subota, 24. siječnja 2009.

2 Izraelke u vojnom zatvoru zbog prigovora savjesti


Raz Bar-David Varon i Maya Yachieli Wind, dvije mlade Izraelke, potpisnice pisma izraelskih maturanata koji zbog prigovora savjesti odbijaju služiti u izraelskoj vojsci, javile su se u srijedu 14. siječnja u bazu za novačenje i izjavile da odbijaju služiti u izraelskoj vojsci. Obje su osuđene na 14 dana vojnog zatvora. Rečeno im je da je ženski vojni zatvor pun, pa su nekoliko dana bile zadržane u bazi za novačenje. U zatvor su premještene 19. siječnja.

Ovo je 4. zatvorska kazna za Raz Bar-David Varon, a prva za Mayu (19) iz Jeruzalema. Maya je prilikom svog zatvaranja između ostalog izjavila: „Izraelci svoju vojsku više ne mogu zvati „obrambenim snagama“. Obrambene snage ne osvajaju zemlju drugih naroda. Obrambene snage ne pomažu u izgradnji naselja na toj zemlji. Obrambene snage ne dopuštaju kolonistima da palestinske civile gađaju kamenjem, niti Palestincima ne onemogućuju da dođu do svojih polja i izvora preživljavanja. Ovo nisu djela obrambenih snaga. Okupacija nema obrambenih prednosti. Upravo suprotno, besmislena okupacija milijuna ljudi vodi u radikalizaciju mišljenja, mržnju i eskalaciju nasilja.“

Raz Bar-David Varon i Maya Yachieli Wind trebale bi biti puštene iz zatvora 29. siječnja, ali je vjerojatno da će ponovo biti osuđivane na zatvorske kazne.

Njihove adrese u zatvoru su:
Maya Yechieli Wind
Military ID 5984305
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: ++972-3-9579389

Raz Bar-David Varon
Military ID 6000383
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: ++972-3-9579389

Budući da zatvorske vlasti često blokiraju poštu zatvorenih osoba s prigovorom savjesti preporučamo vam da pisma podrške i ohrabrenja zatvorenim djevojkama pošaljete putem e-maila na adresu shministim@gmail.com a ostali članovi Shministima će je isprintati i dostaviti djevojkama u zatvoru.

Velik broj izraelskih rezervista odbio je sudjelovati u posljednjem izraelskom napadu na Gazu, ali vojska uglavnom izbjegava rezerviste stavljati u zatvore. Jedna osoba s prigovorom savjesti trenutno izdržava 14-dnevnu zatvorsku kaznu zbog odbijanja da sudjeluje u napadu na Gazu, ali njegova obitelj ne želi da se njegovi podaci daju u javnost.

Još jednu iznimku predstavlja slučaj Noama Livneha rezervista i jednog od glavnih organizatora pokreta Courage to Refuse koji se bavi zaštitom vojnika koji su odbili služiti u vojsci ili sudjelovati u ratnim zločinima. Noam je već u siječnju 2001. bio zatvaran zbog prigovora savjesti. 19. siječnja 2009. Noama je uhitila vojna policija i prijeti mu suđenje na vojnom sudu.

Tamar Katz i Yuval Oron-Ofir oslobođeni su služenja vojnog roka zbog medicinskih razloga i više im ne prijete nove zatvorske kazne. Hvala svima koji su pisali poruke za njih.

Preporučene akcije:
Proširite što je više moguće informacije o ovim djevojkama koje su zbog prigovora savjesti osuđene na zatvorske kazne.

Pošaljite poruke podrške i ohrabrenja djevojkama u zatvoru (faksom ili razglednicu, te na e-mail adresu shministim@gmail.com).


Pošaljite prosvjedna pisma i njihove kopije izraelskim vlastima.

Prosvjednu poruku izraelskom ministru obrane pošaljite na slijedeću adresu:
Mr. Ehud Barak
Minister of Defence,
Ministry of Defence,
Hakirya,
Tel-Aviv 64743,
Israel.
E-mail: sar@mod.gov.il ili pniot@mod.gov.il
Tel.: ++972-3-6975540 ili ++972-3-6975423
Fax: ++972-3-6976711

Kopiju svog prosvjednog pisma ministru obrane možete poslati zapovjedniku vojnog zatvora:
Commander of Military Prison No. 6,
Military Prison No. 6
Military Postal Code 01860, IDF
Israel
Fax: ++972-4-9540580

Kopiju svojeg prosvjednog pisma ministru obrane možete poslati i vojnom državnom odvjetniku:
Avichai Mandelblit,
Chief Military Attorney
Military postal code 9605, IDF
Israel
Fax: ++972-3-569-43-70

Bilo bi vrlo korisno kad biste prosvjednu poruku poslali i zapovjedniku baze za novačenje u Tel-HaShomeru. Ovaj časnik na kraju odlučuje o tome da li će neka osoba s prigovorom savjesti bili oslobođena služenja vojnog roka ili će ponovo biti osuđena na zatvorsku kaznu i on upravlja vojnim odborom za prigovore savjesti.
Gadi Agmon
Commander of Induction Base,
Meitav, Tel-HaShomer
Military Postal Code 02718, IDF
Israel.
Fax: ++972-3-737-60-52

Oni koji žive izvan Izraela se pozivaju da prosvjedna pisma upute svojim izraelskim veleposlanstvima. Adresu Izraelskog veleposlanstva u vašoj zemlji potražite ovdje.

Za Hrvatsku:
Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj/Israel's Ambassador to Croatia
Shmuel Meirom
Grada Vukovara 271
Zgrada Chromos 11. kat
ZAGREB 10000
CROATIA
E-mail: INFO@ZAGREB.MFA.GOV.IL
Fax: 385 1 6169555
Oslovaljavanje: Your Excellency,/Vaša Ekscelencijo,

Pisma možete pisati na hebrejskom, engleskom, arapskom, svom materinjem ili bilo kojem drugom jeziku koji govorite.


Primjer pisma na engleskom koji možete izmijeniti, dopuniti ili samo kopirati i poslati izraelskim vlastima i veleposlaniku.

Dear Minister/Commander/Your Excellency,

It has come to my attention that Maya Yechieli Wind (Military ID 5984305) and Raz Bar-David Varon (Military ID 6000383), conscientious objectors, have been imprisoned for their refusal to perform military service, and are held in Military Prison no. 400.

The imprisonment of conscientious objectors such as Maya Yechieli Wind and Raz Bar-David Varon is a violation of international law, of basic human rights and of plain morals, let alone when the same person is being repeatedly imprisoned for her self-same beliefs.

I therefore call for the immediate and unconditional release from prison of Maya Yechieli Wind and Raz Bar-David Varon, without threat of further imprisonment in the future, and urge the Israeli army and government to respect the dignity and person of conscientious objectors, indeed of all human beings, in the future.

Sincerely,
(ime i prezime, zemlja)


Primjer poruke na hrvatskom:

Poštovani ministre, (Poštovani zapovjedniče, Vaša Ekscelencijo,)

Saznala sam da su Maya Yechieli Wind (vojna identifikacijska oznaka 5984305) i Raz Bar-David Varon (vojna identifikacijska oznaka 6000383), mlade Izraelke s prigovorom savjesti, zatvorene u vojnom zatvoru broj 400, jer su odbile služiti u izraelskoj vojsci.

Lišavanje slobode osoba koje zbog prigovora savjesti odbijaju služiti vojni rok je nemoralno i predstavlja kršenje međunarodnog i temeljnih ljudskih prava.

Stoga prosvjedujem protiv njihovog zatvaranja i pozivam na trenutačno i bezuvjetno puštanje Maye Yechieli Wind i Raz Bar-David Varon na slobodu bez prijetnje da će iz istog razloga ponovo biti lišene slobode.

Također pozivam izraelsku vladu i vojsku da ubuduće poštuju dostojanstvo osoba koje zbog prigovora savjesti odbijaju služiti u vojsci, kao uostalom i dostojanstvo svih ostalih ljudskih bića.

S poštovanjem,
(ime i prezime, zemlja)


Molimo vas da kopije svojih pisama pošaljete na e-mail adresu: support.refusers.israel@gmail.com kako bi se moglo pratiti koliko je poruka poslano.


Linkovi o neposlušnim rezervistima i Pojasu Gaze:
Reservist arrested for refusing to take part in Gaza op
Noam Livneh uhićen zbog odbijanja da sudjeluje u napadu na Gazu
Noam LIvneh, poručnik u rezervističkim jedinicama izraelske vojske, uhićen je jer je odbio sudjelovati u napadu na Gazu. Noam je izjavio da Izrael nije isprobao sve postojeće mogućnosti prije nego je pribjegao nasilju. „Izrael bombardira jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu i ubija žene i djecu istovremeno sprječavajući njihovu evakuaciju. Čuo sam izvještaje o djeci koja umiru na rukama mrtvih majki, bolesnicima koji ne mogu do bolnica i liječnika, o ljudima koji žive bez najosnovnijih potrepština. To je humanitarna katastrofa.“ rekao je Noam, koji je već prije 8 godina iz moralnih razloga odbio služiti u vojsci u Nablusu na Zapadnoj obali. Prije 2 tjedna dobio je hitni nalog o mobilizaciji i odbio je služiti u Gazi iz moralnih razloga. Izraelska vojska obično ne kažnjava neposlušne vojnike i rezerviste zatvorom pokušavajući time pokazati kako je fenomen vojnika koji odbijaju služiti u izraelskoj vojsci zbog prigovora savjesti zanemariv. Yitzhak Ben-Muha, izraelski vojnik koji se također odbio boriti u Gazi prebačen je u drugu satniju. Ben-Muha sebe ne smatra pacifistom i vjeruje u važnost jake vojske, ali također smatra da vojska treba služiti u obrambene svrhe, a „ne da napada i osvaja“. U udruzi Courage to Refuse tvrde da se trenutno slučajevi odbijanja služenja u vojsci od strane vojnika rješavaju razgovorom sa zapovjednikom satnije, za razliku od 2002. kad je oko 100 vojnika koji su odbijali sudjelovati u izraelskoj operaciji na Zapadnoj obali izvedeno pred sudove. Izraelska vojska tvrdi da se u svim slučajevima neposlušnosti i dezertiranja postupa strogo. Noam Livneh je u zatvoru, a nakon provedene istrage, vojna će policija svoje preporuke dostaviti vojnom državnom odvjetniku.

Gaza Images: Beit Lahiya UN School
Slike bombardiranja UN-ove škole u Beit Lahiyi (17. siječanj)

Vittorio Arrigoni: Love under the bombs
Vittorio Arrigoni iz okupiranog Pojasa Gaze (17. siječanj)
... U posljednja 2 dana Izraelci su intenzivirali bombardiranje i povećao se broj ubijenih civila – samo 60 ubijeno ih je jučer. Oko 10 ih je ubijeno ispred džamije u doba molitve. ... Bolnice u cijelom Pojasu Gaze imaju maksimalno 1500 kreveta, a ranjenih trenutno ima oko 5320. ... Jutros su izraelski tenkovi pogodili UN-ovu školu u Beit Lahiyi na sjeveru Pojasa Gaze. Ranjeno je 14 osoba, a 2 brata Bilal (5) i Mohammed Al-Ashqar (7) su ubijena. Majka im je preživjela, ali je ostala bez obje noge. Zajedno s još 42000 civila potražili su sklonište u jednoj od škola nakon što im je Izrael naredio da evakuiraju svoje domove. Vjerovali su da će u školi biti na sigurnom, kao i 43 izbjeglice ubijene 06. siječnja u UNRWA-inoj školi u Jabaliyi. „Ovo dvoje djece bilo je bez sumnje nevino, kao što ne postoji niti tračak sumnje da su sada mrtva.“ rekao je ravnatelj UN-a u Gazi John Ging koji neumorno, iako uzalud, nastavlja prijavljivati ratne zločine koje su počinili izraelski vojnici. ... Vratio sam se u bolnicu Tal el-Hawa, onaj dio koji se još nije srušio nakon što su Izraelci zapalili zgradu bolnice. ... Hitna pomoć nastavlja vaditi žrtve koje su danima pod ruševinama teško oštećenih zgrada. U bolnici Shifa boravi dječak Suhaib Suliman, jedini preživjeli iz svoje obitelji koja je brojala 25 članova. Svi su poginuli. Mlada djevojka Hadil Samony izgubila je 11 članova obitelji. Nema nikoga tko bi se brinuo za nju nakon što bude otpuštena iz bolnice. Oprostite, može li mi netko objasniti kakva je ovo misija? Ravno iz kolektivnog kažnjavanja u masovni pokolj. ... Više na engleskom pročitajte na linku.