srijeda, 21. studenoga 2012.

Napad na Gazu, 3. dan: Petak, 16. studeni 2012.

Grad Gaza, 16. studeni 2012. (Reuters/Ahmed Zakot)


Izvor i više informacija: Gaza live report: Day 3


00:01 Izrael je u četvrtak (15. studenog 2012) ubio 11 Palestinaca u Gazi, uključujući 2 male djece, a militanti su uzvratili vatru i u raketiranju ubili 3 Izraelaca na jugu Izraela. Islamski džihad je ispalio projektil Fajr na Tel Aviv, a Hamas tvrdi da je srušio izraelsku izvidničku bespilotnu letjelicu iznad istočnog dijela Gaze.

00:05 Izraelska vojska tvrdi da je ciljala 300 položaja za "terorističko djelovanje" u Pojasu Gaze u zračnim napadima, te granatiranjem iz tenkova i s brodova. Više od 300 raketa je ispaljeno na Izrael, a obrambeni sustav Željezna kupola presreo je više od 130 projektila, stoji u izjavi vojske. Vojno krilo Hamasa tvrdi da je ispalilo 527 projektila na izraelske vojne ciljeve i položaje u južnom Izraelu.

00:33 U Londonu su se u četvrtak (15. studenog 2012.) pred izraelskim veleposlanstvom okupili suprotstavljeni propalestinski i proizraelski prosvjednici. Prosvjedi protiv izraelske eskalacije nasilja u Pojasu Gaze najavljeni su diljem svijeta za petak.

00:52 Palestinske izbjeglice u Libanonu su u četvrtak (15. studenog) prosvjedovale u izbjegličkom logoru al-Rashadiya protiv izraelskog napada na Pojas Gaze. Prosvjednici su osudili američku potporu Izraelu i od arapskih zemalja zatražili da zaštite stanovništvo u Gazi.

01:07 Palestinci su se u četvrtak sukobili s izraelskim snagama na prosvjedima diljem Zapadne Obale. U Betlehemu je ozlijeđeno 7 osoba, a 3 je prosvjednika ranjeno u blizini vojne baze Ofer, uključujući policajca Palestinske samouprave koji je s 2 metka ranjen u nogu. U jeruzalemskoj četvrti Issawiya prerušene izraelske snage su privele 6 osoba, uključujući 3 maloljetnika.

01:13 Vojno krilo Hamasa tvrdi da su njegovi pripadnici ispalili 6 projektila na izraelsku vojnu bazu Nahal Oz. Njihov je glasnogovornik najavio da će "ovo biti početak oslobođenja".

01:38 Izraelske snage su ušle u izbjeglički logor al-Arroub na jugu Zapadne Obale i pretražuju domove. Palestinci su prije toga bacili 1 Molotovljev koktel na izraelski kolonistički autobus na tom području, pri čemu je zapaljeno vozilo i lakše ozlijeđen 1 putnik.

01:46 Na izraelskoj kontrolnoj točki je od četvrtka ujutro zadržano 15 kamiona s lijekovima koje je u Pojas Gaze poslala Palestinska samouprava. Međunarodne organizacije su obećale da će pomoći Palestinskoj samoupravi da lijekove dostavi u Gazu.

03:24 Američko veleposlanstvo u Tel Avivu je zabranilo svojim zaposlenicima da putuju na jug Izraela i zatražilo od njih da u petak ne šalju svoju djecu u školu.

03:44 Australska premijerka Gillard se pridružila SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu u osudi Hamasa i potpori pravu Izraela na obranu. Rekla je da ispaljivanje raketa ne služi interesima palestinskog naroda ni njihovoj težnji za samoodređenjem i državom. Pozvala je Hamas da odmah prestane ispaljivati rakete i minobacačke projektile na Izrael i od obiju strana zatražila suzdržanost. Britanski premijer Cameron je izraelskom premijeru Netanyahuu rekao da Hamas snosi glavnu odgovornost za ovu krizu.

04:28 Za petak su diljem Irana planirani prosvjedi protiv izraelskih napada na Gazu. Iran je izraelsku ofenzivu osudio kao "organizirani terorizam".

04:44 Izrael je pustio na slobodu 8 Palestinki koje su privedene u četvrtak nakon što su na zidove kolonističkog naselja Beit El u blizini Ramalle objesile palestinsku zastavu. Na slobodu su puštene uz jamčevinu i zakazano im je ročište na sudu. Tri privedene imaju izraelske osobne iskaznice i zabranjeno im je da ulaze na Zapadnu Obalu slijedećih 15 dana.

05:07 U izraelskim zračnim napadima u Khan Younisu na jugu Gaze pogođen je dom jednog čelnika vojnog krila Hamasa. Ranjene su 2 osobe, a ciljani čelnik nije bio kod kuće u trenutku bombardiranja.

07:08 Izrael je bombardirao Odjel za građanske poslove pri ministarstvu unutarnjih poslova u gradu Gazi. Tijekom noći izvedeno je najmanje 40 zračnih udara na grad Gazu.

07:23 Nakon što je Izrael bombardirao odjel za građanske poslove, službenici ministarstva unutarnjih poslova u Gazi umiruju građane kako je 90% podataka spašeno i pohranjeno elektronski.

07:34 Osim grada Gaze Izrael je tijekom noći u zračnim napadima bombardirao i gradove Rafah, Khan Younis, Deir al-Balah, te izbjeglički logor Bureij.

07:36 Izraelska vojska tvrdi da je tijekom noći pogodila oko 150 položaja za ispaljivanje raketa i skladišta streljiva diljem Pojasa Gaze.

07:51 Izrael je najavio da će privremeno obustaviti svoju vojnu kampanju tijekom posjeta egipatskog premijera Kandila Gazi pod uvjetom da iz Gaze ne budu ispaljivane rakete. Posjet bi trebao trajati oko 3 sata.

08:44 Izraelska vojska je najavila da će započeti s mobilizacijom 16 000 rezervista.

08:59 Egipatski premijer Kandil je stigao u Pojas Gaze.

09:36 Više od 20 raketa palo je na područje Eškol na jugu Izraela. Glasnogovornica izraelske vojske tvrdi da su od ponoći 33 rakete pogodile Izrael.

09:52 Dužnosnici vlade u Gazi dočekali su egipatskog premijera u Gazi. Kandil će se sastati s premijerom vlade u Gazi Haniyom i posjetiti glavnu bolnicu Shifa u gradu Gazi.

10:09 Hamas tvrdi da su izraelske zračne snage odgovorile na rakete napadom na kuću jednog Hamasovog zapovjednika na jugu Gaze.

10:41 Nakon izraelskog zračnog napada na Jabaliju u bolnicu Shifa su tijekom posjeta egipatskog premijera bolnici dovezena tijela 2 ubijenih Palestinaca. Glasnogovornik izraelske vojske je izjavio da mu nije poznato da je bilo vojnog djelovanja.

10:50 Egipatski premijer je u izjavi novinarima osudio izraelske napade.

10:52 Glasnogovornik izraelske vojske tvrdi da je u protekla 2 sata Izrael pogodilo 50 raketa ispaljenih iz Gaze. Izrael poriče da je izvodio zračne napade tijekom posjeta egipatskog premijera Gazi, no palestinski svjedoci tvrde da su bombardiranja u tijeku.

10:59 "Egipat će poduzeti sve ... kako bi se zaustavila agresija i postiglo primirje", rekao je egipatski premijer novinarima u bolnici Shifa.

11:07 Predstavnica EU-a za vanjsku politiku Ashton je izrazila "duboku zabrinutost" zbog borbi u Gazi i pridružila se SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu u okrivljavanju Hamasa za nasilje. Ashton je rekla da je Hamas "pokrenuo trenutnu krizu" i da Izrael ima pravo zaštititi svoje stanovništvo od raketnih napada, ali i zatražila od Izraela da njegov odgovor bude razmjeran.

11:39 Vozilo Reutersovog fotografa oštećeno je u raketiranju  na granici Gaze i Izraela. Nitko nije ozlijeđen. Vojno krilo Hamasa tvrdi da je otvorilo vatru na jedno izraelsko vojno vozilo istočno od izbjegličkog logora al-Bureij u središnjem dijelu Gaze.

12:32 Izraelska vojska tvrdi da nije napadala Gazu za vrijeme posjeta egipatskog premijera i da Hamas laže kad tvrdi suprotno.

12:51 Tuniški ministar vanjskih poslova najavio je svoj posjet Gazi za subotu (17. studenog) kako bi izrazio svoju potporu Hamasu.

13:01 Njemačka kancelarka Merkel pridružila se onima koji osuđuju Hamasovo raketiranje, izjavivši da je Hamas odgovoran za izbijanje nasilja.

13:04 Palestinci su se okupili u Ramalli na Zapadnoj Obali kako bi prosvjedovali protiv izraelskog napada na Pojas Gaze.

13:20 Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay je osudila izraelske zračne napade na Pojas Gaze i rakete koje pripadnici Hamasa ispaljuju na jug Izraela i pozvala obje strane da prekinu s nasiljem.

13:34 U Tel Avivu se oglasila sirena za zračnu opasnost i začula eksplozija.

13:58 Hamasovo vojno krilo tvrdi da je ispalilo raketu na Tel Aviv. Glasnogovornik policije je potvrdio da se čula eksplozija, no za sada nema nikakvih pokazatelja da je raketa pogodila grad niti dojava o žrtvama ili šteti.

14:10 Egipatski predsjednik Mursi je osudio izraelske napade na Pojas Gaze kao "agresiju protiv čovječnosti" i obećao da Kairo "neće Gazu prepustiti samoj sebi".

14:15 Islamski džihad, Brigade nacionalnog otpora i ogranak Ayman Judah vojnog krila Fataha tvrde da su raketirali izraelske gradove.

14:25 Prosvjednici su u znak potpore Gazi hodali do kontrolne točke Enav, istočno od Tulkarema na Zapadnoj Obali, gdje su ih izraelske snage napale gumenim metcima i suzavcem. Nije bilo dojava o ozlijeđenima.

14:39 Beživotno tijelo muškarca, s ispisanim navodnim priznanjem kolaboriranja u ubojstvima pripadnika pokreta otpora, dovezeno je u bolnicu Shifa u Gazi.

14:55 Izraelska vojska ponovo bombardira Pojas Gaze iz zraka.

15:24 Jedna je Palestinka preminula od ozljeda zadobivenih u prijašnjem napadu, a jedan je pripadnik vojnog krila Hamasa ubijen u napadu na Khan Younis, čime se broj ubijenih u Gazi popeo na 23.

15:45 Turski premijer Erdogan je osudio izraelske zračne napade na Gazu nazvavši ih predizbornom predstavom za javnost i najavio da će o krizi tijekom vikenda razgovarati s egipatskim predsjednikom Mursijem u Kairu.

16:01 Britanski ministar vanjskih poslova je razgovarao s izraelskim, egipatskim i jordanskim ministrima vanjskih poslova s ciljem zaustavljanja krize u Gazi.

16:14 Izraelski premijer Netanyahu je najavio da će se napad na Gazu nastaviti.

16:21 Irački predstavnik u Arapskoj ligi je izjavio da arapske zemlje trebaju upotrijebiti naftu kao oružje kako bi prisilile SAD i Izrael na prekid nasilja u Gazi i najavio da će Irak pozvati arapske ministre da to učine s ciljem vršenja stvarnog pritiska na SAD i svih onih koji su stali na izraelsku stranu.

16:24 Jedan je 22-godišnji Palestinac teško ranjen kad ga je patrona suzavca pogodila u potiljak na prosvjedu u Kafr Kaddumu u središnjem dijelu Zapadne Obale. Izraelske su snage na prosvjedu za Gazu također uhitile jednog prosvjednika.

16:29 Tisuće ljudi okupile su se u egipatskim gradovima na prosvjedima protiv izraelskih napada na Pojas Gaze.

16:43 Hamasovo vojno krilo tvrdi da su njegovi pripadnici srušili jednu izraelsku letjelicu.

16:48 U Jeruzalemu su se u petak oglasile sirene za zračnu uzbunu, a izraelski vojni radio je izvijestio da se uzbuna odnosi na izraelske gradove u okolici svetog grada.

16:50 Sirene za zračnu uzbunu čuju se iz Betlehema i drugih gradova u blizini Jeruzalema.

16:57 Hamasovo vojno krilo preuzelo odgovornost za ispaljivanje rakete prema Jeruzalemu.

17:03 Izraelska policija pretražuje Jeruzalem u potrazi za mjestom gdje su eventualno pale rakete.

17:13 Jedan je mladić u Jeninu u sukobima s izraelskim snagama u blizini prijelaza Jalama ozlijeđen gumenim metcima.

17:37 Reuters javlja kako se čini da su se izraelski zrakoplovi, bespilotne letjelice i helikopteri usredotočili s navodnih položaja za ispaljivanje raketa na sjevernu granicu Gaze gdje bombama stvaraju koridore za ulaz na to područje čisteći ga od mina i gerilaca. "Nije nam namjera da idemo u rat i nadamo se da ova operacija neće trajati niti minutu dulje nego je potrebno", rekao je izraelski predsjednik Peres.

17:49 Još je jedan muškarac ubijen u napadu na četvrt Zeitoun u gradu Gazi. U napadu je ranjeno još 4 osobe.

18:14 Irački izaslanik u Arapskoj ligi je povukao svoju prijašnju izjavu kako će od arapskih zemalja zatražiti da snabdijevanje naftom upotrijebe kao oružje kojim će se izvršiti pritisak da se zaustave izraelski napadi na Gazu.

18:21 Iranski ministar vanjskih poslova se sprema posjetiti Gazu.

18:25 Međunarodni odbor Crvenog križa snabdijeva lijekovima i medicinskim potrepštinama bolnice i kola hitne pomoći u Gazi. Crveni križ je također počeo prikupljati informacije o oštećenim kućama u Gazi radi snabdijevanja pogođenih obitelji osnovnim potrepštinama, poput hrane, kuhinjskog posuđa, deka, higijenskih potrepština i šatora.

18:35 Glasnogovornik hitne službe u Gazi tvrdi da je do sada u Gazi ubijeno 24 osoba, a ranjeno ih je 255, među kojima je stotinjak djece, žena i osoba starije dobi. 30 je osoba teško ranjeno.

19:08 Izraelska policija je priopćila da je raketa koja je ispaljena iz Gaze prema Jeruzalemu pala na područje Gush Etziona, bloka ilegalnih kolonističkih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali. Glasnogovornik policije je izjavio kako se u okolici kolonističkog naselja čulo nekoliko eksplozija.

19:15 Hamas tvrdi kako neće pristati na primirje s Izraelom.

19:21 Hamasov čelnik Mashaal je obećao Sudanu da će se Hamas osvetiti Izraelu za izraelsko bombardiranje tvornice oružja u Khartoumu u Sudanu.

19:31 Izraelska vojska tvrdi da je od ponoći Izrael pogodilo 66 raketa, a 99 ih je presreo obrambeni štit Željezna kupola.

19:38 Netanyahu je odobrio mobilizaciju 75 000 vojnika.

19:42 Jedan je 21-godišnjak pogođen u glavu patronom suzavca tijekom sukoba ispred izbjegličkog logora Aida u Betlehemu. Mladić je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu, ali stanje mu se stabiliziralo.

19:43 Izraelska vojska je opovrgla tvrdnje da je vojno krilo Hamasa srušilo izraelsku letjelicu iznad Pojasa Gaze.

19:49 Glavni tajnik UN-a Ban je pozvao Izrael i Hamas da "prekinu ovu opasnu eskalaciju" u Pojasu Gaze kako bi se izbjeglo daljnje krvoproliće u Izraelu i na Palestinskom Području.

19:57 Od srijede je u Pojasu Gaze ranjeno 270 osoba.

20:03 Izraelska je vojska do daljnjega zatvorila 3 glavne ceste: 232, 10 i 4.

20:07 Palestinski pokreti sastali su se u Gazi po drugi put od srijede i pozvali čelništvo PLO-a da sazove sastanak.

20:14 Stižu dojave o žrtvama u izbjegličkom logoru al-Maghazi u središnjem dijelu Gaze.

20:16 U napadu na logor al-Maghazi ubijeno je 3 Palestinaca, čime se ukupan broj ubijenih u Gazi od srijede popeo na 27.

20:30 Jugoistočno od Betlehema, mještani sela Kisan tvrde kako su rakete ispaljene iz Gaze pale 100 metara od njihovih domova i prouzročile materijalnu štetu. Izraelska policija i stručnjaci za eksploziv stigli su na mjesto napada, a izraelska kola hitne pomoći viđena su kako ulaze u kolonističko naselje Noqdim, koje se nalazi pored Kisana i u kojem živi izraelski ministar vanjskih poslova Liberman. Palestinski prosvjednici koji su prosvjedovali i sukobili se s izraelskim snagama kod vojnog zatvora Ofer također su čuli zvuk sirena za uzbunu. Vojnici su se, nakon što se začuo zvuk sirene, povukli.

20:36 Nove informacije iz liječničkih izvora u Gazi: U napadu na logor al-Maghazi ubijene su 4 osobe, čime je broj ubijenih u Gazi od početka izraelskog napada u srijedu porastao na 28.

22:25 Vojno krilo Hamasa tvrdi da su njegovi pripadnici u petak na Izrael ispalili 211 projektila, a ukupno od početka sukoba 724. U Hamasu također tvrde kako su pogodili jedno vojno terensko vozilo i jedan ratni zrakoplov.

23:01 Kabinet izraelske vlade je odobrio mobilizaciju do 75 000 rezervista nakon 4-satne ministarske sjednice u Tel Avivu.

23:18 U izraelskom zračnom napadu na jug Pojasa Gaze ubijen je 1, a ranjena 2 Palestinaca, čime se broj ubijenih u Gazi od srijede popeo na 29.

23:24 Glasnogovornica izraelske vojske je izvijestila da su izraelske snage izvršile napad na 2 viših Hamasovih operativaca, uključujući jednog zapovjednika vojnog krila Hamasa.

23:33 Izraelska je vojska poslala SMS poruke Palestincima u Pojasu Gaze u kojima ih upozorava neka se klone pripadnika Hamasa.

23:48 Egipatski sigurnosni izvori tvrde da su džihadističke skupine ispalile 3 rakete iz Sinaja na Izrael.


Izvor i više informacija: Gaza live report: Day 3


DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
The 'both-sides-are-awful' dismissal of Gaza ignores the key role of the US government
As my Guardian colleague Seumas Milne superbly detailed in his column Tuesday night, the overarching fact of this conflict is that the Palestinians, for decades now, have been brutally occupied, blockaded, humiliated, deprived of the most basic human rights of statehood and autonomy though the continuous application of brute, lawless force (for that reason, those who like to righteously condemn Hamas' rockets (Pierce, defending Obama; "he happened to be correct the other day. No country can tolerate the bombing of its citizens") have the obligation to state what form of legitimate resistance Palestinians have to all of this). Moreover, as these clear numbers from the Economist demonstrate, the violence and carnage so disproportionately harm the Palestinians that to suggest some form of equivalence between the two sides borders on the obscene. But the second reason, to me, is even clearer. The government which Americans fund and elect, and for which they thus bear at least some responsibility, is anything but neutral in this conflict. That government - certainly including the Democratic Party - is categorically, uncritically, and unfailingly on the side of Israel in every respect when it comes to violence and oppression against the Palestinians. For years now, US financial, military and diplomatic support of Israel has been the central enabling force driving this endless conflict. The bombs Israel drops on Gazans, and the planes they use to drop them, and the weapons they use to occupy the West Bank and protect settlements are paid for, in substantial part, by the US taxpayer, and those actions are shielded from recrimination by the UN veto power aggressively wielded in Israel's favor by the US government.
Read more...

Israel texts Palestinians in Gaza
Izrael poslao SMS poruke Palestincima u Gazi (17. studeni 2012)
Izraelska je vojska u petak (16. studenog 2012) poslala SMS poruke na mobilne telefone 12 000 Palestinaca u Pojasu Gaze. Poruke su sadržavale upozorenje mještanima da se ne približavaju pripadnicima Hamasa. Vojska je u četvrtak izvijestila da je na nekoliko lokacija u Pojasu Gaze također bacila letke koji upozoravaju mještane da se ne približavaju Hamasu ili drugim oružanim skupinama.
Read more...