarodno pravo.

Izraelski mediji javljaju da je mornarici naređeno da zaustavi brodove i spriječi ih da uđu iz međunarodnih voda u teritorijalne vode Pojasa Gaze. Ako ih Izraelci zaustave, aktivisti prvo namjeravaju ostati na moru tako dugo dok mogu, a potom će se vratiti na Cipar i ponovo pokušati probiti izraelsku blokadu. Takvi bi se pokušaji trebali nastaviti sve dok bude ljudi koji su voljni u njima sudjelovati i dovoljno nužno potrebnih sredstava za njihovu realizaciju.

Free Gaza Movement se nada da će privući pozornost međunarodne javnosti na stravične posljedice izraelske blokade istovremeno demonstrirajući Palestincima i svijetu moć nenasilne direktne akcije kojoj je cilj promjena nehumane politike vladajućih struktura.

Aktivistima su prijeko potrebne donacije jer moraju platiti brodove, gorivo, satelitsku vezu i sve ostale potrepštine, pa ako želite i možete pomoći na Free Gaza site-u možete saznati kako donirati sredstva.

Trenutno su brodovi na Cipru u luci Larnaca, gdje će aktivisti odati počast 14 palestinskih ribara koje je u protekle 4 godine ubila izraelska vojska dok su lovili ribu u vodama Pojasa Gaze. Brodovi se spremaju za otprilike 2 dana krenuti prema Gazi.


Još linkova o proboju izraelske blokade Pojasa Gaze
How is life in Gaza? See for yourself
U Pojasu Gaze živi više od 800 000 djece. Nedavna studija je pokazala da je 98% njih doživjelo ili bilo svjedokom ratne traume.

Izvještaji s broda

Ghada Karmi: Breaking the Gaza siege

Israeli prof. joins 40 activists sailing to Gaza