četvrtak, 24. lipnja 2010.

Tražite prekid uporabe bojevog streljiva protiv nenaoružanih civila u tzv. „tampon zoni“ u Pojasu Gaze

prije 2 tjedna metci izraelskih snajperista prozujali su samo nekoliko metara od ovih žena dok su radile u svom polju

Izvor: ISM: Stop the bullets! A call to end the use of live ammunition against unarmed civilians in the Gaza ‘buffer zone’
(ovaj poziv na akciju na engleskom možete pročitati na linku)

Međunarodni pokret solidarnosti, 19. lipanj 2010.

Katastrofalni izraelski napad na humanitarnu Flotilu slobode za Gazu, u kojem je ubijeno 9 ljudi, s pravom je zgrozio međunarodnu zajednicu. Međutim, za Palestince uporaba smrtonosne sile od strane izraelske vojske nije ništa novo. U tzv. „tampon zoni“ u Pojasu Gaze, bojevo se streljivo rutinski koristi protiv nenaoružanih prosvjednika i poljoprivrednika.

„Tampon zona“ je ilegalna


Izraelska vojska je na teritoriju Pojasa Gaze silom uspostavila „tampon zonu“ koja seže od 300 metara do 2 kilometra duž granice Pojasa Gaze s Izraelom, kršeći na taj način Sporazume iz Osla iz 1990-tih. U toj se zoni nalazi 30% obradive zemlje Pojasa Gaze, uključujući i najplodniju.


Izraelska vojska otvara vatru na nenaoružane poljoprivrednike


Izraelska vojska rutinski na poljoprivrednike koji pokušavaju obrađivati svoju zemlju u „tampon zoni“ ispaljuje bojevo streljivo, a povremeno i topničke granate. Istovremeno dok u Pojasu Gaze vladaju sveprisutno siromaštvo i pothranjenost, poljoprivrednici ne mogu doći do 1/3 svoje obradive zemlje bez izlaganja ekstremnoj opasnosti.


Poljoprivrednici su pokrenuli kampanju narodnog nenasilnog otpora


Nenaoružani prosvjednici u „tampon zoni“, koja se nalazi na međunarodno priznatom teritoriju Gaze, prosvjeduju protiv ilegalne konfiskacije poljoprivrednog zemljišta koja ima teške posljedice za napaćeno stanovništvo Gaze.


Izraelska vojska kako bi „rastjerala“ nenaoružane prosvjednike koristi bojevo streljivo uz smrtonosne posljedice po prosvjednike


Izraelska vojska namjerno na nenaoružane prosvjednike otvara vatru bojevim streljivom. Samo u travnju 2010. najmanje je 6 prosvjednika ranjeno bojevim streljivom. Jedna od tih 6 ranjenih bila je i malteška aktivistica Bianca Zammit koja je ranjena dok je s vojnicima jasno vidljive pozicije snimala prosvjed. Slijedeći je tjedan tijekom prosvjeda bojevim streljivom pogođen 19-godišnji Ahmad Dib, koji je 2 sata kasnije iskrvario na smrt.


Međunarodna zajednica ne može nastaviti šutjeti


Aktivistima za ljudska prava ne dopušta se da uđu u Gazu; ne dopušta im se da dokumentiraju i izvještavaju o humanitarnoj krizi. Izrael koristi bojevo streljivo protiv nenaoružanih prosvjednika i poljoprivrednika jer vjeruje da je zaštićen od pogleda i kritike međunarodne zajednice. Tražite od Izraela da prestane napadati nenaoružane civile u Pojasu Gaze bojevim streljivom.



ŠTO MOŽETE UČINITI:


1. Obratite se svojim predstavnicima i tražite da Izrael odgovara zbog nasilja protiv nenasilnih aktivista i okonča svoju opsadu Gaze

Nazovite ih ili pišite svojim predstavnicima u Izraelu: kontaktni podaci svih stranih veleposlanstava u Izraelu.


Za Hrvatsku:

Hrvatsko veleposlanstvo u Tel Avivu

Croatian Embassy in Tel Aviv, Israel

Embassy of the Republic of Croatia in Tel-Aviv, Israel

Canion Ramat Aviv

40 Einstein St.

Tel Aviv 69101

Israel

City: Tel Aviv

Phone: 00972 (0)3 643 8654

00972 (0)3 643 8655

Fax: 00972 (0)3 643 8503

Email: croemb.israel@mvpei.hr


Hrvatski konzulat u Ašdodu

Croatian Consulate in Ashdod, Israel

Consulate of the Republic of Croatia in Ashdod, Israel

P.O.Box 4002

Ashdod, Israel

City: Ashdod

Phone: 00 972 8 8566 566

Fax: 00 972 8 8522 088


Hrvatski konzulat u Caesareji

Croatian Consulate in Caesarea, Israel

Consulate of the Republic of Croatia in Caesarea, Israel

Hatarshish 8

P.O.Box 4318

Caesarea 38900

Israel

City: Caesarea

Phone: 00972 4 626 1487

Fax: 00972 4 626 1465

Email: hrkonzulat@013.net.il


Hrvatski konzulat u Kfar Shmaryahuu

Croatian Consulate in Kfar Shmaryahu, Israel

Consulate of the Republic of Croatia in the State of Israel, Kfar Shmaryahu

Hasheked 8

Kfar Shmaryahu

Israel

City: Kfar Shmaryahu

Phone: 00 972 9 9500 104

Fax: 00 972 9 9589 765


Hrvatski konzulat u Jeruzalemu

Croatian Consulate in Jerusalem, Israel

Consulate of the Republic of Croatia in Jerusalem, Israel

Shaarei Ha'ir Building, 5th Floor

216 Yaffo Street

Jerusalem 94 383, Israel

City: Jerusalem

Phone: +972 (0) 77 777 92 77

Direct No. +972 (0) 50 777 45 00

Fax: +972 (0) 77 777 92 05

Email: honorary@consul-croatia.com


Napišite vlastitu poruku ili se poslužite ovom već gotovom (primjer poruke na engleskom možete pronaći pri dnu stranice na linku):



Primjer poruke na hrvatskom:


Predmet/Subject: Izraelska uporaba bojevog streljiva protiv civila u "tampon zoni" u Pojasu Gaze


Poštovani veleposlaniče,


Da sigurnosne snage bilo koje zemlje otvaraju vatru bojevim streljivom na civile u SAD-u, Europi ili bilo kojoj drugoj zemlji koja se smatra demokratskom, međunarodna bi zajednica s pravom bila zgrožena. Međutim, izraelske sigurnosne snage rutinski koriste bojevo streljivo kad otvaraju vatru na nenaoružane stanovnike Gaze koji pokušavaju obrađivati svoja polja ili prosvjedovati na području ilegalne "tampon zone" koju su izraelske vlasti samovoljno i jednostrano nametnule u Pojasu Gaze, bez ikakve reakcije od strane međunarodne zajednice.


U proteklih 12 mjeseci izraelske su snage izvele najmanje 220 napada u tzv. "tampon zoni", uključujući 116 napada ove godine. U prvih 4 mjeseca 2010. u takvim je napadima ranjeno 50 stanovnika Gaze, a ubijeno njih 16.


30% obradive zemlje u Pojasu Gaze, uključujući i najplodniju zemlju na tom području, leži unutar zabranjene "tampon zone". Poljoprivrednici koji pokušavaju obrađivati svoju zemlju u toj zoni redovito se suočavaju s izraelskim napadima bojevim streljivom i uništavanjem usjeva, a povremeno i s napadima topničkim granatama. Izrael otvara vatru na palestinske poljoprivrednike koji na teritoriju Pojasa Gaze pokušavaju uzgajati hranu za osiromašeno i pothranjeno stanovništvo tog područja.


Nenasilne prosvjede protiv ilegalne "tampon zone" na tom području organiziraju lokalni poljoprivrednici. Izraelski su snajperisti samo u travnju 2010. bojevim streljivom ranili najmanje 6 prosvjednika, među njima i maltešku aktivisticu Biancu Zammit koja je pogođena u bedro dok je s jasno vidljive pozicije snimala prosvjed. Slijedeći je tjedan u nogu pogođen 19-godišnji Ahmad Dib koji je 2 sata nakon ranjavanja preminuo zbog iskrvarenja.


Izraelski napad na međunarodne humanitarne brodove rezultirao je međunarodnom osudom i kritikom izraelskih kršenja ljudskih prava, ali to nije dovoljno kako bi se Izrael natjeralo da prestane koristiti (protuzakonito, nerazmjerno i smrtonosno) nasilje protiv civila. Međunarodna zajednica ne može nastaviti pasivno promatrati humanitarnu katastrofu koja se u Pojasu Gaze održava na snazi upravo kroz politiku kakva je gore opisana.


Uporaba bojevog streljiva protiv civila u "tampon zoni" mora prestati.


Molim Vas da hitno zatražite trenutačan prekid uporabe bojevog streljiva protiv nenaoružanih poljoprivrednika, nenasilnih prosvjednika i drugih civila u tzv." tampon zoni" u Pojasu Gaze od strane izraelskih sigurnosnih snaga.


S poštovanjem,

[vaše ime i prezime]



2. Podržite poziv Palestinskog civilnog društva na bojkot, dezinvestiranje i sankcije protiv Izraela


Nakon posljednjeg napada na međunarodne aktiviste na brodovima Flotile slobode za Gazu nacionalni odbori za bojkot pozvali su na intenziviranje kampanja i akcija za bojkot, dezinvestiranje i sankcije protiv Izraela diljem svijeta (http://www.bdsmovement.net/?q=node/710).

Iako izraelski napad više na zauzima prostor u vijestima, izraelske oružane snage i dalje napadaju nenasilne aktiviste u Gazi. Prosvjednici i poljoprivrednici ranjavani su i ubijani bojevim streljivom svaki tjedan u blizini tzv. „tampon zone“. Ne smijemo ignorirati nasilje nad tim aktivistima, baš kao ni nasilje nad aktivistima iz flotile.



3. Ciljajte svoje lokalne trgovine koje prodaju izraelske proizvode

http://www.bdsmovement.net/?q=node/4


Supermarketi, modne kuće i druge trgovine koje prodaju izraelske proizvode mogu biti meta kampanje za bojkot izraelskih proizvoda.


Neke kampanje koje su u tijeku: http://bdsmovement.net/?q=node/54


Izvori informacija za aktiviste: http://bdsmovement.net/?q=node/49



Više informacija:

BDS Movement, http://www.bdsmovement.net/


International Solidarity Movement, http://palsolidarity.org/


Fishing Under Fire, http://www.fishingunderfire.blogspot.com/


Farming Under Fire, http://farmingunderfire.blogspot.com/



Još linkova o napadu na flotilu i blokadi Pojasa Gaze
:
Gaza Freedom Flotilla protest at Congressman Brad Sherman's office

Ann Wright, Ramzi Kysia, Medea Benjamin i drugi mirovni aktivisti prosvjeduju u američkom kongresu protiv izjava američkog kongresnika Brada Shermana koji je aktiviste humanitarnog konvoja u Kongresu vrijeđao nazivajući ih „teroristima“ i prijeteći da ih treba uhititi.


Life in Gaza


Palestine/Gaza: The Siege


Part 1: Huwaida Arraf interviewed 7-06-2010


Part 2 Huwaida Arraf interviewed 7-06-2010