petak, 6. veljače 2009.

Pravo na obrazovanje: Otvoreno pismo međunarodnim akademskim institucijama

nakon izraelskih bombardiranja škola u Pojasu Gaze djeca umjesto u školama nastavu imaju pod šatorom

Palestinska kampanja Pravo na obrazovanje (Right to Education na sveučilištu Birzeit u blizini Ramalle na Zapadnoj obali uputila je 17. siječnja 2009. slijedeće otvoreno pismo međunarodnim akademskim institucijama. (Izvorni tekst na engleskom: Open letter to international academic institutions from the R2E Campaign)

Obzirom na masovno izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze, u kojem je ubijeno više od 1200 ljudi – od kojih su više od 1000 bili civili: muškarci, žene i djeca – i osakaćeno i ranjeno više od 4000 osoba, kampanja Pravo na obrazovanje sa sveučilišta Birzeit poziva međunarodnu akademsku zajednicu, sindikate i studente da pokažu potporu i solidarnost sa stanovnicima Gaze tako što će pozvati svoje vlade da smjesta uvedu bojkot, divesticije i sankcije protiv države Izrael kako bi je se prisililo da se počne pridržavati međunarodnog prava ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, ukine svoj aparthejdski režim koji je uspostavila i na okupiranim područjima i u Izraelu i da se obveže da će predano raditi na postizanju dugotrajnog, pravednog mira.

Izrael je svoj vojni napad na Pojas Gaze pokrenuo u subotu 27. prosinca. Istog je dana projektil pogodio Centar za obuku u središtu grada Gaze pri čemu je ubijeno 8 učenika, a ranjeno njih 19. U ranim satima ponedjeljka borbeni zrakoplov F-16 bombardirao je Znanstveni laboratorij i knjižnicu Islamskog sveučilišta u Gazi, samo nekoliko sati prije nego je 20 000 studenata tog sveučilišta trebalo polagati ispite. Nekoliko dana kasnije, 03. siječnja, izraelski je zrakoplov uništio privatnu „progresivnu“ američku školu u Gazi, pri čemu je ubijen zaštitar. Nije poznato kada će oko 200 učenika moći nastaviti svoje obrazovanje. Kasnije istog tog dana 4 su topničke granate oštetile Poljoprivrednu školu u Beit Hanounu, a još su 4 škole oštećene u cijelom Pojasu Gaze.

Zbog izraelskih napada obrazovni sustav u Gazi nije funkcionirao posljednja 3 tjedna; 27 UNRWA-inih zgrada – od kojih su gotovo sve škole – koriste se kao skloništa za 45000 očajnih stanovnika Gaze koji su pobjegli iz svojih domova zbog ultimatuma koje im je postavila izraelska vojska: mogli su izabrati da postanu beskućnici ili da poginu u ruševinama od bombardiranja. 06. siječnja bombardirane su 2 UNRWA-ine škole i ubijeni svi koji su se u njima nalazili, u jednoj je ubijeno 42, a ranjeno 55 ljudi. Pogođeno je i nekoliko drugih škola – jutros su izraelske snage bombardirale UN-ovu školu u Beit Lahiyi na sjeveru Pojasa Gaze pri čemu je ubijena 1 žena i njen sin. Osim što uzimaju živote, napadi na palestinske škole tisućama djece – onima koja su preživjela – uskraćuju mogućnost da koriste svoje školske prostorije u bliskoj budućnosti. U izraelskim je napadima do 17. siječnja uništeno ukupno 68 škola.

Gađanje škola, posebno onih koje civili koriste kao skloništa i čije su koordinate poznate Izraelcima, potvrđuje genocidne namjere izraelskog rata i razotkriva njihove „kirurške“ zahvate kao puku izjavu za odnose s javnošću. Nema nikakve dvojbe da Izrael gađa civilnu infrastrukturu i usađuje uvjete terora i disfunkcionalnosti kod 1,5 milijuna stanovnika Gaze, uključujući više od 50% mlađih od 18 godina.

Rat u Gazi predstavlja prijelomnu točku: svijet ne može nastaviti šutjeti pred činjenicom da je Izrael izazvao rat (Izrael je prekršio dogovor o prekidu vatre ubivši 6 Palestinaca 04. studenog 2008. i 4 Palestinca 17. studenog 2008.), da uništava svu civilnu infrastrukturu, gađa skloništa za civile, sprječava liječničke ekipe da dođu do ranjenih, upotrebljava zabranjena sredstva kao što je bijeli fosfor na civilima, onemogućava ulaz medicinske pomoći i opreme u Pojas Gaze, blokira dostavu goriva, električne energije i tekuće vode zbog čega se svakodnevni život , posebno za ranjenike, pretvorio u živi pakao, i onemogućava bilo kome da umakne izraelskim pokoljima. Država koja poštuje međunarodne zakone i norme ne ponaša se na ovakav način. Ugledni međunarodni odvjetnici osudili su nerazmjernost izraelskih napada kao ratni zločin, a nerazlikovanje između civila i boraca kao zločin protiv čovječnosti.

Dosta je. Pozivamo Vas da se pridružite pozivima umjetnika, pisaca, odvjetnika, sveučilišnih profesora i znanstvenika i studenata iz cijelog svijeta i pomognete ukinuti režim koji se neprekidno (od početka 20. stoljeća) služi ubijanjem, otimanjem vlasništva, zatvaranjem i diskriminacijom Palestinaca kako bi ostvario svoj politički plan – uspostavu i održanje etničko-vjerske autokracije.

Djelujte SADA.

Tekst na engleskom i više informacija i linkova pročitajte ovdje.


Nekoliko vijesti i linkova o Palestini/Izraelu:
U.S. Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel
Stranica kampanje za akademski i kulturni bojkot Izraela u SAD-u
We struggle to achieve an end to Israel's three-tiered injustice and oppression:
1) occupation and colonization in the 1967-occupied Palestinian territory;
2) denial of the refugees' rights, paramount among which is their right to return to their homes of origin, as per UN General Assembly Resolution 194; and
3) the system of racial discrimination, or apartheid, to which Palestinian (all non-Jewish) citizens of Israel are subjected to.

UN accuses Hamas of seizing Gaza aid
UN optužuje Hamas za zapljenu humanitarne pomoći
UNRWA je u srijedu (04. veljače) optužila Hamasovu vladu u Gazi da je u utorak poslije podne zaplijenila 3500 pokrivača i 406 paketa s hranom iz UNRWA-inog skladišta u jednom izbjegličkom logoru u Gazi. Nakon što su zaposlenici UNRWA-e odbili predati humanitarnu pomoć Hamasovom ministarstvu za socijalnu skrb, policija je provalila u skladište i silom zaplijenila humanitarnu pomoć koja je bila namijenjena za 500 obitelji na tom području.

South African dock workers refuse to unload Israeli cargo
Južnoafrički lučki radnici odbijaju istovariti izraelski teret
Južnoafrički lučki radnici najavili su da će odbiti istovariti teret s broda koji prevozi robu iz Izraela i koji u Durban treba stići u nedjelju. Ova je odluka uslijedila nakon što su lučki radnici u Južnoj Africi odlučili intenzivirati kampanju za bojkot, divesticije i sankcije protiv aparthejdskog Izraela. Lučki radnici u Južnoj Africi aktivno odbijaju podržati tlačenje i izrabljivanje u cijelom svijetu. Prošle su godine odbili istovariti pošiljku oružja koja je stigla iz Kine i trebala biti isporučena Mugabeovom režimu u Zimbabveu. Prošli su tjedan članovi australskog pomorskog sindikata odlučili podržati kampanju za bojkot, divesticije i sanckije protiv Izraela i pozvali na bojkot svih izraelskih plovila i svih plovila koja prevoze robu iz ili za Izrael. Južnoafrički radnici pozvali su sve radnike i sindikate da i oni uvedu bojkot sve robe koja ide u ili iz Izraela tako dugo dok „Palestina ne bude slobodna“. Brojni južnoafrički Židovi također su objavili izjave u kojima su se ogradili od genocida u Gazi.

Islamic Jihad vows revenge for militant leader killed by Israel in Jenin
Islamski džihad najavio osvetu za ubojstvo čelnika u Jeninu
Islamski džihad je najavio brzu odmazdu za ubojstvo jednog od vođa svojeg vojnog krila na Zapadnoj obali. Izraelske su specijalne snage u četvrtak (05. veljače) ujutro ubile 1 čelnika vojnog krila Islamskog džihada u gradu Qabatiyi u okolici Jenina na Zapadnoj obali. Izraelska vojska tvrdi da se ubijeni opirao pri pokušaju uhićenja, a očevici tvrde da su izraelske snage upale u kuću i ranile i potom zaplijenile tijelo ubijenog i onemogućavale pristup obitelji koja mu je pokušavala pružiti pomoć. Izraelske su se snage kasnije vratile i predale tijelo Crvenom polumjesecu u Jeninu. Liječnici u bolnici Khalil Suleiman u koju je tijelo prevezeno tvrde da je ubijeni pogođen 3 puta u glavu i grudni koš. Očevici također tvrde da su izraelske snage napale obitelj i istjerale je iz kuće. Izraelski vojnici tvrde da su u kući pronašli Kalašnjikov i metke. Obitelj ubijenog i vojno krilo Islamskog džihada tvrde da se radi o namjernom ubojstvu, a izraelska vojska da se ubijeni opirao uhićenju i da je zbog toga na njega otvorena vatra. Izrael ubijenog sumnjiči za planiranje napada na Izrael i paravojnih operacija na Zapadnoj obali.

Israel's navy attacks Lebanese aid ship bound for Gaza
Izraelska mornarica napala civilni libanonski brod s humanitarnom pomoći za Gazu
2 izraelska ratna broda napali su i presreli kasno u srijedu (04. veljače) libanonski brod koji je u Pojas Gaze prevozio humanitarnu pomoć i preusmjerili ga u izraelsku luku Ashdod u četvrtak ujutro. Na brodu se nalazilo 9 putnika i članova posade koji su trenutno u izraelskom pritvoru i na ispitivanju. Izraelska je vojska libanonski brod napala kad je ušao u teritorijalne vode Pojasa Gaze, otvorivši vatru na brod i posadu i blokirajući prolaz brodu. Navodno su izraelske vlasti prvo brod uputile prema Al-Arishu u Egiptu, oko 40 km južno od Gaze, ali je brod kružio i pokušao po drugi put uploviti u vode Pojasa Gaze. Prilikom ovog drugog pokušaja pripadnici izraelske mornarice ukrcali su se na brod i u putnike i posadu uperili oružje te ih udarali. Vojska je izjavila da nije pucala, te da će humanitarna pomoć s broda biti prebačena u Pojas Gaze. Na brodu Brotherhood, koji je isplovio s Cipra, nalazilo se 50 tona medicinske i humanitarne pomoći. Među putnicima su bili grkokatolički nadbiskup Jeruzalema, novinari i mirovni aktivisti. Ovo je 10. put da su brodovi udruga ili vlada pokušali probiti izraelsku blokadu Gaze. Prva 3 pokušaja proboja, koje je organizirao Free Gaza Movement bili su uspješni, no nakon 08. studenog Izrael je blokirao sve takve pokušaje bilo ratnim brodovima, bilo diplomatskom akcijom ili akcijama policije.

Israeli soldiers shot and killed a Palestinian man near the Gaza-Israel border
Izraelski vojnici ubili Palestinca u blizini granice s Pojasom Gaze
Prema izraelskim vojnim izvorima izraelski su vojnici na pograničnom prijelazu Sufa u četvrtak navečer ubili 1 Palestinca za kojeg tvrde da je bio naoružan, da se nije obazirao na njihove zapovijedi da stane i da je htio na njih baciti granatu. Izraelska vojska je nakon toga na kratko ušla u Pojas Gaze i pretražila to područje. Prema izraelskim vojnim izvorima, vojnici su dobili upute da se „prema svakom incidentu u kojem se neki Palestinac približava granici odnose kao prema terorističkom činu“.

US Congress introduces bill to punish UNRWA
U američkom kongresu je predložena rezolucija koja kritizira rad UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama UNRWA-e u Gazi. Prijedlog rezolucije optužuje UNRWA-u da podržava takozvane „teroriste“ u Pojasu Gaze. U Arapsko-američkom anti-diskriminacijskom odboru smatraju da se radi o pokušaju kažnjavanja te UN-ove agencije jer je otvoreno govorila protiv prošlomjesečnog izraelskog napada na Gazu. Neke organizacije u SAD-u pozvale su predsjednika Obamu da u Pojas Gaze pošalje bolnički brod američke mornarice kako bi SAD pomogao u pružanju liječničke pomoći stanovništvu koje je pod izraelskom opsadom u Gazi.

Jonathan Cook: Israeli army "subcontracted" by extremist settlers
"We have reached the point where a critical mass of religious soldiers is trying to negotiate with the army about how and for what purpose military force is employed on the battlefield," said Yigal Levy, a political sociologist at the Open University who has written several books on the Israeli army. The new atmosphere was evident in the "excessive force" used in the recent Gaza operation, Dr Levy said. More than 1,300 Palestinians were killed, a majority of them civilians, and thousands were injured as whole neighborhoods of Gaza were leveled. "When soldiers, including secular ones, are imbued with theological ideas, it makes them less sensitive to human rights or the suffering of the other side." The greater role of extremist religious groups in the army came to light last week when it emerged that the army rabbinate had handed out a booklet to soldiers preparing for the recent 22-day Gaza offensive. Yesh Din, an Israeli human rights group, said the material contained messages "bordering on racist incitement against the Palestinian people" and might have encouraged soldiers to ignore international law. The booklet quotes extensively from Shlomo Aviner, a far-right rabbi who heads a religious seminary in the Muslim quarter of East Jerusalem. He compares the Palestinians to the Philistines, the Biblical enemy of the Jews. He advises: "When you show mercy to a cruel enemy, you are being cruel to pure and honest soldiers ... This is a war on murderers." He also cites a Biblical ban on "surrendering a single millimeter" of Greater Israel. The booklet was approved by the army's chief rabbi, Brig Gen Avichai Ronsky, who is reportedly determined to improve the army's "combat values" after its failure to crush Hizballah in Lebanon in 2006. Gen Ronsky was appointed three years ago in a move designed, according to the Israeli media, to placate hardline religious elements within the army and the settler community. Gen Ronsky, himself a settler in the West Bank community of Itimar, near Nablus, is close to far-right groups. According to reports, he pays regular visits to jailed members of Jewish terror groups; he has offered his home to a settler who is under house arrest for wounding Palestinians; and he has introduced senior officers to a small group of extremist settlers who live among more than 150,000 Palestinians in Hebron.

EU, UN: Israeli border closure hampering Gaza aid effort
Visoki UN-ovi i EU dužnosnici sastat će se u petak kako bi ponovo pozvali Izrael da potpuno otvori granične prijelaze u Pojasu Gaze s ciljem da na to područje ulazi dovoljno humanitarne pomoći. UNRWA tvrdi da je broj kamiona s humanitarnom pomoći koje Izrael dnevno pušta u Pojas Gaze nedovoljan i da je samo nekoj robi dopušteno da uđe u Gazu što otežava napore da se pruže osnovne socijalne usluge stanovništvu Pojasa Gaze i da se popravi ključna infrastruktura. EU će također UNRWA-i donirati 66 milijuna eura. Izrael je u četvrtak (05. veljače) otvorio granični prijelaz Kerem Shalom i u Pojas Gaze pustio 121 kamion, uključujući 81 kamion humanitarne pomoći, 30 kamiona s robom za privatni sektor i 10 kamiona za ministarstvo poljoprivrede. Iako je Izrael obećao da će kroz terminal Nahal Oz u Pojas Gaze pustiti industrijsko gorivo za elektranu u Gazi i plin za kuhanje to se još nije dogodilo.

Hamas leaders leave Cairo without approving ceasefire
Hamasovi dužnosnici napustili su u četvrtak (05. veljače) Kairo bez postizanja dogovora s egipatskim pregovaračima oko prekida vatre s Izraelom. Hamas tvrdi da egipatski pregovarači povezuju slučaj Gilada Shalita (zarobljenog izraelskog vojnika) s otvaranjem granica i djelomičnim ukidanjem blokade i da Hamas takav prijedlog u potpunosti odbacuje. Izrael je ponudio da „djelomično otvori“ granice Pojasa Gaze u zamjenu za oslobađanje zarobljenog izraelskog vojnika. Hamasovi pregovarači će obaviti konzultacije s čelnicima tog pokreta u Gazi i inozemstvu i namjeravaju se vratiti u Egipat u nedjelju kako bi nastavili pregovore. Izrael je ponudio da će ukloniti „75% proizvoda sa svog popisa zabranjenih proizvoda“ za Pojas Gaze u zamjenu za oslobađanje izraelskog vojnika.

Israeli military jeep damaged in Bil'in
Izraelska je vojska u srijedu (04. veljače) u noći ušla u selo Bil'in na Zapadnoj obali i postavila kontrolne točke na svim putovima na tom području. Vojnici su pretraživali područje između sela Bil'in i susjednog Kufrn'ama. Lokalni mladići su vojnike napali kamenjem i Molotovljevim koktelima. Zapaljeno je jedno terensko vozilo. Vojnici su na mladiće bacali plinske granate i ispaljivali gumene metke i zatim se povukli.

Settlers bulldoze land, erect outpost in Nablus area village
Izraelski su kolonisti buldožerima uništili poljoprivredno zemljište u selu Yasuf na Zapadnoj obali kasno u srijedu (04. veljače) i potom na tom području postavili kamp kućice koje su znak da na tom mjestu namjeravaju uspostaviti novo ilegalno divlje naselje. Desetci kolonista došli su na područje Jabal an-Naqqar u selu Yasuf koje sa zapadne strane već okupira postojeće ilegalno izraelsko naselje Kfar Tappuah. Izraelska organizacija za ljudska prava Yesh Din od mještana je zatražila da prikupe dokumente o vlasništvu nad zemljom kako bi se pripremila žalba na izraelskom vrhovnom sudu i zaustavio plan kolonista.

B'Tselem: 548 Palestinians in administrative detention, 455 dead before Gaza war
Izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem je u svom godišnjem izvještaju za 2008. godinu objavila da je ukupno 42 Palestinaca najmanje 2 godine u izraelskom administrativnom pritvoru bez da ih se za bilo što optužuje i bez da su izvedeni pred suca. Od tog broja 23 Palestinaca zatvoreno je u administrativnom pritvoru dulje od 2 i pol godine, uključujući 3 koji su zatvoreni između 3 i 4 i pol godina, 2 koji su u kontinuiranom administrativnom pritvoru dulje od 4 i pol godine. Većina administrativnih pritvorenika (372) bila je bez optužnice i suđenja zatvorena najmanje 2 puta za redom. U trenutku objave ovog izvještaja ukupan broj Palestinaca koji su u izraelskom administrativnom pritvoru bez optužnica i bez suđenja iznosi 548, uključujući 6 maloljetnika. 2007. je na kraju godine u izraelskom administrativnom pritvoru bilo 813 Palestinaca. Izrael je 2008. po prvi puta u administrativnom pritvoru držao 2 maloljetnice. Ukupan broj palestinskih zarobljenika na kraju 2008. u izraelskim zatvorima iznosio je 7904. U godišnjem izvještaju za 2008. se također navodi da su do 27. prosinca 2008. izraelske snage ubile 455 Palestinaca (uključujući 87 maloljetnika). U trotjednom izraelskom napadu na Pojas Gaze koji je pokrenut 27. prosinca ubijeno je 1373 Palestinaca u Pojasu Gaze. U periodu od 01. siječnja 2008. do 26. prosinca 2008. ubijeno je najmanje 175 Palestinaca koji nisu sudjelovali ni u kakvim sukobima. Palestinci su 2008. ubili 18 izraelskih civila: 8 (uključujući 4 maloljetnika) u napadu na židovsku vjersku školu u Jeruzalemu. 4 izraelska civila ubijena su ispaljivanjem raketa i minobacačkih mina. Palestinci su također ubili 10 izraelskih vojnika. Suprotno službenim izraelskim izjavama sloboda kretanja Palestinaca nije se znatno poboljšala tijekom 2008. Na Zapadnoj obali postoje 63 kontrolne točke na kojima su trajno raspoređeni izraelski vojnici, od toga ih je 18 u Hebronu. Vojska također Palestincima na Zapadnoj obali ograničava kretanje na 430 km cesta koje Izraelci slobodno koriste. Na 137 km tih cesta Palestincima je u potpunosti zabranjeno kretanje. 40 kontrolnih točaka služi za „ulaz u Izrael“ iako ih je većina smještena po nekoliko kilometara unutar teritorija Zapadne obale, a ne na izraelskoj granici. Broj fizičkih prepreka koje je Izrael postavio na Zapadnoj obali zapravo se povećao u 2008. U prvih 9 mjeseci 2008. u prosjeku je bilo 537 takvih prepreka, dok je u 2007. mjesečni prosjek bio 459.

High school student seized by Israeli forces at Tulkarem checkpoint
Izraelski su vojnici u četvrtak (05. veljače) zarobili 1 srednjoškolca (18) iz sela Kur na Zapadnoj obali dok je prelazio kontrolnu točku Jabara na putu za Tulkarem.

Israeli forces detain five in Nablus area
Izraelski vojnici zarobili 5 Palestinaca na nabluskom području
Izraelski su vojnici u četvrtak (05. veljače) zarobili 5 mladih Palestinaca u selima u okolici grada Nablusa na Zapadnoj obali. Vojnici su napali selo Asira Al-Qibliya, južno od Nablusa i zarobili jednog 18-godišnjaka. U selu Salim, istočno od Nablusa zarobili su još jednog mladića, a u selu Tell, koje su napali u 1 sat u noći, vojnici su zarobili 3 Palestinca u dobi od 18 i 19 godina.

Israeli forces seize boy from Bethlehem area village
Izraelski vojnici zarobili dječaka na području Betlehema
Izraelski su vojnici prije zore u četvrtak (05. veljače) upali u selo Husan na Zapadnoj obali, ušli u kuću obitelji Hamamrah, pretražili je i zarobili jednog 14-godišnjeg dječaka kojeg su odveli na nepoznatu lokaciju.

Shoe hits Israeli ambassador to Sweden
Izraelski veleposlanik u Švedskoj pogođen cipelom
Tijekom govora izraelskog veleposlanika u Švedskoj Bennyja Dagana u četvrtak (05. veljače) na sveučilištu u Stockholmu dvoje je prosvjednika iz publike izraelskog veleposlanika gađalo cipelom, knjigama i bilježnicom. Dvoje mladih prosvjednika vikalo je „Ubojice!“ i „Intifada!“ i potom zasulo veleposlanika spomenutim predmetima. Prosvjednici se trenutno nalaze u pritvoru i bit će optuženi za napad i remećenje javnog reda. Veleposlanik je trebao govoriti o nadolazećim izborima u Izraelu, ali se brzo prebacio na Hamas i Iran i počeo opravdavati posljednju izraelsku agresiju na Gazu. Nakon otprilike 20 minuta mlada je žena ustala u publici i na veleposlanika bacila crvenu cipelu te povikala „Ubojice!“. Cipela je veleposlanika pogodila u želudac. Prosvjednici se pridružio jedan mladić koji je na veleposlanika bacio 2 knjige i 1 bilježnicu. Veleposlanik je bio zapanjen i paraliziran, ali se ubrzo vratio da nastavi sa svojim govorom, no dočekali su ga povici i prosvjedovanje publike. Predavanje je završeno u kaosu, a dvoje prosvjednika je uhićeno.

Egyptian Authorities bar two Al Jazeera anchors from entering Gaza
Egipatske vlasti onemogućavaju 2 novinara Al-Jazeere da uđu u Gazu
Egipatske vlasti su bez objašnjenja odbile 2 vodećih novinara katarske Al-Jazeere dopustiti da uđu u Pojas Gaze kroz granični prijelaz Rafah. Spomenuti su novinari u posljednja 4 dana 4 puta bezuspješno pokušavali ući u Pojas Gaze, unatoč tome što su egipatske vlasti u Pojas Gaze kroz Rafah pustile desetke međunarodnih novinara. Al-Jazeerini novinari su pribavili i posjedovali sve potrebne papire i dokumente kao i drugi novinari, uključujući izjavu centra za medije pri egipatskom ministarstvu informiranja da u Pojas Gaze ulaze na vlastitu odgovornost. Jedan od novinara tvrdi da je Egipat nedavno u Pojas Gaze odbio pustiti predstavnike Amnesty Internationala i francuske i norveške odvjetnike koji su htjeli istraživati zločine i prikupljati dokaze i izjave svjedoka u Gazi, te egipatske znanstvenike i inženjere specijalizirane za obnovu i projektiranje. Egipatski su znanstvenici, prema tvrdnjama tog novinara, na granici proveli 3 dana i spavali na zemlji uzalud čekajući da ih Egipat pusti kroz prijelaz u Pojas Gaze.

Egypt demands international delegates, reporters and supporters to leave Gaza
Egipat zatražio od međunarodnih predstavnika, novinara i aktivista da napuste Gazu
Prema palestinskim izvorima egipatske su vlasti navodno u srijedu (04. veljače) od stranih izaslanika koji su ušli u Pojas Gaze zatražile da to područje napuste kroz granični prijelaz Rafah do četvrtka. Izraelske su vlasti palestinsku stranu izvijestile da će srijeda biti posljednji dan kad će prijelaz Rafah biti djelomično otvoren za međunarodne izaslanike, parlamentarce i aktiviste. Nekoliko je stranaca potvrdilo da su ih egipatske vlasti natjerale da prilikom ulaska u Pojas Gaze kroz Rafah potpišu izjavu u kojoj jamče da će iz Pojasa Gaze izaći prije 05. veljače.