subota, 5. lipnja 2010.

Peticija AI USA za međunarodnu istragu napada na flotilu i ukidanje blokade Pojasa Gaze


Peticiju Amnesty Internationala SAD-a za međunarodnu istragu izraelskog napada na humanitarnu flotilu kako bi se osigurala neovisnost, vjerodostojnost i transparentnost istrage ovog krajnje ozbiljnog međunarodnog incidenta, te za ukidanje izraelske blokade odnosno kolektivnog kažnjavanja stanovništva u Pojasu Gaze možete potpisati na linku.

Peticija
je upućena američkom predsjedniku Obami, ministrici vanjskih poslova Clinton i američkoj predstavnici pri UN-u Susan Rice, od kojih se traži da SAD u Vijeću sigurnosti UN-a i Vijeću za ljudska prava UN-a podrže međunarodnu istragu napada na humanitarnu flotilu, te da pozovu Izrael da odmah ukine svoju blokadu.


Izraelska je vojska otela brod Rachel Corrie i prisilno ga odvlači u Ašdod. Navodno nema ozlijeđenih.
Očevici u Gazi tvrde da su vidjeli brod.
Free Gaza Movement navodno već organizira slanje novih brodova za nekoliko tjedana.

Više informacija:

The Free Gaza Movement

Witness Gaza

Support the Freedom Flotilla - Emergency Response Plan

International Solidarity Movement



Nekoliko vijesti i linkova za Palestinu/Izrael:

Ali Abunimah: The day the world became Gaza

Despite the predictable and shameless US reaction, international condemnation has been unusually robust. In his speech to the Turkish parliament following the attack, Recep Tayyip Erdogan, the Turkish prime minister, denounced Israeli "state terrorism" and demanded that the international community exact a price. Erdogan vowed that "Turkey will never turn its back on Gaza," and that it would continue its campaign to lift the blockade and hold Israel accountable even if it had to do so alone. There are hopeful signs it may not have to. European and other countries summoned Israeli ambassadors and several recalled their envoys from Tel Aviv. Franco Frattini, the Italian foreign minister and one of Israel's staunchest apologists in Europe, said his country "absolutely deplored the slaying of civilians" and demanded that Israel "must give an explanation to the international community" of killings he deemed "absolutely unacceptable, whatever the flotilla's aims". Small countries showed the greatest courage and clarity. Nicaragua suspended diplomatic ties completely, citing Israel's "illegal attack".


Protesti za Gazu u Sarajevu: Hiljade okupljenih uzvikivali parole podrške Palestini

Slike i snimka prosvjeda solidarnosti s Gazom i napadnutim humanitarcima u Sarajevu, 3. lipnja 2010.


Israel Arrests Free Gaza Chairwoman

Izrael uhitio čelnicu Pokreta za slobodnu Gazu (4. lipanj 2010.)

Izraelska pogranična policija danas je na tjednom nenasilnom prosvjedu u palestinskom selu Bil'in na Zapadnoj obali uhitila čelnicu Free Gaza Movementa i jednu od putnica u humanitarnoj flotili Huwaidu Arraf. U selu Bil'in se nenasilni prosvjedi svaki tjedan održavaju još od 2005. Mještani zajedno s palestinskim, međunarodnim i izraelskim mirovnim aktivistima prosvjeduju protiv izgradnje izraelskog Zida koji selo odvaja od ostatka svijeta. Nasilna reakcija i postupanje prema prosvjednicima uobičajeni su za izraelsku pograničnu policiju. Na primjer, prošle je godine patronom suzavca ubijen istaknuti palestinski aktivist Bassem Abu Rahma. Ovaj tjedan istom je takvom patronom na sličnom nenasilnom prosvjedu ranjena 21-godišnja američka aktivistica Emily Henochowicz. Emily je zahvaljujući nasilju izraelskih okupacijskih snaga ostala bez jednog oka. Huwaida je američka Palestinka iz Michigana, aktivistica za ljudska prava i suosnivačica Međunarodnog pokreta solidarnosti. Huwaida je doktor prava, a 2007. i 2008. predavala je Pravo ljudskih prava i humanitarno pravo na sveučilištu Al Quds u Jeruzalemu.

Teroristička akcija koja smrdi na plin

Sir Gerald Kaufman, otvoreno židovski zastupnik u Parlamentu, istaknuo je da je bilo koji od 37 britanskih državljana mogao biti ubijen kada su Izraelci "počinili ratni zločin piratstva u međunarodnim vodama, otmice i ubojstva, a sve u cilju održanja ilegalne blokade Gaze koja se može nazvati kolektivnom kaznom..." Kaufman je tražio od Haguea potvrdu da će biti poduzete daljnje mjere ako Izraelci ne ispune ni skroman zahtjev koji im je upućen. Ali Hague je odstupio kazavši: "Savjetujemo britanskim državljanima, sada i u budućnosti, da ne putuju u Gazu, želim da to bude apsolutno jasno, jer bi se upuštali u opasnu situaciju, iako je održavanje blokade apsolutno pogrešno." Preporučivši nam da ne putujemo, sada i u budućnosti, te propuštanjem da učini išta kako bi se prekinula ilegalna blokada, on se ustrtario i predao Izraelcima pobjedu vrijednu divljenja. Naravno da oni ne žele svjedoke koji vrludaju po mjestu njihovog velikog zločina. Jeremy Corbyn je upitao nije li vrijeme za sankcije kao opozivanje trgovinskog ugovora između EU i Izraela. Hague je odgovorio da ne misli da je nametanje sankcija prava politika. I tako, sve prolazi bez posljedica. Frank Dobson je predložio da Britanija i druge europske članice NATO-a pruže pomorsku zaštitu ako se još neka flotila otisne put Gaze, s Kraljevskom mornaricom u tradicionalnoj ulozi zaštitnika slobode mora. Hague je i to odbacio. Znači li to da ćemo, nakon svega što se dogodilo, prepustiti Rachel Corrie njenoj sudbini? Zakasnila je s priključkom glavnoj flotili, kreće se sama prema Gazi i uskoro će ući u izraelsku zonu smrti. Hague je "prijatelj Izraela" od školskih dana. Premijer David Cameron podsjetio je zastupnike u Parlamentu da se i on smatra "prijateljem Izraela". Zašto, zaboga, oni i toliki drugi izdižu rasističku, nevaljalu državu? Zašto su prijatelji Izraela, a ne Palestine, Libanona, Sirije ili Irana? Zašto podupiru izraelsku Vladu, dokazane teroriste, ali su puni mržnje prema demokratski izabranoj upravi Gaze? Bi li takvi ljudi trebali imati prste na polugama moći u Britaniji? U ovom novom razdoblju politike oslobođene od ljigavosti duguju nam objašnjenje.


Martin wants Rachel Corrie allowed into Gaza

The Irish Government believes the Rachel Corrie should be allowed to reach Gaza, according to Minister for Foreign Affairs Micheál Martin. He said the ship should be allowed to proceed to Gaza and unload iits humanitarian cargo. 'If, as is their stated intention, the Israeli government intercepts the Rachel Corrie, the Government demands that it demonstrate every restraint. 'Those on board the Rachel Corrie have made clear their peaceful intentions and have stated that they will offer no resistance to Israeli forces. 'Based on these assurances, there can be no justification for the use of force against any person on board the Rachel Corrie.'