ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

Napad na Gazu, 2. dan: Četvrtak, 15. studeni 2012.


Izvor (s više informacija i linkova): Gaza assault live report: Day 2


00:01 Najmanje je 8 osoba poginulo u srijedu (14. studenog 2012) u eskalaciji nasilja koja je izbila nakon izraelskog ubojstva visokog Hamasovog zapovjednika.

00:22 Izrael tvrdi da je sustav Željezna kupola presreo 25 raketa ispaljenih iz Gaze.

00:58 Izraelski izvori tvrde da je u Tel Avivu mirno, odbacujući tvrdnje o raketnom napadu kao „Hamasovu propagandu“.

01:35 Novi izraelski napadi na Pojas Gaze.

01:42 Izraelske žrtve prevezene u Medicinski centar Soroka u Beershevi.

01:50 Vojno krilo Hamasa tvrdi da su njegovi pripadnici ispalili 15 raketa na Beershevu, 6 raketa "tipa 107" na Kfat Saad, 6 na Isnad Sofu i 3 rakete Grad na "bazu za prisluškivanje 8200". Pripadnici vojnog krila Hamasa također su ispalili 5 raketa Grad na zračnu bazu Hatsirim, 3 rakete Kaćuše na jednu obavještajnu bazu, 4 rakete Grad na zračnu bazu Hatsirim, još 12 raketa Kaćuša na Isnad Sofu i 5 raketa na Nir Ishaq.

02:18 Diljem svijeta održavaju se prosvjedi protiv izraelske eskalacije nasilja u Pojasu Gaze. U srijedu navečer protiv napada na Gazu prosvjedovalo se u Jeruzalemu, Ramalli i Betlehemu.

02:28 Najavljen hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a za srijedu navečer po njujorškom vremenu kako bi se raspravilo nasilje u Pojasu Gaze i Izraelu.

02:29 Ovom infografikom izraelska vojska objašnjava opasnost od Hamasovih raketa na području Izraela.

03:29 Američki predsjednik Obama je razgovarao s izraelskim premijerom Netanyahuom i egipatskim predsjednikom Mursijem i ponovio da SAD podupiru pravo Izraela na samoobranu. Obama je Netanyahuu rekao neka izbjegava civilne žrtve, a u razgovoru s Mursijem je osudio raketiranje iz Gaze.

03:38 Egipatske bolnice pripremaju se za prihvat ranjenih iz Gaze.

04:01 Stižu dojave o novim eksplozijama u Pojasu Gaze.

04:08 Hamasov čelnik Nasif poziva na čvrst odgovor izraelskoj agresiji.

04:13 Palestinsko veleposlanstvo u Alžiru osuđuje izraelske napade na Gazu.

06:01 Hakerska skupina Anonymous preuzela je odgovornost za rušenje internetskih stranica izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

06:20 Vijeće sigurnosti UN-a zaključilo je svoju hitnu sjednicu u New Yorku bez poduzimanja ikakve akcije u vezi izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze.

06:25 3 Palestinaca je ubijeno u zračnom napadu na Khan Younisu.

07:04 Izraelska vojska tvrdi da je gađala više od 100 ciljeva u Gazi tijekom noći.

07:08 Izraelska vojska tvrdi da je iznad Gaze bacila letke u kojima stanovništvo upozorava neka se udalji od Hamasa, njegovih pripadnika i objekata, jednako kao i pripadnika i objekata drugih "terorističkih" organizacija.

07:11 Izraelska je vojska objavila snimku koja prikazuje kako izraelske zračne snage u zračnom napadu ciljaju Hamasovu infrastrukturu za projektile Fajr u Pojasu Gaze.

07:12 Muslimansko bratstvo je pozvalo na "dan gnjeva" protiv napada na Gazu.

07:14 Trojica ubijenih Palestinaca identificirani su kao 1 viši sigurnosni dužnosnik i 2 pripadnika vojnog krila Hamasa.

7:32 Izrael je najavio da će dopustiti stranim novinarima da uđu u Pojas Gaze.

08:14 2 izraelska zračna napada u okolici Rafaha, nema dojava o ranjenima ni materijalnoj šteti.

08:40 Novinari na granici prijavljuju da ih Izrael ne pušta u Pojas Gaze.

09:04 Raketa ispaljena iz Gaze ubila je 3 Izraelaca.

09:44 Pregovarač PLO-a Saeb Erekat najstrože je osudio najnoviji izraelski atentat "kojem je cilj potaknuti krvavu eskalaciju. Smatramo izraelsku vladu u potpunosti odgovornom za posljedice koje će ovaj novi čin agresije imati u regiji."

10:06 Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "organizirani terorizam" protiv Palestinaca u Gazi.

10:08 Izrael konačno pušta strane novinare u Gazu.

10:11 Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je Egipat službeno zatražio sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se raspravljalo o izraelskoj "agresiji" na Gazu.

10:17 Tisuće Palestinaca prisustvovale su pogrebu Ahmada al-Jaabarija, Hamasovog čelnika kojeg je Izrael ubio u srijedu.

10:25 Vojno krilo Hamasa tvrdi da su njegovi pripadnici ispalili stotine projektila, uključujući rakete Kaćuša, prema Aškelonu, Beershevi, Ašdodu i južno od Tel Aviva. Vojno krilo Hamasa tvrdi da je ispaljeno 10 raketa Grad na Aškelon, 19 raketa na Sufu i Nir Yitzhak i 5 raketa prema Kiryat Gatu u blizini granice s Gazom.

10:45 Novi izraelski zračni napad na istočnu četvrt Shajaiya u gradu Gazi; liječnički izvori navode da je 6 osoba ranjeno, uključujući 2 djece i 1 ženu.

11:06 Dužnosnica PLO-a Hanan Ashrawi osudila je izraelski napad kao "očiglednu provokaciju" kojom je prekršeno međunarodno i humanitarno pravo. "Radi se i o namjernom pokušaju da se sabotiraju napori Palestinaca da dobe status države promatrača u UN-u." "Pozivamo EU, Kvartet i članice međunarodne zajednice da usvoje ozbiljne mjere kojom će se odmah zaustaviti izraelska politika izvansudskih pogubljenja, ubijanja i ranjavanja nevinih civila i neprekidno ugnjetavanje Palestinaca koji žive pod izraelskom vojnom okupacijom," dodala je.

11:09 Vojno krilo Hamasa tvrdi da su njegovi pripadnici ispalili projektile "Fajr" prema glavnom gradu Izraela, Tel Avivu.

11:38 Sirijskom je vatrom ponovo pogođen 1 izraelski vojni položaj na okupiranoj Golanskoj visoravni.

12:19 U izraelskom zračnom napadu istočno od Jabaliye ubijen je 1 Palestinac, čime je broj ubijenih u Gazi od srijede poslije podne porastao na 12.

12:29 Još je 1 Palestinac podlijegao ozljedama zadobivenim u zračnom napadu na Jabaliyu, čime je broj ubijenih Palestinaca porastao na 13 od kad je Izrael pokrenuo svoj napad na Gazu.

12:36 Egipatski predsjednik će se hitno sastati sa svojim kabinetom, uključujući ministarstvo obrane, radi rasprave o agresiji na Pojas Gaze.

12:52 Egipatski predsjednik Mursi je u televizijskom obraćanju izraelske napade na Gazu nazvao "neprihvatljivim" i upozorio da bi oni mogli dovesti do nestabilnosti u regiji.

13:10 Izraelski sigurnosni izvori tvrde da je vojska dobila "zeleno svjetlo" da za sada nastavi operacije u Pojasu Gaze.

13:16 2 Palestinaca koji su ubijeni u izraelskom zračnom napadu istočno od Jabaliye identificirani su kao pripadnici vojnog krila Hamasa.

13:38 Izraelski ratni zrakoplovi otvorili su vatru na četvrt Sheikh Radwan na sjeveru Gaze.

13:41 Palestinski predsjednik Abbas je svojoj vladi naložio da preveze 20 kamiona lijekova i medicinskih potrepština u bolnice u Pojasu Gaze.

14:01 Vođa Hamasa Mashaal je osudio ubojstvo zapovjednika vojnog krila Hamasa al-Jaabarija i najavio nastavak pružanja otpora Izraelu.

14:03 Izraelska vojska tvrdi da je ciljala "podzemni položaj za ispaljivanje raketa" u Gazi.

14:15 Palestinski predsjednik Abbas odlučio skratiti svoj posjet Europi zbog izraelskih napada na Pojas Gaze.

14:16 Izraelski zrakoplovi pogodili kola hitne pomoći na području al-Tawam na sjeveru Gaze.

14:17 Raketa ispaljena iz Pojasa Gaze pogodila je jednu kuću u Aškolu i ranila 3 Izraelaca.

14:18 Egipatski sigurnosni izvori tvrde da je 1 raketa pala pola kilometra od položaja egipatskih pograničnih čuvara smještenih na sinajskom Rafahu. Nema dojava o ozlijeđenima, a vlasti su otvorile istragu incidenta.

14:25 Izraelske su snage privele 2 tinejdžera na prosvjedu protiv napada na Gazu na kontrolnoj točku Huwwara na sjerveru Zapadne Obale.

14:31 20 stranih novinara od ranog jutra ne uspijeva ući u Pojas Gaze.

14:54 Jedan je ranjeni Palestinac podlijegao zadobivenim ozljedama, a još je jedno beživotno tijelo pronađeno u ruševini jedne kuće nakon zračnog napada, čime se broj poginulih u Pojasu Gaze od srijede popeo na 15.

16:36 Izraelska vojska je izvijestila da su 3 vojnika ranjena raketom koja je eksplodirala u njihovoj blizini u četvrtak. Sustav "Željezna kupola" presreo je više od 80 raketa, a vojni su zrakoplovi ciljali više od 100 položaja za ispaljivanje raketa, tvrde u vojsci.

16:47 Hamasovo vojno krilo tvrdi da je izraelsko ubojstvo njihovog zapovjednika pokrenulo rat koji će dovesti do oslobođenja Palestine.

16:58 Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da su njegove specijalne jedinice civilne obrane "spremne za odgovor na cionističku eskalaciju".

17:11 Rakete ispaljene iz Gaze pale su na Rishon Letzion, južno od Tel Aviva.

17:53 Egipatski premijer posjetit će Pojas Gaze u petak 16. studenog.

18:20 U bombardiranju izraelskih zrakoplova pogođene kuće u Tel al Zaataru na sjeveru Gaze.

18:44 Zvuk sirene za uzbunu i eksplozija čuli su se u Jaffi, u blizini Tel Aviva.

19:09 Vojno krilo Islamskog džihada preuzelo je odgovornost za napad raketama Fajr na Tel Aviv.

19:10 Hamasov glasnogovornik je izjavio da Hamas ne namjerava razgovarati o još jednom prekidu vatre, nakon što je Izrael prekršio primirje koje je postignuto uz pomoć Egipta.

19:11 Palestinci su se na Zapadnoj Obali sukobili s izraelskim vojnicima u blizini Ofera, a 9 je žena privedeno nakon što su se popele po zidovima kolonističkog naselja Beit El. Prosvjedi podrške Gazi održavaju se diljem Zapadne Obale.

19:30 Tuniški predsjednik Marzouki je izrazio potporu Gazi usred izraelskih zračnih napada.

19:55 U sukobima s izraelskim snagama na prosvjedima potpore Gazi na Zapadnoj je Obali ozlijeđeno 6 prosvjednika u blizini logora Aida u Betlehemu i još 1 u al-Khaderu.

20:08 Vojno krilo Hamasa je izvijestilo da su njegovi pripadnici ispalili jedan projektil zemlja-zrak na izraelski izvidnički zrakoplov i izravno ga pogodili. Glasnogovornica izraelske vojske odbila je komentirati ovaj navod.

20:21 Izraelska je vojska dobila zeleno svijetlo za mobilizaciju do 30 000 rezervista. Izraelski ministar obrane Barak je izjavio da raketiranje Tel Aviva predstavlja eskalaciju za koju će cijenu platiti militanti u Gazi.

20:44 Jedna je 10-mjesečna djevojčica preminula od ozljeda zadobivenih u izraelskom bombardiranju njenog doma u četvrti Zeitoun u gradu Gazi, čime se broj Palestinaca ubijenih od srijede popeo na 16. Izraelski su borbeni zrakoplovi u četvrtak navečer ponovo napadati Pojas Gaze i izveli desetke zračnih udara diljem tog područja.

21:26 Francuski predsjednik Hollande je započeo razgovore s izraelskim premijerom Netanyahuom s ciljem izbjegavanja eskalacije nasilja u Pojasu Gaze.

22:00 Izraelska vojska je izvijestila da je u proteklih sat vremena gađala oko 70 položaja za ispaljivanje raketa srednjeg dometa u Gazi, te najavila da će nastaviti gađati položaje koji se koriste za raketne napade na izraelske građane.

22:49 U izraelskom zračnom napadu pogođen je generator struje koji je strujom snabdijevao kuću Hamasovog premijera Haniye u gradu Gazi.

22:52 Hakerska skupina Anonymous nastavila je ciljati izraelske internetske stranice zahtijevajući prekid bombardiranja Gaze. Obraćajući se stanovništvu Gaze Anonymous su u svojoj izjavi napisali: "Mi ćemo biti s vama. Bez obzira kako mračno izgledalo, bez obzira koliko sami i napušteni se osjećali - znajte da su desetci tisuća nas u Anonymousu s vama i da neumorno i bez prekida radimo na tome kako bismo vam pomogli na sve moguće načine." Anonymous je pripremio pakete kojima nudi pomoć u slučaju da Izrael ugasi internet u Gazi, te savjete i osnovnu pomoć u izbjegavanju praćenja. Anonymousi su srušili jednu od vrhunskih izraelski sigurnosnih i nadzornih internet stranica, na kojoj su umjesto uobičajenog sadržaja objavili sliku zgrada koje gore i riječi: "Prestanite bombardirati Gazu!! Milijuni Izraelaca i Palestinaca ne mogu spavati, izloženi su opasnosti i uplašeni. Mi u Anonymousu nećemo mirno sjediti i gledati kako kukavička cionistička država uništava živote nevinih ljudi."

22:56 Čelnik Hezbollaha Nasrallah je pozvao arapske zemlje da prekinu snabdijevanje naftom i upotrijebe politički pritisak kako bi se zaustavio napad na Gazu.

23:14 SAD je pozvao Tursku i Egipat da izvrše pritisak na Hamas kako bi se smanjilo nasilje. Na pitanje je li Washington zabrinut da bi izraelske kopnene snage mogle ući u Pojas Gaze, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes je odgovorio: "U konačnici je na izraelskoj vladi da odluči o tome kako će postići svoje vojne ciljeve".

23:29 U izraelskom zračnom napadu na sjeveru Pojasa Gaze ubijeno je 3 Palestinaca, čime je broj ubijenih Palestinaca porastao na 19.

23:51 Glavni tajnik UN-a Ban posjetit će Jeruzalem, Kairo i Ramallu u utorak. Ne očekuje se da će posjetiti i Pojas Gaze.


Izvor i više informacija: Gaza assault live report: Day 2


DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
Egypt asks US to stop Israel's Gaza offensive

Egipat od SAD-a traži da zaustavi izraelsku ofenzivu na Gazu (15. studeni 2012)
Egipat je od SAD-a zatražio da natjera Izrael da prekine svoju ofenzivu na Hamas u Pojasu Gaze, upozorivši u četvrtak (15. studenog) da bi nasilje moglo „izmaći kontroli“. Nakon što je Egipat opozvao svog veleposlanika u Izraelu, egipatski ministar vanjskih poslova Mohammed Kamel Amr je u razgovoru s američkom državnom tajnicom Clinton zatražio „trenutačnu intervenciju SAD-a kako bi se zaustavila izraelska agresija“. Izrael je bombardirao i granatirao Pojas Gaze u srijedu (14. studenog), a u napadu je ubijen Hamasov vojni zapovjednik i još 10 Palestinaca. Američki predsjednik Obama je u srijedu razgovarao s egipatskim predsjednikom Mursijem i izraelskim premijerom Netanyahuom i izrazio svoju podršku „izraelskom pravu na samoobranu“, te dodao da Hamas mora prestati raketirati Izrael. Mursi je Obami rekao da izraelska ofenziva mora prestati i da se ne smije ponoviti. Mursi tvrdi kako su se dogovorili da će SAD i Egipat zajedno raditi na zaustavljanju eskalacije i agresije.
Read more...

Decision bombing? Israel's 'election attack' triggers Gaza war spiral
Izraelski „predizborni napad“ pokrenuo spiralu nasilja (15. studeni 2012)
Neki komentatori vjeruju kako je Netanyahu potaknuo eskalaciju nasilja u Gazi kako bi skrenuo javnu raspravu o socijalnoj pravdi na egzistencijalnu prijetnju koju za Izrael predstavlja „strašilo Hamas“. U raketiranjima iz Gaze u četvrtak (15. studenog) je ubijeno 3 izraelskih civila, a desetci su ranjeni, uključujući 3 djece. Izraelski stanovnici također pate od paničnih napadaja zbog raketa koje Hamas ispaljuje iz Gaze. Sve škole na području udaljenom do 40 km od Pojasa Gaze u Izraelu su zatvorene. Ljudi koji žive na udaljenosti od 7 km od granice s Gazom ne smiju napuštati svoje domove, a okupljanja više od 100 ljudi na istom mjestu su zabranjena. Oko 100 ljudi prosvjedovalo je ispred stana izraelskog ministra obrane Baraka u Tel Avivu u srijedu (14. studenog) navečer, nakon što je započela ofenziva na Gazu. Aktivisti su vikali „Novac za socijalnu skrb, ne za rat.“, pokazujući kako smatraju da je izraelska operacija pokušaj odvraćanja pažnje javnosti od izraelskih unutarnjih problema. Prosvjednici su se okupili i u Ramalli na Zapadnoj Obali kako bi iskazali svoju potporu stanovnicima Pojasa Gaze i prosvjedovali protiv izraelskih zračnih napada.
Read more...

Interview: Ali Abunimah on the situation in Gaza (video)

"Nowhere to Run": Israel Fires Over 500 Strikes in Gaza, Civilian Toll Grows in Humanitarian Crisis (video)

Ongoing Israeli Offensive on Gaza: Palestinian Civilian Deaths Rise to 27, Including 10 Children and 5 Women, and 520 Wounded, Including 140 Children and 83 Women
The number of Palestinians killed by Israeli Occupation Forces in the course of the offensive on the Gaza Strip, that has been ongoing for the fifth consecutive day, has increased to 51, including 27 civilians. The civilian deaths include 10 children and 5 women. Additionally, 535 Palestinians, including 520 civilians, have been wounded – this number includes 140 children and 83 women. Israeli airstrikes over the past 24 hours have been intense and severe, and have targeted civilian houses in disregard of the lives of their residents. They have targeted media offices, wounding 10 journalists, in an attempt to prevent them from reporting on crimes committed against Palestinian civilians. They have also targeted governmental facilities located in densely-populated areas, causing civilian causalities and extensive damage to civilian property.
Read more...

Five ways to effectively support Gaza through Boycotts, Divestment and Sanctions
As this new aggression on the people of Gaza shows, Israel will continue its belligerence and state terrorism unless it is made to pay a heavy price for its crimes against the Palestinian, Lebanese and other Arab peoples. Palestinian civil society has called for a campaign of boycott, divestment and sanctions (BDS) as the most effective way for international civil society and people of conscience around the world to show solidarity with the Palestinian struggle and hold Israel – and all complicit institutions — accountable for its occupation, colonization and apartheid. The global, Palestinian-led BDS movement has achieved inspiring and spectacular success, causing economic damage to companies that support Israel's crimes, persuading artists not to perform in Israel, winning support from major churches, trade unions and social movements, as well as pressuring governments to take action. Here are five BDS ways to effectively express solidarity with the Palestinian people in Gaza and elsewhere:
Read more...