srijeda, 12. studenoga 2008.

Izvještaj posebnog UN-ovog odbora o kršenjima ljudskih prava Palestinaca i Sirijaca na okupiranim područjima

6-godišnjak kojeg su 08. studenog na Zapadnoj obali uz nazočnost izraelskih vojnika kamenovali ilegalni izraelski kolonisti (MaanImages/Mamoun Wazwaz)

Mnogi od podataka o kršenju ljudskih i ostalih prava Palestinaca iz ovog poduljeg izvještaja posebnog UN-ovog Odbora za istraživanje izraelskih postupaka koji pogađaju ljudska prava Palestinaca i drugih Arapa na okupiranim područjima (Report of the Special Committee to Investigate Israeli Practices Affecting the Human Rights of the Palestinian People and Other Arabs of the Occupied Territories) mogli su se već pročitati na ovom blogu, pa izdvajam samo neke. Izdvojeni podaci ne predstavljaju cijelovitu sliku kršenja ljudskih prava na okupiranim palestinskim i sirijskim područjima. Izvještaj se na linku na engleskom može pročitati u cijelosti, a pred kraj možete saznati nešto i o ilegalnoj izraelskoj aneksiji sirijske Golanske visoravni, naseljavanju izraelskog civilnog stanovništva na taj, također ilegalno okupirani, teritorij i maltretiranju autohtonog sirijskog stanovništva koje na tom području živi i koje Izrael prisiljava i ucjenjuje da prihvati izraelsko državljanstvo.

Uz ovakva UN-ova izvješća stvarno ne razumijem naše državne dužnosnike i sramim se svoje države jer uopće s Izraelom održava bilo kakve odnose. Također osjećam krajnje gađenje i prezir prema političarima, urednicima medija i „analitičarima“ koji nam kao vjerodostojne i relevantne prezentiraju laži glasnogovornika izraelskih državnih institucija i ostalih cionista, a ne nepristrana UN-ova stajališta o ovom sukobu koja se baziraju na međunarodnim konvencijama i međunarodnom pravu.

Izgradnja ilegalnih izraelskih naselja
Od održavanja konferencije u Annapolisu Izrael je znatno ubrzao izgradnju ilegalnih izraelskih naselja na Zapadnoj obali. Stambene se jedinice grade u više od 100 ilegalnih naselja i 58 divljih naselja, uključujući 16 novo uspostavljenih divljih naselja. Postoje planovi za izgradnju više od 940 novih stambenih jedinica. U Istočnom Jeruzalemu se nastavlja izgradnja ilegalnih naselja, objavljene su ponude za izgradnju još 745 stambenih jedinica, a revidiraju se planovi za izgradnju još dodatnih više od 3600 stambenih jedinica. Između kolovoza 2007. i lipnja 2008. Izrael je objavio ponude i planove za izgradnju ukupno 23 653 novih stambenih jedinica u ilegalnim izraelskim naseljima na Zapadnoj obali. Od tog se ukupnog broja 64% (15 254) planiranih stambenih jedinica namjerava izgraditi na području koje potpada pod jeruzalemski guvernerat, a 32,3% (7640) na području koje potpada pod betlehemski guvernerat.

Rušenje palestinskih kuća
Od održavanja konferencije u Annapolisu nije bilo nikakvih promjena na bolje po pitanju rušenja kuća. Upravo suprotno, u prvoj je polovici 2008. godine broj srušenih kuća na okupiranim područjima porastao u odnosu na 2007. 2007. je u Istočnom Jeruzalemu srušeno 78 kuća, na Zapadnoj obali 208, a u Izraelu (uglavnom u Negevu) 759. Samo u prvih 6 mjeseci 2008. godine u Istočnom je Jeruzalemu srušeno 46 kuća, a na Zapadnoj obali 135.

Više od 94% molbi za izdavanje građevinskih dozvola u „Zoni C“ koje su Palestinci podnijeli izraelskim vlastima između siječnja 2000. i rujna 2007. je odbijeno. Istovremeno je izdano 5000 naloga za rušenje, a u istom je periodu srušeno 1600 palestinskih kuća. Palestinci zahvaljujući ovoj situaciji nemaju drugog izbora nego da kuće grade bez građevinskih dozvola.

Namjena postojećeg urbanističkog planiranja, uvjeta za izdavanje dozvola i rušenja kuća je osigurati da se postotak Palestinaca u Jeruzalemu zadrži na 30% kako bi se održala „demografska ravnoteža“.

U periodu koji pokriva ovaj izvještaj (kolovoz 2007. – lipanj 2008.) na Zapadnoj je obali (uključujući Istočni Jeruzalem) srušeno 129 kuća, od čega 78 (60%) u Istočnom Jeruzalemu i 51 (40%) na Zapadnoj obali.

Izrael tvrdi da palestinske kuće ruši iz „sigurnosnih razloga“, no glavni razlog za rušenje tih kuća je pravljenje mjesta za izgradnju ilegalnih izraelskih naselja, mreže cesta koje ih povezuju i ilegalnog aparthejdskog Zida. Palestinske se kuće također ruše kao kazna i odmazda za protuokupacijsko djelovanje.

Tijekom prva 3 mjeseca 2008. godine izraelske su vlasti zbog neposjedovanja građevinskih dozvola srušile 124 građevine. U 61 od tih srušenih kuća stanovali su ljudi i njihovim je rušenjem raseljeno 435 osoba, uključujući 135 djece.

Od 1967. godine provode se sustavni napori s ciljem da se prikrije palestinska nazočnost u Istočnom Jeruzalemu i judaizira Jeruzalem.

Voda na Zapadnoj obali
Od dostupnih izvora podzemnih voda na Zapadnoj obali, Palestinci trenutno koriste 18%, dok 82% kontroliraju i koriste Izraelci.

Blokada Pojasa Gaze
Nametnutom blokadom i izolacijom Pojasa Gaze na tom je području u potpunosti zabranjen sav izvoz, a uvoz je od lipnja 2007. ograničen na osnovne potrepštine zahvaljujući čemu je zatvoreno 90% od 3900 industrijskih tvrtki koliko ih je bilo u Pojasu Gaze, dok je bez zaposljenja ostalo 75 000 osoba. 80% stanovnika u Pojasu Gaze živi ispod granice siromaštva.

Kronična pothranjenost djece mlađe od 5 godina je 13%. 1 na svakih 10 djece je zaostalo u rastu.

Broj ubijenih i ranjenih
Tijekom 2007. u izraelsko-palestinskom sukobu je ubijeno 392 Palestinaca (91 na Zapadnoj obali i 301 u Pojasu Gaze). Ranjeno je 1180 Palestinaca na Zapadnoj obali i 661 u Pojasu Gaze. U istom je periodu ubijeno 13 Izraelaca, a ranjeno njih 322.

Od 24. siječnja do 24. veljače 2008. izraelske su snage najmanje 9 puta napadale Pojas Gaze i 106 puta različita područja na Zapadnoj obali. Od 25. veljače do 25. travnja 2008. ubijen je 221 Palestinac (19 na Zapadnoj obali i 202 u Pojasu Gaze). Izraelske su snage u istom razdoblju 30 puta napadale Pojas Gaze i 348 puta različita područja na Zapadnoj obali.

Od siječnja do 28. lipnja 2008. u izraelskim je vojnim operacijama na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze ubijeno 80 djece, od čega velik dio u razdoblju od samo 5 dana u Pojasu Gaze.

Zarobljenici
U izraelskim se zatvorima trenutno (izvještaj je objavljen u kolovozu 2008.) nalazi više od 10 000 Palestinaca, uključujući oko 325 maloljetnika. Zarobljenici su (uključujući djecu i žene) često izloženi mučenju, tjelesnom i psihičkom, a stotine se nalaze u administrativnom pritvoru, bez da je protiv njih podignuta optužnica i bez da im se namjerava suditi.

Ilegalno okupirana i anektirana sirijska Golanska visoravan
Ovaj se izvještaj također bavi i, od strane Izraela, ilegalno okupiranom Golanskom visoravni i kršenjima ljudskih prava Sirijaca koje Izrael na tom području na razne načine prisiljava i ucjenjuje da prihvate izraelsko državljanstvo. Međunarodna zajednica, kao ni ilegalnu aneksiju Istočnog Jeruzalema, nikada nije priznala izraelsku aneksiju tog sirijskog teritorija i stalno traži od Izraela da se povuče s tog područja i evakuira svoje ilegalne koloniste.

Trenutno na Golanskoj visoravni postoji 45 ilegalnih izraelskih naselja, od kojih je najveće Katsrin u kojem živi oko 20 000 izraelskih kolonista. Nedavno je, povodom obilježavanja 30 godina postojanja tog ileglanog naselja izraelski premijer izjavio da će to naselje zauvijek „ostati dio Izraela“. Izrael i na tom području također gradi nove stambene jedinice i poziva svoje stanovnike da se, kršeći ženevske konvencije, naseljavaju na to ilegalno okupirano sirijsko područje.

Izrael je na tom području postavio brojne mine od kojih su do sada poginule 202 osobe, uglavnom djeca. 329 osoba je u eksplozijama mina zadobilo trajna tjelesna oštećenja. Procjenjuje se da na okupiranoj Golanskoj visoravni postoji oko 2 milijuna mina i 76 minskih polja.


Još vijesti i linkova za Palestinu/Izrael:
Palestinian family evicted from Jerusalem home despite US complaint
Izraelska je policija u nedjelju (09. studenog) u 4 sata ujutro iz njihovog doma u četvrti Sheikh Jarrah u Jeruzalemu istjerala palestinsku obitelj Al-Kurd. Policija je ukućane iz kuće istjerala uperivši u njih vatreno oružje. Policija je tijekom istjerivanja to područje proglasila „zatvorenom vojnom zonom“ kako bi onemogućila ostalim građanima da dođu do kuće i pomognu ukućanima. Policija je također uhitila 8 međunarodnih aktivista iz Kanade, SAD-a, Velike Britanije i Švedske koji su kampirali na zemlji istjerane obitelji u znak prosvjeda protiv izbacivanja te obitelji iz njihovog doma. Deložacija se dogodila unatoč službenoj diplomatskoj žalbi koju su uložile Sjedinjene Države u srpnju ove godine tražeći od Izraela da odustane od istjerivanja ove obitelji iz njihovog doma. SAD su se žalile na dokument koji je priznao jeruzalemski okružni sud, a prema kojem to područje pripada Odboru jedne sefardske skupine koja želi na tom mjestu podići ilegalno izraelsko naselje. Izraelski vrhovni sud je u srpnju naredio deložaciju obitelji jer je ona odbijala plaćati najamninu novim kolonističkim „posjednicima“ čiju nazočnost na tom području istjerana obitelj, kao i međunarodna zajednica, u skladu s međunarodnim pravom smatraju protuzakonitom. Kolonističke skupine pokušavaju zauzeti kuću obitelji Al-Kurd i još 26 drugih kuća u toj četvrti kako bi na tom mjestu osnovale novo ilegalno židovsko naselje.

Settlers stone six-year-old boy in Hebron
Izraelski su kolonisti u subotu (08. studenog) u blizini ilegalnog izraelskog naselja Kiryat Arba na Zapadnoj obali 6-godišnjeg palestinskog dječaka gađali kamenjem pri čemu je on zadobio umjerene ozlijede glave. Očevici tvrde da su cijelo vrijeme napada izraelski vojnici bili prisutni, ali nisu ništa poduzeli kako bi zaustavili ovaj nečovječni napad, a kad se na mjestu zločina pojavila izraelska policija nitko od kolonista koji su na dijete bacali kamenje nije uhićen. Dječak je hospitaliziran u bolnici u Hebronu.

Gideon Levy: Let's hope Obama won't be a 'friend of Israel'
When we say that someone is a "friend of Israel" we mean a friend of the occupation, a believer in Israel's self-armament, a fan of its language of strength and a supporter of all its regional delusions. When we say someone is a "friend of Israel" we mean someone who will give Israel a carte blanche for any violent adventure it desires, for rejecting peace and for building in the territories. [...] That's just how we like U.S. presidents. They give us a green light to do as we please. They fund, equip and arm us, and sit tight. Such is the classic friend of Israel, a friend who is an enemy, and enemy of peace and an enemy to Israel.

IDF asks police, Shin Bet for info on left-wing figures active in W. Bank
Izraelska je vojska od izraelske sigurnosne službe Shin Bet zatražila informacije o izraelskim ljevičarskim aktivistima koji djeluju na Zapadnoj obali kako bi im lakše onemogućila pristup tom području. Do tog je zahtjeva došlo jer izraelska vojska ne prikuplja informacije o izraelskim građanima. Do sada su takve zabrane pristupa bile izdavane protiv ekstremističkih desničara koje se sumnjičilo za subverzivne aktivnosti. Sada se vojska usredotočila na određeni broj aktivista koji prosvjeduju protiv ilegalnog izraelskog Zida, one koji Palestincima pomažu u berbi maslina i druge. Čini se da su sada ljevičarski aktivisti po prvi puta metom takvih naloga. Vojska je također od policije zatražila sve informacije o tim osobama. Jedan od aktivista o kome vojska traži informacije je Yonatan Pollak iz organizacije Anarhisti protiv Zida. Pollack tvrdi da ga ne čudi što mu vojska pokušava zabraniti pristup na Zapadnu obalu i da je prije 2 tjedna bio na razgovoru i ispitivanju kod Shin Beta. Tamo su mu rekli da im je dosta njegovih aktivnosti i zaprijetili mu da će protiv njega poduzeti mjere, ako ih nastavi. Pollack im je tada odgovorio da on svoje aktivnosti ne skriva i da su one, ukoliko je njima prekršio zakon, predmet kojim se treba baviti policija.

Refusing the occupation: an interview with Rotem Mor
In a letter to foreign organizations, asking for their help to further his case, at the time of his refusal, he wrote, "questions began arising long before I was recruited. They stemmed from information I had been acquiring about the Israel-Arab conflict and the discovery of the disinformation I had been subjected to over the years about it. I found that the more I educated myself, the less I believed the 'official' Israeli version of events. This point of view is the moral premise on which most Israeli youths justify their army service. I had begun to realize how much hate and fear were instilled in me from a very young age. I found that I do not believe in the existence of an 'enemy,' but of people of another culture who were just as scared and angry as I was."

Israeli police kidnaps a Palestinian reporter in Jerusalem
Izraelska policija je u ponedjeljak (10. studenog) uhitila palestinskog novinara Abdula-Baseta Al Razima u njegovom domu u mjestu Abu Dis na Zapadnoj obali. Policija je provalila u njegovu kuću i pretražila je. Pri pretraživanju je prouzročena velika materijalna šteta, zaplijenjen njegov laptop, nekoliko dokumenata, mobitel, a novinar je odveden u zatvor Moskobiyya u Jeruzalemu. Njegova je supruga uhićenje prijavila mjesnim i međunarodnim organizacijama za ljudska prava i palestinskom novinarskom sindikatu, te od njih zatražila da interveniraju, posebno obzirom da uhićeni novinar pati od nekoliko kroničnih bolesti i da mu je potreban redoviti liječnički nadzor. Dodala je da mu policija nije dopustila da sa sobom ponese svoje lijekove.

Israeli soldier beats Palestinian laborers with rock; three in hospital with multiple fractures
Izraelski vojnici su u ponedjeljak (10. studenog) pretukli 3 palestinska radnika koji su potom prevezeni u bolnicu Sheikh Zaid u Ramalli gdje su liječnici utvrdili da im je slomljeno nekoliko kostiju. Pretučeni radnici tvrde da im je skupina izraelskih vojnika zaplijenila osobne iskaznice dok su putovali prema Izraelu rano u ponedjeljak ujutro. Radnici su išli na posao i trebali prijeći kontrolnu točku kod Nil'ina sjeverno od Ramalle na Zapadoj obali. Vojnici su radnike zaustavili uperivši u njih puške i potom od njih tražili da govore „mi nismo ljudi“. Kad su radnici to odbili vojnici su ih počeli udarati kundacima pušaka, a jedan je vojnik uzeo veliki kamen i uzastopce njime udarao radnike, pri čemu su oni zadobili nekoliko prijeloma kostiju, a liječnici su njihove ozlijede okarakterizirali kao umjerene i teške.

Palestinians boycott Jerusalem municipal elections
Samo mali broj Palestinaca je u utorak (11. studenog) izašao na glasanje na lokalnim izborima u Jeruzalemu. Većina ih je bojkotirala izbore, odazvavši se pozivu palestinskih stranaka i političara u tom gradu. Palestinci su bojkotom izraelskim vlastima poručili da je Jeruzalem okupirani grad i da Palestinci odbacuju izraelsku vlast u onim dijelovima grada koje je Izrael okupirao 1967. godine. Palestinski politički čelnici su upozorili da je jeruzalemska gradska uprava sredstvo kojim izraelska vlada provodi etničko čišćenje, konfiskaciju i rušenje kuća istovremeno Palestincima namećući visoke porezne namete. Dodali su da izraelsko gradsko vijeće zapostavlja potrebe palestinske zajednice u tom gradu, uključujući obrazovne ustanove, te pružanje socijalnih i javnih usluga.

Bojkotirajte Interliber
Za kraj, čujem da je na ovogodišnjem Interliberu zemlja partner Izrael. Ovom prilikom apeliram na savjest svih književnika, nakladnika, izvođača, autora, čitatelja i ostalih posjetitlja da pokažu solidarnost s palestinskim narodom i odazovu se pozivu na kulturni bojkot Izraela na način da se na tom sajmu ne pojavljuju i odbiju na njemu sudjelovati kako bi izrazili svoje neslaganje s višedesetljetnom izraelskom politikom ugnjetavanja, etničkog čišćenja i aparthejda.