subota, 28. ožujka 2009.

O gušenju slobode govora o Palestini/Izraelu u kanadskim medijima


Informacije sa site-a Seriously Free Speech: Canwest Media Bully koji je posvećen borbi protiv gušenja slobode govora od strane korporacije Canwest, koja kontrolira većinu kanadskih tiskanih medija. Korporacija Canwest se javno hvali da je najveći pristaša Izraela u Kanadi, a osim cenzure informacija o stvarnom stanju u Palestini/Izraelu, posegla je i za sudskim tužbama u pokušaju da ušutka svoje kritičare i sakrije palestinsku stranu priče od svojih čitatelja.

Canwest, najveći medijski konglomerat u Kanadi, koji se hvali da njegove publikacije tjedno čita 4,8 milijuna ljudi, podigao je tužbu protiv lokalnih aktivista u Vancouveru u Kanadi, jer su napravili i distribuirali parodiju na Canwestovu pristranost u korist Izraela.

Optuženi, Carel Moiseiwitsch i Gordon Murray, odlučili su nakon svog povratka s okupiranih palestinskih područja, gdje su u studenom 2006. pomagali palestinskim poljoprivrednicima u berbi maslina, napraviti parodiju kojom su željeli upozoriti na pristranost Canwestovih medija protiv Palestinaca. Naime, u Canwestovim se tiskovinama nije moglo pročitati ništa od zločina i kršenja ljudskih prava koje je to dvoje aktivista tijekom svog boravka u Palestini vidjelo vlastitim očima.

Canwest je u vlasništvu obitelji Asper iz Winnipega. Osnivač kompanije Israel (Izzy) Asper umro je prije nekoliko godina i tvrtka je sada u rukama njegovog sina Leonarda. I Izzy i Leonard su strastveni cionisti i pobrinuli su se da njihovi mediji zastupaju njihova stajališta. Izzy Asper je u kolovozu 2003. za Jerusalem Post izjavio da su vrlo ponosni što sve njihove novine imaju snažan pro-izraelski stav, te se pohvalio da najveću podršku Izraelu u Kanadi pruža Canwest.

U lipnju 2007. Palestine Media Collective (Carel i Gordon) je tiskao i distribuirao 12 000 primjeraka parodije na novine Vancouver Sun koja je sadržavala satiru Canwestove pristranosti protiv Palestinaca u člancima poput onog naslova „Studija pokazala da je istina pristrana protiv Izraela“ koji je napisao Cyn Sorsheep (cenzura). 6 mjeseci kasnije Canwest Mediaworks Publications Inc. je podigao tužbu protiv osoba koje su se „urotile“ kako bi napravile i distribuirale parodiju. Canwest aktiviste tuži jer su koristili zaštitni znak kompanije istovremeno ih optužujući za pro-palestinsku, anti-izraelsku pristranost, te traži da im se zabrani objavljivanje „uvredljivih neistina putem novina i drugih publikacija, na internetu i drugdje“.

Carel Moiseiwitsch je aktivistica i vizualna umjetnica iz Vancouvera koja izlaže svoje radove u inozemstvu. Predavala je na Institutu za umjetnost i dizajn Emily Carr i radila kao ilustrator za Vancouver sun i Province preko 10 godina. Gordon Murray je aktivist i informatički tehničar koji se godinama bavi alternativnim medijima. Oboje već 20 godina aktivno podržavaju prava autohtonog stanovništva u Kanadi, Palestini, Meksiku, Južnoj Africi, Zapadnoj Sahari i u drugim dijelovima svijeta.

Mordecai Briemberg, dugogodišnji mirovni i aktivist za socijalnu pravdu, aktivan u borbi protiv rasizma u Kanadi, te protiv aparthejda u Južnoj Africi i rasističke državne politike i postupaka Izraela prema Palestincima, također je bio optužen, zbog distribucije parodije, ali je zbog pritiska javnosti tužba protiv njega povučena. Mordecai ima izuzetno bogato aktivističko iskustvo i predstavlja istaknut i učinkovit glas u javnoj raspravi o tome kako postići mir i pravdu za Palestince i Židove u Palestini/Izraelu.

Više informacija na engleskom i francuskom, te snimke i poruke aktivista, možete pronaći na linku.