ponedjeljak, 28. ožujka 2011.

Vremenski prikaz i izvještaj o nedosljednostima vezano uz napad na Flotilu slobode na putu za Gazu (31. svibnja 2010.)


Izradu Vremenskog prikaza i izvještaja o nedosljednostima vezano uz napad na Flotilu slobode na putu za Gazu (Timeline & Inconsistencies Report Relating to the Gaza-bound Freedom Flotilla Attack) potpomogli su International Bureau of Humanitarian NGOs (IBH) i Friends of Charities Association (FOCA) s ciljem da se minutu po minutu analiziraju događaji koji su prethodili i odvijali se za vrijeme izraelskog napada na humanitarnu misiju Flotile slobode koja je u Pojas Gaze prevozila humanitarnu pomoć. Izvještaj je obuhvatio informacije prikupljene od svjedoka koji predstavljaju sve strane upletene u ovaj incident. Te su informacije zatim međusobno uspoređivane prema vremenu na koje se odnose.

Izvještaj je objavljen 5. listopada 2010. Istraživanje se temeljilo na javno dostupnim iskazima organizatora i sudionika flotile, brodskim dnevnicima, izjavama izraelskih vlasti, izvještajima svjetskih medija, međunarodnim zakonima, izvještaju o napadu na Mavi Marmaru koji je izradila turska Zaklada za ljudska prava i slobode i humanitarnu pomoć IHH i izvještaju UN-ovog Vijeća za ljudska prava.

Vremenski prikaz prikazuje događaje iz sekunde u sekundu, naročito one koji su se odvijali za vrijeme napada, dok dio koji se odnosi na nedosljednosti uspoređuje različito izvještavanje o incidentu, te uključuje analizu i pojašnjenja.

Korištene su snimke napada, kako one koje su objavile izraelske obrambene snage, tako i one koje su putnici flotile uspjeli sačuvati od konfiskacije. Video snimke ispitali su profesionalci kako bi utvrdili da li su autentične ili su manipulirane u korist neke od strana.

Zaključak izvještaja je da su iskazi preživjelih putnika flotile dosljedni i u oštroj opreci sa službenom izraelskom verzijom događaja. Naročito zabrinjava uporaba kompjuterski montiranih slika koje je izraelska vlada koristila kako bi pred međunarodnom javnošću opravdala uporabu bojevog streljiva protiv nenaoružanih humanitarnih radnika.

Izvještaj i vremenski prikaz u cijelosti na engleskom možete proučiti na linku: Timeline & Inconsistencies Report Relating to the Gaza-bound Freedom Flotilla Attack. Ovdje slijedi prijevod samo jednog kratkog dijela iz poglavlja ISPITIVANJE DOKAZA.


(str. 14 – 17)


Svi pokušaji da se prikriju pojedinosti o napadu, kojima je bilo moguće ući u trag, dolaze od strane Izraela ili njegovih pristaša. Oni uključuju:

* Onesposobljavanje satelitskih komunikacijskih sustava na brodovima;

* Slanje lažnih poruka putem međubrodskih komunikacijskih veza između brodova Flotile slobode;

* Napadanje konvoja brodova u međunarodnim vodama u trenutku kada on nije bio na putu za Izrael;

* Napadanje brodova noću umjesto tijekom dana (kada bi se lakše mogla zaštititi sigurnost putnika);

* Nekorištenje standardnog komunikacijskog protokola kako od strane čamaca tako i helikoptera izraelskih obrambenih snaga, kako bi se putnike upozorilo da se njihovi pripadnici pripremaju ukrcati na brodove. To je standardna operativna procedura na otvorenom moru kada se vojno plovilo susretne s civilnim plovilom na koje se vojnici namjeravaju ukrcati;

* Onemogućavanje pristupa veleposlaničkom i konzularnom osoblju, medijima i odvjetnicima tijekom nekoliko dana nakon pritvaranja aktivista;

* Prisiljavanje putnika flotile da uđu u Izrael, zapljena njihovih putovnica, da bi ih se potom optužilo za protuzakonit ulazak u Izrael;

* Uskraćivanje liječničke pomoći putnicima tijekom nekoliko sati, zbog čega je vjerojatno nepotrebno umrlo 3 aktivista


Izraelske su vlasti uložile izniman trud kako bi prikrile stvarne događaje koji su se odvijali za vrijeme napada s ciljem manipulacije javnog mnijenja, kako na diplomatskoj, tako i na medijskoj međunarodnoj razini. Njihovi su napori uključivali:

* Krivotvorenje nekoliko audio poruka u kojima se sudionike flotile željelo prikazati kao teroriste i simpatizere terorista

* Krivotvorenje nekoliko video dokaza s ciljem podupiranja izraelskih verzija događaja radi utjecanja na javno mnijenje

* Podmetanje netočnih informacija u izjavama za javnost u kojima se sudionike flotile optuživalo za povezanost s Al-Qa'idom i/ili drugim terorističkim organizacijama.

* Netočne izjave medijima
Uključujući izjave poput: „u Gazi nema humanitarne krize“ ili tvrdnje da flotila ne može pristati u Gazi jer Gaza nema luku. Ovdje su također uključene tvrdnje izraelskih dužnosnika da se povećala količina humanitarne pomoći koja ulazi u Gazu unatoč tome što se prema njihovim vlastitim podacima količina humanitarne pomoći koja je ulazila u Gazu smanjila tijekom 9 mjeseci koji su prethodili napadu na flotilu.

*Netočne izjave o svrsi izraelskih akcija
Uključujući najčešće ponavljani primjer da cilj blokade nije nauditi stanovništvu Gaze, iako se kasnije priznaje da je cilj kolektivno kažnjavanje tog stanovništva.

* Netočne izjave o povijesnim činjenicama
Uključujući inzistiranje Izraela da više ne okupira Gazu, iako i dalje ima potpunu kontrolu nad ljudima, robom i humanitarnom pomoći koji ulaze i izlaze s tog područja, te tvrdnje da Palestinci ne postoje i da su svi nežidovski arapski državljani ravnopravni u Izraelu.

* Netočne izjave o postupanju prema putnicima nakon zarobljavanja
Svjedočanstva putnika upućuju na dugotrajno i sustavno fizičko i emocionalno zlostavljanje, onemogućavanje zadovoljavanja osnovnih potreba putnika, te postupke koji bi se mogli smatrati ratnim zločinima. To uključuje pucanje na liječnika koji je pomagao ranjenima, uključujući jednom izraelskom vojniku.

* Klevetanje karaktera i krivotvorenje dokaza o aktivnostima raznih nevladinih organizacija, ponajviše Zaklade za humanitarnu pomoć (IHH).
Organizacija IHH sa sjedištem u Istanbulu u Turskoj bila je glavna meta dobro organizirane kampanje klevetanja njenih dobrotvornih namjera. Izraelska vlada je jedina vlada koja IHH smatra organizacijom povezanom s terorizmom. A i Izrael ju je „terorističkom“ označio tek nakon operacije Lijevano olovo iz 2008.
Međunarodne nevladine organizacije za ljudska prava Human Rights Watch i Amnesty International, te Svjetska zdravstvena organizacija i Ujedinjeni narodi također su bili oštro kritizirani zbog svojih izvještaja o kršenjima ljudskih prava Palestinaca od strane Izraela i ozbiljnosti izraelske opsade stanovništva Gaze.

* Poricanje odgovornosti za ili postojanja humanitarne krize u Gazi
Možda je najočiglednija nedosljednost izraelsko poricanje nametanja blokade stanovništvu Gaze kojom Izrael sprječava ulaz robe na to područje, te stoga Izrael određuje do čega stanovništvo u Gazi može, a do čega ne može doći. Ovo prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji predstavlja okupaciju i zbog toga je Izrael odgovoran za uvjete u Gazi.

* Manipulacija u prijevodu
Video snimka od 3. lipnja postaje PressTV prikazivala je jednog od sudionika flotile kako izjavljuje da se nada da će postati „shahid“ (svjedok). Naknadno je u naslov snimke ubačen slijedeći tekst: Video snimka putnika flotile: „Želim biti „shahid“ (mučenik)“.

* Uljepšavanje vlastitih postupaka
Primjer je uporaba bezazlenog i brižnog izraza „čamac za spašavanje“ kako bi opisali mornaričko plovilo Zodiac Commando Hurricane koje je u napadu korišteno skupa s potpuno naoružanim specijalcima i njihovom opremom.

* Podmetanje dokaza na brodu
Adam Shapiro, jedan od organizatora flotile, i nekoliko putnika koji su bili na brodu Mavi Marmara izjavili su na TV i radio postaji Democracy Now, ruskoj TV i nekoliko drugih medija da se na brodovima flotile nije nalazilo nikakvo oružje, i da su streljivo i praćke podmetnuti na brodu nakon napada.

* Krađa i/ili uništavanje osobne imovine putnika
U kolovozu je uhićeno nekoliko izraelskih vojnika koji su pokušavali prodati zaplijenjenu osobnu imovinu putnika flotile; neki su koristili kreditne kartice aktivista kako bi sebi kupili stvari. Do rujna 2010. putnicima nije vraćena većina ukradene imovine, niti im je ponuđena odšteta za namjerno uništenu imovinu nakon napada. U nekoliko izvještaja agencija Reuters i Associated Press navodi se da su osobe na flotili zajedno ostale bez osobne imovine u vrijednosti od više od 1 milijun dolara, uključujući kompjutere i profesionalne kamere. Pojedinosti su navedene u izvještaju Pokreta za slobodnu Gazu.

* Uskraćivanje liječničke pomoći ranjenima na brodu Mavi Marmara tijekom nekoliko sati, što je moguće doprinijelo smrti 3 putnika

* Vršenje pritiska na strane vlade da podrže izraelsko jedinstveno označivanje organizacije IHH kao terorističke organizacije.
„Njemačka vlada je nakon napada na brod Mavi Marmara zabranila rad organizacije IHH u Njemačkoj. Prema tvrdnjama organizacije IHH iz Turske, njemačka organizacija IHH ni na koji način nije povezana s turskim IHH-om, a to je i objašnjeno u tužbi koju je turska zaklada za humanitarnu pomoć IHH podnijela u listopadu 2008. Njemačku organizaciju IHH osnovala je jedna potpuno druga skupina osoba koje nemaju nikakve veze s turskom organizacijom IHH, te nije poduzeta nikakva akcija ni djelovanje od strane Zaklade IHH sa sjedištem u Njemačkoj.“
„Nemamo nikakve veze s organizacijom IHH u Njemačkoj“, IHH (Turska), 17. srpanj 2010.

* Napadi na nenaoružane aktiviste nakon njihovog zarobljavanja

* Uskraćivanje hrane, lijekova i zadovoljavanja osnovnih potreba aktivistima nakon njihovog zarobljavanja

* Psihološko mučenje aktivista u pritvoru


DODATNI LINKOVI:
Libija:
If this lady ... Or us or our sister .. What would we do? (video)
Video circulating online showing the dramatic scenes from a Tripoli hotel where a woman came into the restaurant and told journalists she had been beaten and raped by Gaddafi officers. She was promptly bundled into a car and driven off.

Libya Live Blog - March 28
11:29am Thirteen victims of the conflict in Libya were taken to Turkey today, a charity there says. According to Salih Bilici, a spokesman for the Humanitarian Assistance Foundation, the injured Libyans (mostly in need of orthopaedic surgery) were brought to Turkey from Benghazi, via Egypt. A Turkish ferry is also sailing to the western town of Misurata, carrying a medical team, two ambulances and two tons of medicines and medical supplies. Asked if the humanitarian relief operation was approved by the Libyan government, Cemil Cecik, the Turkish deputy prime minister, said Turkey had maintained contact with both sides, and that there was a "deal" with the government as long as the Turks only evacuated the wounded.

Live: Libyan Unrest: March 28, 2011
11:28AM: Libya's state news agency is reporting that coalition planes have bombed the city of Sabha, in southern Libya. It says the assault happened at dawn and there have been several civilian casualties.
12:42pm: Gaddafi's forces have bombarded the western city of Misrata, a rebel spokesman has told al-Jazeera television, Reuters reports. Snipers were on rooftops, Saadoun al-Misrati said. Another rebel spokesman has told al-Arabiya television eight people were killed and more than 24 injured in the clashes.


Sirija:
Syria Live Blog - March 28
6:25am "My daughter and her husband were walking down the street near the Khaled ibn Walid mosque here in our town when she was wounded in the knee by a sniper. Her left leg has been amputated," said a woman at her daughter's bedside in Latakia's state-run hospital. Monzer Baghdad, who heads the hospital, said the injury was the result of a "high calibre bullet." Authorities have raised the alarm over snipers in the city, and residents expressed similar fears. Fifteen people have been confirmed killed and scores wounded in unrest that has convulsed the port city in recent days, as a wave of dissent sweeps through a country renowned for its iron grip on security.

Anger sweeps Syria after deaths (video)