četvrtak, 7. srpnja 2011.

Međunarodni aktivisti ovaj vikend zrakoplovima dolaze u Palestinu


Ovaj petak (8. srpnja), na obljetnicu poziva palestinskog civilnog društva na bojkot, dezinvestiranje i sankcije protiv Izraela, stotine aktivista iz nekoliko desetaka nevladinih organizacija iz cijelog svijeta putničkim će avionima sletjeti u zračnoj luci u Tel Avivu i otvoreno izjaviti da je cilj njihovog dolaska posjet Palestini. Izrael kontrolira sav pristup Zapadnoj obali i u mnogo je slučajeva aktivistima zabranio da ponovo uđu na Zapadnu obalu. Mnogi su aktivisti bili prisiljeni lagati o tome zašto dolaze u Izrael. Inicijativom „Dobro došli u Palestinu“ počet će tjedan u kojem će se diljem Palestine odvijati različite akcije.

Poznato je da Izrael Palestincima sustavno krši i uskraćuje brojna ljudska prava. Pravo na povratak, pravo na slobodu kretanja, pravo na vodu, pravo na obrazovanje… samo su neka od njih. Pravo na posjete građana drugih zemalja do sada nije bilo u fokusu pažnje. Međutim, zabrana primanja posjeta iz inozemstva jednako je uznemirujuća i šokantna.

Da, točno ste pročitali. Izrael Palestincima na okupiranim područjima prijeti da im neće dopustiti posjete državljana drugih zemalja. Radi se o zabrani ulaska u Izrael stranim državljanima koji žele posjetiti okupirano palestinsko područje. Da ponovimo, jedini način da se dođe na palestinski teritorij Zapadne obale i Istočnog Jeruzalema, koji su pod izraelskom vojnom okupacijom, je kroz izraelsku zračnu luku u Tel Avivu ili jednu od izraelskih morskih luka ili neki od kopnenih graničnih prijelaza pod izraelskom kontrolom.

Više od 300 međunarodnih aktivista ovog petka namjerava sletjeti u Tel Aviv, na poziv 30 palestinskih organizacija civilnog društva, i sudjelovati u inicijativi „Dobro došli u Palestinu“. Očekuje se da će sudjelovati aktivisti iz Francuske, Velike Britanije, Belgije, Švedske, Njemačke, SAD-a, Japana i nekoliko afričkih zemalja.

Po dolasku u zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu, ovi pozvani gosti, svi državljani zemalja koje s Izraelom imaju diplomatske odnose, neće skrivati svoju namjeru da posjete okupirani palestinski teritorij. Vremenu neaktivnosti došao je kraj. Tamo gdje su države neučinkovite, građani stvari preuzimaju u svoje ruke. Ovi će aktivisti, kao i oni koji pomorskim putovima namjeravaju probiti blokadu Gaze, te oni koji žive u Palestini i svaki se dan opiru okupaciji, povjesničarima dokazati da povijest stvaraju stvarni ljudi koje odlikuju humanost i hrabra požrtvovnost.


Izvor: Sam Bahour: Welcome to Palestine – if you can get in

Više informacija:
Dobro došli u Palestinu (na engleskom)


Bienvenue en Palestine (na francuskom)



DODATNI LINKOVI:
PALESTINA/IZRAEL:
Response to Greek Government Offer
Odgovor Pokreta za slobodnu Gazu na ponudu grčke vlade (5. srpanj 2011.)
Pokret za slobodu Gazu i organizatori Flotile slobode 2 za ponudu grčke vlade u vezi isporuke humanitarne pomoći koju u Gazu žele dostaviti aktivisti, saznali su tek iz medijskih izvora. Izvještaji objavljeni u medijima daju naslutiti da je ta ponuda bila upućena organizatorima flotile, no njih nitko, ni izravno, ni preko neke treće strane, u vezi ovog pitanja nije kontaktirao. Ponuda, kakva se navodi u medijima, nije dovoljna jer podrazumijeva suradnju s izraelskom blokadom i potpuno ignoriranje palestinskih ljudskih prava, svodeći pitanje Gaze i Palestine na problem dostave humanitarne pomoći. Međutim, organizatori flotile grčkoj su vladi ponudili razgovor o jednom drugom prijedlogu, u skladu s prethodnim prijedlozima grčke i ciparske vlade, u vezi izravnog morskog puta do Gaze iz jedne od tih dviju zemalja. Izjava koju je grčka vlada objavila na Internet stranicama svog ministarstva vanjskih poslova sadrži i stajalište da blokadu Pojasa Gaze treba ukinuti i da je potrebno osigurati poštivanje međunarodnog prava. Aktivisti pozivaju grčku vladu da im se izravno obrati (naročito obzirom da zna gdje se trenutno nalaze) ukoliko ima ozbiljne namjere pomoći u ukidanju blokade, i ukoliko jedini cilj te izjave nije ukloniti kritiku koje su, zbog sprječavanja isplovljavanja flotile, grčke vlasti postale predmetom proteklih dana.
Read more...

Staying Human (video)
The situation in Gaza told from beyond the grave. This film follows Italian human rights activist Vittorio Arrigoni as he campaigns for the fishermen of Gaza. Arrigoni was a member of the International Solidarity Movement (ISM) committed to resisting the Israeli occupation of Palestinian land using non-violent methods. In the film he relates his experience of Israel's war on Gaza and explains why he chose to visit and live in Gaza in the first place.
Click here to watch…

Slike s prosvjeda podrške Flotili slobode 2 u Parizu (6. srpanj 2011.):
At the protest in support of #Flotilla2 in #Paris.
On Champs Elysees at demo


HRVATSKA:
Akademska solidarnost: Izjava za javnost povodom štrajka (6.7.2011.)
Kao odgovor na silu, izabrali smo štrajk, kao što niz akademskih institucija ovih dana odlučuje obustaviti studijski proces ili pak odgoditi početak sljedeće akademske godine ako se predloženi zakoni ne povuku iz procedure i u potpunosti odbace. Konkretan otpor jedino je preostalo djelotvorno sredstvo što ga akademska zajednica ima na raspolaganju u obrani javnog dobra. U rat MZOŠ-a i Vlade protiv akademske zajednice, kao pouzdani saveznici na strani silnika, uključili su se i marionetski tzv. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kao i medijski koncern EPH, koji bespoštednom propagandom nastoje posijati paniku među studentima i akademskim radnicima. Od brojnih obmana koje su zakamuflirane navodnom ekspertizom (poput potpuno neutemeljenog zastrašivanja nelegalnošću štrajka) jedna od najbezočnijih laži tiče se navodne nebrige za studente. Ta tvrdnja služi isključivo prikrivanju partikularnih interesa sindikalno-političke koalicije. Spremnost na iznošenje tako teških i lažnih optužbi pokazuje zapravo bahatost, bezobrazluk i društvenu neodgovornost. Naglašavamo da se eventualni studentski problemi koji bi proizišli iz štrajka (a koji se veoma lako mogu riješiti odgovornim djelovanjem nastavnika i institucija), ne mogu mjeriti s dugoročnom i nepopravljivom štetom koju donosi porazni paket zakonâ. Toga su svjesni i studenti koji otvoreno iskazuju podršku štrajku. Količina neartikuliranih medijskih izjava u posljednjih nekoliko dana jasno pokazuje do koje je mjere zavladala panika u ministarsko-žutosindikalnim redovima. Odjednom su za radne odnose i pravo na rad duboko zabrinuti upravo oni koji naše argumente u procesu najave štrajka nisu htjeli čuti, a priopćenja upitne pismenosti prepuna su optužbi i osobnih uvreda. Ovom smo činu pristupili odgovorno, u skladu sa svojim otpočetka principijelno iskazanim stajalištima. Zahtijevamo potpuno odbacivanje prijedloga zakonâ o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, kao prvi korak u obrani i daljnjem razvitku visokog obrazovanja i znanosti kao javnog dobra. Autonomija sveučilišta, sloboda znanstvenog istraživanja i poučavanja, kao i potpuno javno financirano visoko obrazovanje dostupno svima – temeljne su vrijednosti koje mora ispoštovati svatko tko se poduhvati zakonskog uređenja ovih područja.
Pročitajte više…