utorak, 22. prosinca 2009.

Akcija: Podržite Gaza Freedom March


Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova 20. je prosinca 2009. obavijestilo aktiviste Međunarodne koalicije za prekid ilegalne opsade Gaze -- koji se spremaju na obljetnicu izraelske agresije na Pojas Gaze okupiti u Egiptu i kroz prijelaz Rafah u humanitarnom konvoju probiti ilegalnu izraelsku blokadu, te na staru godinu organizirati zajednički prosvjed s Palestincima i izraelskim mirovnim aktivistima na graničnom prijelazu Erez između Gaze i Izraela – da će zbog napetosti na granici između Gaze i Egipta granični prijelaz Rafah nekoliko tjedana biti zatvoren i da ga egipatske vlasti neće otvarati prije siječnja.

U Koaliciji su odlučni da probiju izraelsku blokadu i najavljuju da će učiniti sve što mogu da svoju namjeru i ostvare. Egipatskim su vlastima odgovorili da se ne osjećaju ugroženima napetostima na granici, koje su ionako uvijek prisutne zbog izraelske blokade, i da su se voljni izložiti opasnostima koje bi im eventualno mogle prijetiti. Također su napomenuli da je prekasno mijenjati planove 1300 aktivista iz 42 zemlje, koliko ih se sprema 27. prosinca okupiti u Egiptu i 29. prosinca probiti izraelsku ilegalnu blokadu.


Aktivisti koji se bore za ukidanje izraelske blokade Pojasa Gaze navikli su na ovakve prepreke i napominju da niti jedna skupina aktivista, bez obzira kako velika ili mala, u proteklih 12 mjeseci do samog kraja nije znala da li će je egipatske vlasti pustiti u Pojas Gaze kroz prijelaz Rafah. Egipatske su vlasti većinu skupina nastojale nagovoriti da uopće ne kreću iz Kaira za Rafah. Nekima su na putu zaustavljali autobuse, nekima je odmah rečeno da neće moći ući u Gazu. No, zbog javnog i političkog pritiska egipatska je vlada na kraju mijenjala svoj stav i puštala aktiviste da uđu u Gazu kroz prijelaz Rafah.


Koalicija za prekid ilegalne opsade Gaze za sada ne namjerava mijenjati svoje planove i poziva ljude iz cijelog svijeta da se obrate egipatskim ambasadama i konzulatima u svojim zemljama
tijekom slijedećih nekoliko ključnih dana s jasnom porukom: Pustite međunarodne aktiviste da uđu u Gazu i zajedno s Palestincima i Izraelcima održe prosvjednu povorku za slobodnu Gazu 31. prosinca.

Popis i kontaktni podaci egipatskih veleposlanstava širom svijeta mogu se pronaći na ovom linku.


Budući da ne vidim na popisu i veleposlanstvo u Zagrebu evo podataka za hrvatske građane koji žele poslati poruku egipatskim vlastima i od njih zatražiti da dopuste prolaz humanitarnog konvoja sa 1300 međunarodnih aktivista u Pojas Gaze:


Veleposlanstvo Arapske Republike Egipat

Veleposlanik Mohamed Ashraf Gamal Eldin Rashed


His Excellency, Mohamed Ashraf Gamal Eldin Rashed

Ambassador of the Arab Republic of Egypt


Petrova 51B

10000 Zagreb

Tel. +385 1 23 10 781, 23 10 798

Fax. +385 1 23 10 619

E-mail: veleposlanstvo.egipat@zg.t-com.hr


Istu poruku pošaljite i u Odjel za Palestinu pri egipatskom Ministarstvu vanjskih poslova. Kontakt osoba:

Ahmed Azzam

Tel +202-25749682

E-mail: ahmed.azzam@mfa.gov.eg



Primjer poruke na engleskom:

Your Excellency,


I am writing to express my full support for the December 31, 2009 Gaza Freedom March. I urge the Egyptian government to allow the 1,300 international delegates to enter the Gaza Strip through Egypt.


The aim of the march is to call on Israel to lift the siege. The delegates will also take in badly needed medical aid, as well as school supplies and winter jackets for the children of Gaza.


Please, let this historic March proceed.


Thank you.

(Vaše Ime i Prezime, Država)


Primjer poruke na hrvatskom:

Vaša Ekscelencijo,


Pišem Vam kako bih izrazila svoju punu podršku prosvjednoj povorci za slobodnu Gazu (Gaza Freedom March) koja će se održati 31. prosinca 2009. Molim egipatsku vladu da dopusti 1300 međunarodnih aktivista da iz Egipta uđu u Pojas Gaze.


Ovaj je prosvjed poziv Izraelu da ukine opsadu Gaze. Aktivisti će također u Gazu uvesti prijeko potrebnu medicinsku humanitarnu pomoć, te školske potrepštine i zimske jakne za djecu.


Molim Vas da ne sprječavate održavanje ovog povijesnog prosvjeda.


Hvala.


S poštovanjem,

(Vaše Ime i Prezime, Država)



Poziv na ovu akciju na engleskom možete pročitati na linku.