ponedjeljak, 17. studenoga 2008.

Izrael odgovoran za kroničnu pothranjenost u Pojasu Gaze


U novom izvještaju Crvenog križa, koji je procurio u medije, stoji da se kvaliteta prehrane stanovništva u Pojasu Gaze stalno pogoršava i da je izraelska blokada tog područja prouzročila stalni porast pothranjenosti među njegovih 1,5 milijuna stanovnika.

Crveni križ upozorava da je životni standard stanovnika PG dramatično opao zbog čega se prehrana stanovništva toliko izmijenila da će to imati dugoročne posljedice na zdravlje stanovnika tog područja.

Već sada u prehrani stanovnika Pojasa Gaze postoje alarmantni deficiti vitamina A, D i željeza. U izvještaju stoji da su teška ograničenja nametnuta svim sektorima ekonomije u Gazi uz porast troškova života od najmanje 40%, prouzročila progresivno pogoršanje sigurnosti opskrbe hranom za do 70% stanovnika tog područja.

Kućanstva su prisiljena trošiti sav novac isključivo na preživljavanje. Kronična pothranjenost je u stalnom porastu. Prošle su se godine stanovnici Pojasa Gaze prebacili na jeftine visokoenergetske namirnice poput žitarica, šećera i ulja, a smanjili unos skupih životinjskih proizvoda, te svježeg voća i povrća, što će dugoročno utjecati na njihovo zdravlje. Kućanstva sada 80% kalorija dobivaju iz žitarica, šećera i ulja.

Stanovništvo je sve siromašnije i u sve većim dugovima. Ljudi prodaju svoju imovinu, smanjuju količinu i kvalitetu obroka, smanjuju izdatke za odjeću i obrazovanje djece, skupljaju i prodaju otpadne materijale, čak i travu za stočnu hranu, te ovise o pozajmicama i novcu koji im daje rodbina koja je u malo boljem financijskom položaju.

Oko 27% stanovništva ovisi o poljoprivredi, čiji su izvozi obustavljeni. Isto je i s ribarstvom u kojem su prihodi opali za 50%. 2/5 najsiromašnijeg stanovništva u PG u prosjeku troši 50 penija na dan. Ribarska industrija pogođena je nestašicom goriva i ograničenjem područja u kojem Izraelci Palestincima dopuštaju da love ribu.

Crveni križ upozorava da bi sada ukidanje ograničenja koja su nametnuta trgovini još moglo preokrenuti trend porasta siromaštva, ali da će produljenje izraelskih ograničenja naštetiti sposobnosti domaćinstava da se oporave od trenutne situacije i dugoročno potkopati njihovu sposobnost da ponovo postignu sigurnost opskrbe hranom.

Istraživanje na terenu na kojem se temelji navedeni izvještaj Crvenog križa provedeno je između svibnja i srpnja 2008. Cijeli članak s više informacija na engleskom pročitajte ovdje: Chronic malnutrition in Gaza blamed on Israel


Još vijesti i linkova za Izrael/Palestinu:
Six Israelis wounded as Palestinian homemade shells land on southern Israel
Izraelski su mediji u nedjelju (16. studenog) navečer izvijestili da je 2 Izraelaca ozlijeđeno i još 4 u stanju šoka nakon što su 2 palestinska projektila domaće izrade pala na izraelski grad Sderot. Projektile su ispalili pripadnici naoružane skupine Brigade Al-Mudžahedin. Istovremeno je glasnogovornik Odbora narodnog otpora u Pojasu Gaze izjavio da taj pokret jednostrano raskida sporazum o primirju s Izraelom i zaprijetio da se neće ograničiti samo na ispaljivanje projektila domaće izrade na Izrael.


Under siege: 70% of Gaza blacked out; Israel turns away convoy carrying medicine
70% Pojasa Gaze je u nedjelju (16. studenog) ostalo bez električne energije, nakon što je Izrael 5. dan za redom blokirao isporuku goriva za jedinu elektranu u Gazi. Uz to, električna mreža kojom se u Pojas Gaze iz Izraela dostavlja električna energija je kolabirala zbog pojačanog pritiska. Izrael granične prijelaze s Pojasom Gaze drži gotovo bez prekida zatvorene od 4. studenog i blokira dostavu hrane, goriva i lijekova na to područje. Ujedinjeni narodi su u petak (14. studenog) zbog izraelske blokade bili prisiljeni obustaviti svoj program snabdijevanja hranom 750 000 stanovnika tog područja. Izrael također u Pojas Gaze ne pušta opremu i rezervne dijelove, uključujući generatore, kablove, mjerače i žice potrebne za popravak električnih linija kojima se iz Izraela dostavlja električna energija. Zbog nedostatka rezervnih dijelova ne mogu se izvršiti ni popravci na generatorima u bolnicama i na drugoj ključnoj infrastrukturi. Glavni generator u Europskoj bolnici u Khan Younisu je već prestao s radom, kao i rezervni generator u bolnici Ash-Shifa u Gazi. U područjima koja se električnom energijom snabdijevaju iz Izraela stanovnici su se, zbog nestašice plina za kuhanje, prebacili na grijanje električnom energijom zbog čega je pojačan pritisak na tu mrežu. Zbog nestašice električne energije nema dovoljno pritiska za pumpanje vode u vodovodnim poduzećima, što znači da u neboderima nema vode.

Ranije u toku nedjelje, izraelska je granična policija onemogućila 15 kamiona s lijekovima da uđu u Pojas Gaze. Trenutno ministarstvo zdravstva vlade u Gazi nema 300 vrsta najnužnijih lijekova. Kamioni su zaustavljeni na graničnom prijelazu Karem Shalom između Pojasa Gaze i Izraela. Ministarstvo zdravstva upozorava da će bolnice u Pojasu Gaze uskoro ostati bez još nekoliko vrsta lijekova, te da se zdravstvena situacija u PG pogoršava i da će, ukoliko Izrael nastavi blokirati dostavu lijekova u Gazu, doći do humanitarne katastrofe.

U nedjelju je broj umrlih pacijenata zbog izraelske blokade Pojasa Gaze porastao na 258, nakon što je u bolnici Ash-Shifa u Gazi umrlo jedno 7-mjesečno dijete. Oko 400 pacijenata koji boluju od karcinoma i srčanih bolesti čeka da ih Izrael pusti na liječenje u Izraelu i u bolnice na Zapadnoj obali. Izrael je od nove pooštrene blokade koju je Pojasu Gaze nametnuo početkom studenog na liječenje pustio tek 270 pacijenata.