utorak, 27. studenoga 2012.

Napad na Gazu, 4. dan: Subota, 17. studeni 2012.

17. studeni 2012. u Pojasu Gaze (Reuters/Suhaib Salem)


Izvor i više informacija i linkova: Gaza live report: Day 4

00:01 Izraelski napad na Pojas Gaze ušao je u četvrti dan. O razvoju situacije u petak, 16. studenog, pročitajte ovdje.

00:03 U gradu Gazi odjekuju nove eksplozije.

00:21 Glasnogovornica američkog ministarstva vanjskih poslova je izjavila da SAD nije kontaktirao s Palestinskom samoupravom od srijede. Američka državna tajnica Clinton razgovarala je s izraelskim, egipatskim, jordanskim i turskim ministrima vanjskih poslova i pozvala na smirivanje sukoba.

00:39 Izraelska vojska tvrdi kako nema nikakvih saznanja o dojavama egipatskih sigurnosnih izvora da su militantne skupine na Sinaju ispalile 3 rakete na jug Izraela.

00:57 Hakerska skupina Anonymous srušila je još nekoliko izraelskih internet stranica.

01:54 Stižu dojave da brojne izraelske bespilotne letjelice nadlijeću grad Gazu.

01:55 Američki predsjednik Obama je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Netanyahuom ponovo izrazio svoju podršku pravu Izraela na obranu, te žaljenje zbog gubitka života izraelskih i palestinskih civila.

02:03 Obama je također razgovarao s egipatskim predsjednikom Mursijem.

02:15 Desmond Tutu je pozvao na prekid nasilja u Pojasu Gaze i Izraelu: "Ova nova eskalacija nasilja je bolna i previše poznata. Ponovo ljudi plaćaju neprihvatljivu cijenu i ginu nedužni civili, uključujući djecu, u Gazi i Izraelu. Ako se trenutni krug nasilja nastavi, za Izraelce i Palestince neće biti mira."

02:17 Stižu dojave o novim zračnim napadima na Pojas Gaze.

02:39 Obama je u telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom Mursijem pohvalio egipatske napore da se situacija u Izraelu i Gazi smiri i naglasio kako se nada da će se ponovo uspostaviti stabilnost.

03:26 Izraelski izvori tvrde da su u tijeku pripreme za moguću invaziju na Gazu, nakon što su po prvi put u nekoliko desetljeća rakete pogodile veće izraelske gradove.

04:00 Snažna eksplozija je odjeknula u gradu Gazi.

04:35 Zračni napadi na područje tunela između Egipta i Gaze u Rafahu.

05:10 Glasnogovornik izraelske vojske je potvrdio da su izvedeni zračni napadi i da su operacije u tijeku na sjeveru i jugu Gaze.

06:20 Izraelski ratni zrakoplovi bombardirali su sjedište vlade u Gazi.

06:50 Trideset osoba je ranjeno u izraelskom zračnom napadu na jednu kuću u Jabaliyi.

07:30 3 Palestinaca je ranjeno u zračnom napadu na Rafah.

08:06 Palestinski nacionalni i islamski pokreti, te sindikati najavili su za podne prosvjed na Trgu Yassera Arafata u Ramalli na Zapadnoj Obali.

08:09 Broj ubijenih u Pojasu Gaze od srijede se, nakon izraelskih noćnih zračnih napada diljem Pojasa Gaze, popeo na 38.

08:31 Izraelska vojska tvrdi da je tijekom noćnih napada gađala "nekoliko odreda za ispaljivanje raketa", vladine zgrade, sjedište premijera, ministarstvo unutarnjih poslova i jednu policijsku zgradu, te jedan "Hamasov objekt za obuku" na sjeveru Gaze.

09:17 Jedna Palestinka i njeno dijete ranjeni su u zračnom napadu na Deir al-Balah.

10:03 Ministar vanjskih poslova Tunisa stigao je u Rafah.

10:23 Jedan istaknuti pripadnik vojnog krila Islamskog džihada podlegao je u subotu ranije zadobivenim ozljedama.

10:33 Izraelski izvori javljaju da su raketom ispaljenom iz Pojasa Gaze ranjena 3 vojnika.


11:13 Palestinski pokreti otpora nastavili su ispaljivati projektile prema izraelskim gradovima i vojnim položajima uz Pojas Gaze.

11:21 Tuniški ministar vanjskih poslova Abdessalem je u Gazi osudio izraelske napade kao neprihvatljive i u suprotnosti s međunarodnim pravom. Upozorio je Izrael da su se mnoge stvari promijenile.

11:45 Izraelski mediji javljaju da su izraelske snage pokrenule topničke udare na Gazu.

11:55 Broj ubijenih u Gazi popeo se od početka napada na Gazu na 40.

11:57 Jedan je projektil pogodio jedan dom u Rafahu. Ranjeno je 5 Palestinaca.

12:44 Trojica Palestinaca ubijena u napadu na izbjeglički logor al-Maghazi su bili pripadnici vojnog krila Hamasa.

13:15 Izbili su sukobi na kontrolnoj točki Huwwara, južno od Nablusa na Zapadnoj Obali. Privedeno je 7 osoba.

13:33 Izraelska vojska tvrdi da su 4 rakete ispaljene iz Gaze pogodile Ashdod. Rakete su pale na jednu kuću, školu, automobil i jedno otvoreno područje.

13:34 Prosvjedi diljem svijeta nastavljaju se treći dan za redom.

13:45 Jedan je Palestinac preminuo od ozljeda zadobivenih u subotu u četvrti Zaytoun u gradu Gazi, čime je broj poginulih u Pojasu Gaze od srijede porastao na 41.

14:16 Zračni udari u gradu Gazi.

14:20 Izraelske su snage otvorile vatru na prosvjednike ispred zatvora Ofer na Zapadnoj Obali.

14:40 Kontrolna točka Huwwara u blizini Nablusa je zatvorena zbog eskalacije sukoba između vojske i prosvjednika.

14:49 Vojno krilo Narodnog fronta za oslobođenje Palestine je najavilo da će nastaviti ispaljivati rakete na Izrael.

16:00 Na prosvjedu u okolici Nablusa ozlijeđeno je 11 osoba, uključujući 4 teško.

16:14 Jedan je Palestinac ubijen, a dvojica su ranjena u izraelskom zračnom napadu na jedan motocikl u Rafahu u Pojasu Gaze.

16:18 Šest je osoba, uglavnom civila, ranjeno u zračnom napadu istočno od Khan Younisa u Pojasu Gaze.

16:33 U Tel Avivu se oglasila sirena za zračnu uzbunu.

16:41 Glavni tajnik Islamskog džihada Ramadan Shallah i Hamasov čelnik Mashaal su u Kairu gdje razgovaraju o bombardiranju Gaze.

16:44 Nakon zvuka sirena u Tel Avivu je odjeknula eksplozija.

16:48 Izraelska hitna pomoć tvrdi kako nema žrtava u raketnom napadu na Tel Aviv.

16:50 Vojno krilo Hamasa je izjavilo da su njegovi pripadnici prema Tel Avivu ispalili raketu Fajr.

16:54 Izraelska vojska i policija tvrde kako je raketu ispaljenu na Tel Aviv u zraku presreo obrambeni štit i da ona nije pogodila grad.

17:14 Američki predsjednik Obama je nazvao turskog premijera Erdogana kako bi razgovarali o okončanju nasilja u Izraelu i Pojasu Gaze.

17:25 Nakon što je u Rafahu ubijen jedan Palestinac, broj ubijenih u Pojasu Gaze se popeo na 42.

17:38 Dvije rakete ispaljene iz Pojasa Gaze pale su na otvorena područja u Aškelonu i Beershevi.

17:39 Čelnik Islamskog džihada Khalid Batsh je izjavio kako ispaljivanje raketa iz Gaze na Tel Aviv pokazuje da "su se pravila igre u regiji promijenila". Opovrgao je navode kako se vode razgovori o primirju s Izraelom.

17:54 Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući je izjavio kako SAD "žele isto što i Izraelci", a to je okončanje ispaljivanja raketa na Izrael od strane palestinskih militanata u Gazi.

17:55 Palestinci su se okupili na bdijenju ispred Bazilike Rođenja Isusova u Betlehemu i pozivaju na prekid izraelskog smrtonosnog napada na Pojas Gaze.

18:11 Pet raketa je ispaljeno na Ashdod u Izraelu, četiri je presreo proturaketni štit, a jedna je pala na otvoreno područje.

18:50 Izraelski premijer Netanyahu je u subotu nazvao njemačku kancelarku Merkel, talijanskog premijera Montija, grčkog premijera Samarasa i češkog premijera Nekasa i s njima razgovarao o izraelskoj vojnoj operaciji u Gazi.

18:51 Na prosvjedima podrške Gazi diljem Zapadne Obale privedeno je najmanje 10 osoba. Desetci su ozlijeđeni u sukobima s izraelskim snagama, uključujući nekoliko teško ozlijeđenih. Na prosvjedu kod izraelskog zatvora Ofer u blizini Ramalle na Zapadnoj Obali jedan su muškarac i jedna žena pogođeni u glavu patronom suzavca. Još je jedan muškarac zadobio teške ozljede glave na prosvjedu kod kontnrolne točke Huwwara kod Nablusa na Zapadnoj Obali.

19:19 Hamasov čelnik Mashaal i šef egipatskih obavještajnih službi na 2-satnom su sastanku u Kairu razmijenili uvjete za primirje. Naglasili su da su razgovori tek u početnoj fazi, a Mashaal će se kasnije sastati s egipatskim predsjednikom, katarskim emirom i turskim premijerom s kojima će nastaviti razgovore o Gazi.

19:22 U svom govoru na kairskom sveučilištu turski je premijer pohvalio potez egipatskog predsjednika Mursija koji je opozvao egipatskog veleposlanika iz Tel Aviva zbog izraelskih napada na Gazu.

19:29 Šestoro Palestinaca koji su ranjeni u izraelskim bombardiranjima Gaze evakuirani su u egipatske bolnice preko graničnog prijelaza Rafah, između Pojasa Gaze i Egipta.

19:43 Zamjenik izraelskog premijera Eli Yishai (iz stranke Shas) je izjavio: "Moramo Gazu izbombardirati tako da se vrati u srednji vijek, uništiti svu infrastrukturu, cestovnu i vodenu.“

20:06 Ratni zrakoplovi bombardirali su središnji dio Pojasa Gaze.

20:28 Izrael tvrdi da su njegove snage bombardirale stotine ciljeva diljem Pojasa Gaze tijekom subote. U svojoj izjavi vojska je ustvrdila kako su iz izraelskih ratnih zrakoplova gađani "teroristički tuneli, položaji za ispaljivanje raketa i nekoliko odreda koji su upleteni u ispaljivanje raketa na Izrael".

20:34 Izraelski vojnici su ispalili suzavac na mlade prosvjednike u Betlehemu. Mladići su bacali kamenje na izraelsku promatračnicu u blizini Rahelinog groba, a vojnici su ispalili nekoliko patrona suzavca u Betlehem s obližnje promatračnice.

21:23 Četvoro Palestinaca je ubijeno u zračnim napadima na Pojas Gaze.

21:29 Jedna je žena ubijena u zračnom napadu na središnji dio Pojasa Gaze.

21:36 Ministri Arapske lige podržali su egipatska nastojanja da se zaustavi izraelska ofenziva na Pojas Gaze.

22:05 Broj poginulih u Pojasu Gaze se nakon niza zračnih napada kasno u subotu popeo na 47.

22:10 Svjetska zdravstvena organizacija je upozorila da su bolnice u Pojasu Gaze prepune žrtava izraelskih bombardiranja i da se suočavaju s kritičnom nestašicom lijekova i medicinskih potrepština.

22:11 Na prosvjedu u Beit Hanini u Jeruzalemu izraelska je policija privela 5 Palestinaca. Na to je područje pristigao povećan broj policajaca nakon što su mladi prosvjednici zapalili automobilske gume.

22:16 U zračnom napadu na jedan dom u Rafahu ozlijeđeno je 6 Palestinaca: 4 djece i 2 žene.

22:48 Izraelski su zrakoplovi bombardirali dom jednog čelnika Hamasovog vojnog krila u okrugu Shaboura u Rafahu. Nije bilo dojava o ranjenima.

22:54 Egipatski predsjednik Mursi je izjavio kako postoje "neke naznake" mogućnosti skorog postizanja prekida vatre, no kako još uvijek ne postoje nikakva jamstva.

23:22 Sudanski Islamski pokret je u zaključnim rečenicama svoje konferencije u Khartoumu proglasio svoju potporu Palestincima u sukobu s Izraelom.

23:23 Jedan je Palestinac preminuo od ozljeda koje je zadobio u ranijem izraelskom napadu na Deir al-Balah.

23:40 Izraelski su zrakoplovi bombardirali jedno otvoreno područje u četvrti Sheikh Radwan u gradu Gazi.

23:41 Jedan viši izraelski dužnosnik je opovrgao navode medija kako Izrael u Kairo u subotu tijekom noći šalje visokog dužnosnika radi potpisivanja primirja.


Izvor i više informacija: Gaza live report: Day 4


DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
Medics: 5 killed in Gaza airstrikes
5 osoba ubijeno u zračnim napadima na Gazu (17. studeni 2012)
Izraelski su zrakoplovi tijekom večeri i noći u subotu (17. studenog) napali nekoliko ciljeva u Pojasu Gaze pri čemu je ubijeno 5 Palestinaca. Još je jedan Palestinac preminuo od ozljeda ranije zadobivenih u izraelskom bombardiranju Deir al-Balaha, čime je broj poginulih u Pojasu Gaze u 4 dana dosegao 48. Jedna je 30-godišnjakinja ubijena u izraelskom napadu na njen dom istočno od Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze. Dvojica Palestinaca ubijena su u zračnom napadu na Juhor al-Dik u središnjem dijelu Pojasa Gaze. Ranjeno je 3 Palestinaca. 2 Palestinaca su ubijena, a 2 ranjena u zračnom napadu na Al-Musaddar u središnjem dijelu Pojasa Gaze. Bombardiran je i dom Hamasovog vojnog čelnika Izzidina al-Haddada u četvrti Zeitoun u gradu Gazi, pri čemu je ranjeno 7 osoba, iako je izraelski vojni izvor tvrdio da je vojska ciljala „prazan stan Izzadina Hadada, višeg Hamasovog operativca“. Izraelska je vojska ubrzo nakon ovog napada bombardirala i dom još jednog čelnika Hamasovog vojnog krila u okrugu Shaboura u Rafahu. Nije bilo dojava o ozljeđenima u tom napadu. Šestoro Palestinaca – 4 djece i 2 žene – ranjeni su u napadu na jedan dom u Rafahu. Izraelske su zračne snage ranije u subotu ubile 1 Palestinca u Rafahu. Liječnički izvori tvrde kako su stotine Palestinaca ranjene od srijede. Dvije su rakete ispaljene iz Gaze na Tel Aviv u subotu, no nisu prouzročile nikakvu štetu ni ozljede. Jednu od njih presreo je izraelski proturaketni obrambeni sustav Željezna kupola.

Read more...