petak, 9. siječnja 2009.

Izrael nastavlja s ubijanjem

djeca se u Pojasu Gaze više ne smiju

Izrael se odlučio oglušiti na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na trenutačni prekid vatre u Gazi. U izraelskim napadima je do sada tijekom noći i jutra u petak 09. siječnja ubijen 21 Palestinac.

6 iz je ubijeno u gradu Beit Lahiyi na sjeveru Pojasa Gaze kad je izraelski tenk pogodio njihov dom u 4 sata ujutro. Kasnije su u jednom zračnom napadu na Jabaliju ubijene 2 žene, a jedan je 12-godišnji dječak ranjen. U gradu Al-Zawaydah u središnjem dijelu Pojasa Gaze ubijeno je 3, a ranjeno 7 Palestinaca u napadu izraelske mornarice. Jedan od ubijenih je pripadnik vojnog krila Islamskog džihada.Tijekom noći u bolnicu Al-Aqsa stiglo je 9 mrtvih tijela i 40 ranjenih u napadima izraelskih tenkova.

U izraelskim zračnim napadima tijekom noći uništeno je 10 palestinskih domova, uključujući dom šefa policije u Gazi. U zračnim je napadima uništena kuća čelnika palestinskih sigurnosnih službi za Rafah koji je povezan s Hamasovim vojnim krilom. U četvrti Zaytoun u gradu Gazi uništena je policijska stanica, a u Khan Younisu džamija Ar-Rebat i jedan ured povezan s Islamskim džihadom.

U izraelskom napadu na područje Ash-Sha'f u četvrti Ash-Shija'iyah u gradu Gazi ubijena je 1 Ukrajinka i njen 1-godišnji sin. U napadu su ranjeni i njen suprug, palestinski liječnik, i njeno drugo dvoje djece, uključujući kćer koja je u kritičnom stanju na odjelu za intenzivnu njegu.

U protekla je 2 tjedna u izraelskoj agresiji na Pojas Gaze ubijeno najmanje 774 Palestinaca, a ranjeno ih je 3200.

Od subote je poginulo ili ubijeno 11 Izraelaca, uključujući 8 vojnika, od toga 4 koji su poginuli od „prijateljske vatre“. Izraelska vojska ne daje podatke o svojim gubicima i postoje nagađanja da među izraelskim vojnicima ima više poginulih i ranjenih.


Nekoliko vijesti i linkova o Gazi:
Red Cross: Israel Letting Palestinian Children Starve in Gaza
Međunarodni crveni križ je u četvrtak (09. siječnja) optužio Izrael da otežava pristup kolima hitne pomoći ranjenima u Pojasu Gaze. Vojska je ekipama hitne pomoći tek 4 dana nakon bombardiranja dopustila da dođu na mjesto gdje su se nalazile žrtve izraelskog bombardiranja u četvrti Zaytun u gradu Gazi. Bolničari su pronašli 4 djece koja su umirala od gladi pored mrtvih tijela svojih majki i drugih leševa. Ukupno je u 3 kuće pronađeno 15 mrtvih tijela i 18 ranjenih, a izgladnjela djeca su bila preslaba da bi mogla stajati na nogama.

6 Jan. '09: B'Tselem: Evacuate wounded trapped in buildings shelled by Israeli army
31 član obitelji a-Samuni, koja živi u četvrti Zeitoun u južnom dijelu grada Gaze je ubijen u subotu (03. siječnja) u noći. 15 članova obitelji ostalo je živo zarobljeno u kući, uključujući 5 ranjenih. Izraelska vojska odbila je crvenom križu omogućiti da dođe do ranjenih i preživjelih. 06. siječnja ubijeno je 13 članova obitelji a-Daya, također u četvrti Zeitoun, kad se njihova kuća srušila zbog bombardiranja iz zraka. Još se uvijek ne zna gdje se nalazi 8 drugih članova iste obitelji i strahuje se da su zatrpani u ruševinama.

Rafah residents ordered to flee homes ahead of Israeli bombardment
Više od 800 palestinskih obitelji napustilo je u srijedu (07. siječnja) u noći svoje domove u gradu Rafahu na granici s Egiptom i izbjeglo u obližnje UN-ove škole. Izraelski su avioni prije bombardiranja bacali letke nad južnim dijelom Pojasa Gaze u kojima su Palestincima naredili da napuste svoje domove zbog predstojećeg bombardiranja. Izrael je potom bombardirao to područje uništavajući kuće tvrdeći da uništava „krijumčarske“ tunele kojima se može proći ispod granice između Pojasa Gaze i Egipta. Palestinci su kroz tunele „krijumčarili“ robu koje u Pojasu Gaze nema zbog izraelske blokade.

How Israel brought Gaza to the brink of humanitarian catastrophe
The brutality of Israel's soldiers is fully matched by the mendacity of its spokesmen. Eight months before launching the current war on Gaza, Israel established a National Information Directorate. The core messages of this directorate to the media are that Hamas broke the ceasefire agreements; that Israel's objective is the defence of its population; and that Israel's forces are taking the utmost care not to hurt innocent civilians. Israel's spin doctors have been remarkably successful in getting this message across. But, in essence, their propaganda is a pack of lies. A wide gap separates the reality of Israel's actions from the rhetoric of its spokesmen. It was not Hamas but the IDF that broke the ceasefire. It did so by a raid into Gaza on 4 November that killed six Hamas men. Israel's objective is not just the defence of its population but the eventual overthrow of the Hamas government in Gaza by turning the people against their rulers. And far from taking care to spare civilians, Israel is guilty of indiscriminate bombing and of a three-year-old blockade that has brought the inhabitants of Gaza, now 1.5 million, to the brink of a humanitarian catastrophe.

Izraelska peticija za intervenciju međunarodne zajednice protiv izraelskih čelnika
Ovo su tekst peticije i imena izraelskih građana koji od međunarodne zajednice zahtijevaju da intervenira kako bi se zaustavio napad na Gazu i da Izraelu nametne sankcije kako bi ga se natjeralo da poštuje međunarodno humanitarno pravo. Peticijom se također traži procesuiranje ratnih zločinaca. Peticiju je potpisalo više od 500 izraelskih građana, a u ponedjeljak (05. siječnja) je poslana na adrese svih stranih veleposlanstava u Izraelu.

Occupation: "We’ll stop ours if you stop yours"
Još o okupaciji izraelskog konzulata u Torontu