subota, 7. studenoga 2009.

Palestinske izbjeglice: Rana na savjesti čovječanstva

Al-Tanf, palestinski izbjeglički logor na sirijsko-iračkoj granici

Nekoliko informacija o palestinskim izbjeglicama, iz izvještaja palestinske udruge za prava izbjeglica Badil: Palestinian Refugees: A Wound to the Conscience of Humanity

Palestinske su izbjeglice najveća i najdugotrajnija skupina izbjeglica na svijetu. Od 1948. prisilno je raseljeno najmanje 7,6 milijuna Palestinaca. Njihovo je raseljavanje posljedica sustavne izraelske politike i postupaka kolonizacije, okupacije i aparthejda.


Palestinske izbjeglice čine 71 posto ukupnog (u cijelom svijetu) palestinskog stanovništva od 10,6 milijuna. Tek 28,7 posto od ukupnog broja Palestinaca nikada nije bilo raseljeno iz svog doma.


Velika većina raseljenih osoba (6,2 milijuna ljudi – 81,5%) palestinske su izbjeglice iz 1948, koje su etnički očišćene kako bi se napravilo mjesta za državu Izrael, i njihovi potomci. U tu je brojku uključeno 4,7 milijuna palestinskih izbjeglica koje su registrirane kod Ujedinjenih naroda (kod UNRWA-e). Slijedeću veliku skupinu (940 000 – 12,5%) čine palestinske izbjeglice iz 1967, koje su raseljene u arapsko-izraelskom ratu 1967, i njihovi potomci.


Rješavanje problema prisilnog raseljavanja Palestinaca tim je važnije što se radi o fenomenu koji traje sve do danas.


Rastući broj unutarnje raseljenih Palestinaca posljedica je neprekidnog prisilnog raseljavanja koje se odvija u Izraelu (oko 335 000 unutarnje raseljenih osoba od 1948.) i na Okupiranom palestinskom području (oko 120 000 od 1967.). Sustavni i rašireni izraelski postupci i politika prisilnog raseljavanja uključuju deportacije i ukidanje prava na prebivalište, rušenje kuća, konfiskaciju zemlje, gradnju i širenje isključivih židovskih naselja, blokade i segregaciju, prijetnje životima i fizičkoj sigurnosti kroz vojne operacije i uznemiravanje od strane rasističkih židovskih nedržavnih aktera. Izraelske vlade ovu politiku i postupke provode s ciljem izmjene demografskog sastava određenih područja i cijele zemlje.


Ukupan broj raseljenih osoba za 2007. i 2008. je nepoznat. UN-ove agencije potvrđuju da je 100 000 Palestinaca raseljeno iz svojih domova u okupiranom Pojasu Gaze tijekom izraelske operacije „Lijevano olovo“, da 198 zajednica na okupiranom palestinskom području prijeti prisilno raseljavanje, da 60 000 Palestinaca u okupiranom Istočnom Jeruzalemu prijeti rušenje njihovih domova.


Pitanje palestinskih izbjeglica ostalo je neriješeno, a prisilno se raseljavanje nastavlja, zbog toga što su zapadne vlade i međunarodne organizacije ostale suučesnice u ilegalnoj politici i preseljavanju stanovništva koje provodi Izrael i jer nisu zaštitile palestinski narod.



Ostali linkovi:

Care2's Click to Donate site

Stranica na kojoj klikom miša svaki dan možete pridonijeti skupljanju sredstava za rješavanje različitih globalnih problema.