petak, 12. prosinca 2008.

Kako izraelske vlasti iskorištavaju neimaštinu i bijedu palestinskih civila koju su same prouzročile u Pojasu Gaze


Informacije koje slijede izvađene su iz članka Spy tactics Saleha Al-Naamija u kojem se spominju neki primjeri i načini na koje izraelska obavještajna služba Shin Bet ucjenjuje palestinske civile i iskorištava siromaštvo i humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze kako bi ih natjerala da kolaboriraju s okupatorom protiv vlastitog okupiranog naroda. Cijeli se članak na engleskom može pročitati ovdje.


Khaleda Abu Shamalu (38) koji je trebao otputovati u Jeruzalem radi operacije srca u tome je spriječila izraelska vojska. Izraelski vojnik ga je na graničnom prijelazu odveo u upravnu zgradu u kojoj je čekao 3 sata. Nakon 3 sata jedan ga je drugi vojnik odveo u drugu prostoriju u kojoj se već nalazio jedan agent izraelske obavještajne službe Shin Bet. Vojnik je Abu Shamali rekao da mu neće biti dopušteno da otputuje u Jeruzalem ako ne bude surađivao s izraelskom obavještajnom službom i dao im informacije o palestinskim pokretima. Abu Shamala je to otvoreno odbio, a agent ga je zbog toga vrijeđao i smijao mu se. Abu Shamala je s graničnog prijelaza vraćen kući, a 2 je tjedna kasnije, 28. listopada 2008, umro.

Kawla Arshid (49) je bolovala od karcinoma jetre i nekoliko je puta primila kemoterapiju u jednoj izraelskoj bolnici. Kad je prije 3 tjedna trebala ponovno primiti kemoterapiju, zaustavili su je na graničnom prijelazu Erez i od nje tražili da surađuje sa Shin Betom. Ona je to odbila i zbog toga je nisu pustili da ode na liječenje. Umrla je tjedan dana kasnije.

Gamal Abu Salam (29) je trebao operirati oko u jednoj palestinskoj bolnici u Jeruzalemu. Na graničnom prijelazu od njega je zatraženo da surađuje sa Shin Betom. Abu Salam je to odbio, pa su ga poslali natrag kući. Obitelj ga je uspjela prokrijumčariti kroz podzemne tunele u Egipat gdje je podvrgnut operaciji i gdje se uspješno oporavio.

Izraelska organizacija Liječnici za ljudska prava je do sada zabilježila više od 30 slučajeva pacijenata iz Pojasa Gaze koji su se trebali liječiti u Izraelu, ali im je na prijelazu Erez onemogućeno da izađu iz Pojasa Gaze jer su odbili Shin Betu dati informacije o pripadnicima palestinskog pokreta otpora.

Osim ucjenjivanja pacijenata, agenti izraelske obavještajne službe kontaktiraju i mlade Palestince koji žive u neimaštini i nude im novac u zamjenu za obavijesti o palestinskim naoružanim skupinama. Selima (23), nezaposlenog visokoobrazovanog Palestinca u Gazi, na mobilni je telefon prije tjedan dana nazvao pripadnik Shin Beta koji mu je nudio novac u zamjenu za informacije. Selim tvrdi da je Shin Bet znao da je nezaposlen i u teškoj financijskoj situaciji.

Palestinski sigurnosni izvori tvrde da su neki mladi Palestinci pristali surađivati sa Shin Betom, te da su neki od njih uhvaćeni i ispitani. Uglavnom izraelska obavještajna služba od mladih Palestinaca pokušava saznati lokacije pripadnika palestinskih naoružanih skupina. Palestinski izvori tvrde da je 80% palestinskih kolaboracionista pristalo surađivati sa Shin Betom zbog potrebe za novcem. Neki od njih postanu dvostruki agenti i Shin Betu daju krive informacije.

Fayeza Abu Shamalu nazvao je izraelski obavještajac koji se predstavio kao Rony i od njega tražio da surađuje sa izraelskim službama. Fayez Abu Shamala je bivši gradonačelnik Khan Younisa i ugledni politički autor s doktoratom iz hebrejske književnosti, a u izraelskim je zatvorima proveo 10 godina zbog svog političkog aktivizma. Abu Shamala tvrdi da je „Rony“ znao da ga je s dužnosti gradonačelnika smijenila Hamasova vlada u Gazi i da mu je vlada u Ramalli prestala isplaćivati plaću. „Rony“ je Abu Shamalu 2 puta nazivao i pokušavao nagovoriti na kolaboraciju.

I mnogi drugi Palestinci tvrde da su ih kontaktirali agenti Shin Beta s ponudom od 10 000 američkih dolara u zamjenu za informaciju o mjestu na kojem se nalazi zarobljeni izraelski vojnik Gilad Shalit koji je već dulje od 2 godine u Hamasovom zatočeništvu. Agenti Palestincima ostavljaju broj telefona koji mogu nazvati u slučaju da dođu do te informacije.