nedjelja, 7. prosinca 2008.

Mia Tamarin ponovo osuđena zbog prigovora savjesti


Mia Tamarin, mlada Izraelka koja je zbog prigovora savjesti ponovo odbila služiti u izraelskoj vojsci, ponovo je 02. prosinca osuđena na 14 dana vojnog zatvora. No, čini se da su vojne vlasti za sada Miu odlučile držati u bazi za novačenje, umjesto u zatvoru.

Kazna vojnog zatvora Miji ističe 15. prosinca.

Poruke podrške Miji možete slati na adresu shministim@gmail.com, a prosvjedna pisma izraelskom ministru obrane i ostalim dužnosnicima na adrese koje možete pronaći na ovom linku.

Tamar Katz i Raz Bar-David Varon su i dalje na izdržavanju svojih 3. zatvorskih kazni. Yuval Oron-Ofir je izašao iz zatvora, ali se ne zna da li će ga ponovo osuditi.

Na ovom linku možete do 18. prosinca poslati poruku protiv zatvaranja osoba koje zbog prigovora savjesti na nenasilan način odbijaju služiti u izraelskoj vojsci i tako podržavaju uspostavu pravednog mira i prekid izraelske okupacije. Aktivisti Shministima će poruke osobno 18. prosinca uručiti izraelskom ministru obrane.


Nekoliko dodatnih vijesti:
15 residents wounded in Hebron
Izraelski su kolonisti u petak (05. prosinca) napali, uključujući i vatrenim oružjem, desetke palestinskih domova u južnom dijelu grada Hebrona na Zapadnoj obali. U napadu je ranjeno 15 mještana, uključujući 1 dijete. Kolonisti su također provalili u više od 10 palestinskih domova i nanijeli veliku materijalnu štetu imovini mještana. Povod napadu kolonista bila je deložacija kolonista iz jednog palestinskog doma kojeg su kolonisti okupirali prošle godine. Deložaciju je naredio Visoki izraelski sud pravde. Za vrijeme kolonističkih napada na Palestince izraelska je vojska u potpunosti zatvorila sve ulaze u grad Hebron i onemogućila medijima da prate nasilje kolonista nad mještanima i njihovim domovima. Kolonisti su napadali i izraelske vojnike i policajce, te zapalili nekoliko palestinskih domova, vozila i maslinovih stabala. U sukobima između policije, kolonista i Palestinaca od deložacije koja je obavljena u četvrtak (04. prosinca) ozlijeđeno je gotovo 40 osoba.

Five Palestinians, two international peace activists, wounded as army attacked Ni'lin weekly protest
Nekoliko stotina palestinskih mještana sela Nil'in te međunarodnih mirovnih aktivista održalo je svoj tjedni nenasilni prosvjed protiv izraelskog ilegalnog Zida koji se gradi na području sela Nil'in na Zapadnoj obali. Izraelski vojnici su protiv mirnih prosvjednika upotrijebili silu pri čemu je ranjeno 5 lokalnih mještana i 2 mirovna aktivista (iz Danske i Španjolske). Vojska je selo okružila sa svih strana i na prosvjednike ispaljivala plinske bombe i gumom presvučene metke. 7 je prosvjednika ranjeno gumom presvučenim metcima, a desetcima je pružena liječnička pomoć na mjestu događaja zbog udisanja plina kojim ih je gađala vojska. Vojska je također napala kola hitne pomoći i jednog lokalnog novinara, a medijima je onemogućeno da uđu na područje gdje se odvijao prosvjed. Izrael protiv mirnih prosvjednika na Zapadnoj obali redovito koristi silu. U proteklih 7 mjeseci vojska je pojačala svoje napade na aktiviste u selu Nil'in. Oteto je 58 mještana, uključujući maloljetnike, a 27 ih se trenutno nalazi u nekom od izraelskih zatvora ili pritvornih centara. U istom je razdoblju u selu Nil'in ranjeno oko 400 mještana i aktivista, a vojska nastavlja uništavati zemlju koja pripada mještanima tog sela, uključujući aneksiju dodatnih 2500 dunuma u južnom dijelu Nil'ina.