utorak, 21. rujna 2010.

Palestinskom aktivistu prijeti kazna od 2 godine izraelskog zatvora zbog organiziranja legitimnih nenasilnih prosvjeda

Abdullah Abu Rahme na jednom od nenasilnih prosvjeda

Djelomičan prijevod članka Sentencing begins for convicted grassroots activist
od 16. rujna 2010. koji se u cijelosti i s više informacija na engleskom može pročitati na linku.

Na suđenju palestinskom aktivistu Abdallahu Abu Rahmi na izraelskom vojnom sudu Ofer u srijedu 15. rujna 2010. okupili su se brojni strani diplomati, palestinski i izraelski aktivisti za ljudska prava i politički aktivisti. 39-godišnji Abu Rahme,
srednjoškolski nastavnik i koordinator Narodnog odbora protiv Zida i ilegalnih kolonističkih naselja u selu Bil'in na okupiranoj Zapadnoj obali, uhićen je u prosincu 2009, a u kolovozu 2010. je osuđen zbog „poticanja na i organiziranja prosvjeda“. U prosincu 2009. su Abu Rahmu također optuživali da je bacao kamenje i posjedovao oružje, zato što je sakupio ispaljene patrone suzavca koje je izraelska vojska upotrijebila protiv nenasilnih prosvjednika u Bil'inu i izložio ih u svojoj kući, no izraelske su vlasti od ovih smiješnih optužbi kasnije odustale.

Mještani Bil'ina svaki tjedan od siječnja 2005. organiziraju nenasilne prosvjede protiv izgradnje izraelskog ilegalnog Zida i obližnjeg kolonističkog naselja Modi'in Illit koje izraelski okupator gradi na njihovoj zemlji.


Izraelski aktivist Yonatan Pollack upozorio je da vojni tužitelji traže da Abu Rahme u zatvoru provede više od 2 godine. „Vojska je otvoreno rekla da zatvaranje Abdallaha Abu Rahmea treba poslužiti kao sredstvo kojim će Izrael odvratiti druge da sudjeluju u budućim prosvjedima i akcijama“, rekao je Pollack.


Tužiteljstvo je također tvrdilo da je tako stroga kazna potrebna jer je Abu Rahme organizator nenasilnih prosvjeda i da će ona poslužiti kako bi se od budućih prosvjeda i akcija odvratilo, ne samo njega samog, već i obeshrabrilo druge aktiviste i mještane da ubuduće krenu njegovim stopama. Ova izjava tužiteljstva potvrđuje da je optužnica bila politički motivirana. Visoka europska predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton je izjavila da „moguće zatvaranje g. Abu Rahmea ima za cilj spriječiti njega i druge Palestince da koriste svoje legitimno pravo da na nenasilan način prosvjeduju protiv podizanja ograda koje odvajaju“.


Jedan je vojni časnik na sudu u srijedu također potvrdio da izraelska vojska u Bil'inu koristi bojevo streljivo kalibra .22, unatoč tome što je ta ista vojska izdala vlastite naredbe kojima se zabranjuje uporaba tog streljiva protiv prosvjednika.


Brat Abdullaha Abu Rahmea, Basem, ubijen je u travnju 2009, kad je izraelska vojska izravno u njega ispalila projektil sa suzavcem. Pollack navodi da je Izrael od početka prosvjeda u Bil'inu prije 5 godina do danas u masovnim noćnim racijama uhitio 93 aktivista, uključujući 43 uhićenih samo tijekom prošle godine. Brojni su prosvjednici ranjeni i ozlijeđeni bojevim streljivom, gumom presvučenim čeličnim metcima, vodenim topovima, kemijskim sprejevima i projektilima suzavca koje protiv njih koristi izraelska vojska.


Međunarodni sud pravde je 2004. godine presudio da je izraelski Zid na okupiranoj Zapadnoj obali protuzakonit i da mora biti uklonjen. Međutim, izraelska vlada i vojska nisu ispoštivali odluku Suda, a vojska je čak odbila provesti i odluku izraelskog suda koji je presudio da trasa Zida u selu Bil'in mora biti izmijenjena.


Osim glavne europske predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton, suđenje nenasilnom aktivistu Abu Rahmeu između ostalih su osudili i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu i irska mirovna Nobelovka Mairead Maguire. Svi su oni od izraelskih vlasti zatražili da oslobode Abdullaha Abu Rahmea.


Yonatan Pollack je međutim naglasio da zatvaranje Abdallaha Abu Rahmea neće oslabiti sve snažniju borbu i pružanje otpora u Bil'inu i na cijelom tom području.


„Bez obzira na to da li će vojska nastaviti ubijati ljude ili ih trpati u zatvore, ništa se neće promijeniti“, rekao je. „Nemaju nikakvog razloga vjerovati da će zatvaranje nekoliko ljudi dovesti do sloma narodne borbe kako se [Izrael] nada. No cijenu ovakvog zatvaranja plaćaju osobno aktivisti i cijeli pokret, a naša je uloga da iskoristimo ovu očigledno politički motiviranu zloporabu pravnog postupka aparthejdskog sustava kako bismo izvršili pritisak na Izrael i onemogućili državi da uguši narodnu borbu na način na koji su to radili proteklih 10 godina.“


Izricanje presude Abu Rahmeu bit će dovršeno u slijedeća 2 tjedna. Vojni sudac još nije odredio fiksni datum.


Ako to još do sada niste, na slijedećim linkovima možete saznati što možete učiniti protiv ovog političkog suđenja i zatvaranja nenasilnog aktivista Abdullaha Abu Rahmea:

Free Abdallah Abu Rahmah

Tražite od predsjednika Obame da od Izraela zatraži oslobađanje nenasilnog aktivista Abdallaha Abu Rahmaha iz Bil'ina



DODATNI LINKOVI:

Palestina/Izrael:

Peres-Gul meeting canceled over Israel's refusal to apologize for raid

Izrael se odbija ispričati Turskoj zbog ubojstva 9 turskih aktivista na brodu Mavi Marmara (20. rujan 2010.)

Sastanak koji se trebao održati između izraelskog i turskog predsjednika otkazan je jer se Shimon Peres odbio ispričati za napad na civilnu humanitarnu flotilu u međunarodnim vodama u kojem su u svibnju 2010. ubijeni 9, a ranjeni deseci civila. Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Daniel Ayalon je izjavio da „nije Izrael taj koji se treba ispričati, već da to trebaju učiniti Turci“.


Dangers Of Negotiations Under Settlements

Palestinska nacionalna inicijativa, Narodni front za oslobođenje Palestine i Demokratski front za oslobođenje Palestine, te nezavisne osobe iz palestinskog javnog i političkog života u četvrtak (17. rujna 2010.) su na konferenciji za tisak odbacili „mirovne“ pregovore koji se održavaju iako Izrael istovremeno nastavlja graditi ilegalna kolonistička naselja na palestinskom teritoriju. Mustafa al-Barghouthi iz Palestinske nacionalne inicijative je izjavio da njihovo protivljenje pregovorima ne znači da se oni protive pravednom miru, već smatraju da ovakvi pregovori ne mogu biti uspješni. Upozorio je na opasnost od prihvaćanja načela zamjene teritorija jer ono znači predaju 80% vodenih resursa koji se nalaze ispod ilegalnih kolonističkih naselja koja Izrael namjerava anektirati. Qays Abdul Kareem iz Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine je izjavio da njegova stranka odbacuje pregovore pod američkim i izraelskim uvjetima, te da Izrael mora priznati rezolucije koje imaju međunarodni legitimitet. Abdul Rahim Mallouh iz Narodnog fronta za oslobođenje Palestine je naglasio da se pregovori odvijaju unatoč tome što im se većina Palestinaca protivi. Mallouh je dodao da palestinski položaj sve više slabi pod američkim i izraelskim pritiskom, naglasivši da Amerikanci nikada, od 1947. do danas, nisu prestali podržavati izraelsku okupaciju.


In photos: Leftist factions protest talks in Nablus

Pristaše palestinskih ljevičarskih stranaka su 15. rujna 2010. prosvjedovali u gradu Nablusu na ilegalno okupiranoj i koloniziranoj Zapadnoj obali protiv ovakvih izravnih „mirovnih“ „pregovora“.