ponedjeljak, 7. lipnja 2010.

Uskoro za Gazu plovi židovski brod


Iz priopćenja europskih židovskih mirovnih organizacija The Jewish boat to Gaza is sailing soon koje na engleskom možete pročitati na linku.

4. lipanj 2010.


U jednoj Sredozemnoj luci (lokacija se za sada još uvijek drži u tajnosti) jedan se mali brod priprema za posebnu misiju – put u Gazu. Kako bi se izbjegla sabotaža točan datum isplovljavanja i ime luke is koje će brod isploviti bit će objavljeni tek kratko pred polazak broda.


„Svrha našeg putovanja je poziv na ukidanje opsade Gaze, tog ilegalnog kolektivnog kažnjavanja cijelokupnog civilnog stanovništva. Naš je brod malen, pa pomoć koju dostavljamo može biti samo simbolična: nosimo sa sobom školske torbe pune pomoći koju su prikupili njemački školarci, muzičke instrumente i umjetničke materijale. Dostavit ćemo i osnovne lijekove, te malu medicinsku opremu, a za ribare donosimo mreže i pribor. Povezali smo se sa zdravstvenim i obrazovnim službama u Gazi.“


„Svojim napadom na Flotilu slobode, Izrael je ponovo svijetu pokazao svoju odvratnu brutalnost. No svjesna sam da ima vrlo mnogo Izraelaca koji hrabro rade na uspostavi pravednog mira. Budući da će naše putovanje pratiti novinari mainstream medija, Izrael će imati priliku svijetu pokazati da postoji i drugačiji način, način hrabrosti umjesto straha, nade umjesto mržnje.“ rekla je Edith Lutz, jedna od organizatorica i putnica na „židovskom brodu“.


''Jüdische Stimme'' (Židovski glas za pravedan mir na Bliskom istoku) te EJJP (Europski Židovi za pravedan mir na Bliskom istoku) i Židovi za pravdu za Palestince (Ujedinjeno kraljevstvo) pozivaju svjetske čelnike da pomognu Izraelu da se vrati razumu, čovječnosti i životu bez straha. Ove mirovne židovske organizacije očekuju od političkih čelnika Izraela i država diljem svijeta da osiguraju siguran prolaz njihovog malog broda do Gaze i tako pomognu u izgradnji mostova prema miru.



Više informacija:

The Jewish boat to Gaza is sailing soon

The Free Gaza Movement

Witness Gaza

Support the Freedom Flotilla - Emergency Response Plan

International Solidarity Movement