subota, 25. lipnja 2011.

Vijesti i linkovi - uglavnom o Flotili slobode 2


PASSENGERS ON THE AUDACITY OF HOPE
PUTNICI BRODA THE AUDACITY OF HOPE
Na linku na engleskom možete pročitati kratke životopise koje su o sebi napisali putnici i posada američkog broda The Audacity of Hope, uključujući i mnoge židovske aktiviste, koji u sklopu međunarodne flotile za nekoliko dana kreću na put za Gazu.
Read more…

State Department officials have an obligation to speak out against Israeli threats to attack U.S. Boat to Gaza
Američko ministarstvo vanjskih poslova ima se obvezu usprotiviti izraelskim prijetnjama da će napasti američki brod za Gazu (24. lipanj 2011.)
Američkog ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu 22. lipnja Amerikancima savjetovalo da ne sudjeluju u Flotili slobode za Gazu, te da na to područje ne putuju niti drugim putovima, zbog toga što su prethodno Izraelci napali, ubili, uhitili i deportirali američke državljane. Ovo je stajalište tim čudnije što dolazi od vlade koja izraelskoj vladi daje vojnu pomoć u vrijednosti od više milijardi američkih dolara i redovito rabi svoj veto kako bi izraelsku vladu zaštitila od kritike i osuđujućih rezolucija u Vijeću sigurnosti UN-a. No, putnici američkog broda upozoravaju da američko ministarstvo vanjskih poslova ima zakonsku obvezu djelovati kako bi zaštitilo američke državljane koji putuju u inozemstvu.
Read more…

Israel proves that Flotillas work
The pattern developing shows that as the sailing date of the Flotilla nears, Israel is increasing efforts to allow humanitarian goods into Gaza, including previously banned reconstruction materials. This proves three important things: (1) the Flotilla is effective in generating changes, even if they are insufficient, on the ground; (2) the 'normal channels' for delivering aid exist, but are useless without pressure on Israel to allow them to function; and (3) Israel's standard excuse for preventing reconstruction material into Gaza is rendered baseless, given the approval to allow 1,200 homes and 18 schools to be constructed. Even as the Freedom Flotilla welcomes this latest achievement and proof of the necessity and effectiveness of the Flotilla tactic, we also reiterate that our effort is not simply about delivering humanitarian aid. The goal of the Flotilla is not aid; it is freedom for Palestinians in Gaza and the rest of the occupied Palestinian territories. As such, there are no 'established channels' for freedom – there is only one - an end to the Israeli occupation.
Read more…

Druga posjeta djeci invalidima Gaze u Sloveniji
Aktivisti udruženja „Solidarnost“ iz Bihaća posjetili su i drugu grupu djece invalida iz Gaze koja su na rehabilitaciji u Sloveniji. ... Predstavili smo im Bosnu i naš rad i kroz video projekciju (sestra Emina Š. je pripremila projekciju). Većina ih je plakala. Zatim slijedi predstavljanje njih i način na koji su povrijeđeni. Jedan dječak od deset godina ranjen je sleđa u kičmu dok je išao iz škole. Druga djevojčica koja ima 12 godina ranjena dok se igrala na ulici. Ostali usljed granatiranja ili zaostale mine. Jedna djevojka je nepokretna (paraplegičar) jer je pala sa četvrtog sprata dok je stavljala jorgan na ogradu. Ono što se posebno dojmilo jeste susret sa nekoliko djece koja su ostala od prošle grupe, radi se o dječacima koji nemaju ruku i noge. Dobili su implantate. Hodaju i sa njihovog lica ne silazi osmjeh. Čak znaju i neke bosanske riječi. Četiri naporna dana sortiranja i pakovanja pomoći, te problemi u putu nestali su onog momenta kad smo se sa njima sreli. Kući smo se vratili u dva sata noću, puni euforije, sretni i zadovoljni što se sve hajrom završilo. Još jednom veliko hvala svima. Ostatak pomoći prikupljene u ovoj akciji dostavit ćemo iz Ramazana kad stiže inšAllah naredna grupa djece.
Pročitajte više...

Javna tribina u znak podrške Flotili slobode dva održana je 11. juna u prepunoj kino sali u Donjem Vakufu
Aktivisti udruženja „Solidarnost“ održali su javnu tribinu pod nazivom „Palestina u mom srcu“ u Donjem Vakufu u znak podrške Flotili slobode dva.
Pročitajte više…

Medea Benjamin: Day 4: Water Cannons, Tasers and Rachel Corrie
Medea Benjamin: Dan 4: Vodeni topovi, taseri i Rachel Corrie (24. lipanj 2011.)
Američki aktivisti koji će ploviti za Gazu su u Grčkoj. Grčko ministarstvo vanjskih poslova svojim je građanima, vjerojatno pod snažnim izraelskim pritiskom, savjetovalo da ne sudjeluju u flotili humanitarnih brodova koja krajem lipnja plovi za Gazu. Grčka vlada, koja gradi ekonomske i vojne veze s Izraelom, tvrdi da je protiv blokade Gaze i uporabe sile kako bi se brodovima onemogućilo da dođu do Pojasa Gaze, no da također smatra da flotile neće poboljšati humanitarnu situaciju. Američki aktivisti su 24. lipanj proveli pripremajući se za reakcije u slučaju izraelskog napada na njihov brod i učeći kako se zaštiti od raznih sredstava kojima su Izraelci najavili da će ih napasti – uključujući električne pištolje za omamljivanje, suzavac, vodene topove (sa smrdljivim kemikalijama ili kanalizacijskom vodom), vojnim psima, snajperima i ostalim. Posjetili su i američko veleposlanstvo i od tamošnjeg generalnog konzula Matta McKevera i Kate Brandeis zatražili zaštitu od izraelskog napada. Unatoč tome što su među aktivistima preživjele žrtve Holokausta i svjetski priznata književnica Alice Walker (koja im je napomenula kako je izraelsko ugnjetavanje Palestinaca podsjeća na rasizam prema Afroamerikancima na američkom jugu), te sveučilišni profesori, odvjetnici i drugi, američki birokrati iz veleposlanstva nisu im mogli zajamčiti nikakvu zaštitu, već su im savjetovali da ne pokušavaju u Gazu ući pomorskim putem. Unatoč svim preprekama, prijetnjama i zastrašivanjima američki aktivisti su i dalje odlučni u Gazu otputovati na njihovom brodu The Audacity of Hope.
Read more…

Ali Abunimah: Hillary Clinton gives green light for Israeli attack on Gaza flotilla
Ali Abunimah: Hillary Clinton Izraelu daje zeleno svjetlo da napadne nenaoružane humanitarne brodove za Gazu (24. lipanj 2011.)
Američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton je 23. lipnja izjavila kako američka vlada smatra da slanje humanitarnih flotila nije potrebno ni korisno, te da su takve akcije namijenjene provociranju izraelske reakcije jer „ulaze u izraelske vode i stvaraju okolnosti u kojima se Izraelci imaju pravo braniti“. Međutim, Clinton mora biti svjesna da Gaza nije dio izraelskog teritorija, te da flotile ne ulaze ni u kakve izraelske vode, već iz međunarodnih voda ulaze u teritorijalne vode Pojasa Gaze. Prošle godine Izrael je humanitarne brodove napao u međunarodnim vodama. Spominjući „pravo Izraela na samoobranu“ Clinton zapravo Izraelu poručuje da SAD neće zaštiti američke civile od izraelskog vojnog napada. Navodeći da je Izrael nedavno u Gazu propustio određenu količinu građevinskog materijala, pa stoga flotila nije potrebna, jer Palestinci u Gazi dobivaju humanitarnu pomoć kroz granične prijelaze koje kontrolira Izrael, Clinton ignorira činjenicu da Palestinci imaju pravo na slobodu kretanja i ostala ljudska prava, te daje dojam da američka vlada Palestince u Gazi smatra životinjama u kavezu kojima je dovoljno kroz rešetke davati hranu kako bi preživjele. Izraelska opsada Pojasa Gaze predstavlja oblik kolektivnog kažnjavanja i Međunarodni odbor Crvenog križa smatra je protuzakonitom. U tijeku su pripreme izraelske vojske za napad na civilnu flotilu humanitarnih brodova i nenaoružane nenasilne aktiviste, a zahvaljujući ovim izjavama Hillary Clinton, postaje jasno da u slučaju bilo kakvog napada izraelske vojske na humanitarce okrvavljene ruke neće imati samo izraelska, već i američka vlada. Američko ministarstvo vanjskih poslova također američkim aktivistima (koji palestinskim civilima u Pojasu Gaze čak ne prevoze ni humanitarnu pomoć, već samo pisma podrške koja im šalju građani diljem SAD-a) prijeti kaznenim progonom zbog „podržavanja terorizma“. Očito je da za američke vlasti bilo koji oblik podrške bilo kojem Palestincu predstavlja podržavanje „terorizma“.
Read more…

Interview: Alice Walker
I think Israel is the greatest terrorist in that part of the world. And I think in general, the United States and Israel are great terrorist organizations themselves. If you go to Gaza and see some of the bombs -- what's left of the bombs that were dropped -- and the general destruction, you would have to say, yeah, it's terrorism. When you terrorize people, when you make them so afraid of you that they are just mentally and psychologically wounded for life -- that's terrorism. So these countries are terrorist countries.
Read more…

A moment before boarding the next flotilla
In Athens, as I write, waiting to board the Audacity of Hope, I am wearing a Star of David amulet around my neck, which was given to me the night before I left Arizona by a dear friend and fellow JVP organizer. She got it from a silversmith in Haifa while on a "Birthright" trip as an adolescent. For her, it had always been the reminder of the crude brainwashing she felt she had encountered on that trip. But when she came across the star recently, she decided it might be put to good use if I were to wear it on my journey. And so that's what I'm doing. I wear it as a symbol of the basic values of Judaism that I feel are not emphasized sufficiently today: the imperative to welcome the stranger as you would want to be welcomed; and of helping to free the slave from a bondage that you would not wish to suffer. As a consequence of various nonviolent actions undertaken all over the world, led crucially by Palestinians on the ground, the Israeli occupation will one day end. Those of us who face up to the unavoidable choice of either tolerating or resisting these crimes will determine how long the death and suffering of mainly Palestinian noncombatants continues, and how long a lasting peace in Palestine/Israel remains out of reach.
Read more…

Reporters hector State: Is the blockade legal? What right does Israel have to 'defend itself' from humanitarian aid?
Novinari postavljaju pitanja američkoj vladi: Je li blokada legalna? Kakvo se pravo Izrael ima „braniti“ od humanitarne pomoći? (25. lipanj 2011.)
Nakon apsurdnih izjava Hillary Clinton novinari salijeću pitanjima glasnogovornicu američkog ministarstva vanjskih poslova koja humanitarnu flotilu naziva „provokativnim činom“, dok o tome da flotila putuje iz međunarodnih voda u teritorijalne vode Pojasa Gaze i uopće nema namjeru dolaziti u doticaj s Izraelom, ne želi razgovarati. Tvrdi da se Izrael „ima pravo braniti“, novinari postavljaju pitanje da li smatra da se Izrael treba braniti od humanitarne pomoći. Izraelsku ilegalnu blokadu Gaze i prosvjed saudijskih žena protiv zabrane vožnje automobila u Saudijskoj Arabiji odbija nazvati „provokativnim činom“. Hillary Clinton jučer je pozvala sudionike flotile da odustanu od putovanja u Gazu jer je to „provokacija“, a borbu saudijskih žena za pravo da voze automobile je pozdravila i podržala.
Read more…

Prva pobjeda za Flotilu – Francuski brod isplovio s Korzike (25. lipanj 2011.)
Francuski brod, Dostojanstvo, upravo je (u 16:30, 25. lipnja 2011.) isplovio s Korzike. Na brodu se nalazi jedan francuski zastupnik u Europskom parlamentu. Francuska vlada nije blokirala isplovljavanje broda.

Click Here to Hear from Passengers Why They're Going on the US Boat to Gaza (video)
Kliknite ovdje i poslušajte razloge putnika američkog broda zbog kojih brodom putuju u Gazu (video)
Pogledajte snimke izjava hrabrih američkih nenasilnih aktivista koji će za nekoliko dana zajedno s ostalim sudionicima Flotile pokušati probiti izraelsku nečovječnu i ilegalnu blokadu Pojasa Gaze i kojima Izrael prijeti da će ih zaustaviti nasiljem, uključujući upotrebom vodenih topova, vojnih pasa i snajpera. Poslušajte zašto su odlučili sudjelovati u ovoj nenasilnoj direktnoj akciji zajedno s građanima iz ostalih krajeva svijeta.
Click here to watch…