subota, 3. siječnja 2009.

AI USA: akcija za zaštitu civila u Gazi i Izraelu


S linka možete poslati poruku američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice. SAD su do sada samo jednostrano napadale i okrivljavale Hamas. Tražimo od državne tajnice Rice da hitno od Izraela zatraži prekid nerazmjernih napada, izrazi zabrinutost zbog humanitarne situacije u Pojasu Gaze, pozove Hamas i Izrael na hitnu uspostavu primirja i otvaranje graničnih prijelaza kako bi u Pojas Gaze mogle ući dovoljne količine humanitarne pomoći, humanitarni radnici i strani novinari. U poruci također tražimo da se osigura da ranjeni iz Pojasa Gaze imaju pristup bolnicama u Izraelu, Zapadnoj obali i Egiptu, te da se obustavi snabdijevanje Izraela oružjem od strane SAD-a i provede istraga o tome kako je Izrael zlorabio američko oružje za kršenja ljudskih prava (a što između ostalog predstavlja i kršenje američkih zakona).

Civilians must be protected in Gaza and Israel

(poruka je već gotova, ali je možete dopunjavati, skraćivati i/ili se izraziti vlastitim riječima. pod State odaberite zadnji: Not in the US)

Ja ću sad morati 3 dana raditi i za to vrijeme neću baš moći pratiti vijesti. Eventualno ću postati neku akciju poput ove i/ili linkove na engleskom. Vijesti na engleskom možete pratiti na linkovima koje sam stavila i u prethodnom postu:

Ma'an News Agency
IMEMC
Electronic Intifada
Free Gaza Movement – site međunarodnih mirovnih aktivista u Pojasu Gaze
International Solidarity Movement – site međunarodnih mirovnih aktivista u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali
Angry Arab News Service - blog profesora političkih znanosti na kalifornijskom državnom sveučilištu i Berkleyju As'ada AbuKhalila sa svježim člancima iz američkih, europskih, arapskih i izraelskih medija i informiranim komentarima.

i na drugim linkovima sa strane na blogu.


Nekoliko linkova o Gazi:
Prosvjedni skup u Zagrebu: Zaustavite smrt u Gazi!
Inače iz principa ne linkam na pro-cionističke i žute tiskovine kakva je Jutarnji list (na koji se, kao uostalom i na većinu naših medija, jako dobro može primijeniti ovaj citat Malcolma X-a s vrha bloga – btw jutarnji se sad bavi izraelskim noćnim morama, strahovima i paranojama, a ne stvarnim i počinjenim zločinima, humanitarnom krizom i palestinskim (uključujući maloljetnim) žrtvama), ali ovo je iznimna prilika, pa stavljam link radi slika. Žao mi je što ne živim u Zagrebu i nisam mogla doći. Veliki pozdrav i hvala svima koji su došli i solidarizirali se s Palestincima.

Domain hacked in protest to ongoing Gaza offensive
Turski hakeri hakirali izraelske sajtove i postavili slike sa žrtvama izraelskih napada.

Amira Hass: Did the IAF bomb a Gazan welding truck or a Hamas Grad transport?
"Suddenly I saw a flash of light next to my truck and then it caught fire and I heard the sound of an explosion. I started to run toward the blast, and when I got close and the smoke cleared, I saw bodies, one of them belonging to my son Imad. I fainted. When I woke up they told me that Imad and the seven other young people who were helping him had been killed," he recounted. Speaking to Haaretz by phone, Samur said: "These were not Hamas, they were our children, and I will tell you their names. Imad Samur, 32; Ashraf al-Dabar, 30; Mahmoud Rabayan, 15; Rami Rabayan, 23; Ahmed Hila, 19; Mohammed Mahdi, 17; Wissam Eid, 14; Mohammed Haber, 20. Four others were hurt, two of them seriously: Bilal Rabayan, 19 and his brother Baha, 16.