srijeda, 5. rujna 2012.

Neke informacije - Palestina/Izrael


UNRWA social worker a "life-saver", says Palestine refugee from Syria
Palestinske izbjeglice u Siriji pogođene sukobom (27. kolovoz 2012.)
U izbjegličkom logoru za sirijske izbjeglice Cyber City na sjeveru Jordana smješteno je i 200 palestinskih izbjeglica koje žive u Siriji.
Read more...

Voices from the Occupation: Hamzi J. - Settler violence
Glasovi okupacije: Hamzi J. - Kolonističko nasilje (21. srpanj 2012.)
Izraelski kolonisti napali su oko 17 sati u subotu 21. srpnja 2012. 8-godišnjeg dječaka Hamzija J. i njegovu braću dok su čuvali ovce u blizini svoje kuće južno od Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali. Hamzi živi u selu Tuba, na jugu Zapadne obale. Izraelsko kolonističko naselje Ma'on nalazi se 1 km zapadno od sela. Prije nekoliko godina izraelska je vojska postavila metalna vrata na zapadni ulaz u selo, na cesti koja povezuje Tubu s drugim selima. Budući da ta cesta prolazi pored kolonističkog naselja većinom je zatvorena, a vojska je otvara samo za vojna vozila i kolonističke automobile. Palestinci iz sela moraju koristiti lošiju cestu i do sela mogu doći samo pješice ili uz pomoć magaraca. Na dan napada Hamzi i njegova braća Yousif i Salah čuvali su svoje ovce na udaljenosti od oko 700 metara od kolonističkog naselja. Odjednom se na vratima zapadnog ulaza u selo zaustavio automobil iz kojeg su izjurila 3 kolonista, preskočila vrata i potrčala prema braći i stadu. Kolonisti su imali prekrivena lica i počeli su bacati kamenje na pastire i stado. Jedan od braće ostao je čuvati ovce, dok su druga dvojica otišla potražiti svog oca i starijeg brata Ahmada. Kad se otac sa sinovima pojavio na mjestu napada kolonisti su počeli izvikivati uvrede, no Palestinci nisu odgovorili, nakon čega su kolonisti prestali na njih bacati kamenje, vratili se u svoj automobil i odvezli se natrag u kolonističko naselje.
Read more...

Palestinian family members attacked, then arrested in khan Al Luban
Palestinska obitelj napadnuta, pa uhićena u Khan Al Lubanu (29. kolovoz 2012.)
Oko 30 kolonista naoružanih vatrenim oružjem i štapovima napalo je ujutro 28. kolovoza 2012. jedan palestinski dom u mjestu Khan al-Luban i obitelj Daraghmah koja u njemu živi. U napadu, koji je trajao najmanje sat vremena, dok nisu došli vojnici i policija, ozlijeđeni su majka Taghrid i 2 najmlađa sina, Mu'min (13) i Nour al-Deen (9). Ozlijeđeni dječaci odvezeni su kolima hitne pomoći u bolnicu. Otac obitelji, Khalid (45) i jedan od starijih sinova, Jalaal (16), uhićeni su i pritvoreni. Kolonisti iz kolonističkog naselja Ma'ale Levona u dom obitelji Daraghmah stigli su oko 8:30. Otac, 2 sinova i majka sjedili su na ulazu, dok je najmlađi sin, Nour, spavao u velikoj sobi. Majka je ušla u veliku sobu, a za njom je u kuću ušlo 10 kolonista, koji su unutra počeli napadati roditelje i najmlađe dijete. „Noura je jedan od velikih kolonista bacio u zid, a zatim su se smijali“, tvrdi Mu'min. Zatim je jedan od napadača napao majku. „Kolonist me udario po ramenu štapom, zatim me uhvatio za ovratnik i poderao mi jaknu i košulju. Zatim me počeo udarati po grudima, nogama, kuku,“ kaže Taghrid koja je u Nablusu policiji prijavila napad. Dok su Jalaal i Khalid pokušavali obraniti obitelj i istjerati koloniste iz spavaće sobe, kolonisti su ih udarali štapovima. Kad je Khalid podigao 2 kamena, kolonisti su počeli pucati u zrak i gađati ga kamenjem. Mu'min, Noor i Taghrid popeli su se na krov kuće kako bi pobjegli od napada. Kolonisti su počeli uništavati spavaću sobu i odjeću članova obitelji bacati u obližnji izvor, što je Mu'min snimio svojim mobitelom. Nakon nekog vremena otac i Jalaal istrčali su iz kuće kako bi za sobom namamili koloniste. Za to su se vrijeme majka i 2 mlađih sinova spustili s krova i zaključali u spavaću sobu. Kolonisti su ponovo počeli pucati u zrak i bacati kamenje na prozore spavaće sobe. Taghrid tvrdi kako je koloniste čula kako se smiju i na arapskom viču da će posjeći sva stabla na zemlji i Jalaala strpati u zatvor. U napadu je uništen Khalidov automobil, na kojem su porazbijani svi prozori, potrgana 1 vrata i iščupane električne žice. Otprilike sat vremena nakon kolonista, na mjesto napada stigli su 5 izraelskih vojnika koji su odmah uhitili Jalaala kojeg su kolonisti optužili da ih je udarao. Khalida je policija zadržala u jednoj prostoriji i odvela ga u Sha'ar Binyamin nakon što je optužen da se miješa u policijski posao. Nitko od kolonista nije uhićen. Izraelski Visoki sud je 2002. presudio da zemlja u Khanu pripada obitelji Daraghmah, no kolonisti je svojataju kao javni izvor. U proteklih 4 godine Khalid al-Sanih Daraghmah i njegova obitelj izloženi su redovitim napadima od strane izraelskih kolonista u njihovom domu u mjestu Khan, 2 kilometra južno od sela Al-Luban na Zapadnoj obali.
Read more...

Palestinian Wounded By Settlers Molotov Bomb Is in Serious Condition
Palestinac ranjen u kolonističkom napadu Molotovljevom bombom u teškom stanju (21. kolovoz 2012.)
Palestinac Ayman Hasan Ghayatha (36), koji je zajedno sa svojom obitelji ranjen u napadu vatrenom bombom koju su bacili ekstremistički izraelski kolonisti na jedan palestinski taksi u blizini Betlehema u četvrtak (16. kolovoza), nalazi se u teškom stanju na odjelu intenzivne njege u izraelskoj bolnici Hadassah u Jeruzalemu. Aymana je vatrena bomba pogodila izravno u trbuh i prouzročila teške ozljede, te ranu u blizini srca. U napadu su također ranjeni vozač taksija Bassam Mahmoud Ghayatha (55), Aymanova žena Jamila Abdul-Hai (28), njihova djeca Mohammad (5) i Eman (4), te Hasan Mohammad Hasan Ghayatha (26). Zdravstveno stanje ozlijeđenih se pogoršava zbog teških ozljeda i opekotina 4. stupnja koje su zadobili. Palestinski liječnički izvori vjeruju kako su kolonisti u bombu stavili kemikalije kako bi nanijeli što teže ozlijede i više štete. Nakon ovog napada izraelski premijer Netanyahu palestinskom je predsjedniku Abbasu i premijeru Fayyadu uputio pisma u kojima je obećao da će izraelska vlada uhititi napadače. Izrael je u ponedjeljak (20. kolovoza) uhitio 5 izraelskih kolonističkih tinejdžera koji su sudjelovali u linču nad 17-godišnjim palestinskim mladićem u Jeruzalemu u petak (17. kolovoza). Mladić je zadobio teške ozljede i smješten je na odjelu intenzivne njege. Izraelska je policija najavila da u tijeku istrage namjerava provesti još uhićenja.
Read more...

Settlers Empty Palestinian Well, Flood Farmlands
Kolonisti ispraznili palestinski bunar, poplavili polja (15. kolovoz 2012.)
Skupina ekstremističkih izraelskih kolonista električnim je pumpama ispraznila jedan palestinski bunar za navodnjavanje i poplavila palestinska polja na području As-Seer, istočno od grada Sa'ir u okolici Hebrona na jugu Zapadne obale. Kolonisti, koji žive u kolonističkim naseljima Esfir i Mitzad, napad su izveli u utorak (14. kolovoza) tijekom noći. Mještani, koji vodu iz tog bunara koriste za navodnjavanje usjeva i napajanje stoke, napad su prijavili izraelskoj policiji u kolonističkom naselju Keryat Arba' u Hebronu, no ne nadaju se da će policija išta poduzeti obzirom na brojne prijašnje napade koje su izveli kolonisti i koji nikad nisu istraženi. Ovo je područje izloženo učestalim napadima, osobito obzirom na pokušaje kolonista iz ilegalnih kolonističkih naselja Mitzad i Esfir da prošire svoja kolonistička naselja nauštrb zemlje u privatnom palestinskom vlasništvu. Divlja kolonistička naselja Mitzad i Esfir izgrađena su na zemlji u privatnom palestinskom vlasništvu.
Read more...

Israeli Mayor to Demolish UN Humanitarian Agency Emergency Shelter
Izraelski gradonačelnik Jeruzalema odobrio rušenje UN-ovog hitnog skloništa (09. kolovoz 2012.)
Izraelski gradonačelnik okupiranog Jeruzalema Nir Barkat odobrio je rušenje 2 objekata koje su izgradili Ujedinjeni narodi kao privremena hitna skloništa za palestinske obitelji nakon što je Izrael srušio njihove domove. Izrael je oštro osudio podizanje hitnih skloništa u četvrti Beit Hanina u istočnom Jeruzalemu, optužio UN da prekoračuje svoje ovlasti, tvrdeći da su objekti ilegalni i da ih treba srušiti. UN-ov humanitarni koordinator za okupirano palestinsko područje Maxwell Gaylard pojasnio je da se radi o pružanju hitne humanitarne pomoći palestinskim obiteljima koje su se UN-ovoj agenciji obratile tražeći pomoć. Gaylard je podsjetio da Palestinci u istočnom Jeruzalemu ne mogu dobiti građevinske dozvole i naglasio da UN Palestincima pomaže na zemlji koja je njihova, budući da je Beit Hanina okupirani palestinski teritorij. Osim što su objekti izgrađeni na palestinskoj zemlji, oni su također samo izvanredno rješenje i nisu spojeni na priključke niti imaju temelje. Izgradnju skloništa svojim su donacijama omogućile Velika Britanija, Švedska, Švicarska, Norveška, Španjolska, Nizozemska i Irska.
Read more...

Palestinian Shepherd Shot by IDF Cannot Sue Army
Palestinski pastir kojeg su ranile izraelske obrambene snage ne može tužiti vojsku (10. kolovoz 2012.)
Palestinski pastir kojeg su izraelski vojnici nastrijelili u nogu neće moći tužiti vojsku i tražiti odštetu. Odlučio je tako zapovjednik središnjeg zapovjedništva vojske Nitzan Alon potpisujući naredbu koja onemogućava Mohammedu Shamasni da tuži vojsku 3 godine nakon podizanja prvotne tužbe. Izraelska vojska će platiti sudske troškove u iznosu od 10 000 novih izraelskih šekela. Pastira Mohammeda Shamasnu iz mjesta Katna zabunom su ranili u nogu u studenom 2007. izraelski vojnici prerušeni u Arape dok su pokušavali razbiti prosvjed protiv separacijskog Zida koji se gradi na tom području. Nakon ranjavanja Shamasna se morao podvrći nekoliko operacija i dugotrajnom procesu rehabilitacije, nakon čega je tužio izraelsku vojsku zahtijevajući isplatu odštete, u skladu s postupkom u kojem Palestinci koje je ranila izraelska vojska mogu podnijeti žalbe ravnatelju Ureda pučkog pravobranitelja. Proces je trajao 3 godine tijekom kojih je Ured vojnog državnog odvjetnika uporno odbijao isplatiti odštetu. Ako vojni zapovjednik područja odluči da je ranjavanje prouzročeno tijekom nužne vojne operacije, ranjeni nemaju pravo potraživati isplatu odštete. U ovom je slučaju zapovjedniku trebalo 3 godine da odluči kako se radilo o vojnoj operaciji i onemogući Shamasni da se nastavi tužiti. Shamasnin odvjetnik smatra kako je ova naredba potpisana isključivo kako bi se blokirao ovaj slučaj na sudu.
Read more...

Israeli Military Destroys Property, Closes Road in Beit Jala
Izraelska vojska uništavala imovinu, zatvorila cestu u Beit Jali (03. kolovoz 2012.)
Izraelske su snage u četvrtak (02. kolovoza) zatvorile selsku cestu i buldožerima uništile privatnu imovinu na području Al-Makhrour u Beit Jali u okolici Betlehema. Buldožeri su sravnili 500 metara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu obitelji Shaban iz izbjegličkog logora Deheishe i zatvorili poljoprivrednu cestu. Prema izvještavanju palestinskih medija izraelska je vojska uništila i dio lokalnog restorana, te jedan palestinski dom na tom području. Prošlog listopada izraelska je vojska izdala naredbu kojom konfiscira 37 000 kvadratnih metara privatnog zemljišta u blizini samostana Cremisan. Nekoliko je objekata već ranije srušeno na tom području pod izlikom da nemaju građevinske dozvole. U svibnju su vojnici na tom području uništili električne stupove, zatvorili poljoprivredne ceste i uništavali objekte. Gradonačelnik Beit Jale je upozorio kako se sve to radi s ciljem vršenja pritiska na mještane da napuste svoju zemlju kako bi Izraelci na tom području mogli širiti kolonistička naselja. To se područje nalazi u blizini kolonističkih naselja Gilo, Betar Illit i Gush Etzion, te separacijskog zida.
Read more...