nedjelja, 18. siječnja 2009.

Popis velikodušnih darovatelja tuđe imovine


Došla sam na fantastičnu zamisao da sastavim popis osoba koje su spremne svoje kuće, stanove i ostalu nepokretnu imovinu dati cionistima ili Palestincima da s njom rade što hoće u nadi da bi to doprinijelo rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.

Očekujem da osobe (a ima ih mnogo, odnosno ima ih mnogo kojima je mikrofon ili kamera stalno pri ruci) koje tvrde da Palestinci trebaju prihvatiti da su etnički očišćeni narod izbjeglica i da se moraju pomiriti s time da se nikada neće moći vratiti u svoju domovinu (pa čak ni u posjet, ali ni u lijesu), da su one same i njihova imovina u pitanju, nebi učinile ništa manje od onoga što traže od Palestinaca.

Iako i dalje mislim da su takvi stavovi zapravo pokušaji opravdavanja i zataškavanja zločina protiv čovječnosti, ništa ne košta da sastavimo jedan popis tih divnih i nadasve velikodušnih ljudi, pa ako primjetite negdje nekoga da zagovara da Izrael treba biti židovska država (na 78 ili više % Palestine) i da Palestinci trebaju zaboraviti svoja ljudska prava i rezoluciju UN-a koja im jamči povratak u njihovu domovinu, dopišite u komentar ime i prezime te osobe i objašnjenje što je rekla.

Ako i ne uspijemo doprinijeti što bržem postizanju pravednog mira, bilo bi dobro da na mjestima njihovih stanova i kuća, polja, vila i što već imaju posadimo barem neku šumu ili park, čisto da preobrazimo krajolik ako neki cionist ili Palestinac poželi prošetat ponekad. A osim toga ovakva velikodušnost kad je u pitanju raspolaganje tuđom imovinom i pravima mora negdje ostati zabilježena.


Linkovi:
Slike i izvještaj sa subotnje sarajevske šetnje solidarnosti s Gazom
Prosvjed su organizirali sarajevski umjetnici i kulturni radnici. Njih oko stotinjak nosilo je na rukavima žute trake (simbol stradanja Židova u II. svjetskom ratu) na kojima je pisalo Gaza. Više na linku i blogu blob.

Burning al Quds: one of Gaza's remaining functional hospitals destroyed in Israel’s war on Gaza
Slike i snimke izraelskih razaranja s bloga ISM volonterke u Gazi.