subota, 12. studenoga 2011.

Linkovi, vijesti – uglavnom Palestina/Izrael


PALESTINA/IZRAEL:
Israel withholds Palestinian tax revenues (video)

Obama asks Bosnia not to support Palestinian bid
Obama traži od Bosne da ne podrži zahtjev Palestine za priznanjem u Vijeću sigurnosti (3. studeni 2011.)
Obama je bosanskim čelnicima poslao pismo u kojem ih poziva da ne podupru palestinski zahtjev za priznanje države Palestine u Vijeću sigurnosti UN-a gdje je BiH trenutno nestalna članica. Bosansko tročlano predsjedništvo podijeljeno je po ovom pitanju: Bošnjaci podupiru Palestince, Srbi su zauzeli pro-izraelski stav, a hrvatski predstavnik nije pojasnio svoje stajalište. Obzirom da nema jedinstva, Bosna mora biti suzdržana, što se u Vijeću sigurnosti broji kao „protiv“. Palestinci tvrde da su do sada osigurali 8 od 9 potrebnih glasova kako bi imali većinu u Vijeću sigurnosti, iako su SAD obećale da će staviti veto. Kad bi Palestinci skupili 9 glasova, SAD bi bio primoran uložiti veto, čime bi Palestinci odnijeli moralnu pobjedu suprotstavivši SAD većini međunarodne zajednice. Srpski član bosanskog predsjedništva Nebojša Radmanović je u četvrtak (3. studenog) izjavio da je izložen kritikama u domaćoj i međunarodnoj javnosti zbog nepodupiranja palestinskog zahtjeva, no da on samo „radi u interesu države Bosne i Hercegovine … kao i interesu židovskog naroda, Palestinaca i mira na Srednjem istoku“. Amerikanci su mu odgovorili da „cijene njegovo stajalište“. Prošli su tjedan Bosnu posjetili i izraelski i palestinski ministri vanjskih poslova, no stavovi ni bošnjačkog ni srpskog predsjednika nisu se promijenili.
Read more…

After UNESCO Palestine vote, could US defund nuclear watchdog IAEA, too?
But the law that saw the US pull out of UNESCO would apply equally to any other UN agency – whether the International Atomic Energy Agency (IAEA), which plays a key role in monitoring nuclear proliferation in states like Iran, or the World Health Organization, where the US and other states intensively coordinate international efforts to deal with public health threats. And under UN rules, membership into the World Intellectual Property Organization would be more or less automatic at this point if the Palestinians pursue it. The WIPO has been strongly supported by the US, seeking to curb piracy of US movies and software.
Read more...

Ireland calls on Israel to free activists
Irska poziva Izrael da oslobodi aktiviste (10. studeni 2011.)
Irska je pozvala Izrael da brzo oslobodi međunarodne aktiviste koji su prošli tjedan pokušali probiti izraelsku blokadu Pojasa Gaze humanitarnim brodovima. U četvrtak (10. studenog) se od ukupno 27 uhićenih u zatvorima još uvijek nalazilo 19 aktivista. Izraelske vlasti njihovo puštanje na slobodu navodno uvjetuju potpisivanjem izjava što aktivisti odbijaju.
Read more…

Holocaust survivor's dramatic plea to Zuma
Molba Stephana Hessela južnoafričkom predsjedniku (8. studeni 2011.)
Nakon što je tijekom vikenda zasjedao u Cape Townu, gdje su saslušani dokazi brojnih svjedoka, Russelov sud je Izrael proglasio krivim zbog prakticiranja aparthejda i pozvao na izolaciju te države. Presuda je razbjesnila Južnoafrički židovski odbor zastupnika i Južnoafričku cionističku federaciju, koji su sud prozvali „sredstvom protuizraelske propagande“. Stephan Hessel, koji je preživio nacistički koncentracijski logor Buchenwald i kasnije bio u timu koji je sastavio Opću deklaraciju o ljudskim pravima, je južnoafričkom predsjedniku Zumi dostavio pismo u kojem traži zaštitu Haneen Zoabi, parlamentarne zastupnice izraelske stranke Balad, nakon što je jedan izraelski zastupnik konzervativne izraelske stranke Kadima navodno od etičkog povjerenstva izraelskog parlamenta zatražio da Zoabi bude oduzeto državljanstvo jer je izjavila da je izraelska država „rasistička“. Hessel i ostali sudionici suda, među kojima su i bivši ministar Ronnie Kasrils, književnica Alice Walker i dobitnica Nobelove nagrade za mir Mairead Maguire, rekli su Zumi da su zabrinuti da bi Izraelci i Palestinci koji su svjedočili na njihovom sudu mogli biti proganjani. Od Zume su zatražili da osigura jamstvo izraelske vlade da će svim svjedocima biti omogućeno da se sigurno vrate svojim domovima. Zoabi je pojasnila: „Svaki izraelski građanin koji govori o punim nacionalnim i građanskim pravima Palestinaca obično postane metom napada. Radi se više o političkom progonu“. Russelov je sud pozvao vlade diljem svijeta da Izraelu nametnu sankcije i prekinu diplomatske veze s tom zemljom. Aparthejd je prema međunarodnom pravu definiran kao situacija u kojoj se mogu identificirati 2 različite rasne skupine i u kojoj se protiv podređene skupine čine nehumana djela uz potporu države, tvrdi Russellov sud. Pravnik i britanski odvjetnik Michael Mansfield je izjavio da se palestinsko područje sastoji od „niza odvojenih rezervata u kojima odvojeno žive 2 skupine [Palestinci i Izraelci].“ Dodao je da izraelski stručni svjedoci tvrde da ta politika čak ima i svoj naziv - hafrada, hebrejski za „separaciju“. „Postoje 2 potpuno odvojena pravna sustava. Palestinci su podložni vojnom zakonu, prema kojem nemaju pravo na pravičan postupak, a na Izraelce koji žive u kolonističkim naseljima [u Palestini] primjenjuje se građansko pravo“, tvrdi Mansfield. „Izrael Palestince podvrgava institucionaliziranom režimu dominacije koji predstavlja aparthejd kako je on definiran prema međunarodnom pravu.“ Južnoafrički židovski odbor zastupnika sud je nazvao farsom, no Ronnie Kasrils im je odgovorio da su farsa vojni sudovi na kojima se sudi Palestincima i napomenuo da Russellov sud izriče samo moralnu presudu i nema moć kazniti Izrael.
Read more…

Hacking Palestine: A digital occupation
Israel continues to determine much that shapes Palestinian telecommunications, from the allocation of frequencies to where infrastructure can be built, from how much bandwidth is allocated for internet use to what kind of infrastructure equipment can be imported and installed. Despite the advent of Palestinian telecommunications companies (Paltel's cellular subsidiary Jawwal, its internet subsidiary Hadara, and as of 2009 a second cellular provider in the West Bank, Wataniya), local landline calls within the Gaza Strip are still routed through Israel; many local calls within the West Bank equally so. International calls in or out of the Palestinian Territories on land or cellular networks are switched in Israel - the international dialling code awarded to Palestine by the ITU remains mostly symbolic. The majority of Palestinian internet traffic is routed through switches outside the Territories. Even on the ubiquitous cellular phones, calls must touch the Israeli backbone. Paltel, Jawwal, Hadara and Wataniya rely on Israeli permissions for the placement, number and strength of routers and exchanges; the range of their signals and the equipment they can use is limited by Israeli restrictions; the allocation of their bandwidth is decided by the Israeli Ministry of Communication - not the Palestinian one. Landline, cellular telephony and internet infrastructures are forced to be segregated from yet dependent on Israeli networks. While each technology requires different mechanisms to operate, the entire underlying structure of Palestinian telecommunications is occupied. In the realm of the internet (which parallels landline infrastructure as opposed to cellular telephony), it is the Israeli authorities that determine how much total bandwidth Hadara can have. Similarly, it is Israeli providers who sell bandwidth capacity to Hadara, and do so at substantially higher rates than to ISPs (internet service providers) within Israel. For Palestinians then, it is invariably slower and more expensive to surf the internet than it is for an Israeli.
Read more...

French document: Ma'ale Adumim part of 'Occupied Palestine'
Za francuske vlasti (kao i za ostatak međunarodne zajednice) ilegalno kolonističko naselje Ma'ale Adumim nalazi se na palestinskoj okupiranoj Zapadnoj obali (9. studeni 2011.)
21-godišnji kolonist iz ilegalnog izraelskog kolonističkog naselja Ma'ale Adumim koji ima i francusko državljanstvo, neugodno se „iznenadio“ kad su mu francuske vlasti izdale privremenu putovnicu na kojoj piše da se njegovo mjesto prebivališta nalazi na „Okupiranom palestinskom teritoriju“. Kolonist se rodio u Izraelu, ali su njegovi roditelji useljenici iz Francuske, pa je zatražio francusku putovnicu kako bi mogao studirati u Francuskoj. Za činjenicu da se Ma'ale Adumim nalazi na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali i da međunarodna zajednica ne prihvaća aneksiju tog dijela palestinskog teritorija Izraelu, kolonist je okrivio „francuski antisemitizam“: „Znao sam da su Francuzi antisemiti, i ne bi me iznenadilo da su napisali Ma'ale Adumim, Palestina, ali oni su se odlučili za grubi izraz „Okupirana Palestina““. Uvjeren je da će ilegalno kolonističko naselje Ma'ale Adumim izgrađeno na palestinskom teritoriju u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom biti pripojeno Izraelu i unatoč tome što se Ma'ale Adumim ne nalazi u Izraelu namjerava zatražiti da mu francuske vlasti u putovnici napišu da mu se mjesto prebivališta nalazi u Izraelu. Izraelski ultradesničarski ministar vanjskih poslova (i sam ilegalni kolonist) Lieberman, čija stranka također živi u tvrdoglavoj ultracionističkoj zabludi da se Ma'ale Adumim nalazi u Izraelu, francuskoj je vladi odlučio poslati oštro prosvjedno pismo u kojem će zatražiti da se ukine taj naziv. U Liebermanovoj stranci tvrde da su neki kolonisti iz ilegalno okupiranog palestinskog istočnog Jeruzalema također dobili dokumente na kojima piše da stanuju na Okupiranom palestinskom teritoriju. „Gradonačelnik“ ilegalnog kolonističkog naselja Ma'ale Adumim, Boris Grossman, također je ogorčen i tvrdi da Palestina uopće „ne postoji“, pa zbog toga okupirani palestinski teritorij na kojem je izgrađeno njegovo ilegalno kolonističko naselje „nije mogao biti oduzet Palestini“. Grossman također tvrdi da se njegovo ilegalno kolonističko naselje (koje je u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom izgrađeno 1970-tih na palestinskom području koje je Izrael okupirao 1967.) „spominje u Bibliji“, te „zažalio“ što Francuska „podržava Palestince i retoriku koja šteti šansama za pokretanje mirovnog procesa“.
Read more…


ŠVICARSKA:
Dolphin dies after Swiss techno party
A dolphin has died at a Swiss amusement park just weeks after conservationists warned that loud noises could cause extreme distress to the cetaceans at a dolphinarium in the eastern town of Lipperswil. Shadow, an eight-year-old dolphin, died on Tuesday, 20 days after a huge techno party was held only 50 metres away from Connyland, the amusement park where the aquarium is located. Conservationists say the animal’s immune system may have been damaged by loud music at the 16-hour party.
Read more…