subota, 11. lipnja 2011.

Neke vijesti i linkovi o Palestini/Izraelu


Miko Peled: THE GENERAL'S SON (video)
Miko Peled is a peace activist who dares to say in public what others still choose to deny. Born in Jerusalem in 1961 into a well known Zionist family, his grandfather, Dr. Avraham Katsnelson was a Zionist leader and signer of the Israeli Declaration of Independence. His Father, Matti Peled, was a young officer in the war of 1948 and a general in the war of 1967 when Israel conquered the West Bank, Gaza, Golan Heights and Sinai. Miko's unlikely opinions reflect his father's legacy. General Peled was a war hero turned peacemaker. Miko grew up in Jerusalem, a multi-ethnic city, but had to leave Israel before he made his first Palestinian friend, the result of his participation in a dialogue group in California. He was 39. On September 4, 1997 the beloved Smadar, 13, the daughter of Miko's sister Nurit and her husband Rami Elhanan was killed in a suicide attack. Peled insists that Israel/Palestine is one state—the separation wall notwithstanding, massive investment in infrastructure, towns and highways that bisect and connect settlements on the West Bank, have destroyed the possibility for a viable Palestinian state. The result, Peled says is that Israelis and Palestinians are governed by the same government but live under different sets of laws. At the heart of Peled's conclusion lies the realization that Israelis and Palestinians can live in peace as equals in their shared homeland.

Parents of captured Israeli soldier to file suit
Roditelji zarobljenog izraelskog vojnika podići će tužbu na pariškom sudu (06. lipanj 2011.)
Roditelji izraelskog vojnika Gilada Shalita, kojeg su palestinski borci zarobili u Gazi 2006, namjeravaju podići tužbu na jednom pariškom sudu za „otmicu“ i protuzakonito pritvaranje s otežavajućim okolnostima. Roditelji Gilada Shalita, koji ima i francusko državljanstvo, navode da je Shalit „držan kao taoc“ i da je moguće da je bio izložen mučenju i nečovječnom postupanju, te namjeravaju dokazati da je njegovo zarobljavanje protuzakonito i da je bez dvojbe bilo namjerno. Shalit sad ima 24 godine, a u zarobljeništvu se nalazi od 2006. Hamas ga želi razmijeniti za stotine palestinskih zarobljenika, uključujući nekoliko osoba koje su osuđene za napade na Izrael. Posljednji dokaz da je Shalit živ bila je video snimka objavljena u listopadu 2009.

Worker dies in Rafah smuggling tunnel collapse
Radnik poginuo u urušenom tunelu u Rafahu (06. lipanj 2011.)
Jedan je 22-godišnji radnik poginuo u ponedjeljak u urušavanju „krijumčarskog“ tunela u Rafahu, ispod granice Pojasa Gaze s Egiptom. Otkad je Izrael 2006. nametnuo blokadu Pojasu Gaze u sličnim je nesrećama u tunelima poginulo 160 radnika.

Gaza border remains closed
Granica između Gaze i Egipta i dalje zatvorena (06. lipanj 2011.)
Granični prijelaz Rafah između Gaze i Egipta zatvoren je već 3. dan za redom. Palestinske vlasti kao razlog navode nedostatak koordinacije s egipatskim vlastima i nepostojanje jasnog mehanizma koji bi se koristio za prijelaz granice. Egipatske su vlasti prijelaz zatvorile u subotu bez ikakve obavijesti Palestincima, što je izazvalo kaos na graničnom prijelazu, pa su pod pritiskom palestinskih putnika Egipćani ipak otvorili granicu, no samo za pješake. Palestinske su vlasti u znak prosvjeda protiv takvog postupanja palestinsku stranu graničnog prijelaza Rafah zatvorile u nedjelju. U ponedjeljak su Egipćani svoju granicu otvorili, no palestinska je strana ostala zatvorena. Vlasti u Gazi pregovaraju s Egiptom kako bi se što prije riješili svi administrativni i tehnički problemi i prijelaz bio ponovo otvoren.

J-20 avant le départ du bateau français pour Gaza
Stotinjak francuskih aktivista plovit će s Flotilom slobode 2 u Gazu (3. lipanj 2011.)
Francuski brod za Gazu, koji će u sklopu međunarodne Flotile slobode 2 krajem lipnja ploviti u Gazu, isplovit će iz Marseillea oko 20. lipnja 2011. Na brodu će biti 30-tak osoba, uključujući političke predstavnike, novinare, osobe iz javnog života i aktiviste. Još će između 60 i 80 francuskih aktivista u Gazu ploviti na velikom brodu Mavi Marmara. Popis putnika bit će objavljen naknadno kako bi oni bili pod što manjim pritiskom. Francusko je ministarstvo vanjskih poslova, umjesto da podrži ovu nenasilnu humanitarnu akciju, hladno poručilo da građanima savjetuje da ne sudjeluju u proboju izraelske blokade. Izrael je pak pribjegao sotoniziranju flotile. Izraelski premijer Netanyahu je glavnom tajniku UN-a Ki-Moonu rekao da flotilu organiziraju „islamistički ekstremisti radi provokacije i izazivanja sukoba“, te najavio da je Izrael spreman poduzeti „energične mjere“ kako bi spriječio flotilu da dođe do Gaze. Glavni tajnik UN-a je čak sredinom svibnja od vlada sredozemnih zemalja tražio da se suprotstave isplovljavanju brodova flotile jer bi oni mogli izazvati „nasilan sukob“.

Settlers set fire to mosque near Ramallah
Kolonisti zapalili džamiju u blizini Ramalle (07. lipanj 2011.)
Tijekom noći s ponedjeljka na utorak spaljena je džamija u selu Al-Mughayyir u blizini Ramalle na Zapadnoj obali, a na njenim su zidovima ispisani protuarapski grafiti. Očevidci tvrde da su vidjeli izraelske koloniste kako pale vatru u selu oko 3 sata u utorak ujutro. Unutrašnjost džamije je izgorjela, a i sama zgrada je znatno oštećena. Vandali su na zidovima na hebrejskom napisali da je njihov vandalizam cijena za „Alei Ayin“, ime obližnjeg divljeg kolonističkog naselja koje je izraelska policija srušila prošli tjedan, što je izazvalo žestoke sukobe s kolonistima. Izraelski ilegalni kolonisti primjenjuju svoju „politiku naplaćivanja cijene“ u sklopu koje se za svaku mjeru koju izraelske vlasti poduzmu protiv kolonističkih naselja, osvećuju na palestinskim građanima, poljima ili selima. Dužnosnik Palestinske samouprave zadužen za pitanja kolonističkih naselja na Zapadnoj obali je izjavio da su kolonisti u džamiju donijeli desetak starih guma i potom ih zapalili. Palestinske su vlasti osudile palež i napad kolonista na sveta muslimanska mjesta i najavile da će obnova džamije započeti odmah. Glasnogovornik ureda za medije vlade Palestinske samouprave u Ramalli je optužio izraelske vlasti da kolonistima dopuštaju da nekažnjeno napadaju Palestince i podižu napetosti. Palestinci su od međunarodne zajednice zatražili da natjera Izrael da istraži napad i suučesništvo izraelske vojske u njemu, te da osigura vladavinu prava i privede odgovorne pred sud. Palestinski Veliki muftija šeik Muhammad Hussein posjetio je džamiju i rekao da je napad dio sustavne politike kojoj je cilj razbuktati sukob i pokazati nepoštivanje prema vjerskim i ljudskim vrijednostima druge strane. Koalicija palestinskih kršćana u Svetoj zemlji također je osudila palež i optužila izraelske vlasti da štite ekstremističke koloniste i njihove zločine. Izraelska Civilna uprava, tijelo izraelske vlade na okupiranoj Zapadnoj obali, izdala je priopćenje u kojem je potvrdila da je džamija spaljena i da su na njoj ispisani grafiti na hebrejskom, te navodi da zajedno s vojskom traga za počiniteljima. Al-Mughayyir je treće selo u kojem su kolonisti spalili džamiju u protekle 3 godine. U prosincu 2009. izraelski su kolonisti zapalili džamiju Al-Kabir u selu Yasuf na sjeveru Zapadne obale. Na njenim su tepisima ispisali „Osvetit ćemo se“ i „Sve ćemo vas spaliti“. U svibnju 2010. kolonisti su ušli u džamiju u selu Al-Lubban Ash-Sharqiya na nabluskom području, prikupili zapaljive predmete i zapalili ih u ranim jutarnjim satima. Mještani tvrde da su kolonisti tada poderali zavjese sa zidova, te na pod džamije pobacali nekoliko primjeraka Kurana i zapalili ih.

Paul Larudee : « Israël se rend compte que le monde est en train de changer »
Intervju sa suosnivačem Pokreta za slobodnu Gazu Paulom Larudeejem (6. lipanj 2011.)
Međunarodni aktivisti sudjeluju u organizaciji prosvjeda 29. studenog ove godine kada će nenasilni prosvjednici pokušati s izraelskih granica i okupiranih područja doći do Jeruzalema. Organizatori predviđaju da će se na tom prosvjedu okupiti oko milijun ljudi. Što se tiče humanitarne flotile koja u lipnju plovi za Gazu, Larudee tvrdi da se javilo više od 100 000 osoba (prema informacijama iz medija među njima i mnogi Židovi) koje su željele sudjelovati u flotili, no da trenutno ima samo 1500 mjesta, zbog čega su mnogi morali biti odbijeni. Na američkom brodu za Gazu će između ostalih ploviti i židovski mirovni aktivisti.

En Israël manifestation pour la paix et pour deux Etats sur la base des frontières de 1967
Prosvjed za mir i 2 države na granicama iz 1967. u Izraelu (5. lipanj 2011.)
U subotu, 4. lipnja, uoči 44. obljetnice izbijanja Šestodnevnog rata u Tel Avivu se na prosvjedu protiv izraelske okupacije okupilo više od 10 000 židovskih i palestinskih građana Izraela. Prosvjednici su pozivali na uspostavu palestinske države na granicama od 4. lipnja 1967, na okončanje izraelske okupacije i uspostavu „2 država za 2 naroda“. Palestinski knessetski zastupnik Ahmed Tibi je podsjetio da je okupacija Zapadne obale najdulja okupacija u modernoj povijesti.

WitnessGaza
Stranica s vijestima o pripremama i putovanju međunarodne flotile civilnih brodova u Pojas Gaze u lipnju ove godine. Stranica također sadrži linkove na web-stranice pojedinačnih brodova i nevladinih organizacija iz različitih zemalja svijeta koje sudjeluju u organizaciji i nenasilnoj direktnoj akciji probijanja izraelske ilegalne i nehumane blokade Pojasa Gaze.

Solidarnost Bosnia
Stranica bosanskohercegovačke humanitarne nevladine udruge Solidarnost koja sudjeluje u pripremama i prikupljanju sredstava za slanje humanitarne pomoći u Gazu i čiji aktivisti će također sudjelovati u proboju izraelske blokade međunarodnim civilnim brodovima u lipnju ove godine. Na stranici možete na bosanskom jeziku pratiti vijesti i informirati se o predstojećoj međunarodnoj humanitarnoj flotili i drugim događajima vezanim uz Palestinu/Izrael.

David Cameron démissionne en tant que bienfaiteur du Fonds national juif
Britanski premijer dao ostavku na mjesto pokrovitelja Židovskog nacionalnog fonda (6. lipanj 2011.)
Britanski premijer je pod pritiskom kampanje propalestinskih aktivista i javnosti dao ostavku na svoju funkciju pokrovitelja Židovskog nacionalnog fonda. Britanske vlasti tvrde da se Cameron povukao iz nekoliko „dobrotvornih organizacija“, od kojih je Židovski nacionalni fond tek jedna, te da to nema veze s pritiskom i kampanjom kojom su propalestinski aktivisti upozoravali premijera i skretali pozornost javnosti na činjenicu da Židovski nacionalni fond sudjeluje u etničkom čišćenju Palestinaca. Židovski nacionalni fond je osnovan kako bi kupovao zemlju u Palestini i na njoj uspostavljao židovske kolonije prije nastanka države Izrael. Danas se ta organizacija proziva „dobrotvornom“ i „čuvarem zemlje i naroda Izraela“, a specijalizirala se za pošumljavanje zemljišta koja su izvlaštena od palestinskih vlasnika. Židovski nacionalni fond sadi šume i parkove na mjestima na kojima su prije bila palestinska sela, a upleten je i u rušenje beduinskih sela, koje se odvija u sklopu njegovih planova o pošumljavanju. Propalestinski aktivisti uvjereni su da je premijerova ostavka rezultat pritiska i izmijenjenog javnog mnijenja koje je danas svjesno izraelskih postupaka. Aktivisti su na Camerona izvršili poseban pritisak, uputili mu otvoreno pismo u kojem su upozorili kako je Židovski nacionalni fond odgovoran za ratne zločine protiv palestinskog naroda, dok je donji dom britanskog parlamenta u ožujku ustvrdio da je potrebno revidirati status Židovskog nacionalnog fonda. Aktivisti vjeruju da je došlo vrijeme kad dužnosnici ozbiljnih političkih stranaka više ne mogu javno podržavati rasizam. Pokrovitelji Židovskog nacionalnog fonda cijelo vrijeme trajanja svojih mandata bili su i bivši britanski premijeri Blair i Brown.