ponedjeljak, 3. listopada 2011.

Nekoliko vijesti, linkova – Palestina/Izrael



Israeli forces hand Bethlehem village confiscation orders
Izraelske snage mještanima sela u blizini Betlehema podijelile naloge o konfiskaciji (29. rujan 2011.)
Lokalni mještani iz sela Battir prijavili su u srijedu, 28. rujna 2011, da su ih izraelske snage obavijestile da će njihova zemlja uskoro biti konfiscirana. Mještani tvrde da izraelske vlasti namjeravaju konfiscirati 148 dunuma zemlje zasađene povrćem, voćkama i maslinama koja je u vlasništvu 40 obitelji iz sela Battir. To se područje nalazi u blizini željezničke linije za Jeruzalem i kolonističkog naselja Gilo u istočnom Jeruzalemu, gdje su izraelske vlasti u utorak odobrile gradnju 1100 novih kolonističkih domova, što je izazvalo osude međunarodne zajednice. Na obavijesti o namjeri izraelskog ministarstva financija da kupi zemlju navodi se da će zemlju konfiscirati u vojne i sigurnosne svrhe. Ako se ovaj nalog provede, selo će ostati bez mnogih svojih kuća, bunara vode i poljoprivrednog zemljišta.
Read more…

Palestinian Moves Reshape Attitudes
The Palestinian bid for United Nations statehood, whatever its outcome, is already helping reshape Palestinian attitudes to expect less of negotiations—which most feel have failed to deliver after nearly two decades — and embrace a more confrontational stance toward Israel. That could mean challenging Israel using boycotts, demonstrations and international diplomatic forums more aggressively — ideas that are gaining currency among young Palestinians. In a year when peaceful demonstrations have radically altered the political landscape of the Arab world, they increasingly embrace notions of nonviolent resistance. ... Mr. Abbas may come under pressure to try a new direction that young Palestinians increasingly favor, nonviolent resistance, and advocate the sort of boycotts that were aimed at South Africa's former apartheid government. Mr. Abbas mentioned nonviolent resistance in his speech to the U.N. on Friday. Palestinian activists such as Mustafa Barghouti, a politician, have been working for years to rally support for a sustained campaign of nonviolent resistance. He believes support for nonviolence has also been bolstered by efforts to break the blockade that Israel has imposed on Gaza and a series of rallies in one Palestinian area that persuaded Israel to change the course of a security wall it constructed. “We must make the cost of the occupation higher than the benefits,” for the Israelis, he said. Increasingly, Mr. Shikaki's polling shows that young Palestinians are more impressed with what the Tahrir Square protests accomplished in Egypt and less enamored of the sort of violent struggle the Lebanese militant group Hezbollah has championed.
Read more...

Berlin Demonstrates in Support of the Palestinian Struggle
Prosvjed solidarnosti s Palestincima u Berlinu (25. rujan 2011.)
Palestinski stanovnici Berlina, te njemački propalestinski aktivisti i parlamentarni zastupnici okupili su se 22. rujna u središtu Berlina kako bi iskazali svoju solidarnost s palestinskim narodom. Na prosvjedu su održani govori potpore palestinskom zahtjevu za priznanje države u UN-u, a govornici su pozivali na kampanju bojkota, dezinvestiranja i sankcija protiv Izraela i okončanje okupacije i opsade Gaze.
Read more...

In Poor Taste: East Bay Jewish Federation tweet
Židovska federacija Istočnog zaljeva na twitteru izrazila zadovoljstvo otkazivanjem izložbe dječje umjetnosti
Židovska federacija Istočnog zaljeva (u Kaliforniji, SAD) izrazila je na twitteru svoje zadovoljstvo otkazivanjem izložbe palestinske dječje umjetnosti u Muzeju dječje umjetnosti u Oaklandu, Kaliforniji, za koje zasluge pripisuje organiziranom djelovanju lokalne židovske zajednice.
Read more…

IOF Arrests Eight Fishermen, Humiliates Them, and Confiscates Their Boats in Continuous Attacks against Palestinian Fishermen
Izraelske okupacijske snage uhitile 8 ribara, ranile 2, izložile ih ponižavanju, zaplijenile njihove čamce (12. rujan 2011.)
U nedjelju, 11. rujna 2011., izraelske okupacijske snage su uhitile 8 ribara iz iste obitelji, uključujući 2 maloljetnika, u moru uz sjeverni dio Pojasa Gaze. Vojska je na ribare otvorila vatru i ranila 2, uključujući 1 maloljetnika. Oko 7 sati u jutro 11. rujna 2011. patrola izraelske mornarice je u vodama Pojasa Gaze otvorila vatru na palestinske ribarske čamce koji su se nalazili u moru uz obalu područja As-Sudaniya, pored Jabaliye na sjeveru Pojasa Gaze. Izraelski su se brodovi zatim približili ribarskim čamcima i okružili ih. Uhićeno je 8 ribara, uključujući 2 maloljetnika (16 i 17 godina), koji su odvedeni u izraelsku luku Ašdod. Maloljetnici i 1 od ribara oslobođeni su u 18 sati tog dana, dok su ostali uhićeni ribari na slobodu pušteni oko 21 sat. U svom iskazu palestinskoj organizaciji za ljudska prava Al Mezan jedan od ribara je izjavio da je izraelska okupacijska vojska otvorila vatru izravno u ribare i da su zbog toga 2 ribara, uključujući 1 maloljetnika, ranjeni šrapnelima. Prema njegovom iskazu, izraelska je okupacijska vojska zatim ribarima naredila da skinu odjeću, skoče u more i doplivaju do izraelskih brodova. Dodao je da su ribari bili izloženi zlostavljanju od strane izraelskih okupacijskih snaga. Nakon što su ispitani, ribari su odvezeni na granični prijelaz Erez i tamo pušteni na slobodu.
Read more…

Interactive Map: Escalation of settler violence

Joint letter to UN Secretary General Ban Ki-Moon on Accountability
Zajedničko pismo Glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu
Nekoliko palestinskih i međunarodnih organizacija za ljudska prava u zajedničkom je pismu pozvalo glavnog tajnika UN-a da, obzirom da ni 2 godine nakon izraelskog napada na Pojas Gaze u razdoblju od 27. prosinca 2008. do 18. siječnja 2009. odgovorni za počinjene ratne zločine nisu procesuirani na domaćim sudovima, podrži preporuku UN-ovog Vijeća za ljudska prava Vijeću sigurnosti UN-a da od Međunarodnog kaznenog suda zatraži procesuiranje zločina počinjenih na području Izraela i okupiranom palestinskom području.
Read more…

As Turkey Freezes Israel Ties, Critics Decry "Whitewashed" UN Report on Gaza Flotilla 1 of 2 (video)
Democracy Now! speaks with Norman Finkelstein, author of several books on the Israel Palestine conflict including, "This Time We Went Too Far: Truth & Consequences of the Gaza Invasion." We are also joined by Huwaida Arraf, one of the organizers of the Free Gaza Flotilla movement. Both Arraf and Finkelstein blast the U.N. report, calling it a "whitewash" and "morally debased."
Click to watch...

As Turkey Freezes Israel Ties, Critics Decry "Whitewashed" UN Report on Gaza Flotilla 2 of 2 (video)

Weekly Focus: Escalation of settler violence 12 – 18 September
Eskalacija kolonističkog nasilja u tjednu između 12. i 18. rujna (22. rujan 2011.)
Tijekom protekla 2 tjedna istražitelji nevladine palestinske organizacije za ljudska prava Al-Haq na terenu su dokumentirali 25 incidenata kolonističkog nasilja nad Palestincima i njihovom imovinom, uglavnom na sjeveru Zapadne obale (vidi interaktivnu kartu). Većina incidenata uključuje fizičke napade, potpaljivanje požara i gađanje kamenjem. 14. rujna oko 12:20 kolonisti iz kolonističkog naselja Yizhar napali su 4 Palestinaca na cesti južno od Nablusa. Nakon što su ih prisilili da izađu iz svog automobila, kolonisti su teško pretukli vozača i 2 putnika, te potom zapalili njihov automobil. 16. rujna u 9:30, 9 se kolonista iz divljeg kolonističkog naselja Eish Qodis u blizini sela Qusra smjestilo u blizini izvora vode na zemlji u vlasništvu Fathallaha Abu-Reida. Jedan od kolonista bio je naoružan puškom M-16, a drugi je sa sobom imao velikog psa. Jedan od očevidaca tvrdi da su se kolonisti spremali plivati u izvoru. Vlasnik zemlje i 3 njegovih sinova približili su se kolonistima i zatražili od njih da napuste to područje. Kad su im se u tome pridružili i drugi mještani, kolonisti su ispalili nekoliko hitaca u zrak. Mještani su okružili koloniste kako bi ih otjerali prema cesti, no kolonisti su s uzice pustili psa i jedan je mještanin pao i slomio nogu dok mu je pokušavao umaći. Kolonisti su ponovo otvorili vatru i ovog puta je metak koji se odbio od kamena Fathallaha pogodio u nogu. Oko 10 sati na mjesto događaja je stiglo 6 terenskih vozila s izraelskim vojnicima koji su na Palestince ispalili suzavac zbog čega su se oni bili prisiljeni udaljiti, a potom je vojska uklonila koloniste s tog područja. Fathallah je odveden u bolnicu zbog rane na nozi. Kolonisti su taj tjedan također zapalili 6 požara. 12. rujna kolonisti iz divljeg kolonističkog naselja Migron su napali imovinu Najaha Sarme u selu Deir Dibwan, sjeveroistočno od Ramalle. Zapaljena su 2 automobila i 1 kamion. Istog je dana skupina kolonista napala jednu kuću u selu Burqa, istočno od Ramalle. Zapalili su 2 automobila i na vanjskim zidovima kuće ispisali grafite na hebrejskom: „Osveta nad Arapima“. 14. rujna skupina kolonista je zapalila vatru na poljoprivrednoj zemlji između sela Kufr Qaddoum i Jet, istočno od Qalqiliye. Spaljene su stotine maslinovih stabala prije nego je vatrogasna služba, koju organiziraju lokalni mještani, uspjela doći do požara i ugasiti vatru. U nekoliko odvojenih incidenata kolonisti su palestinske automobile na cestama u blizini kolonističkih naselja Shilo, Qedumim i Hfad Gil'ad između Nablusa, Qalqilyje i Ramalle gađali kamenjem. Nekoliko je vozila oštećeno, a hospitalizirano je 2 Palestinaca.
Read more…