nedjelja, 18. srpnja 2010.

Zid za ministricu Dropulić, u ponedjeljak novi prosvjed


Slijedeći prosvjed građana za Varšavsku započet će u ponedjeljak, 19. srpnja u 19 sati na križanju Gundulićeve i Masarykove odakle će se okupljeni prosvjednici uputiti gradonačelniku Bandiću jer je on najodgovorniji za stanje u Varšavskoj.


Izvještaji, slike, snimke s jučerašnjeg prosvjeda za Varšavsku:

Zid za Dropulić + VIDEO!

Zid od siporex blokova narastao je večeras nekoliko centimetara ispred ulaza u zgradu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ovom su intervencijom aktivisti upozorili da je to Ministarstvo zakonitom proglasilo Horvatinčićevu gradnju koja je nekolicini stanara Ilice zagradila stanove. Okupljenim prosvjednicima obratio se Ivan Božičević, stanovnik Ilice 11, kojemu je zid sazidan na četiri centimetra od balkona iako po lokacijskoj dozvoli razmak mora biti tri metra. "Obitelji Božićević se na zahtjev za inspekcijom ne javljaju mjesec dana, a medijima izjavljuju da je sve po zakonu pa ćemo i mi ministrici sagraditi takav "zakoniti" zid", najavio je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije. ... Za ponedjeljak je najavljeno novo okupljanje u 19 sati na uglu Gundulićeve i Masarykove ulice odakle će se krenuti u novu "posjetu", ovaj put gradonačelniku Bandiću.


VIDEO: Prosvjednici "zazidali" Ministarstvo graditeljstva: U ponedjeljak idu Bandiću


Ne damo Varšavsku

17.07.2010. 19:15

17.07.2010. cca 19:30

Prosvjednici zazidali ulaz Marini Matulović Dropulić

- Kako da joj vjerujemo da je sve po zakonu kad je ona dioničarka IGH, tvrtke koja je projektirala radove na projektu Cvjetno. Ona nije reagirala na činjenicu da je obitelji Božičević u Ilici tik uz balkon sagrađen zid od 10 metara. Inspekcija nije nijednom izašla na teren, a jedino je preko medija poručeno da je sve u redu i po zakonu.



Još linkova o Varšavskoj:

Otpor iz Varšavske prelazi na nacionalnu razinu

"Proteklih godina svjedoci smo sve veće uzurpacije i devastacije javnih prostora i drugih zajedničkih dobara. Uzurpacija prostora postala je pravilo, a ne izuzetak: naša obala, zelene površine, ulice i trgovi ostali su nezaštićeni. Varšavska je samo jedan primjer takve prakse. Primjer koji je postao simbolom građanskoga otpora prema vlasti koja ne djeluje u javnom interesu." ... "Stojim nad otvorenim grobom rodnoga grada. Što ga smrti vodi? Anonimna, lažna, nepravedna moć koja ubija i čovjeka, i narod i čitav svijet, a zovu je kapital. Tu prava niše nema nitko - ni čovječja, ni građanska, ni prirodna. Jedino 'pravo' za preživjele je tu biti roblje, tj. pravo da se bude svoj vlastiti privid. Gdje smo? U prividu grada, u prividu naroda, u prividu svijeta. Da smo još ipak živi, ali prividno, porobljeno živi, dokazuje ovaj prosvjed." ... "Iduće godine namjeravamo poraditi na tome da se pitanje otimačine i uništavanja zajedničkih dobara javnog prostora postavi kao temeljno političko pitanje u Hrvatskoj. Nećemo dozvoliti da ovakva pitanja budu trećerazredna, kao što ih pokušavaju prezentirati političke elite. Radi se o problematici voda, šuma i svega što predstavlja supstancu našeg budućeg razvoja. Dovest ćemo u pitanje političke elite, koje nisu u stanju zaštititi javni i zajednički interes."


Radikalizacija borbe za Varšavsku

Dolazak interventne policije je pokazao da ona postoji i radi u interesu kapitala te da pritom ne služi većinskom narodu već brani interese manjine koja vodi bitku za što većim profitom.

ELEMENTAL Za Grad (live @ radio101) retouched

Hapšenja u Varšavskoj 15.07.2010.