srijeda, 28. srpnja 2010.

Katalonski parlament zabranio borbe s bikovima


Katalonski je parlament 28. srpnja 2010. izglasao zabranu borbi s bikovima u toj španjolskoj regiji sa 68 glasova za i 55 protiv, te 12 suzdržanih. Zabranu su od parlamenta tražili sami katalonski građani, čija je kampanja protiv borbi s bikovima dobila i snažnu međunarodnu podršku, obzirom da ova zabrana predstavlja primjer koji ostatak svijeta treba slijediti. Zabrana će stupiti na snagu 1. siječnja 2012, a bikovi više neće polagano i bolno ugibati u katalonskim koridama.

Nakon što je za zabranu prikupljeno više od 180 000 potpisa katalonskih građana, u prosincu 2009. pokrenut je postupak kako bi se o njoj glasalo u parlamentu. Današnje izglasavanje u parlamentu pokazuje da znatan broj zastupnika dijeli osjećaje svojih sugrađana i poštuje njihovu volju da se ova „tradicija“ zauvijek ukine i zabrani.


Prikupljeni su i desetci tisuća potpisa građana iz cijelog svijeta koji također podupiru zabranu ovog krvoločnog „sporta“, a predstavnici Svjetskog društva za zaštitu životinja sastali su se 26. srpnja 2010. s predsjednikom katalonskog parlamenta Ernestom Benachom kako bi naglasili da mnogi ljudi diljem svijeta također žele da ova zabrana stupi na snagu.


U posljednje vrijeme sve više lokalnih vlasti diljem svijeta stavlja borbe s bikovima izvan zakona. Borbe s bikovima do sada su zabranili Kanarski otoci, te gradovi u Ekvadoru, Venezueli, Francuskoj, Portugalu i Kolumbiji. Zabrana koja je izglasana u Kataloniji sada može poslužiti kao presedan ostalim regijama u Španjolskoj i pomoći u iskorjenjivanju ovih nečovječnih i okrutnih „borbi“.


U španjolskoj borbi s bikovima suprotstavljaju se do 8 muškaraca s 1 uplašenom i dezorijentiranom životinjom u zatvorenoj areni. Tijekom borbe bika muče, oslabljuju i bacaju na koljena različitim kopljima, bodljikavim šiljcima, mačevima i bodežima. Time životinji, koja slabi zbog gubitka krvi, nanose nepodnošljivu bol. Nakon otprilike 15 minuta intenzivne patnje toreador konačno ubija iscrpljenog bika. Mnogi bikovi ugibaju gušeći se u vlastitoj krvi zbog toga što ih neprecizni toreadori umjesto u srce ubodu u pluća. Nakon toga kratkim bodežom na bikovom vratu presjeku leđnu moždinu i odvlače bika iz arene. U najgorim slučajevima životinja se još uvijek bori za život dok ju odvlače iz koride.


Ovaj je „sport“ toliko nasilan da je zabranjen na španjolskoj javnoj televiziji, a na portugalskoj se javnoj televiziji, zahvaljujući sudskoj zabrani, ne smije prikazivati prije 22:30. Sud u Lisabonu također je naredio da tijekom borbi s bikovima koje se prikazuju na televiziji treba cijelo vrijeme biti istaknuta oznaka da se radi o nasilnom programu koji može negativno utjecati na mlade.


Do sada su kampanje za zabranu borbi s bikovima polučile slijedeće rezultate:

2007. Gallupova je anketa pokazala da borbe s bikovima ne zanimaju više od 72% Španjolaca.

Posljednja arena u kojoj se održavaju borbe s bikovima u Barceloni sada je, zbog malog broja posjetitelja, otvorena svaki drugi tjedan, a ne svaki tjedan kao prije.

Gradska vijeća 45 gradova u Kataloniji, uključujući Barcelonu, izglasala su deklaracije kojima se protive održavanju borbi s bikovima.

Gradsko vijeće grada Baños de Agua Santa u Ekvadoru izglasalo je 2007. deklaraciju u kojoj se protivi borbama s bikovima i time je taj grad postao prvi u Latinskoj i Sjevernoj Americi koji je progovorio protiv ovog „sporta“.


Iako imaju sve manje poklonika, borbe s bikovima još se uvijek održavaju u nekoliko europskih zemalja i nekim dijelovima Južne Amerike. Borbe s bikovima nanose užasnu patnju nesretnim životinjama koje se nađu u koridi. Tradicija ne smije biti izgovor za toleriranje okrutnosti. Zapravo je šokantno da borbe s bikovima još uvijek postoje u Europskoj uniji, koja se hvali da je predvodnik u zaštiti životinja u svijetu. Protokol iz Amsterdama priznaje da životinje koje su sposobne osjećati strah i ugodu trebaju biti zaštićene od okrutnosti. Ovaj barbarski „sport“ ne smije biti iznimka ovog pravila. Svjetsko društvo za zaštitu životinja smatra da ovaj oblik zlostavljanja životinja treba zabraniti u cijelom svijetu.


Izvori:

Catalonia makes history by banning bullfights


Bullfighting: a blood sport


Bullfighting



Linkovi Palestina/Izrael:

Lying About the Gaza Flotilla Disaster

The bottom line is that the men and women of the flotilla had every right to attempt to destroy an illegal blockade that Israel had no legal standing to impose and which was designed to inflict collective punishment on the people of Gaza. (There is no truth to the story that Israel would have delivered the goods on the ships to Gaza if asked; the Israelis never made that offer and, judging by years of precedent, would have blocked any delivery.) As for the Israeli argument that its soldiers were attacked, that is ridiculous. Israeli commandos were ordered to board a civilian ship in international waters and the government that sent them claims that the resisting passengers attacked them without provocation. This is like a carjacker complaining to the police that the driver bashed him with a crowbar that was under the seat. Neither carjackers nor hijackers should expect their victims to acquiesce peacefully.