srijeda, 27. kolovoza 2008.

Izraelski maturanti zbog prigovora savjesti odbijaju služiti u izraelskoj okupacijskoj vojsci

Sahar Vardi, 18-godišnja Izraelka osuđena na zatvorsku kaznu u vojnom zatvoru jer zbog prigovora savjesti odbija služiti u izraelskoj okupacijskoj vojsci

Udi Nir (19), mladi Izraelac iz predgrađa Hertzlia u Tel-Avivu 20. je kolovoza 2008. osuđen na 21 dan u vojnom zatvoru jer je odbio služiti u izraelskoj okupacijskoj vojsci. Udi je prvi iz skupine koja broji više desetaka ovogodišnjih izraelskih maturanata potpisnika zajedničke izjave o odbijanju služenja u izraelskoj okupacijskoj vojsci kojeg su izraelske vlasti zatvorile.

Prema izraelskom zakonu svi židovski građani Izraela s navršenih 18 godina postaju obvezni služiti u izraelskoj vojsci (2-3 godine, ponekad i dulje). Ova se skupina mladih služenju u izraelskoj vojsci ne protivi samo zbog svojih pacifističkih svjetonazora, već i zato jer se protive izraelskoj okupaciji palestinskih područja koja traje već dulje od 40 godina, kolonizaciji, krađi i uništavanju palestinske zemlje, aparthejdskom sustavu i bezbrojnim kršenjima ljudskih i međunarodnog prava od strane izraelske vojske kao i militarističkoj prirodi izraelskog društva.

Udi se trebao javiti na služenje vojnog roka 18. kolovoza, ali budući da se nije odazvao, već slijedeći dan ga je uhitila izraelska policija.

Udi je u svojoj izjavi izraelskom ministru obrane napisao: „Ne mogu sudjelovati u aktivnostima okupacijske vojske koja stalno krši ljudska prava. Kao izraelski građanin i adolescent koji ima obavezu služiti vojsku osjećam veliku odgovornost za spiralu nasilja i za sve svoje odluke. Zbog tog osjećaja odgovornosti, odbijam ući u spiralu krvoprolića i dodati ulje na vatru mržnje koja ovdje bijesni. Odbijam služiti u okupacijskoj vojsci kako ne bih sudjelovao u okupaciji i djelima koja se protive mojim temeljnim vrijednostima: ljudskim pravima, demokraciji i osobnoj odgovornosti svakog ljudskog bića prema drugim ljudskim bićima.“

Cijelo pismo koje je Udi poslao izraelskom ministru obrane možete na engleskom pročitati ovdje.

Udi bi iz zatvora trebao izaći 07. rujna, i vjerojatno će nakon toga biti zatvaran još nekoliko puta. Njegova adresa u zatvoru je:
Udi Nir
Military ID 6022372
Military Prison No. 6
Military Postal Code 01860, IDF
Israel
Fax: ++972-4-9540580


Avichai Vaknin (18), izraelski pacifist iz grada Yehuda u okolici Tel-Aviva, 20. je kolovoza osuđen na 21 dan zatvorske kazne u vojnom zatvoru jer je zbog prigovora savjesti odbio služiti u izraelskoj vojsci. Avichai je zbog svog pacifističkog svjetonazora odbio služiti u vojsci i vlastima u svojoj izjavi između ostalog napisao: „Vojske sebe predstavljaju kao rješenje za sigurnosne probleme civila, ali vojske su zapravo te koje su odgovorne za ugrožavanje života civila. Vojske više od svega ostalog ugrožavaju naše živote. Nasilna i ratoborna priroda tih organizacija je ono što ugrožava sigurnost civila […] Vojske su odgovorne za stalno nove i sve učinkovitije načine ubijanja, i za to da svaki dan vidimo sve novija i smrtonosnija oružja. Vojske su odgovorne za svakodnevno ubijanje djece, žena i muškaraca. Obzirom da sam pacifist, moj svjetonazor, načela, i iznad svega – moja savjest – mi ne dopuštaju da služim u takvoj organizaciji.“

Avichai bi iz zatvora trebao izaći 07. rujna, ali je moguće da će i nakon toga biti ponovo zatvaran. Njegova adresa u zatvoru je:
Avichai Vaknin
ID number 030146277
Military Prison No. 6
Military Postal Code 01860, IDF
Israel
Fax: ++972-4-9540580


Sahar Vardi (18) iz Jeruzalema je 25. kolovoza osuđena na 7 dana u vojnom zatvoru jer je odbila služiti u izraelskoj vojsci. Vjerojatno je da će nakon toga ponovo biti osuđivana. Iako je njen svjetonazor općenito pacifistički, Sahar želi naglasiti da se svojim odbijanjem služenja u izraelskoj vojsci opire izraelskoj okupaciji Palestine.

U svom pismu ministru obrane Sahar je napisala: „Mnogo sam puta bila na okupiranim palestinskim područjima. Iako razumijem da vojnik na kontrolnoj točki nije odgovoran za lošu politiku ugnjetavača prema civilima, ne mogu tog vojnika osloboditi odgovornosti za njegove postupke … Mislim na ljudsku odgovornost da drugom ljudskom biću ne nanosi patnju.
U krvavom vremenu u kojem živim (a koje uključuje atentate, agresiju, bombardiranja, pucanje) sve je više žrtava na obje strane. Ta spirala zla proizlazi iz činjenice da obje strane odabiru nasilje. Ja u tome odbijam sudjelovati.“

Sahar je odbila nositi vojnu uniformu u zatvoru zbog čega će biti zatvorena u izolirani odjel zatvora u kojem je zlostavljanje zatvorenika učestala praksa. Sahar bi iz zatvora trebala izaći 31. kolovoza, ali je vjerojatno da će je kasnije ponovo osuditi na zatvorsku kaznu. Njena adresa u zatvoru je:
Sahar Vardi
Military ID 6055780
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: ++972-3-9579389


1. Pisma podrške

Molimo pošaljite Udiju, Avichaiju i Sahar poruke podrške (najbolje razglednice ili telefaksom) na gore navedene zatvorske adrese.

Budući da zatvorska uprava često ne predaje poštu zatvorenicima koji su u zatvoru zbog prigovora savjesti, preporuča se da pisma podrške i ohrabrenja za Udija, Avichaija i Sahar e-mailom pošaljete na adresu: shministim@gmail.com, a ostali članovi skupine maturanata koji odbijaju služiti u izraelskoj vojsci i koji su još na slobodi će ih potom isprintati i predati ih svojim prijateljima prilikom posjete u zatvoru.

2. Pisma vlastima

Preporučamo da pošaljete prosvjedna pisma (najbolje telefaksom) na hebrejskom, arapskom, engleskom ili bilo kojem drugom jeziku koji govorite na slijedeće adrese:

Mr. Ehud Barak
Minister of Defence /Ministar obrane
Ministry of Defence /Ministarstvo obrane
37 Kaplan St.
Tel-Aviv 61909
Israel
E-mail: pniot@mod.gov.il
Fax: ++972-3-696-27-57 / ++972-3-691-69-40 / ++972-3-691-79-15
Oslovljavanje: Dear Minister/Poštovani ministre,

Organizacija War Resisters International je na svoj site postavila obrazac s gotovom porukom koju možete za Udija Nira poslati izraelskom ministru obrane Baraku. Treba popuniti svoje podatke: ime, poštansku adresu, e-mail adresu i zemlju.


Kopije svojih apela možete poslati zapovjednicima vojnih zatvora br. 6 i 400:

Zapovijednik vojnog zatvora br. 6 (u kojem su zatvoreni Udi i Avichai):
Commander of Military Prison No. 6
Military Prison No. 6
Military postal number 01860, IDF
Israel
Fax: ++972-4-9540580

Zapovjednik vojnog zatovra br. 400 (u kojem je zatvorena Sahar):
Commander of Military Prison No. 400
Military Prison No. 400
Military postal number 02447, IDF
Israel

Kopije svojih apela možete poslati i vojnom državnom odvjetniku:
Avichai Mandelblit
Chief Military Attorney
Military postal code 9605, IDF
Israel
Fax: ++972-3-569-43-70


Posebno vas molimo da svoje apele pošaljete zapovjedniku baze za novačenje u Tel-HaShomeru. Ovaj časnik na kraju odlučuje da li će osoba koja odbija služiti u vojsci biti oslobođena obveze služenja vojnog roka ili će ponovo biti osuđena na zatvorsku kaznu. Ista je osoba na čelu vojnog povjerenstva koje odlučuje o prigovorima savjesti u vezi služenja vojnog roka.

Gadi Agmon
Commander of Induction Base
Meitav, Tel-HaShomer
Military Postal Code 02718, IDF
Israel
Fax: ++972-3-737-60-52
Oslovljavanje: Dear Commander,/ Poštovani zapovjedniče,


One koji žive izvan Izraela molimo da svoje prosvjedne poruke pošalju i izraelskom veleposlanstvu u svojoj zemlji. Adresu izraelskog veleposlanstva u svojoj zemlji pronađite na ovom linku.

Za Hrvatsku:

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj/Israel's Ambassador to Croatia
Shmuel Meirom
Grada Vukovara 271
Zgrada Chromos 11. kat
ZAGREB 10000
CROATIA
E-mail: INFO@ZAGREB.MFA.GOV.IL
Fax: 385 1 6169555
Oslovanjavanje: Your Excellency,/Vaša Ekscelencijo,


Slijedi primjer poruke koju možete kopirati, doraditi i poslati na gore navedene adrese:

ENGLESKI:

Dear Minister (Dear Commander, Your Excellency),

It has come to my attention that Udi Nir ( Military ID 6022372), Avichai Vaknin (Military ID 030146277) and Sahar Vardi (Military ID 6055780), three young Israeli teenagers, all three conscientious objectors, have been imprisoned for their refusal to perform military service, and are held in Military Prison No. 6 (Udi and Avichai) and Military Prison No. 400 (Sahar).

The imprisonment of conscientious objectors such as Sahar Vardi, Udi Nir and Avichai Vaknin is a violation of international law, of basic human rights and of plain morals.

I therefore protest the imprisonment of these 3 young Israelis and call for the immediate and unconditional release from prison of Sahar Vardi, Udi Nir and Avichai Vaknin without threat of further imprisonment in the future.

I also urge your government and your government's army to respect the dignity and person of conscientious objectors, indeed of all human beings, in the future.

Sincerely,
(ime i prezime, zemlja)


HRVATSKI:

Poštovani ministre, (Poštovani zapovjedniče, Vaša Ekscelencijo,)

Saznala sam da se Udi Nir (vojna identifikacijska oznaka 6022372), Avichai Vaknin (vojna identifikacijska oznaka 030146277) i Sahar Vardi (vojna identifikacijska oznaka 6055780), tri mlada izraelska tinejdžera, nalaze zatvoreni u izraelskom vojnom zatvoru br. 6 (Udi i Avichai) i vojnom zatvoru br. 400 (Sahar) jer su zbog prigovora savjesti odbili služiti u izraelskoj vojsci.

Lišavanje slobode osoba koje zbog prigovora savjesti odbijaju služiti vojni rok je nemoralno i predstavlja kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih prava.

Stoga prosvjedujem protiv zatvaranja ovo 3 mladih Izraelaca i pozivam na trenutačno i bezuvjetno puštanje Udija Nira, Avichaija Vaknina i Sahar Vardi na slobodu bez prijetnje da će iz istog razloga ponovo biti lišeni slobode.

Također pozivam izraelsku vladu i vojsku da ubuduće poštuju dostojanstvo osoba koje zbog prigovora savjesti odbijaju služiti u vojsci, kao uostalom i svih ostalih ljudskih bića.

S poštovanjem,
(ime i prezime, zemlja)


Dodatni link (nevezano uz gornju akciju):
WARNING! EXTREMELY GRAPHIC CONTENT: A set of photographs from the war in South Osetia made by Arkady Babchenko, one of the editors of Russian war veterans Almanac "Art of War"
Slike rata i ratnih zločina iz Južne Osetije koje je snimio urednik časopisa ruskih ratnih veterana. Slike su (tipično za rat) izrazito stravične, odvratne i užasne, pa savjetujem mlađima od 18 i osobama slabijih živaca da ih ne gledaju.