ponedjeljak, 24. studenoga 2008.

Jedina „demokracija“ na Srednjem istoku cenzurira medije

(slika: IMEMC)

Čelnici glavnih svjetskih medijskih organizacija su u zajedničkom pismu oštro kritizirali Izrael jer već 2 tjedna u Pojas Gaze uopće ne pušta strane novinare. U oštro sročenom pismu koje su uputili Izraelu pozivaju tu državu da prekine medijsku blokadu Pojasa Gaze.

Izrael je u potpunosti zatvorio granice Pojasa Gaze za medije nakon što je, ničim izazvan i iz čista mira, posljednji put teško prekršio primirje između PG i Izraela napavši Pojas Gaze i ubivši 6 pripadnika vojnog krila Hamasa 04. studenog 2008.

Među potpisnicima pisma koji su pozvali Izrael da pusti novinare u Pojas Gaze kako bi mogli raditi svoj posao su između ostalih i izvršni urednik New York Timesa i glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon.

Izraelsko ministarstvo obrane je pak odgovorilo da je medijsko praćenje događaja u Pojasu Gaze nepošteno pristrano protiv Izraela, te da zabrana ulaska novinarima neće biti ukinuta sve dok palestinske naoružane skupine u potpunosti ne prestanu na Izrael ispaljivati rakete domaće izrade.

Novinari diljem svijeta su izrazili ogorčenje ovim izraelskim stajalištem. Zabrana medijima da izvještavaju iz PG je neprihvatljiva i između ostalog predstavlja i kršenje Opće deklaracije o ljudskim pravima u kojoj stoji da svi imaju pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, te da to uključuje i prijenos informacija i misli putem medija bez obzira na granice.

Izraelskim je novinarima ulaz u Pojas gaze zabranjen već dulje od 2 godine, otkad je Izrael započeo svoju opsadu Pojasa Gaze. Brojni međunarodni novinari također ne mogu ući u Pojas Gaze, no do prije 2 tjedna odabrana skupina novinara, koju je uvijek prvo morao odobriti Izrael, mogla je ući na to područje. Sad niti tih par novinara, koji imaju odobrenje izraelske vlade, ne mogu ući u PG.

Izvor: IMEMC


Izgleda da su cionistima svi „pristrani“ protiv Izraela: novinari, UN, međunarodno pravo, ljudska prava. Sva sreća, pa naši mediji nemaju problema s ovom izraelskom zabranom. Poltronski i auto-cenzurirani urednici naših medija su naime već odavno postali svjesni da je i istina teško pristrana protiv Izraela, pa su je zato, kad se radi o izvještavanju o Izraelu, oni već odavno sami zabranili.