ponedjeljak, 31. svibnja 2010.

Update o flotili


Trenutne brojke iz različitih izvora su: 16 mrtvih (6 turskih aktivista, 10 aktivista iz drugih zemalja), između 50 i 80 ranjenih (od toga je 3 ljudi ranjeno na brodu Europske kampanje za okončanje opsade Gaze).

Izraelske su snage vatru otvorile na svim brodovima.


Od Izraela su objašnjenje napada zatražile Grčka, Švedska, Francuska, Austrija, Španjolska, Turska. Napade su osudile Kina i Rusija. Bijela kuća „žali zbog vijesti o poginulima“. (Inače Izrael nije napao samo Tursku. Napao je i brod koji je plovio pod američkom zastavom.)


Sutra me nema skoro cijeli dan.

Situaciju s flotilom i otetim i ranjenim aktivistima možete pratiti na:

The Free Gaza Movement

Witness Gaza

Support the Freedom Flotilla - Emergency Response Plan



Još 2 linka o napadu na humanitarnu flotilu:

Irish Congress of Trade Unions (ICTU): Israel's Assault on Aid Convoy akin to actions of a 'Rogue State'

Irski sindikati izraelski su napad na humanitarni konvoj nazvali neprihvatljivim i pozvali na trenutačnu suspenziju trgovinskog sporazuma između EU i oduzimanje punog članstva Izraela u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj. Izgleda da među žrtvama nema irskih aktivista.


International solidarity and the Freedom Flotilla massacre

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon je u ponedjeljak izjavio da se izraelska vojska „branila“. Tvrdio je da je pronađeno oružje i da su organizatori Flotile „dobro poznati“ i da su povezani s „međunarodnim terorističkim organizacijama“. Ostaje nejasno kako bi bilo tko mogao prihvatiti izraelsku verziju događaja o „samoobrani“ kad je Izrael izveo oružani napad na civilni brod u međunarodnim vodama. Pravo na samoobranu zasigurno u takvom slučaju pripada putnicima na brodu. Ipak, organizatori Freedom Flotille jasno i glasno su izjavili da su njihovi brodovi nenaoružani i civilni, te da obavljaju humanitarnu misiju. Čak i nakon izraelskog brutalnog napada na Gazu vlade država diljem svijeta uglavnom su ostale suučesnici u izraelskom neprekidnom nasilju i ugnjetavanju Palestinaca. Stoga danas možemo samo zamišljati da se Izrael ne bi usudio počiniti ovako drzak zločin, da je bivša izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni doista uhićena zbog ratnih zločina u Gazi kad je sudac u Londonu izdao nalog za njeno uhićenje, da je međunarodna zajednica počela provoditi preporuke iz UN-ovog Goldstoneovog izvještaja, da se čvršće odgovorilo na izraelski atentat na Hamasovog dužnosnika u Dubaiju...



Još siteova s vezanim informacijama i vijestima:

International Solidarity Movement

The Electronic Intifada

The Angry Arab News Service