četvrtak, 4. prosinca 2008.

Mlade Izraelke ponovo osuđene na 21 dan zatvora zbog odbijanja da služe u izraelskoj vojsci

Tamar Katz i Raz Bar-David Varon, obje potpisnice pisma izraelskih maturanata koji odbijaju služiti u izraelskoj vojsci, koje zbog prigovora savjesti odbijaju služiti u izraelskoj vojsci, osuđene su 01. prosinca na 21 dan zatvora.

Tamar Katz

Tamar Katz, iz telavivškog predgrađa Ramat HaSharon, ima 19 godina, a u izraelskoj je vojsci odbila služiti jer ta vojska desetljećima okupira i napada tuđe teritorije, tiranizira civile, održava na životu rasistički režim na teritorijima koje okupira i pod lažnim izgovorom sigurnosti čini nepodnošljivim život milijunima stanovnika. Tamar ne želi upirati oružje u palestinske civile i smatra da djelovanje izraelske vojske i izraelska okupacija samo rezultira eskalacijom nasilja u regiji.

Njena adresa u zatvoru je:
Tamar Katz
Military ID 5396326
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: ++972-3-9579389

Tamar Katz je odbila nositi vojnu uniformu u zatvoru pa je smještena u izolirani odjel vojnog zatvora u kojem su uvjeti vrlo strogi, a u prošlosti su tamo zabilježeni i različiti oblici zlostavljanja zatvorenika.


Raz Bar-David Varon

Raz Bar-David Varon ima 18 godina, a odbila je služiti u izraelskoj vojsci jer ne želi sudjelovati u izraelskoj okupaciji i kršenjima ljudskih prava Palestinaca i jer smatra da postupci izraelske vojske na okupiranim područjima samo doprinose daljnjoj eskalaciji nasilja i mržnje između izraelskih Židova i Palestinaca. Odluku da u tome ne sudjeluje smatra svojom odgovornošću prema društvu u kojem živi.

Njena adresa u zatvoru je:
Raz Bar-David Varon
Military ID 6000383
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: ++972-3-9579389

Obje bi djevojke trebale biti puštene na slobodu 19. prosinca.

Poruke podrške ovim hrabrim Izraelkama najpametnije je uputiti na e-mail adresu shministim@gmail.com, a ostali članovi skupine maturanata Shministim 2008 će je isprintati i proslijediti zatvorenim djevojkama.

Prosvjedne poruke se mogu pisati izraelskim vlastima na adrese koje, zajedno s primjerom poruke, možete pronaći na ovom linku.

Ako vlastima želite pisati na hrvatskom, na ovim linkovima (1 i 2) možete pronaći primjere poruka na hrvatskom koje je potrebno prilagoditi Tamarinom i Razinom slučaju.

S ovog pak linka možete do 18. prosinca izraelskom ministru obrane poslati svoju poruku u kojoj se protivite zatvaranju mladih Izraelaca iz grupe Shministim zbog njihovog odbijanja da služe u okupacijskoj izraelskoj vojsci. Vaše će poruke aktivisti Shministima 18. prosinca osobno uručiti izraelskom ministru obrane. Do sada je već iz cijelog svijeta poslano više od 7000 poruka podrške mladim Izraelcima koji ne žele sudjelovati u ilegalnoj okupaciji i kršenjima ljudskih prava Palestinaca.