četvrtak, 17. ožujka 2011.

Ponovljena peticija za uspostavu zone zabrane leta nad Libijom


Link na peticiju: UNSC: Libya No-Fly Zone

Arapska liga je od Vijeća sigurnosti UN-a zatražila uspostavu zone zabrane letenja iznad Libije. Gaddafijeve snage suzbijaju narodnu pobunu u gradovima, a Libijce koji su se usudili suprotstaviti režimu očekuje brutalna odmazda. Već kolaju navodi u ubojstvima i mučenjima na područjima koja je Gaddafi ponovo zauzeo. Poznato je da Gaddafijev režim već dugo muči i ubija vlastite državljane, da financira međunarodni terorizam, kao i to da se libijski narod ujedinio protiv Gaddafijevih snaga - čak su se i njegovo pleme i grad u kojem je rođen ogradili od Gaddafijevih postupaka.


UN je podijeljen, Kina, Rusija i Njemačka se protive, a Arapska liga, Islamska konferencija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska se zalažu za nametanje zone zabrane leta. SAD i Indija su neodlučne. Ovdje se ne radi o uroti kojoj je cilj otimačina nafte, niti o prijeporu između Istoka i Zapada. Libijsko privremeno vijeće, koje je Francuska priznala kao legitimnu libijsku vladu, očajnički traži uspostavu zabrane leta i međunarodnu podršku, no opasanost da će pomoć stići prekasno svakim je danom sve veća.


Ako ne uspijemo uvjeriti UN da odmah djeluje, moglo bi doći do krvoprolića. Ne smijemo se oglušiti na vapaje u pomoć koje nam u svojim najmračnijim trenucima upućuju Libijci. Oni koji se protive snažnoj akciji, moraju se zapitati da li su spremni i dalje pozivati na nedjelovanje unatoč činjenici da se radi o životima desetaka tisuća ljudi. Međunarodna zajednica mora zaštiti stanovništvo od masovnih zločina protiv čovječnosti. Stoga, čak i u slučaju da ste već poslali sličnu poruku Vijeću sigurnosti, ponovo je pošaljite sa ovog linka.


Potrebno je upisati Ime i prezime, E-mail adresu, odabrati Zemlju, upisati Poštanski broj i kliknuti na Send.


Hrvatski prijevod teksta poruke

Poštovani predstavnici pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda,

Pozivam Vas da odmah prihvatite rezoluciju kojom će se uspostaviti zona zabrane leta kako bi se zaustavilo bombardiranje civila iz zraka u Libiji i ponovo uspostavio pristup za humanitarne letove.
Hitno je potrebno implementirati dodatne mjere, uključujući priznavanje prijelazne vlade; ometanje signala Gaddafijevih TV postaja, te blokadu imovine i nametanje opsežnijih i ciljanih sankcija Gaddafijevom režimu.
Trenutačna međunarodna akcija nužna je kako bi se zaustavilo krvoproliće u Libiji.
S poštovanjem,



Izvor i link na peticiju: UNSC: Libya No-Fly Zone



DODATNO:

Prosvjedi u Hrvatskoj:

Prosvjedni marševi za odlazak Jadranke Kosor: "Ili Vlada pada ili Hrvatska propada"

Dvjestotinjak prosvjednika danas je za pad Vlade marširalo i karlovačkim ulicama. Nakon okupljanja na Trgu bana Jelačića, prosvjednici su održali minutu šutnje za žrtve potresa i tsunamija u Japanu. Na udaru je bio karlovački gradonačelnik kojemu su vikali "Jeliću lopove", te dodali kako "Hoće ostavke". Na udaru su bili i bivši predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader te SDP kojega su napali preko transparenta "Socijal demonska partija", piše Kaportal. Na Korzu su vikali "svi na ulice", dok su kod zgrade Županije županu poručili "Vučiću lopove", a kritika nije bio pošteđen niti bivši ministar Branko Vukelić. Na prostorije HDZ-a su stavili plakat sa slikom "Vukelićevog mosta" i dodatni natpis "Put za nigdje". Jadranki Kosor su poručili "Jacu u zatvor", dok su pred zgradom karlovačkog MUP-a skandirali "Hoćemo ostavke". Željeli su doći i do zgrade gradonačelnika Jelića, no u tome ih je spriječio policijski kombi i specijalci.


U Splitu branili crkvu od prosvjednika, pale i suze

Vremenske nepogode u Splitu nekako su najmanje smetale radnicama Uzora, kojih se skupilo desetak od ukupno tridesetak prosvjednika. One ne žele propustiti niti jednu priliku da kažu što im je učinio Bruno Orešar i što im čini stečajna upraviteljica, koja im je podijelila otkaze iako firma prima narudžbe.


Japance dirnuli zagrebački prosvjednici: "U subotu ostavite ždrala pred veleposlanstvom" (video)

Organizatori velikog prosvjeda protiv Vlade u Zagrebu predložili su svima da u subotu ponesu jednog ždrala koje bi trebalo ostaviti pred japanskim veleposlanstvom. "1000 ždralova = 1 želja: Japan želi preživjeti", poručuju organizatori prosvjeda.