ponedjeljak, 23. travnja 2012.

Ugrožen život bahreinskog aktivista za ljudska prava koji štrajka glađu dulje od 70 dana


Izvor i link na akciju AI-a: Free Bahraini Hunger Striker Near Death 

Ugledni bahreinski aktivist za ljudska prava, Abdulhadi al-Khawaja, već dulje od 9 tjedana štrajka glađu prosvjedujući protiv kazne doživotnog zatvora koja mu je dosuđena zbog sudjelovanja u nenasilnim prosvjedima. Sigurnosne snage su mu u zatvoru slomile vilicu na 4 mjesta i podvrgle ga strašnom fizičkom, psihološkom i seksualnom mučenju. Nakon što je al-Khawaja uhićen prošle godine njegova je žena dobila otkaz na poslu, jedna od kćeri mu je uhićivana 5 puta, a uhićeni su i mučeni i njegovi zetovi. Istovremeno brojne strane vlade besramno ignoriraju svakodnevna i sveprisutna kršenja ljudskih prava u Bahreinu. 

Abdulhadi al-Khawaja je jedan od 14 opozicijskih bahreinskih aktivista koji su uhićeni u proljeće 2011. zbog sudjelovanja u nenasilnim protuvladinim prosvjedima. Abdulhadi štrajka glađu od 8. veljače 2012. i u kritičnom je stanju. Zajedno s još 6 osoba osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu. Još je 7 opozicijskih čelnika osuđeno na zatvorske kazne na nepoštenim suđenjima na vojnim sudovima. Amnesty International vjeruje da je ovo 14 ljudi (Hassan Mshaima', 'Abdelwahab Hussain, 'Abdulhadi al-Khawaja, Dr 'Abdel-Jalil al-Singace, Mohammad Habib al-Miqdad, Abdel-Jalil al-Miqdad, Sa'eed Mirza al-Nuri, Mohammad Hassan Jawwad, Mohammad 'Ali Ridha Isma'il, Abdullah al-Mahroos, 'Abdul-Hadi 'Abdullah Hassan al-Mukhodher, Ebrahim Sharif, Salah 'Abdullah Hubail al-Khawaja i Al-Hur Yousef al-Somaikh) zatvoreno isključivo zbog nenasilnog prakticiranja svog prava na slobodu izražavanja i okupljanja i da ih bahreinske vlasti trebaju odmah i bezuvjetno osloboditi. 

Na ovom linku možete bahreinskom kralju poslati poruku u kojoj izražavate zabrinutost za ovih 14 aktivista i zdravlje Abdulhadi al-Khawaje, te pozivate na njihovo trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu i na neovisnu istragu svih navoda o mučenju, objavljivanje rezultata te istrage i procesuiranje odgovornih za kršenja ljudskih prava. 

Da biste poslali poruku potrebno je na linku u polja označena zvjezdicom (*) upisati Ime (First Name), prezime (Last name), e-mail adresu (Email), kućnu adresu (Address line 1), mjesto (City), pod State odabrati Not in the USA, upisati poštanski broj (ZIP/Postal Code), pod Country odabrati državu, označiti kućicu ispred Check here if you do not want to receive email updates and alerts from Amnesty. ako ne želite primati e-mail obavijesti od Amnesty Internationala i kliknuti na SEND NOW. 


Izvor i link na akciju: Free Bahraini Hunger Striker Near Death 



DODATNO: 
PALESTINA/IZRAEL:
PCHR releases new film for Palestinian Prisoners' Day (video) 

Palestinian civil society and human rights organisations mark Palestinian Prisoners' Day with call for action against Israeli prison contractor G4S 
Organizacije palestinskog civilnog društva na Dan palestinskih zarobljenika pozvale na akciju protiv tvrtke G4S koja posluje s izraelskim zatvorima (17. travanj 2012.) 
Organizacije palestinskog civilnog društva su povodom štrajka glađu i kampanje neposluha koji se odvijaju unutar izraelskih zatvora zatražile odgovornost korporacija koje omogućuju i izravno zarađuju na izraelskom neprekidnom kršenju prava palestinskih zarobljenika. Posebice su u svojoj izjavi prozvale dansko-britansku sigurnosnu tvrtku G4S čija je izraelska podružnica 2007. potpisala ugovor s izraelskim zatvorskim vlastima kako bi sigurnosnim sustavima snabdjela glavne izraelske zatvore. G4S je takve sustave isporučio zatvorima Ketziot i Megiddo u kojima izraelske vlasti palestinske političke zatvorenike s okupiranog palestinskog teritorija drže u Izraelu, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Ista je tvrtka također zatvoru Ofer, koji se nalazi na okupiranoj Zapadnoj obali, dostavila opremu, kao i pritvornim centrima Kishon i Moskobiyyeh. Na tim su lokacijama organizacije za ljudska prava dokumentirale sustavno mučenje i zlostavljanje palestinskih zarobljenika, uključujući djece zarobljenika. Tvrtka G4S je uključena i u druge aspekte izraelskog aparthejda i okupacijskog režima: snabdjela je opremom i uslugama izraelske kontrolne točke na Zapadnoj obali koje čine sastavni dio izraelskog ilegalnog Zida i terminale koji izoliraju okupirani teritorij Pojasa Gaze. G4S je također potpisao ugovore o isporuci opreme i usluga sjedištu izraelske policije na Zapadnoj obali i privatnim poduzećima koja se nalaze u ilegalnim izraelskim kolonističkim naseljima. Skupina pravnih stručnjaka zaključila je da bi G4S mogao biti kazneno odgovoran zbog djelovanja kojima podupire izraelski ilegalni Zid i druga kršenja međunarodnog prava. Zahvaljujući pritisku propalestinskih udruga, Europska unija je najavila da neće obnoviti ugovor za sigurnosne usluge s tvrtkom G4S, a Udruženje studenata edinburškog sveučilišta odlučilo je blokirati ugovor tog sveučilišta s G4S-om. Udruge palestinskog civilnog društva pozivaju i druge javne institucije i organizacije civilnog društva, ali i privatne tvrtke da prekinu svoje poslovne odnose s tvrtkom G4S koja djeluje u službi izraelskog aparthejda i drugih kršenja međunarodnog prava. Zatražile su i da palestinsko vodstvo zabrani da se tvrtka G4S natječe na privatnim i javnim natječajima, te strogu primjenu zakona o bojkotu u arapskom svijetu protiv tvrtki koje surađuju s izraelskim zatvorskim sustavom. Tvrtka G4S ima protivnike i u udrugama civilnog društva u drugim zemljama zbog svoje uloge u kontroverznim režimima deportacija i zatvaranja, kršenja prava radnika, kršenja univerzalnih standarda ljudskih prava i upletenosti u privatizaciju javnih službi, što je dovoljan razlog da se zajedno prokaže ne samo G4S, nego i uloga zatvaranja i privatnih sigurnosnih tvrtki kao političkih sredstava kojima se ušutkavaju i zastrašuju zajednice diljem svijeta. 
Read more... 

BDS Victory: G4S loses its contract with the European Parliament 
Pobjeda BDS-a: tvrtka G4S ostala bez ugovora s Europskim parlamentom (17. travanj 2012.) 
Europska unija je uslijed prigovora nekoliko zastupnika u europskom parlamentu i propalestinskih aktivista odbila obnoviti svoj ugovor s privatnom sigurnosnom tvrtkom G4S zbog uloge koju ta tvrtka ima u opremanju izraelskih zatvora u kojima se palestinski politički zatvorenici nalaze u suprotnosti s međunarodnim pravom. G4S je zgradama Europskog parlamenta pružao sigurnosne usluge od 2008. U ožujku 2011. skupina od 28 zastupnika u europskom parlamentu, uključujući 8 iz Danske i 6 iz Ujedinjenog Kraljevstva, zatražila je od bivšeg predsjednika parlamenta Jerzy Buzeka da parlament odbije obnoviti ugovor s G4S-om jer ta tvrtka pruža sigurnosne usluge u ilegalnim izraelskim kolonističkim naseljima, na kontrolnim točkama i izraelskim zatvorima u kojima su zatočeni Palestinci. Njihov se zahtjev temeljio na istraživanjima danske nevladine udruge DanWatch i izraelskog projekta „Who Profits“ koja su pokazala i dokumentirala upletenost G4S-a u ilegalne djelatnosti na okupiranom palestinskom području. 
Read more... 

Video: Brussels protest for Palestinian Prisoners' Day (video) 

Günter Grass, Israel and the crime of poetry
In the European and by extension North American birthplace of anti-Semitism, anti-Semitism is either perfectly alive and well, or transformed into Islamophobia, or camouflaged into Evangelical Zionism, or else abused by some Zionists to silence any opposition coming towards Israel - certainly to no avail. ... With a leading German public intellectual openly criticising Israel, pointing to European hypocrisy, and blaming his own country for aiding and abetting in the aggressive militarisation of the Jewish state - a gushing wound is opened that implicates both Europe and the colonial settlement that in more than one sense is its own creation. In two specific terms, both as a haven for the victims of the Jewish Holocaust and as the legacy of European colonialism, Israel reflects back on its European pedigree. It is here that Grass' poem reveals more than meets the eye. For over 60 years, Palestinians have paid with their lives, liberties and homeland for a European crime with which they had absolutely nothing to do. 
Read more... 


SIRIJA: 
Syria's Homs 'calm' amid UN monitors visit 
While the situation in Homs has been reportedly calm, activists on Saturday said Damascus suburbs were being shelled by government forces and that several injuries were reported. On Saturday, the opposition Syrian National Council renewed its call for the UN to intervene militarily in the country. "We call anew on the UN Security Council to act with all urgency to intervene militarily to bring an end to the crimes committed by the bloody regime against the unarmed Syrian people," said a statement received in Beirut. ... At least 34 people were reported killed by activists across the country on Friday amid mass anti-government protests after noon prayers. 
Read more...