petak, 4. lipnja 2010.

Brod Rachel Corrie je na putu za Gazu


(4. lipanj 2010.) Brod Rachel Corrie nalazi se u međunarodnim vodama 150 milija od Gaze i plovi za Gazu. Očekuje se da će u Pojas Gaze stići u subotu ujutro. Brod prevozi građevinski materijal, 20 tona papira i mnogu drugu robu koju Izrael ne pušta u Pojas Gaze.

Na brodu se između ostalih nalaze Mairead Maguire iz Belfasta - dobitnica Novelove nagrade za mir, Denis Halliday iz Irske - bivši pomoćnik glavnog tajnika UN-a (1994-1998), Matthias Chang Wen Chieh, Malezijac kineskog podrijetla – ugledni odvjetnik i pisac, te Mohd Nizar bin Zakaria - malezijski parlamentarni zastupnik. Na brodu se također nalazi tročlana malezijska televizijska ekipa, te novinar Shamsul Akmar bin Musa Kamal.


Putnici upozoravaju da je komunikacija otežana, ponekad i nemoguća, te da izraelske vlasti šire neistinite glasine u medijima. Aktivisti ponovo naglašavaju da nemaju nikakvu namjeru pristati u Ašdodu, već da Rachel Corrie putuje u Gazu.



Malezijska je vlada
od Izraela zatražila da ne naudi humanitarcima koji se nalaze na brodu Rachel Corrie na putu za Gazu, te da brodu osigura siguran prolaz do Gaze kako bi se isporučila humanitarna pomoć koju prevozi. Aktivisti su najavili da se neće opirati u slučaju napada izraelske vojske na njihov brod. Irski premijer već je ranije od Izraela zatražio da osigura siguran prolaz humanitarnog broda do Pojasa Gaze. Izrael je ponudio da sam dostavi pomoć u Gazu, a izraelski ministar vanjskih poslova Lieberman ja najavio da Izrael neće dopustiti probijanje svoje ilegalne i sulude blokade.


Peticija:

Podržite putovanje broda Rachel Corrie u Gazu



Više informacija:

The Free Gaza Movement

Witness Gaza

Support the Freedom Flotilla - Emergency Response Plan

International Solidarity Movement