utorak, 30. lipnja 2009.

Izraelske snage otele humanitarni brod Free Gaza Movementa


Izraelske okupacijske snage su danas napale i otele brod SPIRIT OF HUMANITY Free Gaza Movementa i 21 aktivista za ljudska prava i novinara iz 11 zemalja, uključujući nobelovku Mairead Maguire i bivšu zastupnicu u američkom kongresu Cynthiju McKinney.

Brod, koji je u Pojas Gaze išao radi humanitarne misije,nije se u trenutku napada i otmice nalazio u izraelskim vodama. McKinney je upozorila da je Izrael napadom na brod prekršio međunarodne zakone i pozvala međunarodnu zajednicu da zatraži oslobađanje aktivista i broda kako bi oni mogli nastaviti svoje putovanje. Nenaoružani civilni brod je u Pojas Gaze prevozio dječje igračke, lijekove i građevinske materijale i ni u jednom trenutku putovanja se nije približio izraelskim vodama, a prije polaska pregledale su ga ciparske službe.

Izgubljen je kontakt s otetim aktivistima i novinarima, ali su angažirani odvjetnici koji rade na njihovom oslobađanju.

Više informacija, popis putnika i kontaktne podatke dužnosnika od kojih možete zatražiti hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu otetih nenaoružanih humanitaraca, te prosvjedovati protiv izraelskog napada na humanitarni brod i kršenja međunarodnog prava pronađite na linku.


Također, pozivamo medije da ne ignoriraju, nego objave ovaj incident izraelskog kršenja međunarodnog prava.

Više informacija: Free Gaza Movement