utorak, 24. svibnja 2011.

Iz tjednog izvještaja PCHR-a o izraelskim kršenjima ljudskih prava na okupiranom palestinskom području (12. – 18. svibanj 2011.)

na 63. obljetnicu palestinske Nakbe izraelske su okupacijske snage u napadu na nenasilne prosvjednike na graničnom prijelazu Beit Hanoun/Erez na sjeveru Pojasa Gaze ranile desetke civila

Informacije iz tjednog izvještaja Palestinskog centra za ljudska prava Weekly Report On Israeli Human Rights Violations in the Occupied Palestinian Territory (12– 18 May 2011) o izraelskim kršenjima ljudskih prava na okupiranom palestinskom području u razdoblju između 12. i 18. svibnja 2011. Cijeli izvještaj, s više informacija, možete na engleskom pročitati na linku.

[…]

Sažetak

[…]


Otvaranje vatre:

U razdoblju između 12. i 18. svibnja izraelske su okupacijske snage ubile 2 palestinska maloljetnika. 1 je ubijen u Jeruzalemu, a drugi, s mentalnom retardacijom, je ubijen u Pojasu Gaze uporabom pretjerane smrtonosne sile od strane okupacijskih snaga. Izraelske okupacijske snage su također ranile 148 civila, uključujući 49 maloljetnika i 1 međunarodnog mirovnog aktivista. Od ukupnog broja ranjenih, 144 ih je ozlijeđeno kad su izraelske okupacijske snage upotrijebile pretjeranu silu kako bi rastjerale nenasilne prosvjednike koji su obilježavali 63. obljetnicu palestinske Nakbe, 3 civila je ozlijeđeno tijekom nenasilnih prosvjeda protiv gradnje kolonističkih naselja i aneksijskog Zida. Jedno je palestinsko dijete ranjeno u eksploziji sumnjivog predmeta koji je za sobom ostavila izraelska okupacijska vojska.

13. svibnja 2011. u četvrti Silwan u Jeruzalemu na Zapadnoj obali hladnokrvno je ubijen 1 palestinski maloljetnik. Metak je došao iz smjera 2 kuća koji su ranije usred Silwana zauzeli izraelski kolonisti. U trenutku kad je ubijen, maloljetnik je hodao po zemljanom putu između 10 i 15 metara od te 2 kuće. Jedna privatna zaštitarska agencija i izraelska pogranična policija štite koloniste koji su zauzeli te 2 kuće.

U Pojasu Gaze 15. svibnja 2011. izraelske su okupacijske snage upotrijebile pretjeranu smrtonosnu silu i ubile jednog mentalno retardiranog palestinskog maloljetnika pored graničnog prijelaza Nahal Oz, istočno od grada Gaze. Maloljetnik je ubijen granatom koju je na njega ispalila izraelska okupacijska vojska. Bolničarske ekipe su tijelo ubijenog pronašle gotovo 300 metara zapadno od prijelaza Nahal Oz. […]

15. svibnja 2011. izraelske su okupacijske snage upotrijebile pretjeranu silu kako bi rastjerale prosvjednike koji su nenasilnim prosvjedima obilježavali 63. obljetnicu palestinske Nakbe u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Ozlijeđeno je 144 palestinskih civila, uključujući 47 maloljetnika, 5 žena i 4 novinara. U Pojasu Gaze ranjeno je 105 osoba, uključujući 31 maloljetnika, 3 žene i 3 novinara. Na Zapadnoj obali ozlijeđeno je 38 civila, uključujući 16 maloljetnika, 2 žene i 1 novinara. […]

Izraelske okupacijske snage su također upotrijebile pretjeranu silu kako bi rastjerale nenasilne prosvjednike koji su prosvjedovali protiv izgradnje ilegalnih izraelskih kolonističkih naselja i Zida na Zapadnoj obali. Ranjeno je 3 prosvjednika, uključujući 1 maloljetnika i 1 međunarodnog mirovnog aktivista. Desetci palestinskih civila i međunarodnih aktivista za ljudska prava koji su sudjelovali u nenasilnim prosvjedima na Zapadnoj obali imali su zdravstvenih poteškoća zbog udisanja suzavca i modrice od udaraca izraelskih okupacijskih snaga.

Jedan je palestinski maloljetnik 13. svibnja 2011. teško ranjen u eksploziji sumnjivog predmeta koji je iza sebe u Jordanskoj dolini na sjeveroistoku Zapadne obale ostavila izraelska okupacijska vojska.


Upadi vojske u palestinske zajednice:

U razdoblju između 12. i 18. svibnja izraelske su okupacijske snage izvele najmanje 20 vojnih upada u palestinske zajednice na Zapadnoj obali tijekom kojih su uhitile 15 palestinskih civila, uključujući 3 maloljetnika.

Izraelske su okupacijske snage nastavile gušiti nenasilne prosvjede, te sprječavati međunarodne aktiviste za ljudska prava da sudjeluju u nenasilnim prosvjedima protiv izgradnje kolonističkih naselja i Zida. U sklopu svojih nastojanja, izraelske su okupacijske snage uhitile 4 prosvjednika, uključujući 2 izraelskih mirovnih aktivista, i privele ih u policijsku postaju „Benjamin“ na jugoistoku Ramalle. Uhićeni su kasnije oslobođeni. Izraelske okupacijske snage su također uhitile 6 prosvjednika koji su sudjelovali u nenasilnom prosvjedu u blizini kontrolne točke u Qalandiyji povodom 63. obljetnice palestinske Nakbe.


Ograničenja kretanja:

Izrael je okupiranim palestinskim područjima nastavio nametati strogu opsadu, a palestinskim civilima u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uključujući okupirani Istočni Jeruzalem, oštra ograničenja kretanja.

[…]


Napadi izraelskih kolonista na palestinske civile i imovinu:

[…]

14. svibnja 2011. nekoliko kolonista iz kolonističkog naselja „Gilad“ je napalo 3 palestinska poljoprivrednika iz sela Jeet, sjeveroistočno od Qalqilyje. […] Napad se dogodio pred očima izraelskih okupacijskih snaga.

15. svibnja 2011, skupina izraelskih kolonista iz kolonističkog naselja „Kiryat Arba“, jugoistočno od Hebrona, napala je jednu kuću u četvrti Wadi al-Hussain koja se nalazi pored tog kolonističkog naselja. Kolonisti su pokušali zapaliti kuću i ugrozili živote stanara. […]

17. svibnja 2011, nekoliko je izraelskih kolonista upalo u školu sirotišta u okupiranom Istočnom Jeruzalemu. Kolonisti su napali učenike u učionicama, a izraelska je policija zatim uhitila ravnatelja škole i njegovog zamjenika i odvela ih na ispitivanje.


Dokumentirana izraelska kršenja međunarodnog prava u razdoblju između 12. i 18. svibnja 2011.

1. Upadi na palestinska područja i napadi na palestinske civile i imovinu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze

Uporaba pretjerane sile protiv prosvjeda kojima se obilježavala obljetnica palestinske Nakbe

U nedjelju 15. svibnja 2011. izraelske su okupacijske snage upotrijebile smrtonosnu silu kako bi rastjerale sudionike nenasilnih prosvjeda koji su organizirani u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali povodom obilježavanja 63. godišnjice palestinske Nakbe. Ranjeno je ukupno 144 palestinskih civila, uključujući 47 maloljetnika, 5 žena i 4 novinara; i to u pojasu Gaze 105 osoba (uključujući 31 maloljetnika, 3 žena, 3 novinara) i na Zapadnoj obali 38 osoba, uključujući 16 maloljetnika, 2 žene i 1 novinara. […]


Prema istragama koje je proveo Palestinski centar za ljudska prava, događaji su se odvili na slijedeći način:

Pojas Gaze:

Oko 10:30 sati u nedjelju 15. svibnja 2011. desetci Palestinaca su se počeli okupljati otprilike 1700 metara južno od graničnog prijelaza Beit Hanoun (Erez) na sjeveru Pojasa Gaze, s namjerom da sudjeluju u obilježavanju 63. obljetnice palestinske Nakbe. Oko 11:30 sati desetci Palestinaca uputili su se prema ogradi na granici s Izraelom u blizini graničnog prijelaza Beit Hanoun (Erez). 10 minuta kasnije izraelske snage smještene na granici ispalile su 4 topničke granate na područje na kojem su se Palestinci okupili. Izraelski vojnici su istovremeno na prosvjednike otvorili vatru s osmatračnica. Vojnici su nastavili povremeno pucati sve do večeri, dok su istovremeno područje nadlijetali helikopteri koji su također otvorili vatru na područje oko prosvjednika. Vojska je također ispaljivala suzavac i dimne bombe što je kod nekih prosvjednika izazvalo nesvjesticu i neurološke simptome. Ranjeno je 103 Palestinaca, a deseci su imali zdravstvenih poteškoća zbog udisanja suzavca. […]

Ozlijeđeno je i 3 novinara, a 3 pripadnika liječničkog osoblja Palestinskog Crvenog polumjeseca se zbog gušenja onesvijestilo.

Izraelske snage smještene na granici istočno od Khan Yunisa na jugu Pojasa Gaze oko 15 sati su otvorile vatru u blizini desetaka Palestinaca koji su sudjelovali u nenasilnom prosvjedu u istočnom dijelu sela 'Abasan, istočno od Khan Yunisa i ranile 2 Palestinaca.


Zapadna obala:

Oko 13:30 u nedjelju 15. svibnja 2011. desetci palestinskih civila okupili su se na ulazu u izbjeglički logor Qalandya, sjeverno od Jeruzalema, odakle su se uputili prema kontrolnoj točki u Qalandyji koja odvaja Ramallu od Jeruzalema. Prosvjednici su prema izraelskim vojnicima bacali kamenje i prazne boce. Vojnici su od ranog jutra bili pojačano raspoređeni u blizini ove kontrolne točke. Izraelske su snage odmah počele ispaljivati gumom presvučene metalne metke, zvučne bombe i suzavac na prosvjednike. Ozlijeđeno je 26 civila, uključujući 11 maloljetnika i 1 ženu. […] Liječnički izvori navode da se većina ozljeda nalazila u gornjem dijelu tijela. Izraelske su snage, pomoću svojih prerušenih jedinica, uhitile 6 Palestinaca, uključujući 1 koji je zadobio povredu u predjelu glave.

Također oko 13:30, desetci palestinskih studenata sveučilišta u Bir Zeitu i desetci Palestinaca iz okolnih sela, okupili su se u središtu sela Bir Zeit na nenasilnom prosvjedu povodom 63. obljetnice palestinske Nakbe. Prosvjednici su hodali ulicama, uzvikivali slogane i nosili palestinske zastave. Zatim su stigli do kontrolne točke Attara, sjeverno od sela Bir Zeit, gdje su se izraelske okupacijske snage sakrile iza cementnih blokova. Izraelske okupacijske snage su zatvorile kontrolnu točku, a prosvjednici su ih počeli gađati kamenjem na što su izraelske okupacijske snage odgovorile ispaljivanjem bojevih metaka, gumom presvučenih metalnih metaka, suzavca i zvučnih bombi. Desetci prosvjednika imali su poteškoća zbog udisanja suzavca, a mnogi su zadobili modrice od udaraca izraelskih okupacijskih snaga, no svima je pružena pomoć na mjestu događaja i nitko nije hospitaliziran.

Palestinski civili su na hebronskom području također organizirali nekoliko nenasilnih prosvjeda, u središtu Hebrona i južno od tog grada, na sjevernom ulazu u grad, na ulazima u sela Beit Ummar, Bani N'eim i Zeef, te na ulazu u izbjeglički logor Fawwar. U sukobima s izraelskim snagama ozlijeđeno je 12 civila, uključujući 5 maloljetnika i 1 ženu. Nekoliko se prosvjednika onesvijestilo zbog udisanja suzavca, dok su neki zadobili modrice od udaraca vojnika.

Izraelske su okupacijske snage tijekom prosvjeda namjerno opstruirale rad brojnih novinara. Neki od njih su izravno napadnuti, drugima je onemogućeno da rade svoj posao, neki su otjerani s mjesta događaja koje su pokušavali pratiti. Najeh Diab al-Hashlamon (48), kamerman američke novinske agencije APA, ranjen je metkom u lijevo stopalo. […] Izraelske okupacijske snage također su otvorile vatru i razbile staklo na vozilu jednog kamermana agencije AFP.

Al-Hashlamon je Palestinskom centru za ljudska prava izjavio da se u nedjelju 15. svibnja oko 15 sati nalazio u ulici Talaat al-Zahed, sjeverno od stare gradske jezgre grada Hebrona. Snimao je skupinu izraelskih vojnika koju su pucali po palestinskim prosvjednicima istočno od ulice Talaat al-Zahed. Tada je pogođen pravim metkom u lijevo stopalo. Tvrdi da je bio jasno vidljiv izraelskim vojnicima koji su od njega bili udaljeni svega 8 metara. […]

U nedjelju, 15. svibnja, ujutro, izraelske su okupacijske snage zauzele brojne krovove kuća u gradu Hebronu i selu Beit Ummar i pretvorile ih u vojne položaje. Desetci snajperista razmješteni su na tim krovovima kako bi mogli ciljati palestinske civile koji su sudjelovali u nenasilnim prosvjedima. […]


2. Uporaba pretjerane sile protiv nenasilnih prosvjednika protiv izgradnje ilegalnih kolonističkih naselja i Zida

U razdoblju koje pokriva ovaj izvještaj izraelske su okupacijske snage koristile silu protiv nenasilnih prosvjednika – palestinskih civila i međunarodnih i izraelskih aktivista za ljudskih prava – koji su prosvjedovali protiv izgradnje Zida i kolonističkih naselja na Zapadnoj obali. Ranjeno je 3 prosvjednika, uključujući 1 maloljetnika i 1 međunarodnog aktivista. Desetci palestinskih civila i aktivista za ljudska prava imali su poteškoća zbog udisanja suzavca i zadobili su modrice. Izraelske su okupacijske snage također uhitile 4 prosvjednika, uključujući 2 izraelskih mirovnih aktivista, i odvezli ih u policijsku postaju „Benjamin“, jugoistočno od Ramalle. Na slobodu su pušteni isti dan oko 22 sata.

U petak, 13. svibnja 2011., nakon džume desetci palestinskih civila i međunarodnih i izraelskih aktivista za ljudska prava organizirali su nenasilan prosvjed u selu Bil'in, zapadno od Ramalle. Prosvjed je organiziran protiv izgradnje izraelskog ilegalnog Zida, a poklopio se i s 63. obljetnicom palestinske Nakbe. Prosvjednici su nosili slike ubijenih mještana Jawaher i Basema Abu Rahme i veliki ključ s brojem 63, brojem godina koliko je prošlo od protjerivanja Palestinaca iz njihovih domova 1948. godine. Starije osobe i djeca vozili su se na kolima obučeni u tradicionalnu palestinsku odjeću, prikazujući na taj način povratak u svoju domovinu. Prosvjednici su se zatim uputili prema ilegalnom Zidu. Izraelske su okupacijske snage oko 100 metara od Zida postavile prepreku od bodljikave žice. Prije nego su prosvjednici stigli do postavljene prepreke, izraelske su okupacijske snage počele ispaljivati prave metke, gumom presvučene metalne metke, zvučne bombe i suzavac na prosvjednike. Izraelske su okupacijske snage prosvjednike također polijevale otpadnom vodom i ganjale ih po poljima maslinika. Ranjena su 2 Palestinaca, uključujući 1 maloljetnika, a desetci su imali poteškoća zbog udisanja suzavca i/ili su zadobili modrice.

Istog dana, također nakon džume, desetci palestinskih civila i međunarodnih i izraelskih aktivista za ljudska prava organizirali su nenasilni prosvjed u selu Ni'lin, zapadno od Ramalle. Prosvjed je organiziran protiv izgradnje ilegalnog izraelskog Zida. Prosvjednici su se uputili prema Zidu, a izraelske su okupacijske snage prolaz u Zidu zatvorile bodljikavom žicom. Kad su prosvjednici pokušali prijeći Zid i doći do zemlje koja se nalazi s njegove druge strane, izraelske su ih okupacijske snage u tome spriječile. Prosvjednici su na to uzvratili gađajući izraelske okupacijske snage kamenjem, a izraelske su okupacijske snage tada počele na prosvjednike ispaljivati bojevo streljivo, gumom presvučene metalne metke, zvučne bombe i suzavac. Izraelske su okupacijske snage također ganjale prosvjednike kroz polja maslinika. Mnogi su prosvjednici imali poteškoća zbog udisanja suzavca.

Istog dana, nakon džume, desetci palestinskih civila i međunarodnih i izraelskih aktivista za ljudska prava mirno su prosvjedovali protiv izgradnje izraelskog ilegalnog Zida i kolonističkih naselja u selu Nabi Saleh, sjeverozapadno od Ramalle. Prosvjednici su prošli ulicama sela i uzvikivali slogane protiv izraelske okupacije i arbitrarnih postupaka. Noseći palestinske zastave uputili su se prema zemlji koju pokušavaju zauzeti kolonisti iz kolonističkog naselja „Halmish“. Izraelske okupacijske snage su zatvorile južni ulaz u selo kako bi palestinske i međunarodne prosvjednike spriječile da dođu do te zemlje. Izraelske okupacijske snage su onemogućile aktivistima da dođu do spomenute zemlje i na prosvjednike ispalile bojevo streljivo, gumom presvučene metalne metke, zvučne bombe i suzavac. Izraelske okupacijske snage su također prosvjednike polijevale otpadnom vodom i dale se u potjeru za njima. Jedan je američki aktivist (23) pogođen patronom suzavca u glavu i prebačen u bolnicu u Ramalli. Mnogi su prosvjednici imali poteškoća zbog udisanja suzavca i zadobili modrice […] Izraelske su okupacijske snage također uhitile 4 prosvjednika, uključujući 2 izraelskih mirovnih aktivista, i prebacile ih u policijsku postaju Benjamin, jugoistočno od Ramalle. Pušteni su na slobodu istog dana u 22 sata.

[…]


Izvor i više informacija: Weekly Report On Israeli Human Rights Violations in the Occupied Palestinian Territory (12– 18 May 2011)


DODATNI LINKOVI:
Palestina/Izrael:
Man shot dead by gunmen near Nablus
Naoružani muškarci ubili muškarca u okolici Nablusa (21. svibanj 2011.)
Jedan je muškarac (32) ustrijeljen u subotu (21. svibnja 2011.) u selu Beit Dajan pored Nablusa na sjeveru Zapadne obale. Motiv ubojstva zasad nije poznat, a ubijeni je prethodno bio u palestinskom zatvoru pod optužbama da je izraelski agent. Ovo je drugo takvo ubojstvo ovog mjeseca. 6. svibnja je pored Ramalle na Zapadnoj obali ubijen jedan 30-godišnji Palestinac kojeg se također sumnjičilo da radi za Izrael.

UNRWA: Palestinian refugees' health still at risk
UNRWA: Zdravlje palestinskih izbjeglica i dalje ugroženo (21. svibanj 2011.)
UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama suočava se s velikim izazovima u pružanju zdravstvenih usluga palestinskim izbjeglicama, poručuju iz te agencije. Unatoč napretku na nekim ključnim područjima – uključujući smanjenje smrtnosti novorođenčadi – zdravlje palestinskih izbjeglica sve je ugroženije. Veliko siromaštvo, nezaposlenost i društvena diskriminacija također loše utječu na zdravlje izbjeglica, na primjer: ograničen im je pristup zdravstvenoj skrbi. Medicinski centri su zatrpani, a jedan liječnik u prosjeku dnevno pregleda 100 pacijenata, navodi se u UNRWA-inom izvještaju. Izraelska ilegalna blokada Pojasa Gaze i ograničenja kretanja na Zapadnoj obali također utječu na pružanje zdravstvenih usluga. U UNRWA-i su upozorili da su sve češći slučajevi u kojima izbjeglicama ne mogu pružiti primjerenu razinu liječničke skrbi i pomoći.

Ni'lin marks 3rd anniversary of non-violent protests
Ni'lin obilježio 3 godine održavanja nenasilnih prosvjeda (21. svibanj 2011.)
Selo Ni'lin na Zapadnoj obali u petak (20. svibnja) je obilježilo 3 godine tjednih nenasilnih prosvjeda protiv izraelskog Zida. Od 2008. ubijeno je 5 Palestinaca koji su prosvjedovali protiv izraelske konfiskacije 1/3 zemlje u tom selu. Stotine prosvjednika su ozlijeđene i pritvorene jer su vojnici silom gušili prosvjede, koristeći ponekad i bojevo streljivo. U lipnju 2008. selo je bilo pod opsadom izraelske vojske koja je u ljeto te godine ubila 10-godišnjeg Ahmeda Moussu, te na njegovom sprovodu 18-godišnjeg Yousifa Amiru. 2 su prosvjednika iz sela ubijena u prosincu 2008. – Arafat Khawaja (22) i Mohammad Khawaja (18). Američki aktivist Tristan Anderson je zadobio tešku povredu glave i mozga kad ga je izraelski vojnik u glavu pogodio patronom suzavca na prosvjedu u ožujku 2009. 2 mjeseca kasnije vojnici su bojevim streljivom u grudni koš pogodili i ubili Yousefa Awela Sadiqa Sroura (36). U petak su se stotine Palestinaca okupile i molile pored ilegalnog Zida, te su se potom zajedno s desetcima međunarodnih aktivista, uputile prema prolazu u Zidu. Izraelske snage koje su ih čekale na vratima, ispaljivale su na prosvjednike suzavac i zvučne granate. Iako je do sada u prosvjedima ubijeno 5, ozlijeđeno 700, a uhićeno 150 ljudi, uključujući maloljetnike, mještani najavljuju da, ohrabreni promjenama koje su postigli prosvjedi u Egiptu, nastavljaju s prosvjedima u selu Ni'lin.

Sha'ath: We will stick to UN statehood plan
Palestinci će tražiti priznanje palestinske države u UN-u u rujnu (22. svibanj 2011.)
Viši Fatahov dužnosnik Nabil Sha'ath izjavio je AFP-u da je, svojom izjavom kako ne prihvaća povlačenje na granice iz 1967, izraelski premijer Netanyahu dokazao da odbacuje mirovni proces. Sha'ath je dodao da će Palestinci nastaviti raditi na svom strateškom cilju – UN-ovom priznanju palestinske države (na granicama iz 1967.) u rujnu ove godine. Obama je u svom govoru Palestince nastojao odvratiti od ovog poteza.

Un bateau français pour Gaza; des dizaines de personnalités françaises le soutiennent
Desetci francuskih umjetnika i intelektualaca podržavaju francuski brod za Gazu koji će u sklopu civilne međunarodne flotile Stay Human (Ostani čovjek), krajem lipnja ploviti za Gazu.
A ce jour, les seuls changements notables observés sont l'augmentation des importations de biens de consommation et de denrées alimentaires et un accroissement des autorisations de circulation aux hommes et femmes d'affaires. Pour le reste, comme vient de le confirmer un rapport publié par 26 ONG européennes, « Des espoirs réduits à néants. Prolongement du blocus de Gaza », rien n'a changé à Gaza. 80% de la population dépend de l'aide internationale; les pannes d’électricité durent 4 à 6 heures par jour et souvent davantage ; 60% de la population ne reçoit l'eau courante qu'une fois tous les 3 à 4 jours, pendant 6-8 heures.


Sirija:
Syria buries its dead after anti-regime protests
Qurabi said 26 people were killed in the province of Idlib and 13 in Homs. Two people were also killed in the eastern town of Deir Ezzor, one in Daraya, a suburb of the capital Damascus, one in the coastal city of Latakia and one in central Hama. Among the dead were a 12-year-old boy and four others between the ages of 15 and 18. One was also identified as a soldier. ... Foreign media are not allowed to travel in the country to report on the unrest making it difficult to verify information. Fridays have become a rallying point in the nine-week revolt that has posed the greatest challenge to President Bashar Al-Assad's 11-year rule. ... Assad's regime has responded to the violence with a brutal crackdown that has left at least 850 people dead and hundreds injured, according to rights groups. Thousands more have been arrested and tortured, activists say. ... The protests have posed the greatest challenge to Assad's 11-year regime, dominated by members of his minority Alawite community, an offshoot of Shiite Islam. The majority of Syria's 23-million population are Sunni Muslims. ... Some 250 people fleeing the unrest in Syria had already crossed into Turkey last month. At least 5,000 have also sought refuge in neighboring Lebanon.