utorak, 5. lipnja 2012.

Igrač palestinske nacionalne nogometne reprezentacije 3 godine u izraelskom administrativnom pritvoru



Informacije iz članka What If Kobe Bryant Were an Imprisoned Palestinian Soccer Player? Davea Zirina od 10. svibnja 2012, koji u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku. 


Nogometaš palestinske nacionalne nogometne reprezentacije, Mahmoud Sarsak iz Rafaha u Pojasu Gaze, uhićen je na kontrolnoj točki na putu za Zapadnu obalu u srpnju 2009. Od tada do danas, taj je 25-godišnjak bez suđenja i bez da je za bilo što optužen pritvoren u izraelskom zatvoru. 

Njegovoj obitelji i prijateljima nije dopušteno da ga posjete. Što se izraelske vlade tiče, Sarsak može beskonačno dugo ostati u pritvoru, jer ona ga smatra „nezakonitim borcem“, iako nikome u njegovoj obitelji, među njegovim prijateljima ni trenerima nije jasno zbog čega. 

Sarsak se priključio štrajku glađu oko 1500 palestinskih zarobljenika u izraelskim zatvorima koji prosvjeduju protiv uvjeta u kojima su zatvoreni i uskraćivanja građanskih sloboda. Unatoč tome niti jedna organizacija nije se žalila zbog njegovog pritvaranja niti odaslala vatrene pozive na njegovo oslobađanje. 

U današnjem Izraelu/Palestini čak je i nogomet politika. Sarsak je tek posljednji u nizu palestinskih sportaša koje je izraelska vlada odlučila uznemiravati ili čak ubiti. 2009. trojica igrača reprezentacije, Ayman Alkurd, Shadi Sbakhe i Wajeh Moshtahe, ubijeni su u bombardiranju Gaze. U bombardiranjima Gaze uništen je i nacionalni stadion, te uredi Palestinskog nogometnog saveza. Vratara Omara Abu Rwayyisa uhitila je izraelska policija 2012. pod „optužbama za terorizam“. 

Ako poniziš nacionalni tim, ponizio si pomisao da bi ikad mogla postojati nacija. 

Trenutno je palestinska nogometna reprezentacija 164. na svijetu, a najviše mjesto koje su ikad dosegli bilo je 115. Problemi s kojima se njeni igrači redovito suočavaju uključuju nametanje policijskog sata i kontrolne točke na Zapadnoj obali, zbog čega su često prisiljeni propuštati utakmice. Palestinci koji žive unutar izraelskih granica i žele igrati za palestinsku nacionalnu momčad, moraju se odreći izraelskog državljanstva. U konačnici zbog svega toga palestinska nacionalna momčad postaje ovisna o dijaspori, oslanjajući se na Palestince koji žive u Južnoj Americi i Europi. 

Michel Platini, predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA), 2010. je godine zaprijetio Izraelu da će biti izbačen iz FIFA-e ako nastavi podrivati nogomet u Palestini. Platini je tada izjavio: „Izrael mora izabrati između dopuštanja palestinskom sportu da se razvija i uspijeva i suočavanja s posljedicama svog ponašanja.“ No Platini nikada nije svoje prijetnje proveo u djelo, već je upravo suprotno tome Izraelu dodijelio domaćinstvo Europskog prvenstva za igrače mlađe od 21 godine 2013. 

Britanska organizacija Nogomet bez granica najavila je da će pozvati na bojkot tog prvenstva: „Nogomet bez granica, studentska organizacija koja koristi univerzalnu moć nogometa kako bi upozoravala na političke, društvene i kulturne probleme, izražava svoju solidarnost s Mahmoudom Sarsakom i svim palestinskim političkim zatvorenicima koji štrajkaju glađu u izraelskom zatočeništvu, te skreće pozornost javnosti na njihovu patnju. Koristimo ovu priliku kako bismo najavili naš službeni bojkot UEFA-inog Europskog prvenstva za igrače mlađe od 21 godine kojeg će Izrael imati čast biti domaćin 2013 godine.“ 

Nogomet bez granica pridružio se 42 kluba i desetcima kapetana momčadi, menadžera i sportskih komentatora u Gazi koji su 2011. Platiniju poslali pismo zahtijevajući da njegovo europsko nogometno tijelo izmijeni svoju odluku kojom je Izraelu dopušteno da bude domaćin Europskog prvenstva za igrače mlađe od 21 godine 2013. Tako dugo dok Izrael sport i sportaše smatra legitimnim vojnim metama, FIFA i UEFA ne smiju ga nagrađivati i ta zemlja ne može biti dijelom međunarodne sportske zajednice. 


Izvor i više informacija: What If Kobe Bryant Were an Imprisoned Palestinian Soccer Player?