srijeda, 21. studenoga 2012.

Neke vijesti, linkovi – Palestina/Izrael

Sarajevo, 20 November 2012

Top 10 Myths About Israel's Attack on Gaza
Israeli hawks demonize the Palestinian residents of Gaza as followers of Hamas, a party-militia of the Muslim religious right. But half of Palestinians in Gaza are minors, who never voted for Hamas and cannot be held collectively responsible for that party.
Read more...

Israel brings warfare to social media, Anonymous responds (video)

4 killed in Israel attack on Gaza refugee camp
4 Palestinaca ubijena u izraelskom napadu na izbjeglički logor u Gazi (16. studeni 2012)
Izraelski su zrakoplovi u petak (16. studenog) kasno navečer nastavili iz zraka bombardirati središnji dio Pojasa Gaze. U napadu na izbjeglički logor al-Maghazi ubijen je 1 čelnik vojnog krila Hamasa i još 3 Palestinaca. U prethodnim zračnim napadima diljem Pojasa Gaze ubijeno je 3 Palestinaca. Vojska neprekidno napada Pojas Gaze, a od srijede do petka ubijeno 28 Palestinaca. U istom je razdoblju Izrael pogodilo 388 raketa, dok je obrambeni štit Željezna kupola presreo njih 197, tvrdi izraelska vojska. Rakete su u petak pale daleko na sjever Izraela i okupiranu Zapadnu Obalu, jedna je pogodila područje Tel Aviva, a druga blok ilegalnih kolonističkih naselja u okolici Betlehema.
Read more...

Obama Weaves Web of Deceit on Gaza War
In 1967 Israel justified its preemptive attack on Egypt by claiming that Egypt's blockade of one Israeli port was an act of war. How much more, then, is Israel’s ongoing blockade of the whole Gaza Strip an act of war. If Gazans shoot rockets in return it's a result, not a cause, of the conflict. In fact, though, the Hamas government in Gaza has been remarkably restrained in its retaliation over the years. When Obama said “a genuine peace process starts with no more missiles being fired into Israel's territory” he got it exactly backwards. It was Israel that destroyed the chances for peace once again with its assassination of Ahmed Al-Jabari, the leader of Hamas' military wing, who had enforced previous cease-fires and was central in negotiations for a new one when he was killed. Why Israel wants to kill chances for peace is a matter for debate. That Israel kills chances for peace -- by killing Palestinians -- just when it seems that a truce might be at hand, or when Hamas has already been strictly observing a truce, is a matter of historical record, which Obama completely ignored.
Read more...

PCHR Calls for Independent International Investigation to address escalating violations in the Gaza Strip
Palestinski centar za ljudska prava poziva na pokretanje neovisne međunarodne istrage kršenja ljudskih prava u Pojasu Gaze (20. studeni 2012)
Palestinski centar za ljudska prava je pozvao na hitnu uspostavu neovisnog međunarodnog istražnog tijela koje bi istraživalo nasilje koje je eskaliralo u Pojasu Gaze. Dostupni dokazi upućuju na počinjenje ratnih zločina tijekom trenutnog sukoba, uključujući: izravne napade na civile i civilne objekte, neselektivne i nerazmjerne napade, nepoduzimanje svih mjera predostrožnosti tijekom napada i odabira metoda i sredstava ratovanja. Konflikt je u proteklih 48 sati eskalirao i prouzročio dramatičan porast broja ubijenih i ranjenih među civilnim stanovništvom. Od 14. studenog ubijeno je 105 Palestinaca, od kojih najmanje 70 civila, uključujući 23 djece i 12 žena. Ukupno je ranjeno 805 osoba, gotovo svi ranjeni su civili, njih 786. Među ranjenima ima 223 djece i 130 žena. Zbog kaotične situacije ove brojke nisu konačne i očekuje se da će broj žrtava rasti. Ženevske konvencije sve države obvezuju da u svim okolnostima poštuju međunarodno humanitarno pravo i da osiguraju njegovo poštivanje u svim okolnostima, te da istraže i procesuiraju sve navode o kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, neovisno o državljanstvu osumnjičenoga ili mjesta počinjenja zločina. Međunarodna se zajednica mora umiješati i zaštiti civilno stanovništvo.
Read more...

Prosvjed ispred izraelskog veleposlanstva u Zagrebu [Video]
Pedesetak mladih aktivista okupilo se jučer, 19. studenog, na poziv pokreta Occupy Croatia, ispred izraelskog veleposlanstva u Zagrebu u znak prosvjeda protiv izraelskih napada na Gazu i stradavanja civila, među kojima ima i djece. Aktivisti su poručili da “jedan holokaust ne opravdava drugi” i pozvali Izrael da se prisjeti stradavanja Židova u Varšavskom getu i prestane sa stvaranjem geta za Palestince. Naglasili su da ovo nije prosvjed protiv židovskog naroda već protiv politike izraelske vlade.
Pročitajte više...

Ten Things You Need to Know About Gaza
Why do they hate us, ask ordinary Israelis? Well, Gaza has been under siege since January 2006, after its residents dared to elect a Hamas goverment in free and fair elections. The subsequent economic blockade imposed upon the Strip by the Israeli government at one stage prevented the residents of Gaza from importing, among other things, coriander, ginger, nutmeg and, even, newspapers. Most international lawyers, as well as the International Committee of the Red Cross (ICRC), consider the blockade to be illegal under international humanitarian law; in 2009, a UN panel, led by distinguished South African judge and self-confessed Zionist Richard Goldstone, accused Israel of imposing "a blockade which amounted to collective punishment".
Read more...

Israel bombs Gaza govt HQ
Izrael bombardirao sjedište vlade u Gazi (17. studeni 2012)
Izrael je u subotu izveo masovni zračni napad na grad Gazu. U napadu je oštećena zgrada vlade i jedna policijska postaja. Izraelski su zrakoplovi također bombardirali dom jednog pripadnika vojnog krila Hamasa u Rafahu i džamiju u izbjegličkom logoru Bureij, pri čemu je ranjeno 5 civila. Izraelski su zrakoplovi izveli nekoliko napada na područje s tunelima između Gaze i Egipta, južno od Rafaha, no nije bilo dojava o ranjenima u tim napadima. Zrakoplovi su bombardirali i poljoprivredna zemljišta u Beit Lahiji i Jabaliji, te u Khan Younisu. U petak je u napadu na Rafah ubijen 1 Palestinac, a 2 ih je teško ranjeno. U petak se broj ubijenih u Pojasu Gaze popeo na 29.
Read more...

Demonstration in support of Palestine in Sarajevo, Bosnia. (20 November 2012) (photo)

Pro-Palestinian solidarity protest in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 20 November 2012 (photo)

Senior Hamas leader: No truce with Israel
Hamas odbija primirje s Izraelom (17. studeni 2012)
U Hamasu tvrde da im pristižu brojni pozivi na primirje, no da do primirja neće doći uskoro. Hamas zahtijeva ukidanje izraelske opsade Gaze i prestanak atentata na Hamasove čelnike. SAD je tražio od zemalja koje imaju uspostavljene kontakte s Hamasom, poput Egipta, Turske i nekih europskih zemalja, da od te organizacije zatraže da prestane ispaljivati rakete iz Gaze. No, Hamas je odbacio ponude „nekoliko posrednika“ koji su se ponudili da bi pregovarali o prekidu vatre. Hamas tvrdi kako Izrael nije ozbiljan u namjeri da se postigne dogovor o prekidu vatre, a Hamas i drugi pokreti oružanog otpora dogovorili su da će nastaviti odgovarati na izraelske napade na Gazu sve dok ne budu imali „jamstva da će se Izrael pridržavati dogovora o prekidu vatre“. Izrael je prekršio posljednji prekid vatre dogovoren s Hamasom posredstvom Egipta kad je u srijedu (14. studenog) ubio Hamasovog vojnog zapovjednika Ahmada al Jaabarija u gradu Gazi. Al-Jaabari je surađivao s Kairom i bio je kontakt putem kojeg su Egipćani dogovarali primirja i razmjenu zarobljenika. U Hamasu tvrde kako je egipatsko čelništvo izgubilo povjerenje u Izrael, te kako Hamas neće pristati na prekid vatre s Izraelom unatoč pritisku arapskih i europskih zemalja. Hamas zahtijeva da Izrael ukine svoju kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu Pojasa Gaze. „Pravila igre su se promijenila. Stvari su sada drugačije“, poručuju iz te organizacije.
Read more...

Israel cabinet authorizes mobilization of up to 75,000 reservists
Izraelska vlada odobrila mobilizaciju do 75 000 rezervista (16. studeni 2012)
Izraelska je vlada u petak (16. studenog) odobrila mobilizaciju do 75 000 rezervista zbog vojne kampanje u Gazi.

Read more...