nedjelja, 26. lipnja 2011.

Krivac za opadanje broja kršćana u Svetoj zemlji je ekstremni cionizam


Palestinski kršćani demantiraju neistinite tvrdnje canterburyjskog nadbiskuba Rowana Williamsa
Izvor i više informacija: Naim Ateek Letter to Archbishop Rowan Williams

Jeruzalem, 23. lipanj 2011.

Canterburyjski je nadbiskup Rowan Williams u nedavnom intervjuu za BBC izrazio zabrinutost zbog sve manjeg broja arapskih kršćana na Srednjem istoku i krivnju za taj fenomen svalio na ekstremne islamiste. Palestinski kršćani – u Palestini i inozemstvu – negativno su reagirali na ove netočne izjave, a ekumenski palestinski kršćanski centar Sabeel iz Jeruzalema nadbiskupu je uputio otvoreno pismo u kojem pojašnjava kako je prvenstveni uzrok sve manjeg broja kršćana u Palestini izraelska okupacija i cionistički ekstremizam.

Palestinski kršćani sebe doživljavaju sastavnim dijelom palestinskog naroda i, iako su malobrojni, zbog dugotrajne i višestoljetne ukorijenjenosti u palestinskoj zemlji, sebe ne smatraju manjinom. Palestinski kršćani i muslimani podjednako su izloženi ugnjetavanju ilegalnih izraelskih okupatora njihove zemlje. Palestinski kršćani i muslimani dijele iste zajedničke nade i želje i zajedno se bore za slobodu i ljudsko dostojanstvo.

Palestinski kršćani cijene činjenicu da je nadbiskup Williams spomenuo ranjivost kršćanske prisutnosti na Srednjem istoku, no napominju da osim islamističkih ekstremista postoje još dvije ekstremističke skupine, koje je nadbiskup propustio spomenuti, a koje predstavljaju veću prijetnju palestinskim kršćanima: to su židovski ekstremistički vjerski i rasistički kolonisti na Zapadnoj obali koje izravno podržava sadašnja izraelska vlada ekstremne desnice i kršćanski ekstremisti – zapadni kršćanski cionisti koji slijepo i bezuvjetno podržavaju Izrael. Palestinski kršćani upozoravaju da židovski cionisti i cionisti među zapadnim kršćanima predstavljaju veću prijetnju palestinskim kršćanima od ekstremnih islamista, jer imaju veću vojnu moć kojom uklanjaju i kršćanske i muslimanske Palestince iz njihove domovine.

Prema istraživanju koje je 2006. godine proveo palestinski ekumenski kršćanski centar Sabeel uz pomoć sveučilišta u Betlehemu glavni uzroci iseljavanja kršćana sa Zapadne obale su politički i gospodarski uvjeti. Oko 87,3% ispitanika navelo je lošu ekonomsku i političku situaciju kao razlog zbog kojeg napuštaju to područje. Samo je 8% ispitanika uzroke iseljavanja pripisalo vjerskom ekstremizmu.

Na području Betlehema, Beit Jale i Beit Sahoura, na primjer, ima dovoljno prostora za Palestince, no njihova je zemlja (koja uglavnom pripada palestinskim kršćanima) konfiscirana kako bi se na njoj mogla širiti ilegalna izraelska kolonistička naselja, uključujući ilegalna kolonistička naselja Gilo i Har Homa.

Značajan čimbenik zaslužan za istjerivanje palestinskih kršćana iz Palestine također je i izraelski aparthejdski Zid koji razdvaja obitelji i zajednice, zatvara poslovne tvrtke i zauzima palestinsku zemlju, dok kontrolne točke i sustav izdavanja dozvola ograničavaju slobodu kretanja Palestinaca, naročito priječeći im pristup do njihovog Svetog grada Jeruzalema.

Ravnatelj kršćanskog ekumenskog centra Sabeel Naim Ateek je na kraju svog pisma nadbiskupu Williamsu izrazio žaljenje što je nadbiskup propustio priliku da razotkrije i svijet upozori na ugnjetavanje palestinskog naroda, palestinskih muslimana i kršćana, koje je posljedica izraelske okupacije. Jer tko će se, postavlja pitanje Ateek, ako ne crkva, založiti za pravdu i istinu?

Palestinski kršćani ponovo pozivaju nadbiskupa Williamsa (ali i sve ostale čelnike kršćanskih crkvi i institucija) da progovore i zauzmu se za potlačene Palestince u Svetoj zemlji.


Izvor i više informacija: Naim Ateek Letter to Archbishop Rowan Williams



DODATNI LINKOVI:
Palestina/Izrael:
Anti-Flotilla video fraud linked to PM Netanyahu's office, official Israeli hasbara agents
Lažni video koji neosnovano blati aktiviste Flotile povezan s uredom izraelskog premijera i službenim izraelskim propagandistima (24. lipanj 2011.)
Izraelska vlada očajnički pokušava ocrniti globalni pokret za ukidanje izraelske ilegalne i nečovječne blokade Gaze.
Read more…

Razing of Palestinian homes picking up speed
Izrael intenzivirao rušenje palestinskih domova (23. lipanj 2011.)
Od početka ove godine Izrael je, prema podacima B'Tselema, ugledne izraelske organizacije za ljudska prava na okupiranim palestinskim područjima, u Jordanskoj dolini, istočnom dijelu okupirane Zapadne obale, srušio 103 palestinska doma, zahvaljujući čemu je 700 osoba ostalo bez krova nad glavom. Prošle je godine Izrael na tom području srušio 83 palestinska doma. Nevladine organizacije optužuju Izrael da namjerno raseljava tisuće palestinskih ruralnih zajednica na strateškom pograničnom području koje Izrael tobože smatra kritičnim za svoju sigurnost. U Jordanskoj dolini žive desetci tisuća Palestinaca, uključujući brojne nomadske Beduine. Mnogo manji broj židovskih kolonista također živi na tom području, a njihovo naseljavanje na to područje predstavlja kršenje međunarodnog prava. Izrael tvrdi da palestinske domove ruši jer su oni podignuti bez građevinskih dozvola ili u „vojnim zonama“. Organizacije za ljudska prava takve izgovore smatraju smiješnima, ukazujući na činjenicu da je Palestincima gotovo nemoguće dobiti građevinsku dozvolu u „Zoni C“, dijelovima Zapadne obale, uključujući Jordansku dolinu, koji su pod izraelskom kontrolom. Glasnogovornica B'Tselema upozorava da Izrael de facto anektira Jordansku dolinu koja je okupirano palestinsko područje. U suprotnosti s međunarodnim pravom izraelska vlada i velika većina Izraelaca neosnovano to područje svojataju kao dio Izraela.
Read more…

Report: Netanyahu's son posted anti-Arab Facebook comments
Netanyahuov sin postao protuarapske i islamofobne komentare na Facebooku (24. lipanj 2011.)
Some of the comments were posted on the Facebook page of Ashton Kutcher, the Hollywood actor. John Galliano, a designer, had just been fired by Dior after an anti-Semitic rant. Kutcher had asked his followers: "Do you think Galliano would have been fired if he had demeaned Muslims?"
Read more…

Collective Apathy About Collective Punishment
I must pass through the checkpoint every time I wish to enter Jerusalem from Ramallah, even though east Jerusalem is Palestinian territory. I have to answer the familiar questions such as “What were you doing in the West Bank?” or “Do you have any Palestinian friends?” I hate being forced to lie. Having Palestinian friends should not be looked at as criminal. And I hate that they almost – almost make me feel that I am truly doing something wrong. Most of all, I hate the way the Palestinians are treated, and although I am uncomfortable, chances are I will get through without much problem. Their reality is much different. Any random checkpoint encounter could mean harassment, detainment, or worse. It seems to mostly depend on the mood of the soldier.
Read more…