subota, 7. kolovoza 2010.

Priopćenje iz koalicije Flotila slobode


Priopćenje u originalu na engleskom možete pročitati na linku.

(Stockholm, 4. kolovoz 2010.) Prošlo je više od 2 mjeseca od 31. svibnja i izraelskog ubojitog napada na Flotilu slobode, a gotovo ništa nije poduzeto kako bi Izrael snosio odgovornost za svoj barbarski napad koji je rezultirao ubojstvom 9 naših kolega, niti kako bi se okončala izraelska kontinuirana kršenja prava palestinskog naroda, naročito 1,5 milijuna stanovnika Gaze. Stoga kao obični građani nastavljamo s našim globalnim naporima suprotstavljanja izraelskoj beskompromisnosti, uključujući planiranje naše slijedeće direktne akcije, planove za proširivanje koalicije kako bi ona uključivala udruge iz raznih dijelova svijeta koje nam se žele pridružiti, te intenziviranje aktivnosti oko organizacije nove Flotile slobode 2.


Svijet od Izraela mora nastaviti zahtijevati suradnju s istražnim odborom UN-ovog Vijeća za ljudska prava kako bi se osigurala neovisnost, temeljitost i vjerodostojnost istrage i pravda za žrtve.


Ozbiljno smo zabrinuti zbog nove UN-ove skupine kojoj je glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon povjerio mandat da istraži izraelski napad, u očitom pokušaju da umanji važnost istrage UN-ovog Vijeća za ljudska prava na koju Izrael još nije pristao. Nova UN-ova skupina, koju je imenovao glavni tajnik, imat će vrlo ograničen mandat jer će procjenjivati samo državne istrage koje se vode u Izraelu i Turskoj, pa će iz tog razloga teško udovoljiti kriterijima međunarodnih standarda nepristranosti i temeljitosti.


Osim toga, imenovanje bivšeg kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea na mjesto potpredsjednika dodatno narušava legitimitet ove UN-ove skupine. Ne samo da je Uribeova vlada javno izrazila svoju želju da jača vojne odnose Kolumbije s Izraelom, već bi i sam predsjednik Uribe trebao biti pod istragom zbog kršenja ljudskih prava u Kolumbiji, dokazanih u ovom izvještaju organizacije Fellowship of Reconciliation:

http://forusa.org/content/report-military-assistance-human-rights-colombia-us-accountability-global-implications


Ujedinjeni narodi ne smiju sudjelovati u pokušajima zataškavanja zločina niti sprječavanja međunarodnih sudskih postupaka koje će pokrenuti žrtve napada na flotilu. Izraelsko navodno ublažavanje blokade Gaze tek je kozmetičko, jedina mu je namjera da odvrati kritike izraelske ilegalne politike. Proširenje popisa artikala koji smiju ući u Gazu ne rješava najosnovniji problem stanovništva u Pojasu Gaze – slobodu kretanja. Stotinama tisuća muškaraca, žena i djece još uvijek se uskraćuje pravo da slobodno otputuju na liječenje, da se obrazuju u inozemstvu ili čak i da se sastanu i/ili žive zajedno s drugim članovima svojih obitelji koji žive u drugim dijelovima okupiranih palestinskih područja. Tražimo trenutačno i potpuno ukidanje blokade uključujući ukidanje zabrane putovanja i zabrane izvoza iz Gaze. Također tražimo da nam Izrael bezuvjetno vrati brodove koje je zarobio i ukradenu opremu.


Izrael i vlade naših zemalja moraju znati da mi predstavljamo sve brojniji pokret međunarodnih civila koji neće sjediti prekriženih ruku dok Izrael nekažnjeno nastavlja ubijati, sakatiti, zatvarati, otimati i napadati temelje naše zajedničke čovječnosti. Izrael nije samo namjerno prouzročio humanitarnu krizu u Gazi, Izrael je prouzročio krizu ljudskih prava i ljudskog dostojanstva u cijeloj Palestini koju svijet mora riješiti.


To je razlog zašto cilj naše flotile nije bila samo dostava prijeko potrebne pomoći u Gazu, već i suprotstavljanje samoj politici koja je Palestince dovela u situaciju da im je potrebna humanitarna pomoć. U nadolazećim ćemo mjesecima u Pojas Gaze nastaviti slati sve veće flotile brodova.


Contact: Huwaida Arraf 970-598-336-215, 972 54 881 7046

Mattias Gardell: +46 703036666
Dror Feiler: +46 702855777
Greta Berlin, +33 607 374 512

Koaliciju Flotila slobode čine: turska humanitarna organizacija IHH, Pokret za slobodnu Gazu, Švedski brod za Gazu, Europska kampanja za okončanje opsade Gaze, Međunarodna kampanja za okončanje opsade Gaze i Grčki brod za Gazu.



DODATNI LINKOVI:

Palestina/Izrael:

Na slijedećim linkovima možete pogledati najavu američkog broda koji će ploviti u slijedećoj humanitarnoj flotili:

U.S. Boat to Gaza - Audacity of Hope

U.S. Boat To Gaza_2 - Audacity of Hope

U.S. Boat to Gaza_3 - Audacity of Hope


Pripreme brodova slijedeće flotile za Gazu uskoro će se moći pratiti na:

WitnessGAZA.COM


Ovakve tužbe izraelske ratne zločince drže zatočene u Izraelu:
New "War Crimes" Lawfare
(4. kolovoz 2010.)
Troje španjolskih aktivista koji su bili na brodovima humanitarne flotile za Gazu podigli su tužbe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv izraelskog premijera Benyamina Netanyahua, 6 članova njegovog kabineta i 1 višeg vojnog dužnosnika. Ovo je drugi pokušaj propalestinskih aktivista da procesuiraju izraelske političke i vojne čelnike na španjolskim sudovima koristeći se univerzalnom jurisdikcijom. Aktivisti Laura Arau, David Segarra i Manuel Espinar Tapial izraelske dužnosnike optužuju za protuzakonito uhićenje u međunarodnim vodama, mučenje i prisilnu deportaciju u Tursku. Osim Netanyahua, aktivisti tuže i izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka, ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana, ministra obavještajnih službi Dana Meridora, zamjenika premijera i ministra strateških poslova Moshe Ya'alona, ministra unutarnjih poslova Elija Yishaija, ministra bez portfelja Bennyja Begina i viceadmirala Eliezera 'Chiney' Maroma. Španjolski sud sada treba odlučiti da li će prihvatiti tužbu.
U lipnju 2009. španjolski je parlament donio zakon kojim je sucima ograničena mogućnost djelovanja u slučajevima mučenja i ratnih zločina počinjenih u inozemstvu prema konceptu univerzalne jurisdikcije. Španjolski je zakon prije dopuštao istražiteljima da istražuju navodna kršenja ljudskih prava bez obzira gdje su ona počinjena i bez obzira gdje žive počinitelji. Prema novim ograničenjima, slučajevi se na temelju univerzalne jurisdikcije na španjolskim sudovima mogu voditi samo ako su u njih upleteni španjolski državljani. Pokušaji procesuiranja izraelskih dužnosnika u tijeku su i u nekoliko drugih europskih zemalja.

U Belgiji su 23. lipnja odvjetnici palestinskih žrtava podigli tužbu protiv 14 izraelskih dužnosnika koje optužuju za ratne zločine počinjene tijekom rata u Gazi krajem 2008./početkom 2009. Među optuženima su bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, bivši premijer Ehud Olmert, zamjenik ministra obrane Matan Vilnai i drugi izraelski vojni i obavještajni dužnosnici.

Propalestinski aktivisti 13. su lipnja 2010. u Francuskoj najavili da će podići tužbu protiv izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka kako u Francuskoj tako i na Međunarodnom kaznenom sudu u Hagu. Tužba se odnosi na izraelski napad na humanitarnu flotilu 31. svibnja 2010. u kojem je ubijeno 9 aktivista. Zbog ove je tužbe Ehud Barak sredinom lipnja morao otkazati svoj posjet Parizu. Da je otputovao u Pariz propalestinski bi aktivisti pozvali francusku policiju da ga uhiti u zračnoj luci po njegovom dolasku. Izraelsko ministarstvo obrane je objavilo da će Barak ostati u Izraelu tako dugo dok traje istraga napada na flotilu.

U prosincu 2009. sud u Britaniji izdao je uhidbeni nalog za Tzipi Livni zbog njene uloge u operaciji Lijevano olovo. Livni je trebala govoriti na jednom sastanku u Londonu i zbog prijetnje uhićenjem je otkazala svoje sudjelovanje.

U listopadu 2009. Moshe Ya'alon je odbio poziv da sudjeluje na jednoj večeri u Londonu jer je bio upozoren da bi ga mogli uhititi zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine.

U rujnu 2009. od britanskog je suda zatraženo da izda uhidbeni nalog za Ehuda Baraka, koji se nalazio na sastanku konferencije Laburističke stranke u Brightonu. Uspio je izbjeći uhićenje zahvaljujući tome što je britansko ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo da je Barak ministar i da stoga uživa imunitet u skladu s Zakonom o državnom imunitetu iz 1978. godine.

U rujnu 2009. umirovljeni izraelski general bojnik Doron Almog stigao je u London i saznao da je britanski sudac protiv njega izdao uhidbeni nalog zbog sumnje u kršenje Ženevskih konvencija u Gazi. Almog je ostao na svom izraelskom avionu i odmah se vratio u Izrael.

U veljači 2004. londonski je sud odbacio zahtjev za izdavanjem uhidbenog naloga za izraelskog ministra obrane Shaula Mofaza zbog sumnje u počinjenje teških povreda Ženevskih konvencija. I tada je razlog bio taj što je Mofaz bio ministar u izraelskoj vladi pa je zbog toga uživao imunitet.

Državna tužiteljica Siri Frigaard je u studenom 2009. u Norveškoj odbila tužbu koju je podigla skupina norveških odvjetnika optužujući Ehuda Olmerta, Tzipi Livni i Ehuda Baraka za ratne zločine tijekom rata u Gazi. Frigaard je tvrdila da „nema razloga“ da norveške vlasti istražuju ove zločine jer osobe koje su počinile navodne zločine nemaju veze s Norveškom.

Belgijski najviši sud je u rujnu 2003. odbacio tužbu za ratne zločine protiv izraelskog premijera Ariela Sharona, odlučivši da se Sharonu ne može suditi u Belgiji zbog njegove navodne uloge u pokolju palestinskih izbjeglica 1982. godine.