subota, 1. siječnja 2011.

Nekoliko vijesti i linkova o Palestini/Izraelu


Palestina/Izrael:
Medics: Israeli gunfire kills 1 in Gaza

Izraelska vojska ubila 1 Palestinca u Gazi (28. prosinac 2010.)

Izraelska je vojska ubila 1, a ranila još 5 Palestinaca istočno od Khan Yunisa u Pojasu Gaze u utorak (28. prosinca). Ubijeni je bio pripadnik Odbora narodnog otpora, koalicije palestinskih skupina koja je preuzela odgovornost za ispaljivanje minobacačkih granata na Izrael u proteklih nekoliko tjedana. Glasnogovornica izraelske vojske tvrdi da su napadnuti Palestinci pokušavali postaviti eksplozivnu napravu u blizini sigurnosne ograde na granici između Gaze i Izraela. Nasilje se u Pojasu Gaze u proteklih nekoliko tjedana intenziviralo. Od početka mjeseca izraelski su vojnici ubili najmanje 14 Palestinaca, a još je 2 Palestinaca poginulo 10. prosinca kad je eksplodirala jedna zaostala tenkovska granata. Izraelska je vojska u utorak objavila da je iz Gaze na Izrael od 1. prosinca ispaljeno oko 37 raketa i drugih projektila.


Tel Aviv court sentences Israeli activist

Sud u Tel Avivu osudio izraelskog mirovnog aktivista na 3 mjeseca zatvora (28. prosinac 2010.)

Izraelski je sud u ponedjeljak izraelskog mirovnog aktivista Yonatana Pollaka osudio na 3 mjeseca zatvora zbog sudjelovanja u prosvjedu protiv opsade Gaze. Pollaka je uhitila policija u civilu u siječnju 2008. za vrijeme prosvjedne vožnje biciklima protiv protuzakonite blokade Pojasa Gaze koja se održavala u Tel Avivu. Pollak je osuđen zbog "protuzakonitog okupljanja", a ova je presuda aktivirala stariju uvjetnu presudu s ranijeg suđenja na kojem je Pollak bio optužen za prosvjedovanje protiv izraelskog ilegalnog aparthejdskog Zida i uvjetno osuđen na 3 mjeseca zatvora. Pollakova odvjetnica upozorila je na činjenicu da je Pollak jedini izdvojen iz gomile ljudi koji su postupali potpuno isto kao i on, te da su vlasti cijeli prosvjed bez ikakvog razloga izdvojile među brojnim drugim prosvjedima, jer se slični događaji u Tel Avivu redovito održavaju bez ikakve policijske intervencije, a kamoli uhićenja i optužnica. Pollak je na sudu izjavio da ne može izraziti žaljenje zbog svojih postupaka. Dodao je da u zatvor odlazi uzdignute glave, dok izraelski pravni sustav treba pognuti glavu jer zatvara oči pred patnjom koju Izrael nanosi stanovnicima Pojasa Gaze i pred okupacijom. Pollak je sudu također rekao da smatra da se ovdje radi o političkom progonu. "Država Izrael provodi protuzakonitu, nečovječnu i nelegitimnu opsadu Pojasa Gaze, koji je još uvijek okupirani teritorij prema međunarodnom pravu. Ta opsada, koja se provodi u moje ime i u Vaše, gospodine, zapravo u ime svih nas, okrutno je kolektivno kažnjavanje običnih građana, stanovnika Pojasa Gaze, kojima su pod izraelskom okupacijom oduzeta sva prava. Kako bismo izrazili svoje protivljenje ovoj situaciji odlučili smo 31. siječnja 2008. iskoristiti svoje pravo na slobodu govora koje uživaju židovski građani Izraela. Međutim, izgleda da ovdje, u našoj jednoj od brojnih lažnih demokracija na Srednjem istoku, više ni ta sloboda nije zajamčena, čak ni privilegiranim sinovima društva", izjavio je Pollak koji će svoju kaznu početi izdržavati 11. siječnja 2011.


Jericho prepares to inaugurate Russian museum

A museum funded by Russia collecting hundreds of ancient Palestinian artifacts prepares to open its doors in Jericho, over a year after church officials in the city donated a track of land for the project. ... The museum is built on 105 dunums of land once owned by a Russian Tsar, abandoned during the socialist revolution and handed back over to Russia via the Imperial Orthodox Palestine Society in June 2008. Saleh said the site would rejuvenate Russian presence in the Holy Land, and provide opportunities for strengthening the relationship between that nation and Palestine. The museum stands next to a sycamore tree believed to be the tree of Zacchaeus, the tax collector who climbed up a tree to get a better view of Jesus as he passed by (Luke 19:1-10).


In Israel, warnings to avoid intermarriage

Poziv Židovkama u Izraelu da se ne udaju za Arape (29. prosinac 2010.)

Najmanje 27 supruga izraelskih rabina potpisalo je otvoreno pismo u kojem Židovke pozivaju da se ne udaju za Arape, te da izbjegavaju raditi i služiti vojsku zajedno s arapskim muškarcima. Pismo Židovke straši da će u braku s Arapima biti premlaćivane i ponižavane. Među potpisnicama pisma su supruge i kćeri viših rabina, uključujući kćer Ovadije Yosefa, duhovnog vođe ultra-ortodoksne stranke Shas, koja je dio izraelske vladajuće koalicije. Pismo navodno distribuira skupina Lehava kojoj je cilj sprječavanje židovske asimilacije, a inspiraciju crpi iz ostavštine ubijenog antiarapskog rabina Meira Kahanea, vođe krajnje desničarskog rasističkog pokreta Kach koji je u Izraelu zabranjen 1994. Organizacije za ljudska prava upozoravaju da je antiarapski rasizam u Izraelu u porastu. U posljednjih nekoliko tjedana oko 300 rabina je potpisalo pismo u kojem Židove pozivaju da ne iznajmljuju i ne prodaju svoju imovinu nežidovima, a desničarske su skupine organizirale prosvjede protiv druženja Židova s Arapima. Pismo koje su potpisali rabini izazvalo je osude sa svih strana, uključujući od strane izraelskog premijera Netanyahua, no anketa objavljena u utorak pokazuje da su Izraelci podijeljeni po ovom pitanju: 44% ih podržava poziv koji su uputili rabini, dok mu ih se 48% protivi.


Israel continues Negev home demolitions

Izrael nastavlja rušiti domove u Negevu (29. prosinac 2010.)

Izraelske su vlasti u srijedu ujutro srušile nekoliko domova u nepriznatom beduinskom selu As-Sadir u Negevu u Izraelu. Domovi su pripadali obitelji Al-Freijat. Ovog je mjeseca već raseljeno 67 članova šire obitelji Abu Eid, nakon što im je srušeno 6 kuća u Lodu. Tih je 6 zgrada na popisu više od 100 objekata u gradu za koje su izdani nalozi za rušenje. Knesset je u jesen 2010. odlučio uništiti oko 4000 protupravno izgrađenih stambenih jedinica.


Palestinian leader to lay first stone of Brazil embassy

Abbas polaže simbolični kamen temeljac palestinskog veleposlanstva u Brazilu (29. prosinac 2010.)

Palestinski predsjednik Abbas će ovaj tjedan položiti simbolični kamen temeljac palestinskog veleposlanstva u Brazilu. Brazil je, uz Argentinu, Urugvaj i Boliviju, ovaj mjesec priznao suverenu palestinsku državu u granicama od prije rata iz 1967. (taj se teritorij sastoji od Zapadne obale uključujući istočni Jeruzalem i Pojasa Gaze). Neovisnu Palestinu već su ranije od latinoameričkih zemalja priznale Kuba, Nikaragva, Kostarika i Venezuela.


Settlers seize Palestinian land in Nablus

Kolonisti zaplijenili palestinsku zemlju u Nablusu (29. prosinac 2010.)

Desetci kolonista zauzeli su u utorak (28. prosinca) više od 60 dunuma palestinske zemlje na širem području Nablusa. Zemlju su ogradili i počeli kopati. Oteta zemlja pripada selu Jalud, koje okružuje 4 ilegalnih kolonističkih naselja.


Israel detains Hamas lawmaker in Hebron

Izrael uhitio Hamasovog parlamentarnog zastupnika u Hebronu (28. prosinac 2010.)

Izraelska je vojska u utorak (28. prosinca) uhitila Hamasovog parlamentarnog zastupnika Muhammada At-Tala u njegovom domu južno od grada Hebrona na Zapadnoj obali. Vojnici su prije uhićenja pretražili njegovu kuću u mjestu Ad-Dhahiriya. Nije poznato za što izraelska vojska uhićenog sumnjiči. Izrael je At-Tala već ranije uhitio u lipnju 2006, a na slobodu je pušten prije godinu dana, 27. prosinca 2009.


Palestinians 'routinely denied lawyer'

Izrael Palestincima "rutinski uskraćuje pristup odvjetniku" (28. prosinac 2010.)

Palestincima koje ispituje izraelska unutarnja sigurnosna agencija Shin Bet rutinski je uskraćeno pravo na pristup odvjetniku i često su izloženi zlostavljanju, objavila je u svom izvještaju izraelska organizacija za ljudska prava Javni odbor protiv mučenja u Izraelu (PCATI). PCATI tvrdi da do 90% Palestinaca koje je ispitivala agencija Shin Bet nije imalo pristup svom odvjetniku. Izraelsko građansko i vojno pravo dopušta pritvor bez pristupa odvjetniku, obitelji i ostalim zatvorenicima u "izvanrednim situacijama ili jedinstvenim slučajevima", no podaci koje je prikupila ta organizacija ukazuju da je u razdoblju između 2000. i 2007. uskraćivanje prava na pristup odvjetniku bilo pravilo, a ne iznimka, za Palestince koje je ispitivala agencija Shin Bet na Zapadnoj obali. U izvještaju se procjenjuje da do 10 773 Palestinaca koje je ispitivao Shin Bet na Zapadnoj obali nije imalo pristup odvjetniku, a gotovo polovica ih je bez pristupa odvjetniku bila dulje od 2 tjedna. Pritvorenici kojima nije dopušten kontakt s odvjetnikom i drugim zatvorenicima često su držani u neprimjerenim uvjetima, uključujući izlaganje mučenju. Svi zatvorenici koji su PCATI-u dali iskaze bili su izloženi nasilju, uključujući fizičko i/ili psihičko zlostavljanje i bili su držani u naročito neprikladnim uvjetima. Zatvorenicima su ruke i noge bile vezane za stolce tijekom duljih razdoblja, onemogućavano im je da spavaju, upućivane su im prijetnje i držani su u užasnim uvjetima. Izvještaj navodi detaljne podatke za razdoblje do 2007, no podaci koje je PCATI prikupio u razdoblju između 2008. i 2010. pokazuju da se stanje u uporabi pritvora bez pristupa odvjetniku nije poboljšalo. PCATI je pozvao na svođenje instrumenta priječenja prava na pristup odvjetniku na najmanju moguću mjeru, te na postavljanje video kamera u Shin Betove prostorije za ispitivanje kako bi se ispitivanja mogla lakše nadzirati. PCATI također od sudova traži da narede objavljivanje dodatnih službenih podataka o držanju osoba u pritvoru bez pristupa odvjetniku, obitelji ni drugim pritvorenicima od strane Shin Beta koji, zahvaljujući tome što sudovi odbijaju narediti objavljivanje službenih podataka, neometano i daleko od očiju javnosti nastavlja provoditi ovu praksu.


Breaking the Siege: The Gaza Freedom March (video)



Ostalo:

Hollywood and the War Machine (video)

Emisija o ratnoj propagandi i utjecaju Pentagona i vojne industrije na hollywoodske filmove; sudjeluju Oliver Stone, Christopher Hedges i Michael Moore.