petak, 28. studenoga 2008.

Mladi Izraelac osuđen na 14 dana vojnog zatvora zbog odbijanja da služi u izraelskoj vojci


Yuval Oron-Ofir, potpisnik pisma maturanata koji odbijaju služiti u izraelskoj vojsci, osuđen je u ponedjeljak (24. studenog) na 14 dana vojnog zatvora jer je odbio služiti u izraelskoj vojsci.

Yuval ima 19 godina i živi u arapsko-židovskom selu Neve Shalom/Wahat al-Salaam u Izraelu. Yuval je poslije mature godinu dana volontirao u civilnoj službi radeći s mladim Etiopljanima i mladima iz drugih marginaliziranih zajednica u Izraelu. Za vrijeme volontiranja Yuval je živio u komuni u mjestu Yavne. Yuval je također volontirao u vrtiću za djecu izbjeglica i radnika migranata u Tel Avivu.

Yuval odbija služiti u izraelskoj vojsci jer je ona okupacijska vojska. Cijelu izjavu u kojoj Yuval objašnjava zašto odbija služiti u izraelskoj vojsci možete na engleskom pročitati ovdje.

Yuval bi iz zatvora trebao izaći 5. prosinca.

Na linku možete pronaći adrese na koje možete uputiti poruke podrške Yuvalu i kontaktne podatke izraelskih vlasti kod kojih možete prosvjedovati protiv kršenja Yuvalovih ljudskih prava i kršenja međunarodnog prava kakvo je zatvaranje i kažnjavanje osoba koje zbog prigovora savjesti odbijaju služiti u oružanim snagama.

Ako pišete na hrvatskom na slijedećim linkovima možete pogledati primjere poruka (1 i 2) za prosvjedovanje kod izraelskih vlasti i kod izraelske ambasade protiv zatvaranja osoba koje su zbog prigovora savjesti odbile služiti u oružanim snagama i prilagoditi ih prema Yuvalovim podacima i slučaju.

Yuval je trenutno jedina osoba s prigovorom savjesti za koju se zna da je u zatvoru, no nije jedini koji je osuđen. Mia Tamarin je 10. studenog osuđena na 21 dan u zatvoru, no izraelske je vlasti nikada nisu poslale u zatvor, već se samo svaki dan mora javljati u bazu za novačenje. Raz Bar-David Varon je 23. studenog osuđena na 7 dana u bazi za novačenje. Omer Goldman je oslobođena obveze služenja vojske iz medicinskih razloga, pa joj ne prijeti ponovno zatvaranje.

Prema trenutnim pokazateljima izgleda da je izraelska vojska promijenila svoju politiku, barem privremeno, i nastoji izbjeći zatvaranje (barem ženskih) osoba s prigovorom savjesti, vjerojatno kako bi izbjegla loš publicitet.


Ostale vijesti i linkovi za Palestinu/Izrael:
Gaza Catholics without Sunday mass: Pope's diplomatic envoy barred from Strip
Katolici su u Gazi prošlu nedjelju (23. studenog) ostali bez mise jer je Izrael višem katoličkom izaslaniku i nekoliko svećenika onemogućio da uđu u Pojas Gaze. Latinski patrijarh Jeruzalema je izjavio da su papinski nuncij u Izraelu, nadbiskup Antonio Franco i svećenici Shawki Baterian i Humam Khzouz u nedjelju ujutro došli na granični prijelaz Erez kroz koji su namjeravali ući u Pojas Gaze. Latinski patrijarhat tvrdi da je u vezi njihovog posjeta u kontaktu s izraelskim ministarstvom vanjskih poslova i zapovjedništvom izraelske vojske od utorka. Za vrijeme dok je katoličko izaslanstvo čekalo na granici, kroz prijelaz su u PG pušteni timovi Crvenog križa i Ujedinjenih naroda. Svećenici su trebali služiti misu u Crkvi svete obitelji u Gazi i katolicima u Gazi dati do znanja da je Sveta stolica s njima u ovim teškim vremenima. Svećenik koji uobičajeno služi misu u toj crkvi, Manuel Mussallam, također nije bio prisutan, jer mu je prošli tjedan po prvi put u 8 godina Izrael dopustio da otputuje na Zapadnu obalu kako bi posjetio svoju obitelj. U Pojasu Gaze postoje 3 crkve i 2000 kršćana, uglavnom katolika i grčkih pravoslavaca.

Gaza power plant shuts down in spite of fuel shipment
Jedina elektrana u Pojasu Gaze je u utorak (25. studenog) poslije podne, samo dan nakon što je Izrael u Pojas Gaze pustio nužno gorivo, bila prisiljena prekinuti s radom. Zbog učestalih prekida rada pokvarile su se jedinice koje proizvode struju. Elektrana je s radom prekidala nekoliko puta u protekla 2 tjedna jer je Izrael odbijao redovito puštati industrijsko gorivo u Pojas Gaze. U Pojasu Gaze također nema rezervnih dijelova pomoću kojih bi se mogli popraviti generatori. Izrael odbija u PG pustiti potrebne dijelove, a elektrana bez njih ne može nastaviti s radom. Zbog prestanka rada elektrane, Gaza je utonula u mrak ranije nego se to očekivalo. Očekuje se da će se iz istog razloga pojačati pritisak na električnu mrežu kojom se iz Izraela i Egipta direktno dobavlja električna energija u PG. Zamjenik predsjednika saveza kompanija koje u Pojasu Gaze distribuiraju gorivo je ranije u utorak izjavio da će količina goriva koju je Izrael pustio u Gazu biti potrošena za manje od 30 sati. Elektrana je u ponedjeljak (24. studenog) u noći proradila po prvi puta u više od tjedan dana zahvaljujući tome što je Izrael privremeno popustio svoju totalnu blokadu PG i na to područje pustio hranu i gorivo za elektranu koje financira EU. Izrael je u ponedjeljak u PG pustio samo 440 000 litara industrijskog goriva, dok druge vrste goriva, uključujući plin za kuhanje i benzin za automobile, nisu puštena na to područje. Kasno u ponedjeljak u noći, izraelski ministar obrane Barak je vojsci naredio da u utorak nastave s totalnom blokadom PG, jer su navodno na Izrael ponovo iz PG ispaljene rakete domaće izrade. Izraelski mediji su izvijestili da je u ponedjeljak u noći iz PG na Izrael ispaljen 1 takav projektil koji nije prouzročio nikakvu štetu, a niti jedna palestinska skupina za njega nije preuzela odgovornost. UN je izjavio da je u ponedjeljak u PG pušteno 9 kamiona s hranom za UN-ov Svjetski program hrane i 8 kamiona s mlijekom u prahu i rižom za UN-ovu agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA-u).

« Palestine, no place like home »
Aïn El Eloué je palestinski izbjeglički logor na jugu Libanona u kojem na površini od 1 km kvadratnog živi više od 60 000 izbjeglica. U betoniranom logoru nema drveća, nema kafića, nema vrtova, a jedino što te Palestince održava na životu je nada da će se jednog dana moći vratiti u svoju domovinu iz koje su protjerani. Žive u malim stančićima, i po 10 osoba u 2 sobice. Stanovi se grade u vis, jer drugdje nema mjesta i jer se logor ne može širiti. U Libanonu ne mogu raditi osim u logoru. Na više od 70 poslova im je u Libanonu zabranjeno raditi.
Puis mardi, je suis allée voir des femmes palestiniennes qui brodent des vêtements, tout à la main, pendant des mois. Elles me racontaient que la plupart d'entre elles n'avaient pas de mari, et qu'elles ont presque toutes plus de 3 enfants, certains font des études. Puis dans la boutique, j'ai voulu acheter un petit porte-monnaie. Pour les aider, pour participer à ma manière à leur cause. En plus, il est beau ce porte-monnaie. Mais elles ont toutes refusé que je paie. Moi qui ai grandi dans une grande maison, moi qui avais un jardin, une enfance pas très difficile, moi qui ai pu faire des études, moi qui suis partie pour travailler, moi qui exerce ma passion, elles n'ont pas voulu que je paie 10 dollars pour ce petit porte-monnaie bleu! J'ai insisté mais n'ai pas voulu leur dire que moi j'avais eu de la chance et pas elles, pour justifier mon comportement. Elles m'ont fait un cadeau. Là, je me suis sentie mal.