subota, 27. prosinca 2008.

U izraelskim subotnjim napadima ubijeno 155 Palestinaca

Rafah, Pojas Gaze, nakon izraelskog zračnog napada, 27. prosinac 2008.

Izraelski avioni su u subotu oko podneva ispalili projektile na više od 30 ciljeva u Gazi. U napadima je ubijeno najmanje 155 ljudi. Na snimkama se na ulicama Gaze vide deseci ranjenih i mrtvih. Čini se da su glavne mete bile zgrade Hamasove vlade i luka u Gazi, te da je u napadima poginulo i 33 pripadnika Fataha koji su se nalazili u zatvorima Hamasove vlade. Među ubijenima su muškarci, žene i djeca.

Glasnogovornik izraelske vojske odbio je dati izjavu o izraelskim subotnjim zračnim napadima. Hamasov glasnogovornik je pozvao na masovni odgovor na izraelske zračne napade i ponovo pokretanje napada unutar Izraela.

Na Al-Jazeeri su prikazane snimke mrtvih i ranjenih palestinskih policajaca i civila na ulicama Pojasa Gaze. Mete napada bili su, između ostalog, središnji policijski stožer u središnjem dijelu Pojasa Gaze i jedan mali obližnji policijski položaj.

Prošli je tjedan na PG izvedeno nekoliko izraelskih zračnih napada, a iz PG su ispaljivani projektili domaće izrade na izraelske gradove. U Gazi je ubijeno 7 ljudi (uključujući pripadnike naoružanih skupina), a najmanje je 6 osoba ranjeno u zračnim napadima izraelske vojske na istoku i sjeveru PG. U Izraelu je nekoliko osoba lakše ozlijeđeno u palestinskim raketnim napadima na obližnje izraelske gradove.

Sada su svi granični prijelazi s PG zatvoreni, vlada nestašica osnovnih namirnica poput brašna, a Udruženje pekara je ovaj tjedan najavilo da će zbog nestašice brašna 47 pekara u Gazi morati prestati s radom, te da će 1,5 milijuna mještana ostati bez kruha. Strahuje se da bolnice u PG neće moći pružati potrebnu liječničku pomoć zbog nedovoljnih količina lijekova i druge medicinske opreme.

Hamas je svom vojnom krilu naredio da „odgovori svim potrebnim sredstvima“ na izraelske napade na PG. U napadima je navodno ubijen načelnik policije u Gazi. Glavni policijski stožer u PG je većinom uništen. Hamas tvrdi da je napadnuta svaka zgrada palestinskog sigurnosnog aparata u PG.

Izraelska TV je izvijestila da su zračni napadi na PG tek početak „dugog rata“ koji je unaprijed pripremljen. Izraelska TV je u svom prilogu optužila Hamas da namjerno nije evakuirao napadnute zgrade „iako su znali da će Izrael napasti svakoga časa“. Izraelski su dužnosnici najavili da mete napada više neće biti oni koji ispaljuju rakete, već Hamasovi čelnici.

Izraelska je vojska proglasila stanje uzbune, a kola hitne pomoći raspoređena su u izraelskim područjima uz granicu jer se očekuje odmazda palestinskih naoružanih skupina.
Nakon prve serije izraelskih napada u subotu je u raketiranju palestinskih naoružanih skupina u Netivotu u Izraelu ubijena 1 osoba, a ranjeno još 5. Izraelski dužnosnici su najavili da će izraelski napadi na Pojas Gaze potrajati nekoliko dana.

Palestinci su spontano izašli na ulice gradova Hebrona, Ramalle i Betlehema na Zapadnoj obali prosvjedujući protiv izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze u kojima je do sada ubijeno oko 155 osoba. U subotnjim napadima su do sada ranjene stotine Palestinaca.

Izraelski avioni su bombardirali policijsku postaju u Rafahu zbog čega se urušilo nekoliko tunela.

Egipat je otvorio granični prijelaz Rafah kako bi ranjeni mogli primiti liječničku pomoć u egipatskim bolnicama. Egipat je također na granicu poslao kola hitne pomoći.

Rakete padaju na izraelski Aškelon i Kiryat Gat, izraelska vojska nastavlja bombardirati Pojas Gaze.

Daljnji razvoj događaja možete pratiti na: Ma'an News Agency
i IMEMC