nedjelja, 3. srpnja 2011.

Tražite od grčkih vlasti da dopuste isplovljavanje flotile!


Izvor: Demand Greece allow the Flotilla to sail!

Flotila slobode 2 se suočava s raznim sabotažama i napadima, iza kojih aktivisti pretpostavljaju da stoji Izrael i izraelska zloglasna tajna služba Mossad, te zabranama isplovljavanja od strane grčkih vlasti. Molimo Vas da izvršite pritisak na grčke vlasti pisanjem poruka i prosvjedima ispred grčkih veleposlanstava.

Kontaktni podaci za grčko veleposlanstvo u Zagrebu:
Grčko veleposlanstvo u Zagrebu
Opatička 12 10000 Zagreb CROATIA
tel. 00385 1 4810444 and 4810437
fax. 00385 1 481 0419
email: greece-embassy[at]grembassy.hr

Link s kontaktnim podacima grčkih veleposlanstava diljem svijeta


Primjer poruke (koji možete kopirati, nadopuniti, izmijeniti, napisati svoju poruku…; na grčkom, engleskom, nekom drugom svjetskom jeziku koji govorite ili vlastitom materinjem) na engleskom:

Your Excellency,
I kindly urge the Greek government to stop preventing the Freedom flotilla boats from sailing to Gaza. Please let these boats sail – they represent humanity and ordinary citizens around the world saying NO! to illegal and inhuman Israeli practices in the Gaza Strip and the rest of occupied Palestine.
Our governments do not represent us. These boats do. Please let them sail!!!
Sincerely,
[Vaše ime i prezime, grad/mjesto, zemlja]


Primjer poruke na hrvatskom:

Vaša Ekscelencijo,

Molim grčku vladu da prestane sprječavati isplovljavanje brodova Flotile slobode 2. Molim Vas da dopustite brodovima flotile da isplove za Gazu. Oni predstavljaju obične građane diljem svijeta koji se protive izraelskoj ilegalnoj i nečovječnoj blokadi Pojasa Gaze i ostalim izraelskim kršenjima ljudskih prava u okupiranoj Palestini. Nas, obične građane, ne predstavljaju naše vlade, već ovi brodovi. Molim Vas dopustite im da isplove!!!
S poštovanjem,
[Vaše ime i prezime, grad/mjesto, zemlja]


Izvor i više informacija: Demand Greece allow the Flotilla to sail!



DODATNI LINKOVI I VIJESTI O FLOTILI SLOBODE 2:
Grčke vlasti prijete da će podići tužbe protiv kapetana američkog broda za Gazu (1. srpanj 2011.)
Grčke vlasti su 1. srpnja 2011. zaustavile američki brod za Gazu The Audacity of Hope koji je zatim u pratnji teško naoružanih grčkih specijalaca prepraćen natrag u luku u Ateni. Grčke su vlasti najavile da će vrlo vjerojatno protiv kapetana broda podići tužbe. U znak solidarnosti s kapetanom ostatak putnika i posada noć su proveli na brodu. Aktivisti zahvaljuju svima na podršci i pozivaju da se pritisak na grčke vlasti nastavi, jer trenutno grčke vlasti također sudjeluju u provođenju izraelske ilegalne blokade Pojasa Gaze.
Izvor: US BOAT TO GAZA

Gaza-bound boat: Greek commandos forced us back
"The boat is moving back to port, flaked by two zodiacs and one Greek Coast Guard ship full of commandos," another Twitter message said. "So sad that the Greeks are doing the dirty work of Israel by not letting us sail." "I never knew the Mediterranean was owned by Israel," another activist said.
Read more…

Audacity Invites Media to Inspect Boat and Passengers
Putnici američkog broda za Gazu pozvali medije da pregledaju brod i putnike (29. lipanj 2011.)
Nakon lažnih optužbi i medijskih spinova izraelskih propagandista o tome kako putnici flotile izraelske vojnike namjeravaju napasti kemijskim oružjem, aktivisti američkog broda za Gazu pozvali su medije da 30. lipnja u gradu Perami pregledaju, fotografiraju i snime video kamerama cijeli brod, kapetana, posadu i sve putnike, koje su također mogli i intervjuirati. Američki brod za Gazu prevozi 3000 pisama Amerikanaca upućenih stanovnicima Pojasa Gaze. Medijima je također omogućeno da snime, pregledaju i fotografiraju i taj „teret“. U međuvremenu su čak i neki izraelski ministri priznali da su optužbe o tome kako će aktivisti napasti izraelske vojnike Netanyahuov neutemeljen medijski spin.
Read more…

Israel ministers slam flotilla threat as 'spin'
Izraelski ministri oštro kritizirali spin o prijetnji flotile (29. lipanj 2011.)
Nekoliko izraelskih ministara optužilo je vojsku da su tvrdnje o tome kako bi aktivisti na brodovima flotile za Gazu mogli nauditi izraelskim vojnicima „spin“. Nekoliko je neimenovanih članova izraelskog sigurnosnog kabineta navodno izjavilo da su te tvrdnje „medijski spin“ i „PR histerija“. Tvrdnje je u javnost plasirala glasnogovornica izraelske vojske Avital Leibovitz, no ministri sigurnosnog kabineta na sastanku na kojem se govorilo o flotili nisu dobili takve informacije, pa su čak optužili ured premijera Netanyahua da stoji iza ovih dezinformacija. Kao razloge zašto smatraju da je Netanyahu pribjegao ovoj obmani javnosti ministri navode da se premijer želio opravdati pred međunarodnom zajednicom u slučaju da vojna operacija protiv flotile rezultira žrtvama, te da je želio izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu kako bi vlade spriječile brodove flotile da uopće isplove prema Gazi. Nenasilni aktivisti odbacili su ove optužbe. Flotila se sastoji od 10 brodova s gotovo 300 nenasilnih propalestinskih aktivista iz 22 zemlje, uključujući Kanadu, Francusku, Grčku, Irsku, Italiju i Španjolsku. Među aktivistima je i nekoliko desetaka Amerikanaca i Europljana srednje i starije dobi.
Read more…

Greece blocks departure of all Gaza-bound ships
Grčka blokira isplovljavanje svih brodova flotile za Gazu (1. srpanj 2011.)
Grčka je vlada u petak, 1. srpnja, zabranila isplovljavanje svih brodova koji su namjeravali isploviti za Gazu iz grčkih luka kako bi spriječila probijanje izraelske pomorske blokade. Grčka vlada također tvrdi da će šire područje istočnog Sredozemnog mora biti pod stalnim elektroničkim nadzorom kako bi se pratilo kretanje brodova koji žele sudjelovati u flotili. Vlasti su već implementirale ovu odredbu, blokirajući američki i kanadski brod koji namjeravaju sudjelovati u pro-palestinskoj flotili za Gazu slijedeći tjedan. Ova je odluka aktivistima prouzročila nova odgađanja njihovog polaska. Američki je brod u petak isplovio usprkos pozivima Izraela flotili da odustane od proboja blokade, te zabrani isplovljavanja koju je izdala grčka vlada. Američki brod je u petak isplovio iz luke Perama, a grčke su ga vlasti ubrzo zaustavile i nekoliko sati kasnije vratile u jednu grčku luku. Kanadski brod Tahrir u petak nije isplovio. Lučke su se vlasti ukrcale na brod i od aktivista, koji tvrde da brod ispunjava sve potrebne uvjete, zatražile da im predaju dozvolu i ostalu dokumentaciju. Vlasnica broda trenutno pregovara s lučkim vlastima kako bi joj bila vraćena dozvola. Aktivisti tvrde da se radi o direktivi iz ureda grčkog predsjednika da se brodovima ne dopusti da isplove iz grčkih luka. Organizatori flotile najavljuju da će isploviti za Gazu slijedeći tjedan unatoč odgodama za koje krive izraelsku sabotažu. Greta Berlin iz Pokreta za slobodnu Gazu i putnica na američkom brodu je najavila da će brodovi isploviti do 5. srpnja i sastati se u međunarodnim vodama s ostalim brodovima 6. ili 7. srpnja. Prvotno je flotila brojala 15 brodova, no taj se broj smanjio i aktivisti trenutno računaju s 9 brodova.
Read more…

Sabotage of M.V. Saoirse in Turkey 'an act of international terrorism'
Sabotaža na irskom brodu za Gazu u Turskoj – „čin međunarodnog terorizma“ (30. lipanj 2011.)
Irski brod Saoirse koji je trebao sudjelovati u Flotili slobode 2 pretrpio je opasnu sabotažu u luci u turskom gradu Göceku, gdje je usidren već nekoliko tjedana. Sabotaža je otkrivena u utorak 28. lipnja ujutro, a u srijedu, nakon što je brod dignut iz vode, postali su poznati pravi razmjeri ove profesionalno i vrlo proračunato izvedene sabotaže. Saboteri su oslabili vratilo, prouzročivši oštećenje veoma nalik onom koje je u sabotaži nekoliko dana ranije pretrpio grčko-švedski brod Juliano, koji se nalazi u Grčkoj. Ono što je zastrašujuće je da je ova sabotaža otkrivena slučajno i da bi, u slučaju da nije otkrivena na vrijeme, prouzročila puknuće trupa i potonuće broda tek na otvorenom moru, s vrlo vjerojatno smrtnim posljedicama po putnike. Irski su aktivisti ostali zgranuti ovim napadom za koji optužuju Izrael i smatraju ga nasilnim činom koji je mogao rezultirati smrću ili ozljedama irskih državljana. Također pozivaju irsku vladu i izvršnu vlast u Sjevernoj Irskoj da inzistiraju da se ovaj čin međunarodnog terorizma istraži i odgovorni budu privedeni pravdi. Ova je sabotaža počinjena u turskoj luci i njome je povrijeđena turska suverenost i prekršeno međunarodno pravo. Sablažnjuje što sabotaža ne bi bila otkrivena odmah po isplovljavanju broda, već bi fatalno oštećenje nastupilo tek kad bi brod već bio na otvorenom moru, što bi rezultiralo smrću putnika. Radi se o potencijalno ubojitom činu. Saboteri su pokazali potpunu nebrigu za ljudske živote. Aktivisti podsjećaju da ih je Izrael prošle godine napao u međunarodnim vodama, te napominju da je ove godine otišao i dalje, i da ih napada u turskim i grčkim lukama. „Nema te granice koju Izrael neće prijeći,“ izjavio je Dr. Fintan Lane, irski aktivist koji je i prošle godine sudjelovao u Flotili slobode. No aktivisti također najavljuju da ih ovakvi napadi neće zastrašiti, već samo ojačati njihovu odlučnost da nastave sa svojim nenasilnim aktivnostima tako dugo dok ilegalna i nemoralna izraelska blokada ne bude ukinuta. Aktivisti pozivaju irsku vladu i izvršnu vlast Sjeverne Irske da zahtijevaju sigurno putovanje Flotile slobode 2 do Gaze, inzistiraju da flotili bude dopušteno da bez ometanja dođe do Gaze, te da javno osude ovu opasnu sabotažu. Pozivaju sve građane da prosvjeduju, naročito ispred izraelskog veleposlanstva, obzirom da su saboteri skoro ubili irske državljane. Aktivisti također od turske policije zahtijevaju potpunu istragu ovog incidenta. Nažalost, popravak nanesene štete trajat će predugo da bi se irski brod mogao priključiti Flotili slobode 2. Međutim 6 od 20 putnika i članova posade irskog broda prebacit će se na talijansko-nizozemski brod. To će biti Fintan Lane, nacionalni koordinator udruge Irski brod za Gazu i član Pokreta za slobodnu Gazu; Trevor Hogan, bivši profesionalni igrač ragbija; Paul Murphy, dublinski zastupnik Socijalističke stranke u Europskom parlamentu; Zoe Lawlor iz udruge Kampanja irsko-palestinske solidarnosti; Hussein Hamed, irski državljanin libijskog porijekla i Gerry MacLochlainn, derryjski gradski vijećnik stranke Sinn Fein. Brod Saoirse će biti popravljen i korišten u budućim flotilama koje će ploviti za Gazu.
Read more…

Waiting for Godot on the Gaza flotilla
However improbable as it might presently seem, strategies such as the flotilla, the BDS movement and other forms of militant non-violent resistance do have a chance for defeating the strategy of violence and large-scale imprisonment that has long defined Israeli rule in the Occupied Territories. Just as I write these lines, Haaretz newspaper is reporting that the IDF has admitted that it has "no way to stop mass non-violent protests in the West Bank". And mass here means merely several thousand protesters, nothing like the hundreds of thousands of people necessary to bring down Ben Ali and Mubarak. According to one IDF official: "A non-violent protest of 4,000 people or more, even if they only march to a checkpoint or a settlement, and especially if the Palestinian police do not deter them, will be unstoppable." We could similarly imagine the impossibility of stopping the next flotilla if it grows to dozens of boats, or even hundreds. When coupled with former Prime Minister Ehud Olmert's warning that if Palestinians give up the two-state idea and simply demand Israeli passports, Israel will have no choice but to choose between rank apartheid and becoming a true non-sectarian democracy, the way forward to achieving real peace, justice and democracy becomes clear.
Read more…

British activists on the Gaza Freedom Flotilla demand that David Cameron guarantee their safe passage
Britanski aktivisti na flotili za Gazu zahtijevaju od britanskog premijera da im zajamči siguran put (2. srpanj 2011.)
U ponedjeljak 4. srpnja u 11 sati aktivisti Pokreta za slobodnu Gazu uputit će se u rezidenciju britanskog premijera Davida Camerona u Londonu kako bi mu predali pismo britanskih aktivista koji će u sklopu Flotile slobode 2 za nekoliko dana putovati u Gazu. Britanski aktivisti će od britanskog premijera zatražiti da intervenira kako bi im bilo zajamčeno sigurno putovanje u Gazu. Britanska je vlada do sada odbijala pozvati izraelsku vladu da dopusti flotili da sigurno iz međunarodnih voda uđe u teritorijalne vode Pojasa Gaze i pristane u Gazi. Većina brodova flotile nalazi se trenutno u Grčkoj i ima poteškoće s dobivanjem dozvola za isplovljavanje od grčkih vlasti. Aktivisti vjeruju da je uzrok tome pritisak izraelske vlade. Britanski aktivisti nalazit će se na različitim brodovima flotile koja uključuje 2 teretna i 8 putničkih brodova i prevozi gotovo 3 000 tona humanitarne pomoći i stotine civila iz nekoliko desetaka zemalja. Među putnicima su parlamentarni zastupnici, političari, pisci, umjetnici, novinari i sportaši, te predstavnici različitih vjerskih skupina. Aktivisti su pozvali UN i druge međunarodne organizacije da pregledaju i provjere brodove i putnike kako bi pokazali svijetu i Izraelu da ništa ne skrivaju. Britanski aktivisti u svom pismu napominju da ne služe nikakvom političkom pokretu ni skupini, već da im je jedina težnja nenasilna potpora palestinskim građanima i njihovim ljudskim pravima. Pismo u cijelosti možete pročitati na linku.
Read more…